Yeni Tip Denizaltı projesi kapsamında, Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi (DBDS) üretimi 6 adet denizaltımız için başarıyla tamamlandı. DBDS sistemiyle Reis sınıfı denizaltıların daha emniyetli seyir yapması ve harekat görevlerini en etkin şekilde icra etmesi mümkün olacak.

Savunma Sanayii Başkanı (SSB) İsmail Demir Twitter’dan yaptığı paylaşımda, ” Bir projemizi daha başarıyla sonuçlandırdık. Yeni Tip Denizaltı Projemizde, Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi (DBDS) üretimlerinin tamamı 6 adet denizaltımız için başarıyla gerçekleştirildi. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Silah, sensör ve komuta kontrol birimlerinden oluşan Denizaltı Savaş Sistemi’nin entegrasyonunda kilit rol oynayan DBDS’nin veri akışını yedekli ve kesintisiz sağlaması sayesinde Reis sınıfı denizaltıların daha emniyetli seyir yapması ve harekat görevlerini en etkin şekilde icra etmesi mümkün olacak.

SSB’nin yürüttüğü proje kapsamında DBDS’nin geliştirmesine Eylül 2011’de HAVELSAN tarafından başlandı. HAVELSAN’da 9 yıl boyunca ortalama 20 kişilik Donanım ve Gömülü Yazılım Geliştirme ekibi projede görev aldı.

DBDS Projesi, biri karaya konuşlu test ortamında, 6’sı denizaltılarda olmak üzere toplam 7 set sistem üretimini kapsıyor. HAVELSAN, söz konusu denizaltı projesine, Savaş Yönetim Sistemi kapsamında 9 iş paketi ve Mk.48 torpido entegrasyonu ile de yerli katkı sağlıyor. Denizaltılar tamamlandığında Savaş Yönetim, Bilgi Dağıtım ve Torpido Atış Kontrol sistemleri gibi kritik bileşenlerde HAVELSAN mühendislerinin imzası olacak.DBDS sözleşmesi kapsamında yüzde 70 olarak öngörülen yerli katkı payı yüzde 75 seviyesine yaklaştı.

HAVELSAN tarafından entegre edilip testleri tamamlanan ‘Denizaltı Komuta Kontrol Sistemi’, TCG HızırReis (S-331) denizaltımıza kurulmak üzere Gölcük Tersanesi Komutanlığı’na Nisan 2020’de telim edilmişti.

DBDS’nin, Pakistan Deniz Kuvvetleri envanterindeki Agosta sınıfı denizaltıların modernizasyonunda da kullanılmasına karar verilmişti. Fabrika ve liman kabul testleri başarıyla tamamlanan projede, deniz kabul testi aşamasına gelindi.

YENİ TİP DENİZALTI PROJESİ DEVAM EDİYOR

Yeni Tip Denizaltı Projesi’nin ilk denizaltısı TCG Pirireis (S-330) tören ile Aralık 2019’da havuza çekildi. Projenin 5’inci denizaltısı TCG Seydialireis (S-334)‘in ilk kaynak merasimi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla Gölcük Tersanesi Komutanlığında gerçekleştirilmişti.

Thyssen Krupp Marine Systems ana yükleniciliğinde gerçekleştirilen Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında 6 yeni tip denizaltının inşası öngörülüyor. Pirireis havuza çekim aşamasına gelirken, ikinci denizaltı Hızırreis’in donatımı, 3’üncü ve 4’üncü denizaltıların gövde imalatları sürüyor.

Pirireis‘ denizaltısı sırasıyla Fabrika Kabul (FAT), Liman Kabul (HAT) ve Deniz Kabul (SAT) Testlerinin ardından 2022 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı hizmetine girecek. Proje kapsamında inşa faaliyetlerine devam edilen diğer 5 denizaltı ise 2027’ye kadar her yıl bir denizaltı hizmete girecek şekilde planlanlama yapılıyor. İlk denizaltı TCG PiriReisin (S-330) ardından sırasıyla TCG HızırReis (S-331)TCG MuratReis (S-332)TCG AydınReis (S-333)TGC SeydialiReis (S-334) ve TCG SelmanReis (S-335) takip edecek.

HAVELSAN DENİZALTI BİLGİ DAĞITIM SİSTEMİ

Denizaltılar güvenli seyrüsefer yapmak ve diğer operasyonel görevlerini kesintisiz yerine getirebilmek için farklı sensörlerden gelen verilerin alınmasına ve ilgili birimlere dağıtılmasına ihtiyaç duyarlar.

HAVELSAN Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi (DBDS), platform ve taktik sensör verilerini toplayarak emniyet ve etkinlikle denizaltının görev yapabilmesi için ihtiyaç duyan tüm alt sistemlere veriyi dağıtan bir servis sağlayıcı sistemdir.

DBDS, hizmet devamlılığı ve hataya dayanıklılığı sağlamak üzere yedeklemeli ve genişleyebilir bir sistem mimarisine sahiptir. Sahip olduğu eşsiz özelliklerle denizaltının kalbi olan DBDS; farklı tipte denizaltılarda kullanım için özel olarak tasarlanmış, birçok yerli ve yabancı denizaltıda Bilgi Dağıtım Sistemi olarak kullanılmaktadır.

Kaynak: HAVELSAN, Ajanslar, SSB,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here