VİDEO: Uzun Menzilli Testte Başarı: Kara ATMACA Hedefi Tam İsabet Vurdu

0
111

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın harekât ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirilen Kara ATMACA füzesi, Uzun Menzilli (UM) test atışında hedefini tam isabetle vurarak en uzun menzilli ve en uzun süreli uçuşunu gerçekleştirdi!

Roketsan’ın X platformundan yapılan açıklamada, “Kara ATMACA Uzun Menzil uçtu! ATMACA UM atışlı test faaliyetinde hedefini tam isabetle vurarak, en uzun menzilli ve en uzun süreli uçuşunu gerçekleştirdi! Ülkemize ve aziz milletimize hayırlı olsun!” ifadeleri yer aldı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla geliştirilecek uzun menzilli, taktik tekerlekli kara aracından fırlatılabilen seyir füzesi Kara ATMACA, 280 km menzil aralığına sahip olacak. ROKETSAN tarafından geliştirilecek füzenin, 2025 yılında envantere girmesi hedefleniyor.

Kara ATMACA’nın geliştirilmesine ilişkin sözleşme, 18 Ağustos 2021 tarihinde Savunma Sanayii Başkanlığı ile Roketsan arasında imzalandı.

Yaklaşık 250 kilogram ağırlığındaki harp başlığına ve görüntüleyici kızılötesi (IIR) arayıcı başlığa sahip Kara ATMACA, agresif manevralar yaparak santimetre hassasiyetle belirlenen hedefleri imha edebilecek.

Füzenin başlıca hedefleri arasında stratejik kara hedefleri, hava savunma bataryaları ve karadan karaya füze sistemleri bulunuyor.

Kale Ar-Ge tarafından yerli imkânlarla geliştirilen KTJ-3700 Turbojet Motoru’nu kullanan Kara ATMACA, üretiminde ve ihracatında herhangi bir dışa bağımlılık barındırmıyor.

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile ROKETSAN arasında Kara ATMACA’ya yönelik sözleşme, IDEF’21 fuarında imzalandı. Aynı fuarda, SOM ve ATMACA füzeleri için KTJ-3200 Turbojet Motor Tedariki ve Entegrasyonu Projesi kapsamında ROKETSAN ve Kale ARGE arasında da bir anlaşma yapıldı.

Milli Savunma Bakanlığı, Satıhtan Satha Millî Güdümlü Mermi ATMACA’nın, ilk kez Mobil Güdümlü Mermi Sistemi ile karadan denizdeki bir hedefe ateşlendiğini duyurdu.

Roketsan tarafından üretilen #ATMACA Füzesi, Kale Ar-Ge tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli Turbojet Motoru (KTJ-3200) ile yapılan atışta hedefini Mart 2024’te başarıyla vurdu. 2013 yılında geliştirilmeye başlanan KTJ-3200, hâlihazırda SOM, SOM-J ve ATMACA füzelerinde kullanılan Fransa’dan tedarik edilen TR-40 turbojet motorunun yerini alacak.

Her iki motor da Kale Ar-Ge’nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği önemli projeler arasında yer alıyor. KTJ-3200, Fransa’dan tedarik edilen TR-40 turbojet motorunun yerini alarak Türkiye’nin füze teknolojisinde kendi kendine yeterli hale gelmesine olanak tanıyor. KTJ-3700 ise daha yüksek itme gücü ve gelişmiş özellikleriyle Türkiye’nin savunma sanayiinde bir üst seviyeye çıkmasını sağlıyor.

Kale Ar-Ge’nin bu iki motoru, Türkiye’nin savunma sanayii ihracatında da önemli bir rol oynaması beklenen projeler arasında yer alıyor. Her iki motorun uluslararası pazarda da ilgi görmesi, Türkiye’nin savunma sanayiindeki stratejik önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

ATMACA Füzesinin Beş Farklı Versiyonu

Roketsan tarafından geliştirilen ATMACA füzesinin beş farklı versiyonu bulunmaktadır. Birinci versiyon, ATMACA füzesi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından uzun yıllardır kullanılan Harpoon füzelerinin yerini alacak şekilde tasarlanmıştır. ATMACA Projesi, Deniz Kuvvetleri’nin MİLGEM platformlarında konuşlandırılacak gemiden gemiye seyir füzesi ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılmıştır. ATMACA, Deniz Kuvvetleri’ne yeni katılan MİLGEM platformlarından TCG KINALIADA (F-514) korvetine ve TCG İSTANBUL (F-515) fırkateynine entegre edilmiştir.

İkinci versiyonda ise BARBAROS ismi verilen kıyı savunma sisteminde ATMACA kullanılacaktır. Bir bataryasından 4 ATMACA füzesi veya 6 ÇAKIR füzesi ateşlenebilecektir. Barbaros, HAVELSAN tarafından geliştirilen ve birçok platforma entegre edilen Advent Savaş Yönetim Sistemi ile entegre edilerek Deniz Kuvvetleri’nin kullandığı ağa direkt adapte olacaktır.

Üçüncü versiyon, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla geliştirilecek olan uzun menzilli, taktik tekerlekli kara aracından fırlatılabilen seyir füzesi Kara ATMACA olup, 280 km menzil aralığına sahip olacaktır.

Dördüncü versiyon, ATMACA Faz-II Projesi kapsamında geliştirilecek olan ATMACA Blok II Güdümlü Mermisi’dir. Bu versiyonda daha gelişmiş bir çift modlu RF+IIR tipi arayıcı başlık ve sualtından ( Sub-Harpon atabilen tüm Denizaltından) atış kabiliyeti olması planlanmaktadır.

Son olarak, ATMACA’nın F-16’lara uyumlu konfigürasyonu geliştirilmektedir. Havadan satha olarak da kullanılabilmesi için ATMACA Blok-I Gemisavar Füzesi, F-16 PO-III/PO-IV uçaklarına entegre edilecektir. Çalışmaların tamamlanmasıyla Türk F-16’ları, IIR güdümlü SLAM-ER füzelerine ilaveten ATMACA füzesi ile de suüstü hedeflerine angaje olma yeteneği kazanacaktır.

Füze Özellikleri:

  • Uzunluk: 6 metre
  • Ağırlık: 890 kg
  • Menzil: 280 km
  • Güdüm: ANS + KKS + Barometrik Altimetre + Radar Altimetre + YRNS
  • Harp Başlığı: Yüksek Patlayıcılı, Parçacık Tesirli, Penetrasyon Etkili
  • Harp Başlığı Ağırlığı: 250 kg
  • Arayıcı Başlık: Kızılötesi Görüntüleyici Başlık (IIR)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here