Yunanistan son dönemde yeni silah alımları ile dikkat çekmeye başladı. ABD’den OH-58D Kiowa Warrior silahlı keşif/gözetleme helikopteri alırken, P3B Orion deniz devriye uçaklarının modernizasyonuna devam ediyor.

Yunan Donanmasında ve Hava Kuvvetlerinde görev yapan P3B Orion deniz devriye uçaklarının görev kontrol bilgisayarlarının modernizasyonu ve güncellenmesi için CP Teknoloji firmasıyla sözleşme imzalandı. CP teknoloji 2025 yılına kadar programı destekleyeceğini açıkladı.

Yunan Silahlı Kuvvetlerinde 1992’den bu yana beş P-3B Orion uçağı görev yapıyor. Atina yakınlarındaki Elefsis Hava Üssünde 353 Filo’da görev yapan uçaklar, modernizasyonu önerilen Mid Life Upgrades (MLU) için bu üsste bekliyorlardı.

Yunan Deniz Kuvvetleri P-3B Orion uçağı

Yunan Hükümeti 2015 yılında Ege Denizi ve Güney / Güney Doğu Akdeniz’deki jeopolitik değişiklikler sebebi ile ömrü dolan P-3B deniz devriye uçaklarının modernize edilip uçuş ömürlerinin uzatılmasına karar verdi.Bu kapsamda Yabancı Askeri Satış (Foreign Military Sales-FMS) ile ABD Donanması ve Yunanistan arasında anlaşma imzalandı.

Modernizasyon ABD’den 1991-92 yıllarında alından 6 adet P-3B Orion turbo pervaneli uçağın 5 adetini içermekteydi. ABD’nin Yabancı Askeri Satış (Foreign Military Sales-FMS) onayladığı anlaşmanın değerinin 500 milyon dolar olduğu, parça, eğitim, lojistik destek ve ekipmanın yükseltilmesini kapsadığı belirtildi.

Ayrıca ABD firması CP Teknoloji kazandığı sözleşme ile uçaklarda bulunan misyon bilgisayarlarını yükseltirken, uçakların ISR ​​(İstihbarat, Gözetleme ve Keşif) sitemi, Advance harita oluşturma, GPS izleme sistemlerinin zorlu ortamlarda çalışabilecek bilgisayar sistemleri ve sensörler ile donatılmasını sağlayacak. Modernizasyonun tamamlanması ile P-3B Orion uçakları ilave 15 bin saat daha uçuş imkanına kavuşmuş olacak.

CP Teknoloji, askeri ve endüstriyel ortamlarda için tasarlanmış bilgisayar donanımı, sunucular ve LCD ekranları üretiyor.

Deniz devriyesi / keşif uçağı P-3B Orion, ülke güvenliği, korsan mücadele operasyonları, insani yardım, arama-kurtarma, istihbarat toplama, denizaltı savaşı, hava trafiğinin kontrolü ve afet yardımlarında kullanılmaktadır.

TÜRK DENİZ KUVVETLERİ’NİN ‘MELTEM-3’ PROJESİ SONUÇLANMAYI BEKLİYOR

Türk Deniz Kuvvetleri’nin su üstü harbi (SUH/ASUW) ve denizaltı harbinde (DSH/ASW) kullanılmak üzere başalattığı MELTEM projesi devam ediyor. MELTEM -3 Projesi kapsamında 2013’ün Temmuz ayında 2 adet ATR-72/600 Genel Maksat Uçağı envantere girmişti.

MELTEM-3 Projesi ile 8 adet ATR-72/600 Deniz Karakol [D/K] Uçağı’na sahip olunması hedeflenmektedir.

Türk Deniz Kuvvetleri ATR-72/600 Deniz Karakol [D/K] Test Uçuşu (İtalya)

TAI ve TUSAŞ tesislerinde altı adet ATR-72/600 D/K uçağından ilkinin sertifikasyon ve kabul testlerinin tamamlanmasının ardından Şubat 2017’de teslim edilmesi ve teslimatların 2018’de tamamlanması planlanmıştı. Ancak sertifikasyon testlerinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle bu teslimat Şubat 2018 itibariyle henüz gerçekleştirilemedi. Sorunların aşılması durumunda modifikasyonları tamamlanan uçakların teslimatına bu yıl başlanarak 2019’da tamamlanabileceği belirtiliyor.

YUNANİSTAN OH-58D HELİKOPTERLERİNİ ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA TESLİM ALACAK

Yunanistan, ABD ordusunun ihtiyaç fazlası 70 adet Bell Helikopter Textron imalatı OH-58D Kiowa Warrior ( Kızılderili kabilesi savaşçısı) silahlı keşif/gözetleme helikopteri alacağını açıkladı.

Helikopterlerin 24’ü eğitim, 10’u yedek parça geri kalan 36 adedi de operasyonel kullanılacak. Helikopterlerin operasyonel hale getirilmesi için ( yedek parça tedariki ve eğitim) 44 Milyon Euroluk proje gerçekleştirilecek.

OH-58D Kiowa Warrior silahlı keşif/gözetleme helikopteri 

ABD ordusunda AH-64 Apache taarruz helikopterleri ile birlikte görev yapan OH-58 Kiowa Warrior helikopterleri hedef tespiti ve keşif görevi gerçekleştirmesinin yanında çeşitli güdümlü füzeler ve güdümsüz roketler, çeşitli kalibrede makineli tüfekler kullanabilmektedir.

OH-58 helikopterinin en ölümcül silahları arasında Hellfire füzeleri bulunuyor. Bu füzeler tanklara karşı kullanıldığı gibi deniz versiyonlarıda bulunmaktadır. Yunanistanın elinde bulunan AH-64 Apache taarruz helikopterleri ile OH-58 Kiowa Warrior helikopterlerin beraber kullanabileceği belirtiliyor.

