BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN füzeleri kabul testleri için hazır

0
124

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN füzelerimizin tasarım doğrulama testlerini tamamladığını ve füzelerin kabul testleri için hazır olduğunu duyurdu.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacını karşılamak üzere başlatılan ve füzelerin düşük ölçekli ilk üretimi ile F-16 PO-III uçaklarına entegrasyonuna yönelik olarak IDEF 23’te gerçekleştirilen törenle seri üretim sözleşmesi imzalanan GÖKTUĞ Projesi kapsamında önemli bir aşama daha kaydedildiğini belirten Görgün, Bozdoğan ve Gökdoğan füzelerinin tasarım doğrulama testlerini tamamladığını kaydetti.

Görgün, “Artık füzelerimiz kabul testleri için hazır. Bundan sonraki aşamada harp başlıklı mühimmat ile yapılacak testlerimizi gerçekleştirip, Hava Kuvvetlerimizin kullanımına sunacağız. Gök vatanın güvenliği savunma sanayimize emanet.” ifadelerini kullandı.

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, “Başta Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve TÜBİTAK SAGE olmak üzere BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN füzelerini ülkemiz hava savunma sistemine kazandırılmasında emeği geçen bütün çalışma arkadaşlarımı ve sektör paydaşlarımızı kutluyorum.” dedi.

IDEF 23’te imzalanan seri üretim sözleşmesi kapsamında, Bozdoğan ve Gökdoğan Füzelerinin F-16 uçakları PO-III konfigürasyonuna entegre edilmesi ve toplamda 25 adet Bozdoğan Füzesi, 25 adet Gökdoğan Füzesi ve 14 adet Lançer tedarikinin gerçekleştirilmesi planlanıyor. İlk teslimatın ise 2025 yılı içerisinde gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen Görüş İçi Hava Hava Füzesi BOZDOĞAN üzerinde (Görüş İçi), IIR (Kızılötesi görüntüleme arayıcı başlık) güdüm sistemi bulunuyor. BOZDOĞAN füzesi Türk hava kuvvetlerinde kullanılan Amerikan AIM-9X Sidewinder füzesinin muadili olarak üretilecek.

Kısa menzilli (Görüş içi) füzeler, 25+ km düz uçuş menziline sahip olan füzelerdir. Bunlar uçak motoru veya motorun ve yüzeyinin hava sürtünmesi ile oluşturduğu ısıyı takip ederek uçağı takip eder. Bunların güncel versiyonları ise IIR yani kızılötesi görüntüleme teknolojisi ile uçağı bir bütün olarak tam bir şekil olarak algılar. ABD yapımı AIM-9X Sidewinder (NATO AA füzesidir) hava kuvvetlerimizin de şu an kullandığı iki füzeden biridir.

GÖKDOĞAN füzesi Türk Hava Kuvvetlerinde kullanılan AIM-120 AMRAAM füzesinin muadili. Orta menzilli Hava-Hava füze sınıfında olan GÖKDOĞAN füzesi, 65-80 km yani 100 km altında düz uçuş menziline sahip olan füzedir. Görüş ötesi angajman füzesi olarak tanımlanır, pilot gözle göremediği radarda gördüğü hedefe radar kilidi ile füze gönderir.

Birden fazla hedefe kilitlenebilme yeteneği olan GÖKDOĞAN füzesi ‘at-unut’ (atıldıktan sonra kilitlenebilme) özelliğe sahip, füze elektronik saldırılara karşı dayanıklıdır. Veribağı ile hedef bilgisi güncelleme imkanı bulunan füze gelişmiş karşı tedbir ve karıştırma kaynağına da güdümlenebiliyor.

GÖKTUĞ Projesi Sözleşmesi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda, MSB ARGE ile TÜBİTAK SAGE arasında 14 Aralık 2012’de imzalanmış, Kasım 2016’da ise Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığına devredilmişti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here