Ürdün Kralı Abdullah, Ortadoğu’da NATO’ya benzer bir askeri ittifak kurulması gerektiğini söyledi. Abdullah, İsrail-Filistin çatışmasının böyle bir girişimin önündeki engel olduğunu belirtti.
Cuma günü CNBC’de yayınlanan bir programa katılan Kral Abdullah, “ bölgesel işbirliğinin artan önemine dikkat çekerek, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NAT0) Orta Doğu versiyonunu onaylayacak ilk insanlardan biri olacağım.. “ ifadelerini kullandı.
Ukrayna dünyanın en büyük buğday, mısır ve ayçiçek yağı ihracatçılarından biridir, ancak Rusya’nın işgali ve limanlarının ablukası bu akışın çoğunu durdurdu. Özellikle Afrika ve Orta Doğu’daki birçok gelişmekte olan ülkeye gıda tedarikini tehlikeye attığını belirten Abdullah, Ortadoğu ülkelerinin artık birlikte çalışmanın hedeflerine hizmet edeceğini anladığını söyledi. Abdullah, “ kaynaklarımızı daha fazla paylaşımalıyız “ çağrısında bulundu.
Abdullah, ”Ben iyiysem ve sen değilsen, eninde sonunda bedelini bende ödeyeceğim.Çünkü bölgesel projeler etkilenecek “ diye konuştu.
Abdullah şöyle devam etti: “ Umarım 2022’de gördüğünüz şey bu yeni havadır… bölgede ‘Birbirimizle nasıl bağlantı kurabilir ve birlikte çalışabilirize bakmalıyız.. “
Ürdün kralı, NATO benzeri bir askeri ittifak önerisini engelleyebilecek bazı oyunculara ve gelişmelere işaret etti. İsrail-Filistin çatışmasının bu engellerden biri olduğunu savunan Abdullah, “ eğer (İsrailliler ve Filistinliler) birbirleriyle konuşmuyorlarsa, bu bölgesel projeleri etkileyecek, güvensizlik ve istikrarsızlık yaratacaktır. ” ifadelerini kullandı.
Abdullah daha sonra İran’a işaret ederek İslam Cumhuriyeti’nin bölgedeki rolünün sorunlu olduğunu söyledi. Abdullah, Tahran’daki rejimi eleştirmekten büyük ölçüde kaçındı. Ancak Ürdün’ün Suriye sınırındaki İran destekli Şii milislere karşı muhalefetini ifade ederken, bunun bir ‘istikrarsızlık kaynağı’ olduğunu savundu.
Abdullah, “İran’ın düşmanca eylemleri ve devam eden nükleer programı bölgenin her yerinde korkuları artırıyor. İran’ı Orta Doğu’daki birçok Arap ve Arap olmayan ülkeye ortak bir düşman haline getirdi.” dedi.
Ürdün kralı, Ukrayna savaşı sebebiyle Rus güçlerinin Suriye’den çekilmesi ile oluşan boşluğu ,İran destekli Şii milislerin doldurduğunu söyledi. Abdullah, Rusya’nın Suriye’deki varlığını “iyi bir şey” ve “istikrar kaynağı” olarak niteledi.
Kral Abdullah, İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz’ın Pazartesi günü açıkladığı İsrail’in Orta Doğu Hava Savunma İttifak (MEAD) fikrine katıldığını söyledi.
İsrail savunma Bakanı Gantz açıklamasında Arap ülkelerin adını vermemiş olsada bazı Arap ülkelerini içeren ABD liderliğindeki bölgesel hava savunma ağına BAE, Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Mısır ve Ürdün’ü içereceği varsayılıyor.
Ancak anlaşmanın şu anda hangi aşamada olduğu belli değil. Analistler, MEAD ve daha fazla savunma işbirliğinin ABD’nin bölgedeki farklı oyuncularla olan gerilimleri çözmesine bağlı olduğunu söyledi.
Uzmanlar İran’ın balistik füze, seyir füzeleri ve İHA’lara büyük yatırım yaptığını, bu da bölgedeki muhalif komşu ülkelerin hava savunma sistemlerini güçlendirmesini ve ABD ile bağlantı kurarak erken uyarı yeteneklerini geliştirmesini zorunlu hale getirdi.