Kızıldeniz, Bab el-Mendeb Boğazı ve Aden Körfezi üzerinden gerçekleşen deniz nakliyesini Husi saldırılarına karşı koruyacak olan Amerika liderliğindeki Refah Muhafızı Operasyonu oluşturma çabaları, bazı katılımcı ülkelerin koalisyondan çekilmesiyle belirsizliğini koruyor. Öte yandan, ticari gemilere yönelik son drone saldırılarının Yemen kıyılarından çok uzaklara, Hindistan açıklarındaki sulara yayıldığı görülüyor.

Pentagon’un bu hafta başında yaptığı açıklamaya göre, toplam yirmi ülke çok uluslu deniz güvenliği koalisyonunda yer almayı kabul ettiğini açıklamıştı. En büyük sorunlardan biri, bu 20 ülkeden yalnızca küçük bir kısmının amaca yardımcı olmak için gemileri veya diğer önemli varlıkları tedarik etmesidir. İspanya, İtalya ve Fransa’nın, güvenlik operasyonunun bir parçası olarak konuşlandırılmış gemilerinin ABD Donanması komutası altına girmesi yönündeki ABD talebini reddetmesi nedeniyle bir çatlak yaşanıyor.

Reuters’e göre İspanya, yalnızca NATO veya AB liderliğindeki bir operasyonu kabul edeceğini belirtiyor. İtalya’nın Virginio Fasan firkateyni bölgeye konuşlanacak ancak Refah Muhafızı Operasyonu kapsamında görev yapmayacak. Bu arada Fransa da bölgede görev yapacak ancak gemilerinin ABD komutası altına girmesine izin vermeyecek. Bu durum, koalisyon için büyük bir sorun çünkü hepsi NATO üyesi olan bu ülkeler, hava savunma kabiliyeti yüksek oldukça yetenekli gemilere sahipler.

Geçtiğimiz saatlerde İsrail’le bağlantısı olan Liberya bayraklı kimyasal madde taşıyan tanker M/V Chem Pluto, Hindistan’ın liman kenti Veraval’ın yaklaşık 190 kilometre güneybatısında Hint Okyanusu’nda seyrederken bir drone tarafından vuruldu. ABC News’e göre ticari gemilere güvenlik hizmeti sağlayan güvenlik firması Ambrey, dronun geminin kıç tarafından vurduğunu, çıkan yangının gemi mürettebatı tarafından söndürüldüğünü belirtti. Suudi Arabistan’dan Hindistan’a doğru giden gemi, saldırı ardından yapısal hasar oluştu ve bir miktar su aldı.

Saldırı Yemen’den 1.200 mil uzakta Hindistan’ın liman kenti Veraval açıklarında gerçekleşmesi, Husilerin yeni bir dronu devreye soktuğu anlamına geliyor. Bu saldırı daha çok İran’a işaret ediyor. İran uzun zamandır İsrail gemilerine karşı bir savaş yürütüyor. İran, uzun menzilli tek yönlü saldırı türleri olmak üzere giderek daha karmaşık hale gelen insansız hava araçlarını fırlatma kapasitesine ve özel olarak tasarlanmış/uyarlanmış gemilerden oluşan giderek daha büyüyen bir filoya sahip.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here