ROKETSAN tarafından geliştirilen KAAN/BORA Füzesi, yüksek öncelikli hedeflere yoğun ve etkili ateş gücü oluşturmak için üretilen karadan karaya atılan bir füzedir. KAAN Füzesi’nin ihraç ismi KHAN, TSK’nın kullanacağı versiyonun ismi BORA olarak geçmektedir.

BORA Füzesi; zamanında doğru ve etkili ateş gücü oluşturacak manevra birliklerine mükemmel ateş desteği sağlamaktadır. Füze, ROKETSAN üretimi BORA Silah Sistemi ile entegrasyon için uygun ara yüze sahip diğer platformlardan fırlatılabilmektedir.

Sistem, yüksek teknoloji ürünü seyrüsefer ve otomatik tevcih sistemleri sayesinde at ve uzaklaş taktiğini başarıyla uyguluyor. Yüksek öncelikli hedefler üzerinde 470 kg harp başlığı ile yoğun ve etkili ateş gücü sağlamaktadır.

BORA Füzesi, farklı marka ve modellerde araç, telsiz, güç sistemi, seyrüsefer sistemi gibi alt sistemlere sahip olacak şekilde kullanıcının lojistik altyapısı ve ihtiyaçlarına göre farklı versiyonlarda tasarlanabiliyor. Yalıtımlı pod içine yerleştirilerek pod içi füze konfigürasyonu şeklinde depolanabiliyor ve taşınabiliyor.

Sahip olduğu tam otomatik seyrüsefer ve tevcih sistemleri sayesinde kısım komutanı, doldurucu ve sürücü olmak üzere sadece 3 kişilik mürettebatla  atış görevi icra edebiliyor.

Savunma kaynakları, ihraç versiyonu KAAN füzesinin menzili 260 km iken, TSK için üretilecek BORA füzesinin menzili 280 km olduğunu açıkladı.

İhraç versiyonun daha düşük menzile sahip olmasının nedeni uluslararası antlaşmalarla füze ihracının belli çerçeve ile sınırlandırılmış olmasıdır. Füze Teknolojileri Kontrol Rejimi ( Missile Technology and Control Regime ) antlaşmasına göre, ihraç edilecek füzelerin harp başlığı 500 kg’ı ve menzilinin 300 km‘yi geçmeyecek şekilde sınırlandırılmıştır.

“ÇİN İLE MÜŞTEREK PROJELENDİ İDDİASI”  

Proje yurt içi tasarım ve üretim modeli altında Roketsan’ın ana yükleniciliği ile yürüyor.  23 Kasım 2009’da imzalanan ancak bugüne kadar hakkında bilgi verilmeyen projede teslimatın takvime uygun olarak devam ettiği belirtildi.

Basında çıkan haberlerde, BORA füze sistemi Çin’le beraber müşterek yapıldığı iddia edildi. Çin’den almaktan vazgeçilen hava savunma sistemlerini üreten CPMIEC şirketiyle BORA füzesinin ortak üretildiği, Kasım 2009’da imzalanan anlaşmaya göre, Kasırga ve Yıldırım’dan sonra üçüncü faz olarak üretildiği iddiaları bulunuyor.

Eski Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 20 Mart 2014 tarihinde Sinop test merkezi ziyaretinde yaptığı açıklamada, varlığını ilk defa dile getirdiği füze üzerindeki çalışmaların tamamlandığını açıklamıştı. Yılmaz. ” Sinop’ta şu anda Türkiye 300 kilometre menzilli füzelerini denedi. Şu ana kadar buradaki denemelerde başarıya ulaştık. Türkiye’nin 300 kilometreye kadar hem lazer güdümlü seyir füzesi (SOM), hemde balistik füzesi var. Bu füzelerin menzilin uzatılması noktasında çalışmalar sürüyor. Hedef bin km menzilin üzerine çıkmaktır ” şeklinde konuşmuştu.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda 2017’de konuşan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, ” Uzun menzilli karadan karaya silah sistemi olan (KAAN füzesi) Bora füzesinin teslimat testi 11 Mayıs 2017 tarihinde Sinop’ta başarıyla gerçekleştirilmiştir. Bora 280 kilometre menzillidir ”  açıklamasında bulundu.

