Deprem bölgesinde helikopterler kullanılmaya başlandı.Kara Kuvvetlerine bağlı CH-47 tipi ağır nakliye helikopterleri deprem bölgesinde yardım malzemesi ve personel taşıma operasyonlarına başladı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı yanı sıra Jandarma ve Emniyet’e ait çeşitli tiplerdeki helikopterler deprem bölgesine personel ve teçhizat nakli için görevlendirildi. Helikopterler Nevşehir’den deprem bölgesine harekete geçti.

Kara Kuvvetlerine bağlı CH-47 tipi ağır nakliye helikopterleri de deprem bölgesi için Ankara’dan havalandı. Helikopterler bölgede personel ve malzeme nakli başta olmak üzere verilecek birçok görevi yerine getirecek.

Öte yandan Hava Kuvvetlerimize ait uçaklar, gece boyunca deprem bölgesindeki yaralı vatandaşları Ankara Etimesgut’a tahliyesini sağladı.

TCG SANCAKTAR ve TCG BAYRAKTAR gemileri, deprem bölgesine iş makinaları ulaştırmak için Mersin’e doğru yola çıktı.Gemilerde ayrıca uyku tulumu, battaniye, çadır ısıtıcısı, jeneratör, gıda malzemeleri ve arama-kurtarma teçhizatları da bulunuyor.

Deniz Kuvvetleri Türkiye’nin dört bir yanındaki iş makineleri #deprem bölgesine ulaştırmaya devam etti. TCG Ç-154 ve TCG Ç-156 çıkarma gemileri deprem bölgesinde kullanılacak iş makineleri ile İskenderun’a intikal ediyor.

Akar: TCG İskenderun gemisi yaralıları Mersin’e sevk ediyor

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TCG İskenderun (A-1600) personel nakliye gemisinin bu gece İskenderun Limanı’na yanaşarak yaralıları Mersin’deki hastanelere sevk edeceğini duyurdu.

TCG İskenderun gemisi İskenderun Limanı’na yanaştı yaralıların tahliyesine başladığı bildirildi.Milli Savunma Bakanlığı, “Dün gece deprem bölgesinden kurtarılan 98 yaralı vatandaşımız İskenderun’dan Mersin’e tahliye edildi. Ayrıca 1 fırkateyn, 2 korvet, 2 karakol gemisi de İskenderun’a görevlendirildi.” ifadelerini kullandı.

Sabah saatlerinde meydana gelen depremin ardından Millî Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) olarak çalışmalara başladıklarını belirten Bakan Akar, bunun ilk adımı olarak Bakanlıkta bir kriz merkezi oluşturduklarını hatırlattı.

Bakan Akar, A400M uçakları dâhil 17 uçakla bir hava yardım koridoru oluşturduklarını ifade ederek bu koridorda ayrıca ihtiyaç duyulduğunda kullanılmak üzere Akıncı TİHA’ların da görevlendirildiğini belirtti.

Hava yardım koridorunu kullanmak suretiyle uçaklarımızla ihtiyaç duyulan bütün personeli, AFAD, sağlık personelini söz konusu bölgelere ulaştırmak için büyük bir gayret gösterdikilerini belirten Akar, “Maalesef hava şartlarındaki olumsuzluk nedeniyle ve bazı hava meydanlarımızdaki depremin verdiği hasardan dolayı sıkıntılar olmakla beraber şu ana kadar büyük bir gayretle arkadaşlarımız hava yoluyla ulaştırabilecekleri personel ve malzemeyi yerlerine ulaştırdılar. Ayrıca TSK bünyesindeki İnsani Yardım Tugayımız ve onun bünyesinde bulunan 8 adet Doğal Afet Kurtarma Timi ile Kıbrıs’ta ihtiyaç hâlinde kullanmak üzere bulundurduğumuz Doğal Afet Yardım Timi de şu anda bölgeye intikal etmiş bulunmakta ve çalışmalarını sürdürmektedir.” dedi.

AKAR: SEYYAR SAHRA HASTANESİ KURULACAK

Bakan Akar, Hava şartlarının çok soğuk olması nedeniyle sıcak yemek dağıtımı için gayret gösterdiklerini belirten Bakan Akar, kışla mutfaklarında hazırlanan yemeklerin yaklaşık 15 bin vatandaşa ulaştırıldığını söyledi.

TSK’nın sefer stoklarında bulunan malzemelerden 25 seyyar mutfak, banyo ve tuvalet ünitelerini ilgili makamlara vererek kullanılmalarını sağladıklarını dile getiren Akar, “Çadır ihtiyacı var. Bu bakımdan da Mehmetçik bu konuda, diğer konularda olduğu gibi çalışmalarını sürdürüyor ve alanda çadırların kurulmasını sağlıyor. Şehir Hastanesindeki hasardan dolayı ihtiyacı karşılamak üzere seyyar sahra hastanesinin bölgede kurulması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. “ ifadelerini kullandı.

