Japonya, Kuzey Kore’ye karşı savunma kapasitesini geliştirmek için ABD’den satın almayı planladığı kara konuşlu Aegis Ashore füze savunma sistemini teknik ve mali sorunlar sebebiyle askıya aldığını duyurdu.

Savunma Bakanı Taro Kono, kara konuşlu iki  Aegis Ashore füze savunma sistemini askıya alınmasının sebebi olarak maliyet ve teknik sorunlar olduğunu söyledi.

Teknik sorun olarak füzeyi süpersonik hıza ulaştırmak için kullanılan iticilerin füzeden ayrıldıktan sonra yerleşim yerlerine düşme ihtimaline karşı yapılan çalışmaların başarılı olmaması gösterildi.

Kono, Japonya ve ABD tarafından ortaklaşa geliştirilen SM-3 Block IIA’nın geliştirilmesine 1.02 milyar Dolarlık harcama yapıldığını sözlerine ekledi.

Japonya, SM-3 Block IIA füzesinin geliştirilmesi konusunda ABD ile işbirliği yapıyor.Japonya, Kara tabanlı iki adet ‘Aegis Ashore’ sistemi tedarik etmeyi ve işletmeyi planlıyordu. Bu sistemlerden ilki Doğu Japonya Yamaguchi’deki Akita Eyaletindeki Kara Öz Savunma Kuvvetleri (GSDF) tesislerinde, ikincisi Japonya’nın batısındaki bir şehirde Japon Ordusu tarafından işletilecekti. İki sistemin Lockheed yapımı radarla donatılması planlanıyordu, Japon basınında çıkan haberlerde, ABD ve Japonya’nın gelecek nesil radar teknolojisini birlikte geliştirmek istedikleri yazılmıştı. Fakat radarların yüksek radyasyona sebep olduğu iddiası, sistemlerin kurulacağı yerlerde halkın tepkisine sebep oluyor.

Japonya balistik füze savunmasını deniz konuşlu SM-3 füzeleri ile gemilerden yapmaya devam edecek. Japon Öz Savunma Kuvvetleri’nin elinde bulunan altı destroyerini Aegis BMD (Balistik Füze Savunma) kapasitesi olacak şekilde değiştiriyor. 2018 yılı itibari ile altı geminin beşi Aegis sistemi entegre edildi. Japonya 2013 yılında iki adet destroyer siparişi vermişti bu gemilerde de Aegis sistemi olacak, gemilerin 2020 ve 2021’de hizmete girmesi bekleniyor.Japonya 8 adet Aegis destroyerinde SM-3 füzelerini kullanarak Balistik Füze Savunması yapabilecek.

ABD firması Raytheon tarafından üretilen ve geliştirilen  Standard Missile SM-3 füzesi Kıtalararası Balistik Füzelere (ICBM) karşı hem karada hem denizde Atmosfer dışı savunma yapabilen füze sistemidir.

Aegis Silah Sistemi‘nin parçası olan Standard Missile SM-3 füzesi, balistik füzeleri durdurmak için (hit-to-kill) teknolojisini kullanmaktadır.Bu teknoloji balistik füzeyi darbeyle doğrudan çarpıp imha eder.Bu nedenle KW (kinetik Savaş başlığı) taşır.Bu başlık patlayıcı madde taşımaz füzenin kazandığı hızla hedefi çarpıp yok eder.

Standard Missile 3 (SM-3) füzesi Avrupa Füze Savunma sisteminin önemli bir parçasıdır. ABD Donanması Agesis destroyerlerinde bulunan SM-3 füzeleri Avrupa kıyılarına konuşlandırırken, Romanya’da kara tabanlı SM-3 füzeleri Avrupa’nın korunmasında görev yapmaktadır. Bir sonraki SM-3 füze sistemi Polonya’da devreye girdiğinde tüm Avrupa Kıtalararası Balistik Füze (ICBM) tehditine cevap verebilecek kapasiteye ulaşmış olacak.

Kaynak: Defence News, Defense Security Cooperation Agency, defense-aerospace, Ajanslar,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here