İsrail Hava Kuvvetleri (IAF) Komutanı Orgeneral Amikam Norkin, İsrail’in F-35 savaş uçaklarını operasyonel bir saldırıda kullanan ilk ülke olduğunu söyledi. Norkin, “F-35 filosu operasyonel bir filo haline geldi. F-35’i Orta Doğu’nun her yerine uçuyoruz” dedi.

İsrail Hava Kuvvetleri (IAF) Komutanı Orgeneral Amikam Norkin bu açıklamaları,  İsrail Savunma Bakanlığı tarafından düzenlenen ve dünyadaki ordulardan kıdemli subayların katıldığı konferansta yaptı.

General Amikam Norkin, bu ayın başlarında Suriye’ye gerçekleştirilen hava operasyonlarında, Suriye’den yerden havaya 100 yakın füze  fırlatıldığı, karadan karaya atılan 32 tane roketin İran tarafından atıldığını söyledi.

F-35 savaş uçaklarını hava operasyonlarında ilk kullanan ülke İsrail olduğunu belirten Norkin, Suriye’ye bu ay başında yapılan son saldırıda F-35′lerin kullanılmadığını, daha önce gerçekleştirilen operasyonda kullanıldığını açıkladı. Ayrıca Norkin, Lübnan’ın başkenti Beyrut üzerinden uçan F-35′in resimlerini konferansta gösterdi.

Dd5nVhUU0AAB-r5

İsrail üst düzey görevliler, F-35 savaş uçağının işler durumda olmasına rağmen, IAF’ın bunları işletmek için hala en iyi yolları incelediğini belirtti. Görevliler, ” F-35’in “inanılmaz bir potansiyeli var. IAF şu anda çok çeşitli yeteneklerini en iyi nasıl kullanacağını tartışıyor.” ifadelerini kullandı.

Hava Kuvvetleri Komutanı, ay başında Suriye sınırındaki gerilimde İsrail’e 32 karadan karaya roket fırlattığını, roketlerin İsrail tarafından durdurulduğunu, geri kalanların İsrail topraklarının dışına düştüğünü söyledi.

Bu saldırılarında ardından İsrail kuvvetlerinin 20’den fazla İran hedefine vurduklarını belirten Amikam Norkin, ” Ne yazık ki, Suriye hava savunma sistemleri uçaklarımıza 100 uçaksavar füzesi fırlattı, buna karşılık bizde uçaksavar bataryalarını yok ettik. ”dedi.

İsrail,  Suriye’de İran’ın faaliyetlerini endişe ile takip ettiğini belirten Amikam Norkin konuşmasına şöyle devam etti: “İsrail’e 250 kilometre uzaklıkta T-4 üssünü kurdular. Birkaç ay önce İsrail’e bu üsten İHA saldırısı yapmaya çalıştılar. Bu olaydan sonra geçtiğimiz ay da roket saldırısı ardında hava savunma kabiliyetleri de dahil olmak üzere bu üste silah depolamaya devam ettiklerini fark ettik.” 

İSRAİL, TÜRKİYE’YE F-35 SATILMASINI İSTEMİYOR

İsrail’in Türkiye’ye F-35 uçaklarının satışının gerçekleşmemesi için Amerikalı yetkilileri, ikna etmeye çalıştığı iddia edildi.

İSRAİL’de yayımlanan Haaretz gazetesi, İsrail’in ABD’den Türkiye’ye yapılması planlanan yeni nesil  F-35 savaş uçaklarının teslimatı nedeniyle endişeli olduğunu ve F-35’lerin Türkiye’ye verilmesini istemediğini yazdı.

Haaretz’e konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili, İsrail’in F-35’lere sahip tek Ortadoğu ülkesi olmayı hedeflediğini ve bu nedenle Türkiye’ye gönderilecek F-35’ler konusunda ABD ile yakın temas halinde olduğunu bildirdi.

