Karadeniz’in Kerç Boğazı’nda Rusya ile Ukrayna geriliminin ardından Rusya Kırım’a S-400 füze savunma sistemleri ve Pantsir-S hava savunma kompleksleri konuşlandırdı.

Rusya’nın Güney Askeri Bölgesi’nden yapılan açıklamaya göre Rusya, Ukrayna gemilerinin Kerç Boğazı’nda Rus karasularını ihlal etmesi sonrası bölgedeki güvenlik önlemlerini artırıyor.Bölgeye S-400 füze savunma sisteminin ardından Pantsir-S hava savunma sistemleride yerleştirildi.

Rusya’nın Karadeniz Filosu Basın Dairesi’nden Aleksey Rulev, Kırım’ın Ukrayna sınırının 20 kilometre kuzeyinde dördüncü S-400 füze savunma sistemi bataryasının faliyete geçirildiğini söyledi.

Rulev basına verdiği demeçte, ” hava kuvvetleri güçleriyle birlikte S-400 Triumf birlikleri Kırım’da hava savunma nöbetine başladı..” dedi.

Feodosiya, Sivastopol ve Yevpatoriya’ya da Rusya sınırlarını koruması için daha önce S-400 konuşlandırılmıştı.

Ukrayna Deniz Kuvvetleri’ne ait üç gemi Rusya sınırını ihlal ettikleri gerekçesiyle alıkonulmuş, gemilerdeki mürettebat tutuklanmıştı. Daha sonra Ukrayna’da sıkıyönetim ilan edilmişti.

PANTİR-S HAVA SAVUNMA SİSTEMİ SURİYE’DE İSRAİL TARAFINDAN VURULMUŞTU

Pantsir-S hava savunma sistemi en son Rus teknolojisiyle donatıldı.Sitemde hem hedefi tespit eden hem de izleyen aşamalı radar sistemi bulunuyor. Çift 2AQ38M 30 mm’lik otomatik toplar ve 20 kilometreye kadar olan hedefleri iki aşamalı katı yakıtlı radyo-komut güdümlü yüzeyden havaya füzeler ile vurabiliyor.

Mayıs ayında Suriye topraklarından İsrail’e 20 roket atılmasının ardından, İsrail Hava Kuvvetleri Suriye’de ‘düzinelerce’ hedefi vurduğunu açıkladı. Vurulan hedefler arasında Rus yapımı Pantsir-S hava savunma sistemi de vardı. İsrail daha sonra Pantsir-S sisteminin vurulma  görüntüleri yayınlamıştı.

Sputnik’e konuşan Rus askeri uzman Konstantin Sivkov, İsrail ordusunun yayınladığı, Suriye’deki füze savunma sistemi Pantsir-S1’in vurulduğu belirtilen video ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sivkov, “70 füze ile saldırıldı, füzeler hava savunma sistemlerini hedef aldı. Görüldüğü üzere gerçekten de Pantsir-S vuruldu. Düşük gabarili, yaklaşık 25 kilometre menzilli, süpersonik özelliği olmayan tanksavar füze kullanılmış. Pantsir-S’in nasıl imha edilebildiğine gelince, sistem savaşa hazır durumda değildi” diye konuştu.

Mürettebatın sistemin yanında durduğuna ve silahı kullanmadığına dikkat çeken Sivkov, “Sistem savaşa hazır durumda olsaydı, bu füzeyi vururdu” ifadelerini kullandı.

Rus askeri uzman, “Yani savaşa hazır durumda olmayan füze sistemlerinin vurulmasından bahsediyoruz. Burada özel herhangi bir durum yok” dedi.

İsrail’in yayınladığı görüntülerdeki bir detay da dikkatlerden kaçmadı. Görüntülerde, operasyonun gerçekleştirildiği nokta Suriye’nin başkenti Şam’da bulunan Mezzeh askeri havalimanı. Mezzeh, aynı zamanda Suriye lideri Esad’ın başkanlık sarayına da yalnızca 3.8 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

RUS HAVA SAVUNMA SİSTEMİ TÜRKİYE’YE ÖNERİLMİŞTİ

Türkiye ile Rusya arasında varılan S-400 anlaşmasının ardından yapılan açıklamada  “Rusya, Türkiye’ye Pantsir hava savunma sistemleri göndermeye hazır” mesajı verilmişti.

Rusya Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Dairesi (FSVTS) Başkanı Dmitriy Şugayev, “S-400’lerin ardından bir sonraki aşamada Türkiye’ye Pantsir sistemleri gönderilebilir, bu mantıklı olur” ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Ajanslar, Sputnik,

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here