Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi kapsamında geliştirilen T-929 ATAK-2 helikopteri ilk test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “İstanbul’daki TEKNOFEST coşkusuna Ankara’dan müjdeli bir selam ile katılıyoruz. Ağır Sınıf Taarruz Helikopterimiz ATAK-2 ilk kez havalandı. @TUSAS_TR ve katkıda bulunan tüm paydaşlarımızı tebrik ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi Sözleşmesi Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) ile Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) arasında 22 Şubat’da imzalanmıştı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil Şubat 2022’de katıldığı bir televizyon programında, T-929 ATAK-2 helikopterinin Mart 2023’de uçacağını, aynı yıl Kara Kuvvetlerine 3 adet teslim edileceğini söylemişti.

T-929 ATAK-2 Helikopter projesinde 11 ton sınıfında yeni bir helikopter tasaraladıklarını anlatan Kotil, motorunun Ukrayna’dan tedarik edildiğini belirtti.

Ukraynalı Motor Sich tarafından üretilen iki adet TV3-117VMA-SBM1V-01T Turboşaft Motoru 27 Ocak 2023 tarihinde TUSAŞ’a teslim edildi. Sich firması ile yapılan anlaşma kapsamında, ATAK-II için 14 adet motor tedarik edilmesi planlanmıştı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin ağır sınıf taarruz helikopteri ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirilecek olan proje, ATAK helikopterinin yaklaşık iki katı kalkış ağırlığına sahip olacak ve bu alanda dünyada sadece iki örneği bulunan en üst sınıf taarruz helikopterleri arasında yer alacak.

Yeni helikopterde, yüksek teknoloji hedef takip ve görüntülenme sistemleri, elektronik harp, seyrüsefer, haberleşme ve silah sistemleri bulunacak. Projeyle yerli imkanların azami kullanılması hedefleniyor. Mevcut yurt içi projelerde edinilen bilgi birikimi ile yerli, milli ve yenilikçi çözümlerin projede hayata geçirilmesi düşünülüyor.

Helikopter iki pilot ile harici Bin 200 kilogram (lançerler hariç) yük taşıyabilecek. Yüksek sıcaklık (+50/-40 ) ve yüksek irtifa ( 20 bin fit ) şartlarında gece/ gündüz görev yapabilecek. Balistik koruması bulunan helikopterde, 12.7 mm mühimmata dayanıklı zırhlı kokpit bulunacak.

Temel ekipmanları arasında 4 eksenli oto pilot, modüler aviyonik mimari, hedef tespit radarı, hedef tespit sistemi ve kaska entegre görüntülüme sistemleri yer alacak. helikopterin azami hızı 172 kts olacak.

Silah sistemleri 30 mm top, 6 kanat istasyonunda 2.75  inç güdümlü ve gümsüz roket, anti tank füzesi ve hava hava füze sistemleri olacak.

Taaruz helikopterinde, Meteksan Savunma tarafından geliştirilen Milimetrik Dalga Radarı (MİLDAR) ve IR/IIR Güdümlü Füzeleri etkisiz hale getirmeye yarayan DIRCM sistemlerinin entegre edilmesi planlanıyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here