Yeniz Zelanda deniz devriye uçağı ihtiyacı kapsamında Dört Boeing P-8A Poseidon uçağı alcağını duyurdu.

Yeni Zelanda Başbakan yardımcısı Winston Peters, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı’nın FMS programı aracılığıyla dört Boeing P-8A Poseidon deniz devriye uçağı satmayı kabul ettiğini söyledi.

Dört Boeing P-8A Poseidon uçağı, Yeni Zelanda Hava Kuvvetleri’nde (RNZAF) 1960’lardan beri  görev yapan P-3K2 Orion deniz devriye uçağının yerini alacak.

Yeni devriye uçakları eğitim sistemleri, altyapı ve hizmet  maliyetleri ile 1,6 milyar dolara mal olacak. Uçaklar 2023’ten itibaren operasyonlara başlayacak.

RNZAF hizmetindeki P-8A deniz devriye uçakalarının görevleri şöyle olacak: Deniz gözetimi, İnsani Yardım ve Afet Müdahalesi; Yeni Zelanda’nın Güney Pasifik’te kaynak ve sınır korumasının desteklenmesi; Güney Kutbundan Ekvator’a kadar uzanan ve dünyanın yüzeyinin 1 / 11’ini kaplayan alanda Arama ve Kurtarma (SAR);Çevresel ve deniz kaynaklarının izlenmesi.

H1

Yeni Zelanda hükümeti, 2018 Stratejik Savunma Politikası Bildirisini tekrar gözden geçirerek deniz gözetleme kabiliyeti seçeneklerini arttırması bekleniyor. Bu kapsamda Yeni Zelanda Özel Ekonomik Bölgesi ve yakın bölgelerdeki deniz gözetimi görevleri için daha küçük insanlı uçakları, uzaktan kumandalı insansız uçak sistemleri (RPAS) ve uyduları dikkate almayı planlıyor.

Ayrıca yeni savunma bildirisinde Yeni Zelanda’nın Çin’i dünyanın başlıca nakliye hatlarının geçtiği Güney Çin Denizi’ndeki askeri varlığının arttırmaması konusunda uyardığı belirtildi.

Yeni Zelanda donanması ABD kıyılarında gerçekleştirilen dünyanın en büyük donanma tatbikatı RIMPAC tatbikatına katılıyor. Hawaii merkezli tatbikatta Güney Çin Denizi ülkelerinden Vietnam, Malezya ve Filipinler bulunuyor.

Güney Çin Denizi bölgesinde zengin petrol ve doğal gaz kaynaklarının olduğu tahmin ediliyor. Dünya genelindeki deniz trafiğinin üçte biri de bu bölgede gerçekleşiyor.

Pekin yönetimi, tartışmalı Güney Çin Denizi adaları üzerinde hak iddia ederek bölgede altyapı çalışmaları başlatmıştı.

Çin hükümeti bu kararının uluslararası hukuka uygun olduğunu ve amacın sadece sivil halka hizmet götürmek olduğunu ifade ediyor.

Ancak başta Tayvan olmak üzere Vietnam, Filipinler, Malezya ve Brunei gibi ülkeler de bölgedeki adalar üzerinde hak iddia ediyor ve Pekin’i Güney Çin Denizi’ni askeri üsse çevirmekle suçluyor.

‘P-8A PASEİDON’ DENİZ GÖZETLEME UÇAKLARI

ABD Donanmasının deniz gözetleme ihtiyacı kapsamında Haziran 2004 yılında donanma Boeing firması ile yeni nesil deniz gözetleme uçağı için bir sözleşme imzaladı. Uçağa Mart 2005’te P-8A Poseidon adı verildi.

Operasyonel hayatlarının sonuna yaklaşan 196  P-3C Orion deniz devriye uçağıfilosunun yerini almak için donanma tarafından 117 P-8A deniz uçağı satın alınması planlandı. P-8A’nın ilk operasyonel kapasitesi (IOC), Kasım 2013’te gerçekleştirildi.

Uçağın Ön tasarım incelemesi 2005’te, kritik tasarım incelemesi, Temmuz 2007’de tamamlandı. Boeing, Aralık 2007’de beş test uçağının ilk üretimine başladı. P-8A test uçağının ilk uçağı olan T1 Nisan 2009’da test uçuşunu, Haziran 2009’da uçuş sistemleri tesitini tamamladı. İlk toprak test uçağı S1’in gövdesindeki tam ölçekli statik testleri Ocak 2011’de tamamlandı. İkinci zemin test uçağı olan S2’deki yorulma testleri 2011’in sonlarında başladı ve İlk P-8A Temmuz 2011’de uçtu.

BOEİNG 737 TABANLI TASARIM

Uçağın tasarımı Boeing’in 737-800’ün kanıtlanmış gövdesine ve 737-900’ün kanatlarına dayanıyor.Boeing P-8A’nın kanat uçlarının tasarımının Haziran 2005’te değiştirildiğini açıkladı. Hollanda’nın Stork Aerospace firması ile Boeing tersine çevrilmiş kanat uçlarını üretme sözleşmesi imzaladı.

