Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen İnsansız savaş uçağı ANKA-3 yer taksi testlerine başladı.
İnsansız Hava Araçları Mühendislik Direktörü Bülent Korkem’in Anadolu Ajansı’na verdiği röportajda, “ en önemli özelliği radar görünürlüğünün düşük olması. Çünkü uçağın yatay ve dikey kuyrukları olmadığı için görünürlük oldukça düşüyor. Bazı ekstra tedbirlerle bunu daha da artırmak, görünürlüğü iyice düşürmek mümkün.” diye konuştu.
Geliştirme çalışmaları Şubat 2022’de başladığını belirten Korkem, “Şu anda ilk uçuş, ilk hedef. Uçuş tarihi çok yakın, mayıs başında, mayıs ayının ortasını geçmeden inşallah uçuracağız.” dedi.
ANKA-3’ün operasyonel kullanımına ilişkin bilgi veren Korkem, uçağın üzerinde ciddi bir taşıma kapasitesi bulunduğunu, ‘0,7 mach gibi yüksek hızla, 44 bin fite kadar çıkıp, 40 bin fitte de görev’ yapabildiğini söyledi.
Bülent Korkem konuşmasına söyle devam etti: “Ağır bir yük kapasitesine sahip olan ANKA-3, elektronik sistemlerle, faydalı yüklerle destekleyerek havadan yere, gerektiğinde havadan havaya taarruz amacıyla kullanabilir. ANKA-3’ü Milli Muharip Uçak, HÜRJET, F-16 gibi insanlı sistemlerle ortak operasyonlarda kullanabiliriz.”
ANKA-3’te birisi gövde altı merkez, ikisi dahili ve kanat altlarında ikişer olmak üzere toplam 7 silah istasyonu bulunacağını belirten Korkem, “Dahili silah istasyonu Mark 83 sınıfı silahlardan birer adet taşıyabiliyor ya da hacmine göre çok daha fazla sayıda daha küçük mühimmat taşıyabiliriz. Kanat altındaki ilk büyük istasyonda SOM-J, yine Mark 83 sınıfı silahlar taşınabiliyor. Daha altındakiler kesinlikle taşınabiliyor. Kanat dışı istasyonlarda da nispeten küçük silahlar taşınabiliyor. Dolayısıyla yelpazemiz silah taşımak açısından çok geniş.” şeklinde konuştu.
Kaynak: A.A.