Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği SASAD, 2022 yılı Sektör Performans Raporu’nu yayınladı. Rapora göre savunma ve havacılık sanayisi, 2022’de 12,2 milyar dolar ciro, 2 milyar dolardan fazla Ar-Ge yatırımı gerçekleştirdi.

Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği SASAD, 25 Nisan günü, Ankara’da yapılan 33’üncü Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya katılan Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Prof. Dr. İsmail Demir, “SASAD’ın hazırlamış olduğu 2022 yılı sektör performans verileri doğrultusunda 2022 yılı toplam ciromuzun 12 milyar 200 milyon dolara ulaştığını ve 2021 yılı verileri ile kıyaslandığı zaman yüzde 20’lik bir artış olduğunu görüyoruz. 20 yıl öncesi ile kıyasladığımızda 12 katlık bir artış ve büyüme söz konusu.” ifadelerini kullandı.  

Demir, “Benzer şekilde 2022 yılı Ar-Ge harcamalarına baktığımızda firmalarımız tarafından 2 milyar 61 milyon dolarlık Ar-Ge yatırımı yapıldığı ve bir yıl öncesine kıyasla yüzde 26’lık bir artış olduğunu görüyoruz. Yapılan Ar-Ge yatırımlarında da 20 yıl öncesine oranla 40 katı bir artış bulunuyor.” dedi. 

Türk Savunma ve Havacılık Sanayi, 2021 yılında 3 milyar 210 milyon dolar olan ihracatını, 2022 yılında yüzde 36,9 oranında artırarak 4 milyar 396 milyon dolara çıktığını belirten SASAD Yönetim Kurulu Başkanı. Osman Okyay, “Bu başarı tablosuyla Savunma ve Havacılık sanayimiz, ülkemiz ihracatında, artış oranlı sıralamada sektör olarak ikinci sırada yer alıyor.” Şeklinde konuştu.

MKEK, ASELSAN, ROKETSAN, TAI, Barış Elektrik Endüstri AŞ., Kale Kalıp AŞ, Savunma Gereçleri Sanayi, TUSAŞ, OTOKAR, OTOMARSAN, HEMA ve NUROL&un kurucu üyeleri olduğu SaSaD’ın bugün itibariyle 268 üyesi bulunuyor. , 2021 başında 205 olan üye sayısı, 2022 yılının başında 216 üyeye çıkmıştı.

Millî Savunma Bakanlığı’nın önerisi ile 27 Aralık 1989 tarihinde Savunma Sanayii İmalatçılar Derneği ismi ile kuruldu. Dernek 2012 yılı başında sivil havacılık ve uzay alanındaki üreticilerin de çalışma alanına alınmasıya Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği adını aldı. 

Derneğin misyonu, Türkiye’nin savunma ve güvenlik alanında dışa bağımlılığını en aza indirecek ve uluslararası alanda rekabet edebilen bir sanayi oluşumuna katkıda bulunmak. SaSaD bu bağlamda ihtiyaç, tedarik kuruluşları ile sektör otoriteleri arasında eşgüdüm sağlıyor.

SaSaD, Savunma, Havacılık ve Uzay ekosisteminin büyüyüp gelişmesi ve bu alanlarda faaliyet gösteren KOBİ’lerin sürdürülebilirliği için destekte bulunma görevlerini de yürütüyor. 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here