Almanya Avrupa ülkelerinden COVID-19 hastası kabul ettiğini açıklamasının ardından hastalar ‘Biyogüvenlik’ altında özel ekipler ile taşınıyor.

NATO Twitter hesabından, İtalyan Hava Kuvvetleri’ne ait bir C-130 uçağı ile COVID-19 hastalarının Almanya’ya taşındığını duyurdu.  

Hastaların kendine özgü sağlık koşulları göz önüne alındığında, uçuşun güvenli olabilmesi için Biyolojik tahliyede özel teçhizat ve eğitilmiş personelin bulunması gerekir. Uçuş sırasında hastalığın bulaşmasına sebep olabilecek, yüksek basınçta ortaya çıkan Dekompresyona, Hipoksi ve Barometrik basınç değişiklikleri yüksek risk faktörüdür kontrol altında olmalıdır. Bu tür uçuşlarda düşük risk faktörü ise taşınan hastalar ve personelde, gürültü, titreşim, türbülans, sıcaklık değişiklikleri ve genel uçuş yorgunluğu gibi etkenlerdir.

Hastaların güvenli bir şekilde tahliyesinde uçaklara ATI (Hava Transit İzolatörleri) sistemi kurulur. Bu sistem sağlık personeli ve uçuş ekibine bulaşıcı ajanlara maruz kalmaktan korumak için tasarlanmış bağımsız bir izolasyon tesisidir. ATI çok katmanlı koruma sayesinde mikrobiyolojik güvenli bir ortam sağlar. Sistemin etrafı sert veya yarı sert PVC ile kaplıdır, uygulama kanalları ile hastanın tecrit altında gözlenmesine ve tedavi edilmesine imkan verir. ATI ünitesinde bulunan HEPA giriş ve çıkış filitresi, negatif basınç altında 0.3 mm ve daha büyük partikülleri yüzde 99,97 oranında filtrelenir. Her biri 6 saatlik çalışma süresine sahip dört adet 12V pil bataryası ile ünite 24 saat bağımsız çalışabilir.

Sağlık personeli takımında (Aeromedikal İzolasyon Ekibi) , görevi koordine etmekle sorumlu bir doktor bulunur. İlgili sivil kurumlar ile ilişkileri yönetir ve tüm operasyonu denetler. En az iki sağlık görevlisi ( anestezi uzmanı ve bulaşıcı hastalık uzmanı) hastanın sağlık yönetiminden sorumludur. Hasta ile ilgilenilmesi ve taşıma prosedürlerini yöneten altı görevli bulunur.Tüm ekip Biyogüvenlik seviyesine göre önlük, yüz maskesi, eldivenler veya pozitif basınçlı eldivenler, tam vücut giysisi (tychem C) değişebilen koruyucu giysiler giyer. Uzmanlaşmış ve eğitimden geçmiş Aeromedikal İzolasyon Ekibi, ABD,İngiltere ve İtalya ordularında bulunuyor.

İtalyan Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan KC-767 uçağı, Sierra Leone’de bir klinikte çalıştıktan sonra ateşlenen Ebola virüsü pozitif olan bir İtalyan doktoru 25 Kasım 2014’de ülkesine getirdi. İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan A-400M uçağıda Ebola hastalarını Sierra Leone’den İngiltere’ye güvenli bir şekilde taşınmasında kullanmıştı.

İtalyan Hava Kuvvetleri 2005 yılında ATI sistemleri almasıyla Biyolojik Çevreleme tahliye kapasitesini geliştirmeye başladı. İtalyan askeri doktor ve hemşireler ABD Ordusu Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü’nün Maryland’deki kurslarına katılarak eğitim aldı.

Sadece birkaç hava kuvvetleri biyolojik çevreleme uçuşları gerçekleştirebiliyor. İtalyan Hava Kuvvetleri ile birlikte ABD Hava Kuvvetleri ve İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri bu görevi yerine getirebilecek kapasiteye sahip.

Kaynak: NATO, DW, Theaviationist, ItAF,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here