Airbus şirketi tarafından geliştirilen C295W keşif ve nakliye uçağı ROKETSAN tarafından geliştirilen TEBER Güdüm Kiti ile ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Airbus Defence ile Roketsan, 2017 yılında C295W uçağına çeşitli silah sistemlerinin entegrasyonu konusunda anlaşma imzalamıştı.

Havacılık fotoğrafçısı Santi Blánquez, Airbus firmasına ait olan bir C295W nakliye uçağını görüntüledi. İspanya’nın Sevilla kentindeki Airbus tesislerinden bir test uçuşu için havalanan “EC-296” geçici askeri tesciline sahip uçağında Roketsan üretimi dört adet TEBER Lazer Güdüm Kiti ile donatıldığı görüldü.

Airbus Defence and Space ve Roketsan, Airbus C295W keşif ve nakliye uçağındaki çeşitli silah sistemlerinin birleştirilmesi konusunda bir iş birliği anlaşması Kasım 2017’de imzalanmıştı. 70 mm lazer güdümlü CİRİT füzesi, lazer güdümlü uzun menzilli tanksavar füzesi L-UMTAS ve lazer güdüm kiti TEBER; C295W’ya entegre edilecek sistemler arasında bulunuyor.

Çekilen fotoğrafda Airbus’un C295W keşif ve nakliye uçağında istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR) görevleri için kullanılan sistemlerde bulunuyor. Airbus yetkililer, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki müşterilerin özellikle pervaneli hafif saldırı uçaklarının bölgede giderek daha popüler hale geldiğini, müşterilerin ISR sensörlerinin eksik olduğu eleştirisi yaptığını söylemişti.

TEBER GÜDÜM KİTİ

TEBER, MK-81 ve MK-82 genel maksat bombalarına vuruş kabiliyetinin arttırılması amacıyla entegre edilen bir lazer kitidir. TEBER, genel maksat bombalarını Aletsel Ölçüm Birimi (AÖB), Küresel Konumlama Sistemi (KKS) ve Yarı Aktif Lazer Arayıcı Başlığı (LAB) kullanarak akıllı bir silah sistemi haline getirir.

TEBER kuyruk bölümü, hassas güdüm sağlayacak Ataletsel Ölçü Birimi (AÖB) ve Küresel Konumlama Sisteminden (KKS) oluşmakta olup, sahada kullanıcı tarafından çok hızlı bir şekilde bombaya entegre edilebilmektedir.

Bomba gövdesi üzerinde bulunan gömlekler, stabilite ve kaldırma kuvveti sağlamasının yanı sıra, terminal güdüm fazında da yüksek manevra kabiliyeti sağlamaktadır.

TEBER’in modüler tasarımı, ekonomik ve yenilikçi özellikler sağlamaktadır. Bombaların burun kısmına istenildiği zaman takılabilen yarı aktif Lazer Arayıcı Başlık (LAB), silah sistemine hareketli hedefler karşısında hassas vuruş kabiliyeti kazandırmaktadır.

Lazer Arayıcı Başlık (LAB) bölümüne ayrıca yaklaşma sensörü ekleme seçeneği de mevcuttur. Ayrıca, kuyruk bölümü entegre edildiği bombaları tanıyabilme özelliği ile lojistik açıdan kullanıcıya kolaylık sağlamaktadır.

Kaynak: Airbus Defence, Santi Blánquez, The Drive

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here