Haziran 2005’te Boeing, P-8A’nın kanat uçlarının tasarımının harmanlanmış kanatçıktan arka kanatlı kanat ucuna değiştirildiğini açıkladı.

Uçağın gövdesi ve kuyruk bölümleri, Wichita Kansas’ta bulunan Spirit AeroSystems tarafından üretilerek Washington’daki Boeing üretim tesisine gönderildi. Uçak bu tesislerde birleştirilerek üretildi. Uçağın uçuş kabul testleri Renton Sahası’ndan gerçekleştirildi. Uçak daha sonra uçuş testi için Maryland, Patuxent River’daki hava üssüne gönderildi.

1000w_q95-16-1

P-8A Poseidon uçağının yönetim sistemi Smiths Aerospace firması tarafından geliştirildi. Smiths Aerospace uçuş yönetim sistemini gelecekte yükseltmesine imkan sağlayacak açık mimariye göre dizayn etti.

Boeing, Mart 2008’de MX-20HD dijital elektro-optik ve kızıl ötesi (EO / IR) multispektral sensör taretlerini tedarik etmek için L-3 Communications Wescam’ı seçti. MX-20HD gyro-stabilize edilmiş kızılötesi, CCDTV, görüntü yoğunlaştırıcı, lazer telemetre ve lazer aydınlatıcı dahil olmak üzere en fazla yedi sensöre sahip olabiliyor.

Uçak, Raytheon tarafından geliştirilen yükseltilmiş APS-137D (V) 5 deniz gözetleme radarı ve sinyal istihbaratı için SIGINT sistemi ile donatılmıştır.Sistem Haziran 2006’da yeniden revize edilerek AN/APY-10 radarı olarak belirlendi, uçağın burun kısmına kuruldu.

AN / APY-10 radarı sabit ve küçük gemiler, yüzeyli denizaltıların görüntülenmesi, tespiti, sınıflandırılması ve tanımlanması için yüksek çözünürlüklü görüntüleme sağlıyor.

Raytheon firması uçak için güvenli UHF uydu haberleşmesi ile yeni global konumlandırma sistemi geliştirdi. Northrop Grumman ve BAE Sistemlerinin ürettiği sistemler uçağın elektronik savaş ekipmanı olarak kullanılıyor. Yönlü kızılötesi karşı önlemler (DIRCM) seti, radar uyarısı olan bir Terma AN / ALQ-213 (V) elektronik harp yönetim sistemi, (EWMS) elektronik savaşta kendi kendini koruma (EWSP)  paketleri uçakta bulunuyor.

Uçak, yüksek irtifadan ateşlenebilen Raytheon Mark 54 torpidolarını kanatları altında taşıyabiliyor. İlk Mark 54 torpido, 2011 yılının Ekim ayında P-8A Poseidon tarafından başarılı bir şekilde test edildi. Ayrıca uçağın kanadına monte edilen sabit noktalar ile Hava-yüzey füzeleri ve  serbest düşen bombalarda taşıyabiliyor.

 

20141218ngg000_001.jpg

P-8A Poseidon uçakları bir çok ülke tarafında tercih ediliyor. Avustralya hükümeti sipariş verdiği 12 adet P-8A Poseidon uçağının 7 adetini bu yılın başlarında teslim alarak operasyonel hale getirdi. Geri kalan uçakların 2022 yılında faliyete geçmesi bekleniyor. Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAAF) 2023 yılında halen kullanımda olan AP-3C Orion uçaklarını hizmetten çekerek, filoyu P-8A Poseidon deniz devriye uçakları ile oluşturacak.

Hindistan sekiz P-8I uzun menzilli deniz keşif ve denizaltı savaş uçakları için bir sipariş verdi. P-8I, Hindistan için özel olarak üretilmiş P-8A Poseidon’un bir varyantıdır. P-8I’nin üretimi Aralık 2010’da başladı. Hindistan Donanması’na yapılan teslimatlar Aralık 2012’de başladı ve Ekim 2015’e kadar tamamlandı.

ABD Deniz Kuvvetleri’ne ilk uçak Mart 2012’de teslim edildi. Boeing, Ocak 2013’e kadar altı P-8A uçağı teslim etti. ABD Donanması, 2014 yılının Temmuz ayında 14 P-8A uçağı ve 2014 yılının Ekim ayında 18 P-8A Poseidon aldı.

ABD, Şubat 2014’te Boeing firmasından 16 adet P-8A Poseidon uçağının teslimatı 2.4 milyar dolarlık bir sözleşme imzaladı. Boeing, Ocak 2016 itibariyle ABD Donanması’na 33 Poseidon’u teslim etti.

Kaynak: Defpost, Ajanslar, Boeing, RAAF,

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here