ABD Temsilciler Meclisi Türkiye’ye silah ambargosunun ilk adımını bu hafta attı. Kongre’ye sunulan önerge de bazı değişiklikler olma ihtimali bulunsa da Türkiye bölümünün ve ambargo tehditlerinin iptal edilmesi beklenmiyor. Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir,  ” ilk F-35 savaş uçağının Türkiye’ye 21 Haziran’da ABD’de teslim edilecek.” dedi.

Senatoda yasa kabul edildikten sonraki 60 gün içinde ABD Savunma Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı bir araya gelerek, Türkiye-ABD ilişkilerindeki sorunlar hakkında bir rapor sunması gerekiyor. Bu rapor sunulana kadar 60 gün içinde Türkiye’ye yapılacak bütün silah transferleri durduruluyor.

Kongre’deki komitelerin raporları değerlendirmelerine göre 60 günlük ambargo uzayabilir.

Ambargo kararının alınmasında Türk hükümetinin son zamanlardaki uygulamaları, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sisteminin etkili olduğu belirtiliyor.

ABD uzun süredir Türkiye’ye S-400 sistemlerini almaması için Türkiye’ye uyarılar yapıyor.

Meclis’te kabul edilmesi gereken önergede, Türkiye ile ABD arasındaki F-35 savaş uçağı, yerden havaya füze savunma sistemleri olarak bilinen the Patriot, the CH-47 tipi Chinook taşıma helikopterleri, AH-1 saldırı helikopteri ve F-16 savaş uçağı gibi çok büyük ve önemli derecedeki ABD-Türkiye savunma işbirliklerini de dondurma kararı var.

ABD’de Cumhuriyetçi senatörler James Lankford ve Thom Tillis ile Demokrat Parti’den Jeanne Shaheen, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın almasını gerekçe göstererek ve Türkiye’de ‘hukukun üstünlüğü’ ilkesine uyulmadığını ileri sürüp F-35 savaş uçaklarının satışından vazgeçilmesini istemişti.

Üç senatör nisan ayı sonunda kanun tasarısı hazırlayarak Senato’ya sunmuştu.

İLK F-35 SAVAŞ UÇAĞI HAZİRAN’DA GELİYOR

Milliyet gazetesinin haberine göre, Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir,  ilk F-35 savaş uçağının Türkiye’ye 21 Haziran’da ABD’de teslim edileceğini açıkladı.

ABD’li bazı senatörlerin F-35’lerin Türkiye’ye teslimatının engellenmesi için yasa tasarısı sunmasıyla ilgili olarak İsmail Demir şöyle konuştu : “F-35 programının 9 ortağından birisiyiz. Bu bir ortaklık anlaşması. Ülkelerin belli alım projeleri ve bu ortaklıktan payları var. Türkiye bu projeye sırf ortak olmak için yaklaşık 1 milyar dolar para verdi. Bu sadece ABD-Türkiye arasındaki anlaşmadan ziyade, 9 ülkenin ortak olduğu bir ortaklık anlaşması. Yani ‘iki ülke bozuştu sen git ben kalayım’ anlaşması değil. İkincisi bu doğrudan askeri satış değil. Bu bir ortaklık programı. Bu ortaklık programına Türkiye girmiş. Uçak almaya karar vermiş. Potansiyel olarak 100 tane uçağı alırız diye plan yapmışız. Ama bunların şu anda dörtte birinin siparişini alacağız diye vermiş durumdayız. Belli ön ödemeleri yapılıyor.”

21 Haziran’da ilk F-35 savaş uçağının ABD’de Türkiye’ye teslim edileceğini belirten Demir, “Teslim edildikten sonra pilotlarımız orada eğitimlere devam edecek. Pilotlarımız ve teknisyenlerimiz eğitim sürecine girecekler. Ve 1 yıl sonra da 2019 yılının sonbaharında da uçaklarımız gelmeye başlayacak. Yani program bu. Şu andaki olan tartışmaların uzağında biz ortaklık anlaşması çerçevesinde, ortaklık anlaşmasına taraf olanlar, birbiriyle muhatap olan konuşan insanlar arasında aslında hiç bir sorun yok. Diyaloğumuz devam ediyor. Senatörler, kongrede oluşan tartışmalar şu an itibariyle programımızı etkilemiyor. Bununla ilgili 21 Haziran’da bize F-35 verildiği zaman kimseden müsaade almamız gerekmiyor. Zaten bunun müsaadesi var. Ve anlaşmanın çerçevesinde verilmiş şeyler” dedi.

Ayrıca F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimatının engellenmesi için ABD’li bazı senatörlerin Kongre’ye sunduğu tasarının geçmeyeceğini öngören Prof. Dr. Haluk Görgün, “Mümkün değil, F-35 programını çökertir” ifadelerini kullandı .

Kaynak: Sputnik, Ahval, Kokpit, Ajanslar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here