Yeni Nesil M60T Tank ve Fırtına II Obüs Teslimatı

0
78
ASELSAN tarafından M60TM tankları için geliştirilen VOLKAN-M Atış Kontrol Sistemi’nin hareketli tank atışlı testleri başladı.

Kara Kuvvetleri’ne muhtelif miktarda modernize edilen M60T tankları, Deniz Tipi Uzaktan Komutalı Ateşleme Sistemi (USAS) ve T-155 Kundağı Motorlu Fırtına II Obüs’ün muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanarak teslim edildi.

Milli Savunma Bakanlığı’nın faaliyetleri ve gündemdeki konular hakkında bilgi veren Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, yerli ve milli savunma sanayimizin yüksek teknoloji ürünleriyle donatılan Silahlı Kuvvetlerimizin imkân ve kabiliyetlerinin her geçen gün daha da arttığını belirtti.

Aktürk, bu kapsamda, “Kara Kuvvetleri Komutanlığımızca muhtelif miktarda modernize edilen M60T tankı, Deniz Tipi Uzaktan Komutalı Ateşleme Sistemi (USAS) ve T-155 Kundağı Motorlu Fırtına II Obüs’ün muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanmıştır,” ifadelerini kullandı.

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde yürütülen Tanklara İlave Yetenek Kazandırılması (TİYK)-M60T projesi kapsamında, ana muharebe tanklarının beyni olarak tanımlanan Atış Kontrol Sistemi yerlileştirilerek modernizasyon süreci son safhaya taşındı. M60T tanklarının üzerindeki bütün elektronik sistemler milli imkânlarla üretilebilir hale getirilerek, güç grubu dışında dışa bağımlılık ortadan kaldırıldı.

Proje kapsamında, VOLKAN-M atış kontrol sistemi, tank komuta kontrol muhabere bilgi sistemi, ilave zırh koruması ve mürettebat koltukları ilk etapta belirlenen sayıda M60T tankına entegre ediliyor.

VOLKAN Atış Kontrol Sistemi, araçların hareket halindeyken hedefleri doğru bir şekilde vurabilmesini sağlayan ileri teknolojiye sahip bir atış kontrol bilgisayarı, lazer mesafe ölçer, termal görüş cihazı, stabilizasyon ünitesi ve balistik hesaplama yazılımından oluşmaktadır.

TİYK – M60T Projesi kapsamında M60T tanklarına entegre edilecek sistemlerin entegrasyonu ve tankların bakım faaliyetleri Kayseri 2’nci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü’nde yürütülüyor.

KZ Mekatronik’in USAS Sistemi Tatbikatlarda Başarıyla Test Edildi

KZ Mekatronik, Savunma Sanayii Başkanlığı’nın desteği ve KOSGEB’in Ar-Ge projeleri kapsamında geliştirdiği savunma sistemleri ile sektördeki konumunu güçlendiriyor. Şirketin geliştirdiği sistemler arasında Uzaktan Komutalı Ateşleme Sistemi (UZAK), Deniz Tipi Uzaktan Komutalı Ateşleme Sistemi (USAS) V1, Kablolu Ateşleme Sistemi, Fiziki Test ve Ateşleme Sistemi (FTAC), Kablolu ve Kablosuz Ateşleme Sistemi (T-UZAK) ve Mühimmatlı Mini Dron Sistemi (MİKON) bulunuyor.

Özellikle KOSGEB destekli Ar-Ge projelerinden biri olan “Yüzer Radyo Frekans (RF) Haberleşme Sistemi Tasarımı ve Prototip Seviyesinde Gerçeklemesi” çalışması, Deniz Tipi Uzaktan Komutalı Ateşleme Sistemi’nin (USAS) geliştirilmesinde önemli bir rol oynadı. SAS Grup Komutanlığı tarafından aktif olarak kullanılan bu sistem, V2 versiyonu ile daha da geliştiriliyor. USAS V2, tamamlandığında Özel Kuvvetler Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterine dahil edilecek.

USAS, Romanya ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası EURASIAN PARTNERSHIP MCM DIVE-23 Tatbikatı’nda Türk Deniz Kuvvetleri’nin SAS timi tarafından başarıyla kullanıldı. Sistem, Amerika ve Avrupa menşeli muadillerine göre daha ergonomik yapısı ve fonksiyonel yetkinlikleriyle dikkat çekerek tatbikatın en başarılı ekipmanlarından biri oldu. KZ Mekatronik’in geliştirdiği bu sistem, firmanın savunma sanayi alanındaki yenilikçi yaklaşımının bir göstergesi olarak öne çıkıyor.

Yeni Nesil Fırtına II Obüsü

T-155 Kundağı Motorlu Fırtına II Obüsü projesi kapsamında çeşitli donanımların başarılı bir şekilde entegrasyonu gerçekleştirildi. Bu donanımlar arasında Elektrik Tahrikli Kule ve Namlu Yönlendirme Birimi, K/M Obüs Atış Kontrol Sistemi, Tam Otomatik Mühimmat Doldurma Sistemi, Barut Koşullandırma Birimi, İklimlendirme Sistemi ve SARP Uzaktan Komutalı Silah Sistemi (UKSS) bulunuyor.

Yeni Nesil Fırtına Obüsü’nün atış testleri, 2018 yılında başarıyla gerçekleştirildi. Bu önemli aşama, obüslerin işlevselliği ve etkinliği açısından büyük bir adım olarak kaydedildi.

Yeni Nesil Fırtına Obüsü, ilk nesil Fırtına obüslerinden şu özellikleriyle ayrışıyor:

  • Mühimmat iklimlendirme bölümlerine sahip yeni taret tasarımı.
  • Tamamen elektrikli ve servo kontrollü kule takat sistemi.
  • Geliştirilmiş atış kontrol sistemi.
  • Artırılmış atış hızı ve genişletilmiş etkili menzili.
  • Tam otomatik olarak güncellenen mühimmat yükleme sistemi.
  • ASELSAN ürünü 12,7 mm SARP UKSS.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here