TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirilen radar arayıcı başlıklı ilk yerli ‘Görüş ötesi menzilli’ (BVR), havadan havaya füzesi “Gökdoğan” gerçekleştirilen testte hedefe yüksek başarı ile angaje oldu.

TÜBİTAK SAGE ‘nın sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda, ” Bozdoğan’dan sonra Gökdoğan da kendini kanıtladı! Radar arayıcı başlıklı ilk milli görüş ötesi havadan havaya füzemiz “Gökdoğan” gerçekleştirilen testte hedefe yüksek başarı ile angaje oldu ve TÜBİTAK SAGE bir ilke daha imza attı! ” ifadeleri yer aldı.

Göktuğ Projesi kapsamında geliştirilen füzelerden bir tanesi olan GÖKDOĞAN, 2021 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine dahil olacak.

“GÖKDOĞAN” füzesi Türk Hava Kuvvetlerinde kullanılan AIM-120 AMRAAM füzesini muadili. Orta menzilli Hava-Hava füze sınıfında olan GÖKDOĞAN füzesi, 65-80 km yani 100 km altında düz uçuş menzili olan füzedir. Görüş ötesi angajman füzesi olarak tanımlanır, pilot gözle göremediği radarda gördüğü hedefe radar kilidi ile füze gönderir. Genelde Aktif radar (AR) güdümlüdür. 

Birden fazla hedefe kilitlenebilme yeteneği olan GÖKDOĞAN füzesi ‘at-unut’ (atıldıktan sonra kilitlenebilme) özelliğe sahip, füze elektronik saldırılara karşı dayanıklıdır. Veribağı ile hedef bilgisi güncelleme imkanı bulunan füze gelişmiş karşı tedbir ve karıştırma kaynağına da güdümlenebiliyor.

Özgün tasarım harp başlığı ile yüksek güvenlik ve güvenilirlik sağlayan kesintisiz tapa kullanan GÖKDOĞAN, LAU-129 lançeri ile kullanılabiliyor.

Genelde 100 km ve üzeri menzilli füzeler LRAAM olarak sınıflandırılmaktadır.Daha çok AWACS, kargo uçakları, tanker uçakları gibi manevra kabiliyeti çok düşük, stratejik ancak aynı zamanda muharebe sahasının çok dışında uçan uçakları vurmak için geliştirilmiştir.

Göktuğ Projesi kapsamında geliştirilen diğer füze olan BOZDOĞAN (Görüş içi) uçaktan yapılacak atışlı testlerin öncesinde, savaş uçağını temsil eden fırlatma platformundan Kasım 2019’da ateşlenmiş, füze havada yaklaşık 4 kilometre irtifada seyrederek hedefe başarıyla angaje olmuştu.

Hava Kuvvetleri’nin talebi üzerine, kısa menzil, IIR (Kızılötesi görüntüleme arayıcı başlık) güdümlü Gökdoğan füzesinin adı “Bozdoğan”; AR (aktif radar) güdümlü, BVR (Görüş ötesi menzilli), orta menzilli havadan-havaya, Bozdoğan’ın yeni ismi ise “Gökdoğan” olarak değiştirilmişti.

Kaynak: TÜBİTAK SEGA, Ajanslar, Kokpit,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here