Türkiye ve Irak arasında imzalanan “Ortak Güvenlik Koordinasyon Merkezi” anlaşması kapsamında merkezin Bağdat’ta kurulacağı ve her iki ülke tarafından görevlendirilecek general seviyesindeki komutanlar tarafından yönetileceği açıklandı.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) dost ve müttefik ülkelerle yürüttüğü eğitim ve danışmanlık faaliyetlerine kesintisiz devam ettiğini vurgulayan Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Aktürk, önemli bir gelişmeye dikkat çekti.
15 Ağustos’ta Ankara’da gerçekleştirilen “Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması” toplantısında, Türkiye ve Irak arasında tarihi bir adım atıldı. Toplantıya katılan Milli Savunma Bakanı, Irak Savunma Bakanı ile “Askeri, Güvenlik İşbirliği ve Terörle Mücadeleye Dair Mutabakat Zaptı” imzaladı.
Bu anlaşma çerçevesinde Bağdat’ta, Türk ve Iraklı personelin birlikte görev yapacağı “Ortak Güvenlik Koordinasyon Merkezi” kurulacak. Merkez, istihbarat ve bilgi paylaşımını güçlendirecek, askeri stratejik planlamaların yapılmasını sağlayacak. Ayrıca, sahadaki unsurlar arasında koordinasyon sağlanarak, iki ülke için tehdit oluşturan terör örgütlerine karşı ortak bir mücadele yürütülecek.
Başika’da kurulması planlanan “Ortak Eğitim ve İşbirliği Merkezi” ise Irak güvenlik güçlerinin terörle mücadele ve güvenlik konularındaki kapasitelerini artırmak amacıyla askeri eğitim ve tecrübe paylaşımı sağlayacak. Bu önemli adımlar, iki ülke arasındaki güvenlik işbirliğini derinleştirerek, bölgesel tehditlerin ortadan kaldırılmasına katkı sunmayı amaçlıyor.
Irak’ın kuzeybatısındaki Musul kenti yakınlarındaki Başika Üssü’nde bulunan Türk askeri varlığı, Ankara ile Bağdat arasındaki en tartışmalı konulardan biri olmuştur. Irak, bu varlığın ülkenin egemenliğini ihlal ettiğini savunarak Türk hükümetini bölgeden çekilmeye çağırmaktadır.
Kuzey Irak’taki yüzlerce Türk askeri karakolunun en büyüğü olan bu üssün, 1984’ten bu yana Türkiye’ye karşı silahlı mücadele yürüten PKK terör örgütüne karşı savaşmak amacıyla ülkede konuşlandırılan 500’den fazla askere ev sahipliği yaptığına inanılıyor.
Üs, ayrıca Irak’taki İran yanlısı milis grupların çok sayıda saldırısına maruz kaldı. Irak’ta büyük ölçüde İran’ın etkisi altında olan Halk Seferberlik Birlikleri’nin başkanı Falih El Fayadh’ın Ankara’daki görüşmelere katılması dikkat çekti.
On yıllardır PKK’ya karşı resmi bir pozisyon almayı reddeden ve bu yılın başlarında Türkiye’nin sınır ötesi terörle mücadele operasyonlarına yüksek sesle karşı çıkan Bağdat, örgütü yasakladı ve yakın zamanda PKK terör örgütü ile bağlantılarını gerekçe göstererek üç siyasi partiyi feshetti. Ancak Bağdat, Ankara’nın talep ettiği gibi PKK’yı terör örgütü olarak tanımlamaktan kaçındı.
Ankara ise iklim krizinin şiddetlendirdiği kuraklıkla mücadele eden Irak’a, Fırat ve Dicle nehirlerinin sınır aşan sularından daha fazla su sağlama çabalarını hızlandırdı.
İki ülke ayrıca, Irak’ın Basra Körfezi yakınlarındaki Al-Faw’daki Büyük Liman’ı Türkiye’nin Akdeniz kıyısına ve Avrupa’ya yeni demiryolu ve karayolu ağlarıyla bağlamayı amaçlayan Kalkınma Yolu adlı büyük bir transit koridoru kurmak için çalışıyor.