ABD ordusu OH-58 helikopterini AH-64 Apache taarruz helikopterleri ile birlikte cephede kullanmıştır. OH-58 helikopteri ağaç veya tepenin ardına gizlenerek pallerin üzerinde yani helikopterin en tepesindeki kamerasını çıkararak başta AH-64 ve diğer taarruz helikopterleri ve topçu bataryalarına hedef tespit, teşhis ve tayini yapmaktadır. Düşman kara birliklerindeki hava savunma unsurlar helikopterleri göremez, görse bile dağ-tepe arkasına saklandıklarından radar takibi de yapamadığı için savunma füzesi gönderme imkanı bulamaz. İşaretlenen hedeflere AH-64 kafayı çıkarır ve tepesindeki Longbow radarı yardımı ile 16 adet Hellfire füzesini ateşler çok kısa sürede gözden kaybolur.

Bu senaryo Körfez Savaşı’nda uygulanmıştır. Tepe, ağaç gibi sütre gerisinde saklanan AH-64 ve OH-58D, OH-58D’nin kamerasının görüntü almasına yetecek kadar yükselmesi ile arazideki zırhlı araç ve tankları tespit eder ve AH-64 bildirerek hedefler ateş altına alınmıştır.

Yukarıdaki senaryonun benzeri Ege Deniz’nde uygulanabileceği iddia ediliyor. Gaste24 İnternet sitesinde bir makale kaleme alan Hakan Kılıç, “ Muhtemel planlama veya niyete göre elektronik ve elektro-optik sistemleri ile OH-58D’ler Ege’de adaların arkasına saklanarak AH-64’lere hedefleme yapacak.Dar geçitler ve kıyıya çok yakın yerlerde ve özellikle Hücumbot, Çıkarma gemisi gibi müstakil hava savunma sistemi olamayan küçük tonajlı gemiler için Hellfire çok etkili olabilir. “ ifadelerini kullandı.

Kılıç yazısına şöyle devam etti : ” Yukarıda söylediğim gibi füze harp başlığı ve özellikle menzili sebebi ile Korvet ve üzeri yani firkateyn ve Muhrip’ler için çok ölümcül olamayabilir. Hele açık denizde radar tarafından takip edilen helikopterin Hellfire füzelerinin menzili gemilerimizin hava savunma füzelerinin çok gerisinde olması sebebi ile yaklaşması çok zor.” 

Yunanistan son dönemde silahlanma konusunda önemli adımlar atıyor. En son  Yunanistan Eski Savunma Bakanı Panos Kammenos, ” ülkemizin varlıklı hayırseverlerine ve bağışçılarına ihtiyacımız var.” diyerek Fransa’dan Aquitaine sınıfı FREMM tipi iki fırkateyn alınması için para toplanması gündeme gelmişti.

Ayrıca Yunanistan Hava Kuvvetleri’nin 84 adet F-16 uçağın modernizasyon sözleşmesini 997 milyon dolara Lockheed Martin firması almıştı.Uçakların Haziran 2027 yılına kadar teslim edilmesi planlanıyor. Yunanistan’ın F-16 uçakları Lockheed Martin’in en gelişmiş versiyonu F-16V (Viper) uçaklarına yükseltilecek.

Mısır, Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetiminin “Medusa” isimli ortak hava-deniz tatbikatını en son Kasım 2018’de Mısır’ın Akdeniz kıyısında gerçekleştirmişti. Amfibi operasyon planlama ve icrasında deniz ve hava imkanları eşgüdümlü hareket etmesi, asimetrik tehditle mücadele, arama kurtarma, deniz tecrit operasyonları da tatbikatta icra edildi.

Türk Deniz Kuvvetleri, son dönemlerde Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’nde gerilimi artırmaya çalışan Yunanistan’a yönelik önlemlerini arttırıyor.

Akdeniz’de Türk deniz yetki alanlarında güvenliğine katkı sağlamak amacıyla ‘Akdeniz Kalkanı Harekatı’ kapsamında bir fırkateyn, hücumbot, denizaltı ve deniz karakol uçakları karakol görevini yerine getiriyor.

İsrail, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İtalya, dünyanın en uzun deniz altı doğal gaz boru hattının yapımı için  Nisan 2017’de anlaşma imzalamıştı. Kıbrıs meselesiyle birlikte değerlendiriliğinde üç ülke arasında yapılan anlaşma Türkiye için de büyük önem arzediyor.

Doğu Akdeniz’de keşfedilmeye devam edilen muazzam miktardaki yeni doğal gaz sahaları, Türkiye’nin enerji güvenliği ve tedariği açısından oldukça değerli bir konumda bulunuyor. Uzmanlar, mevcut sıkıntılı ilişkiler çerçevesinde İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki bu anlaşmanın yakından takip edilerek, Türkiye’nin bahse konu doğal gaz sahalarındaki haklarını sonuna kadar koruması gerektiğini belirtiyor.

Mısır, Doğu Akdeniz’in ‘yeni enerji jeopolitiğinde’ oldukça agresif bir silahlanma çalışması yürütüyor. Enerji kaynaklarına erişim ve bunların güvenliklerinin sağlanması konularında Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile kurduğu işbirliklerinin Türkiye’yi hedef aldığı görülüyor. Bu durum gelecekte Türk ve Mısır donanmalarının Akdeniz’de artan biçimde karşı karşıya gelmeleri sonucunu doğurabilir.

 Kaynak: NavalToday, Aviationpros, gaste24, Ajanslar, Yeni bakış,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here