Alman hükümeti, Kızıldeniz’deki deniz trafiğini Yemen merkezli Husi isyancıların füze saldırılarından korumayı amaçlayan uluslararası bir misyona katkıda bulunmak için ‘kısıtlı seçenekleri’ değerlendiriyor.
Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sebastian Fischer 3 Aralık’ta gazetecilere yaptığı açıklamada, Husilerin İsrail-Hamas savaşı sırasında Filistin’le dayanışma içinde olduklarını iddia ettiklerini, Almanya’nın ise Avrupa Birliği öncülüğünde kurulacak bir deniz koruma gücüne katkıda bulunmaya hazır olduğunu belirtti. Fischer, bu seçeneğin halen Brüksel’de AB yetkilileri tarafından incelenmekte olduğunu söyledi.
Fischer, AB liderliğinde özel bir Kızıldeniz misyonunun şu anda en olası yol olduğunu, çünkü bir üye devletin bölgedeki mevcut bir AB çabasının (Kızıldeniz’in güney ucunda Cibuti’de bulunan Atalanta korsanlıkla mücadele misyonu) yetki alanının genişletilmesine hala karşı çıktığını belirtti.
Almanya, ABD liderliğindeki Refah Muhafızı Operasyonu’nun katılımcıları arasında yer almıyor. Ancak ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin 18 Aralık’ta girişimi duyururken diğer Avrupalı üyeler arasında Birleşik Krallık, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya ve Norveç’in bulunduğunu söyledi. İspanya Savunma Bakanlığı’ndan bir sözcü, Madrid’in henüz bu kararı vermediğini söyledi.Reuters’in haberine göre Danimarka hükümeti Aralık ayı sonunda parlamentonun onayını bekleyen bir fırkateynle katkıda bulunacağını açıklamıştı. .
Kiel Üniversitesi Güvenlik Politikası Enstitüsü’nde denizcilik araştırmacısı olan Sebastian Bruns’a göre Alman hükümetinin hangi gruba katılacağı konusunda bir tercihi yok gibi görünüyor. ABD girişimide olabilir, olası bir Avrupa Birliği girişimi de ancak her iki seçenekle de ilgili “siyasi sonuçlar” olduğunu söyledi.
Daha da önemlisi Alman Donanması’nın tam olarak ne kadar katkıda bulunabileceği sorusu, zira donanmanın gemileri sınıra dayanmış durumda. Bruns, “Bu gibi durumlar için mevcut yedek kuvvetler yok” dedi.
Bruns, Donanma’nın fırkateyn envanterinin, Husilerin sahip olduğu anlaşılan gemi savar füzeleri tehdidini içeren görevler için “yetersiz silahlandırılmış” belirli tipleri (Baden-Württemberg sınıfından dört gemi) içerdiğini de sözlerine ekledi.
Analiste göre Almanya’nın Kızıldeniz’i korumaya uygun kuvvet koruma kabiliyetine sahip üç Sachsen sınıfı hava savunma fırkateyni var ve bu nedenle her iki deniz koruma misyonuna bir karargah personelinin katkısı şu anda en olası sonuç gibi görünüyor.
Kaynak:Defence News