İSRAİL, F-35 UÇAKLARINI MODİFİYE EDEREK “BAĞIMSIZ HALE”GETİRİYOR

Hava Kuvvetleri yetkilileri, F-35I “Adir” savaş uçağını “süper-istihbarat toplayıcısı” ve “oyun değiştirici” olarak tanımlıyor.

İsrail Hava Kuvvetleri’nin “Altın Kartal” filosunda şu anda dokuz F-35I “Adir” görev yapıyor. Bu yıl altı adet F-35I’in filoya katılacağı belirtiliyor.

İsrail şimdiye kadar 50 adet F-35 satın almaya karar verdi. Uçaklar yerel olarak geliştirilen elektronik savaş ekipmanları ve silahlarla donatılacak.

İsrail’in her aldığı uçağın adında “İ” ilavesi vardır. Bu da ülkenin uçak üzerinde yaptığı değişikliklerin bir ifadesi bir marka gibidir. Bu sebeple F-35’lere takılan isim ise “Adir” olarak tespit edilmiştir.

İsrail, F-35 üretimine katılan ülkelerden biri. Amerika’dan gelen  F-35’ler modifiye edilerek yerel sistemler ekleniyor.Uçağın navigasyon sistemleri, haberleşme, komuta kontrol, yönetim kısmı, hatta silahları üzerinde dahi değişikliklere gidiliyor.

Devlete ait Israel Aerospace Industries (IAI) şirketi,  F-35 uçaklarının merkezi aviyonik sistemi için özel olarak geliştirdiği ‘C4 sistemini’ yerleştirecek.

IAI şirketinin Lahav Bölüm müdürü Benni Cohen, “IAI, hali hazırda gelmiş olan ilk uçak için, monte edilecek C4 sistemini  üretmeye başlamıştır. Bu  İsrail hava Kuvvetleri  için yeni bir bağımsızlık düzeyidir. Gelecekte daha başka geliştirdiğimiz yetenekleri de F-35I’ye  monte edebilme imkanının önünü açmaktadır” ifadelerini kullandı.

Silah donanımı için ise, İsrail Hava Kuvvetleri ve Devlet şirketi  Rafael Advanced Systems Ltd., Lockheed Martin ile beraber, Israil yapımı Spice 1000 elektro-optik stand-off füzesini, F-35 iç taşıma bölgesine (gövdeye) uyarlamaya çalışıyor.

Ayrıca, Elbit Systems in sahibi olduğu Cyclone Ltd de, F-35’in taşıdığı yakıt miktarı olan 8.5 tondan daha fazla yakıt taşıyabilmesini sağlamak için, harici yakıt tankları üzerinde çalışıyor. Daha sonraki aşamalarda, İsrail Savunma Bakanlığına yakın endüstri çevreleri ile Lockheed Martin beraber, konformol yakıt tanklarıyla uçağın menzilini arttırma çalışması yapacaklar.

Proje ortağı olarak İsrail firmaları, F-35’in bazı bölümlerinin geliştirilmesine de katkıda bulunuyor. Bunlardan biri de bu uçakta kullanılacak III. nesil pilot kaskı. İsrail Elbit firması bir Amerikan Rockwell Collins firmasıyla ortak bu kaskı geliştiriyor.

SURİYE HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİNE BÜYÜK DARBE VURULDU

Haaretz’in üst düzey askeri analistine göre, hava operasyonlarında Suriye’nin hava savunma kuvvetlerine büyük bir darbe vurulduğu belirtildi. Suriye Ordusu’nun elinde Rus yapımı SA-22, SA-2, SA-5 ve SA-17 sistemleri bulunuyor.

Üst düzey bir IAF yetkilisi, İsrail Savunma Güçleri’nin, 9 ila 10 Mayıs arasında gerçekleşen saldırıdan bu yana Suriye’deki İran kuvvetlerine karşı operasyonlarını sürdürdüğünü açıkladı.