Akar: “Maalesef 3 şehidimiz var; Uçaklarımız hava yardım koridoru”nda görev alıyor

Millî Savunma Bakanlığı da deprem bölgesine arama-kurtarma ekiplerinin ulaştırılması için harekete geçti.

Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı A400m nakliye uçakları dâhil çok sayıda nakliye uçağı bölgeye arama-kurtarma ekiplerini ve araçlarını sevk etmeye başladı. Ambulans uçaklar da kurulan “hava yardım koridoru”nda görev alıyor.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar da beraberindeki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever ile deprem bölgesine hareketinden önce 11’inci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığındaki çalışmaları inceledi.

Akar,”Kriz merkezimiz yoğun şekilde çalışıyor. İlgili bakanlık ve kurumlarla temaslarımız sürüyor. Depremin meydana geldiği bölgelerde arama-kurtarma ekiplerine ihtiyaç söz konusu. Biz de arama kurtarma faaliyetlerine katkı sağlaması için İnsani Yardım Tugayımızı ve timlerimizi bölgeye görevlendirdik. Sağlık ekiplerini, arama-kurtarma ekiplerini ve araçlarını deprem bölgesine sevk etmek için uçaklarımızı seferber ettik. A400M dâhil diğer nakliye uçaklarımız da gerekli ulaştırma hizmetini vermek için hazırlık durumunu en yüksek seviyeye çıkardı.”

AKAR: 3 ŞEHİDİMİZ VAR 

Bakan Akar, Silahlı Kuvvetler olarak hasar ve zayiat belirlemeye yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Akar, “Maalesef 3 şehidimiz var. Yaralılarımız var. Şehitlerimiz ve yaralılarımızla ilgili gerekli çalışmalar yapılıyor.” dedi.

Birliklerde tekrar yoklama aldıklarını belirten Akar,” Ulaşılamayan personelin olduğuna ilişkin bilgiler de var, onları teyit etmeye çalışıyoruz.” dedi. 

Akar, “Yapmaya çalıştığımız en önemli konu enkaz altındaki personelimize ulaşabilmek. Diğer taraftan da bölgelerde valilerle gerekli koordinasyon sağlandı, gelen talepleri de karşılamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.

İHA’LAR DEPREM BÖLGESİNDEKİ HASAR VE ZAYİATI TESPİT EDİYOR

Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait İHA’lar, deprem bölgesindeki hasar ve zayiatın tespiti ile arama-kurtarma çalışmalarının koordinasyonu için deprem bölgesinde çalışmalarına devam ediyor.

Kaynak: MSB

Kahramanmaraş’ta 7.7 büyüklüğünde deprem

Saat 04.17’de meydana gelen Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7,7 büyüklüğündeki #deprem; Kahramanmaraş, Hatay, Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Malatya ve Şanlıurfa başta olmak üzere çevre illerde yoğun şekilde hissedildi.

AFAD açıklamasında, “Depremin seviyesi 4. seviye olarak belirlenmiş olup; Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında illerimizde ve Başkanlık AFAD Merkezi’nde tüm afet grupları toplanmıştır.Tüm il AFAD Müdürlükleri teyakkuza geçirilmiş olup; arama kurtarma başta olmak üzere tüm ekiplerimiz bölgeye sevk edilmektedir.Tüm Milletimize geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz.”

AFAD’ın verdiği bilgiye göre 7.4 büyüklüğündeki deprem ardından çok sayıda artçı deprem meydana geldi. Saat 4.26’da Gaziantep Nurdağ’da 6.4, saat 4.36’da Gaziantep Islahiye’de 6.5, saat 4.28’de de yine Gaziantep Nurdağ’da 6.6 büyüklüğünde artçı depremler gerçekleşti. Kandilli Rasathanesi ise depremin merkez üssünü Gaziantep olarak kaydederken, büyüklüğünü 7,5 olarak bildirdi.

Milli Savunma Bakanlığı, Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremin ardından, “Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Adana, Hatay, Kilis, Osmaniye illerinde bulunan birliklerimiz etkilenmiştir” paylaşımı yaptı.

Afet Acil Durum Kriz Merkezi oluşturularak faaliyetlere başlandığı bildirilen duyuruda şöyle denildi:

“Bu sabah meydana gelen depremlerde Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Adana, Hatay, Kilis, Osmaniye illerinde bulunan birliklerimiz etkilenmiştir. Hasar tespit çalışmaları devam etmektedir.Millî Savunma Bakanlığında deprem faaliyetlerinin koordinasyonu için Afet Acil Durum Kriz Merkezi oluşturularak faaliyetlerine başlamıştır.TSK İnsani Yardım Tugayı unsurları ile AFAD talepleri kapsamında nakliye uçakları göreve hazırdır. Taleplerin karşılanması için koordinasyona başlanmıştır.Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile bölgeye gitmektedir. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here