Bu açıklamayla birlikte ilk defa bir savunma bakanı, BORA füzesinin menzilinin 280 km olduğunu açıkladı.

har1
Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden fırlatıldığı taktirde ulaşabileceği angajman menzilleri 

CANİKLİ : BORA-1 ENVANTERE GİRDİ, BORA-2 İÇİN ÇALIŞIYORUZ 

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli TBMM’de yaptığı sohbette, geçtiğimiz aylarda denemesi yapılan ilk milli füze Bora’nın daha da gelişmiş versiyonu (BORA- 2) için çalıştıklarını açıkladı. Canikli, ” 280 km menzilli tamamen milli füzemiz Bora-1 envantere girdi. Şimdi daha ileri teknolojiye ve daha uzun menzile sahip Bora-2 için çalışıyoruz..”  dedi.

Canikli konuşmasına şöyle devam etti: Harika projelerimiz var. 280 km menzilli milli füzemiz Bora envantere girdi. Şimdi onun daha ileri teknolojik olanına çalışıyoruz. Detaylarını anlatsam Kılıçdaroğlu’nu da, çatı adayı da, seçimi de unutursunuz. Bora’yı en son Sinop’ta denedik. Çok başarıyla, tam isabet vurdu hedefi. Füzenin yapımı yüzde yüz bize ait. Bu füzelerde 300 km kadar atışa serbest. 300 kilometreden yukarıya çıktığınızda balistik füze sınıfına giriyor ve balistik füze kullanmanın özel kuralları var. Altına biz de imza attık bu kuralların. 

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli bu açıklamaları TBMM’de özel bir sohbette Nisan 2018’de yaptı.

YUNAN MEDYASI: TÜRKİYE ATİNA’YI VURACAK GÜCE ULAŞTI

Yunanistan basını BORA füzesini analiz ettiği haberde, ” Türkiye, Atina’yı vuracak güce ulaştı. “ diye duyurdu.

Haberde Yunan ordusunun stratejilerini değiştirmesi gerektiği vurgulandı.Kamuoyu ile paylaşılan bilgiler oldukça sınırlıdır.BORA Füze sistemi her ne kadar 2017 yılında kamuoyu ile paylaşılsada 2014 yılında operasyonel hale getirildiği belirtiliyor.

BORA FÜZESİ PENÇE OPERASYONUNDA İLK KEZ KULLANILDI

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Hakurk bölgesinde yuvalanan teröristlere karşı Haziran’da başlatılan Pençe Operasyonu’nda BORA Füzesinin ilk defa kullanıldığı açıklandı.

Derecik ilçe merkezindeki askeri birliklerden fırlatılan füzeler hedeflere tam isabet ettiği belirtildi.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir sosyal medya hesabından bir füzesinin atış videosunu paylaşarak, ” Yerli ve Milli savunma sanayii ürünlerimizle başarılara imza atan kahraman askerlerimizin Allah yar ve yardımcısı olsun.” ifadelerini kullandı.

Özellikleri
  • Çapı: 610mm
  • Uzunluk: 7m/ 7.2m
  • Ağırlığı: 2500kg
  • Harp Başlığı: 470 kilogram
  • Güdüm Sistemi: GNSS/INS
  • Fırlatma Açısı: -45 / +65 derece
  • Menzili : 80 -260 km (KHAN)
  • Menzili : 80 -360 km (BORA)
  • Cep: <50 m
  • Atışa Hazırlanma: 20 dk
  • Yakıt: Kompozit katı yakıt

KAYNAK: SSM, ROKETSAN, Ajanslar, Millisavunma.com, Kokpit, SavunmaSanayiST,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here