Türk Silahlı Kuvvetlerinin iç güvenlik operasyonlarında kullanmak üzere Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) mühendislerince tasarlanan  105 milimetre havadan taşınabilir hafif çekili obüs BORAN Seri Üretim Sözleşmesi MKE ile SSB arasında imzalandı. 

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “TSK’nın modern 105 mm obüs ihtiyacının yerli-milli imkânlarla karşılanması amacıyla yürütülen BORAN Havadan Taşınabilir 105 mm Çekili Obüs Projesi kapsamında Başkanlığımız ile @MKEgovtr arasında Seri Üretim Sözleşmesi imzalandı. Hayırlı olsun!” ifadeleri yer aldı.

Türk Silahlı Kuvvetlerine BORAN obüslerinin ilk sevkiyatı 22 Aralık 2022’de gerçekleşti. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) açıklamasında, “TSK’nın iç güvenlik ve hava operasyonlarına destek amacıyla tasarlanan ve geliştirilen 105 mm havadan taşınabilir hafif çekili obüs BORAN Kara Kuvvetlerimize teslim ediliyor.”   ifadelerini kullanılmıştı.   

105 mm Havadan Taşınabilir Obüs, BORAN, MKE tarafından tugay hedefi üzerinde baskı kurmak,TSK’nın iç güvenlik operasyonları, hava operasyonları ve komando tugaylarına destek vermek için tasarlanmıştır.

Boran uzun menzilli mühimmatlar ile 17Km’yi aşan, dakikada 6 atım yapabilen 105 mm 30 Kalibre namluya sahiptir.

5 personel ile kullanılır. 1 dk’dan az bir sürede pozisyon alır. Toplam ağırlığı 1745 Kg’dır. (Atış Kontrol sistemi dahil) ve Sikorsky S-70 helikopterleri ve çok çeşitli hafif araçlarla taşınabilir.

Boran -3°, +70° yükseliş ve 8° sağ-sol yanca atışlarda çalışır.

-32°C, +44°Csıcaklıklarda 8 saat kesintisiz olarak her türlü atış görevini yerine getirir.

Atış Kontrol Sistemi GPS, panoramik dürbün gibi ekipmanlara sahiptir.

Klasik mevzilenme prosedürlerinden bağımsız olarak mevzilenebilir.

Boran ileri Atış Kontrol Sistemi ve yukarıda belirtilen teknik özellikleri sayesinde alternatiflerinin önüne geçmektedir.

ASELSAN tarafından geliştirilen BORAN Atış Kontrol Sistemi (AKS), helikopter ile havadan taşınabilen, kara yolu ile çekili olarak intikal edebilen, hafif, yüksek ateş gücüne sahip 105 mm BORAN obüsünde kullanılmak üzere geliştirilmiş bir atış kontrol sistemidir.

Obüsün atışa hazırlık, ateş idaresi ve atış kontrol işlemlerinin bilgisayar, ilk hız ölçme radarı ve ataletsel navigasyon sistemi ile gerçekleştirilmesini sağlayan bu entegre sistem, gündüz/gece görerek atış yapabilmeyi sağlayan elektro-optik ve lazer mesafe ölçer birimlerine de sahiptir.

Sistem, obüsün komuta kontrol sistemlerine ve ateş destek unsurlarına sayısal entegrasyonunu da sağlamaktadır.

BORAN obüslerini Türk Silahlı Kuvvetleri uzunca bir süre testlerde denendi. Testler sırasında alınan geri bildirimlerle bir takıp düzeltmelerde yapıldı. Atış kontrol sistemlerinde, ağırlığının biraz daha hafifletilmesi, vuruş istikrarının biraz daha arttırılması için düzeltmeler gerçekleştirildi.

MKE yetkilileri Bangladeş’e BORAN obüsleri satışı söz konusu olduğunu, ismi verilmeye üç ülkeylede satışın gündemde olduğunu belirtti. Bu ülkelerden biri Türkiye’nin talebini üçe katlar boyutta.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here