İsrail Ordusunun (IDF)  yaptığı açıklamada, operasyonun hedefinin Suriye’deki elit İran kuvvetlerinin kullandığı silah depolama tesisleri, lojistik alanlar ve istihbarat merkezleri olduğunu söyledi.Ayrıca operasyon sırasında İsrail Hava Kuvvetleri birçok Suriye Hava Savunma sisteminin yok edildiğini açıkladı.

İsrail güvenlik kaynakları, bu saldırının Mayıs 1974’de Suriye ile varılan anlaşmadan bu yana İsrail tarafından gerçekleştirilen en büyük saldırı olduğunu söylüyor.

RUS SAVUNMA BAKANLIĞI: İSRAİL 70 FÜZE ATEŞLEDİ

Rusya Savunma Bakanlığı, İsrail ordusu Suriye operasyonunda yaklaşık 70 füzenin ateşlediğini açıkladı.

Bakanlığın açıklamasında, ” Operasyonda yirmi sekiz İsrail F-15 ve F-16 uçağı kullanıldı.Bu uçaklardan 60 havadan yere füze fırlatıldı. Karadan ise 10 yakın yerden yere füze ateşlendi.” ifadelerini kullandı.

Rusya, operasyonlarda fırlatılan füzelerin yarısından fazlasını düşürüldüğünü, Suriye ordusunun karşı saldırısında 3 İsraillinin hayatını kaybettiğini iddia etti.

SURİYE’DE ÖLÜ SAYISI 42 OLDU

Hava operasyonunda en az 15 kişinin öldürüldüğü, 8’inin de İranlı olduğu açıklanmıştı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, başkent yakınlarına yapılan iki günlük saldırılarda, 19’u İranlı olmak üzere ölü sayısının 42’ye yükseldiğini söyledi.

Öte yandan İran’ın üst düzey dini liderlerinden Ayetullah Ahmed Hatemi, “İsrail aptalca bir saldırı yaparsa Tel Aviv ve Hayfa yok edilecek” demişti.

RUS HAVA SAVUNMA SİSTEMİ TÜRKİYE’YE ÖNERİLMİŞTİ

Türkiye ile Rusya arasında varılan S-400 anlaşmasının ardından yapılan açıklamada  “Rusya, Türkiye’ye Pantsir hava savunma sistemleri göndermeye hazır” mesajı verilmişti.

Rusya Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Dairesi (FSVTS) Başkanı Dmitriy Şugayev, “S-400’lerin ardından bir sonraki aşamada Türkiye’ye Pantsir sistemleri gönderilebilir, bu mantıklı olur” ifadelerini kullanmıştı.

Sputnik’e konuşan Rus askeri uzman Konstantin Sivkov, İsrail ordusunun yayınladığı, Suriye’deki füze savunma sistemi Pantsir-S1’in vurulduğu belirtilen video ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sivkov, “70 füze ile saldırıldı, füzeler hava savunma sistemlerini hedef aldı. Görüldüğü üzere gerçekten de Pantsir-S vuruldu. Düşük gabarili, yaklaşık 25 kilometre menzilli, süpersonik özelliği olmayan tanksavar füze kullanılmış. Pantsir-S’in nasıl imha edilebildiğine gelince, sistem savaşa hazır durumda değildi” diye konuştu.

Mürettebatın sistemin yanında durduğuna ve silahı kullanmadığına dikkat çeken Sivkov, “Sistem savaşa hazır durumda olsaydı, bu füzeyi vururdu” ifadelerini kullandı.

Rus askeri uzman, “Yani savaşa hazır durumda olmayan füze sistemlerinin vurulmasından bahsediyoruz. Burada özel herhangi bir durum yok” dedi.

Öte yandan İsrail’in yayınladığı görüntülerdeki bir detay da dikkatlerden kaçmadı. Görüntülerde, operasyonun gerçekleştirildiği nokta Suriye’nin başkenti Şam’da bulunan Mezzeh askeri havalimanı. Mezzeh, aynı zamanda Suriye lideri Esad’ın başkanlık sarayına da yalnızca 3.8 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

 

Kaynak: Haaretz, Flight Global, savunma-istihbarat.com, Ajanslar,

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here