Malezya’da 17’nci Defence Service Asia (DSA 2022) ve National Security (NATSEC) Asia 2022 Fuarı toplam 4,6 milyar RM (Malezya ringgiti) değerinde 54 sözleşme ve mutabakat zaptı (MoU) gerçekleştirerek sona erdi.

Malezya Uluslararası Ticaret ve Sergi Merkezi’nde (MITEC) düzenlen basın toplantısında konuşan Savunma Bakanı Hishammuddin Hüseyin, Kabul mektupları (LOA) ve niyet (LOI) dahil olmak üzere toplam 54 imzanın bakanlığı tarafından çeşitli taraflara teslim edildiğini söyledi.

Fuar kapsamında yapılan anlaşmaların, 1,14 milyar RM değerinde 20 LOA, 3,32 milyar RM değerinde 24 sözleşme ve 152.79 milyon RM değerinde üç Mou içerdiği belirtildi.

Malezya Silahlı Kuvvetleri için yeni alımlar gerçekleştirdiğini belirten Savunma Bakanı, Lübnan’da konuşlandırılacak Malezya Taburu (Malbatt) için Zırhlı personel taşıyıcı; 155 mm kundağı motorlu obüsler, Kraliyet Ordusu İstihkam birlikleri için köprü ve lojistik birlikleri için üç tonluk GS kargo kamyonlar ve Özel Kuvvetler için hafif tanksavar silahları olduğunu açıkladı.

Nadi Corp bağlı şirketlerden biri aracılığı ile Lübnan’daki Birleşmiş Milletler (BM) gücünde görev yapan Malezya Taburu (MALBATT) birliğine 20 adet 4×4 Zırhlı personel taşıyıcı (APC) sağlamak üzere 190 milyon RM değerinde bir ihale kazandı.Malezya merkezli Nadi Corp Türk ortak Nurol Makina ile birlikte çalışıyor. Aselsan Gelişmiş Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi (SARP) Uzak Komuta Sistemi (UKS) donatılmış 20 adet Ejder Yalçin 4×4 tekerlekli zırhlı araç tedarik edecek.

Savunma Bakanı Hishammuddin Hüseyin, Malezya Ordusu için yürütülen projeler hakkında bilgi verdi. Malezya Donanmasının İtalyan yapımı üç Leonardo AW 139 genel maksat helikopteri tedariğinin devam ettiğini söyledi.

Malezya Kraliyet Donanması’nın (RMN), 2022-2024 yılları arasında hizmete girmesi planlanan üç (3) yeni Deniz Operasyonları Helikopteri (MOH) alması bekleniyor. RMN, 20 Eylül 2020’de İtalyan savunma şirketi Leonardo ile AW 139 genel maksat helikopteri için bir sözleşme imzalamıştı.

Hishammuddin Hüseyin, mevcut dört Kıyı Muharebe Gemisi’ne (LMS) ek olarak daha sofistike silah sistemleriyle donatılacak üç (3) LMS daha tedarik etmek için bu yıl içinde Ekonomik Planlama Birimi’nin (EPU) onayını beklediklerini söyledi.

Savunma Bakanı, şu anda Kraliyet Hava Kuvvetleri (RMAF) için her biri 18 uçaktan oluşan iki aşamada alınacak 36 yeni Eğitim ve Hafif Muharebe Uçağı (FLIT-LCA) projesinin devam ettiğini belirtti.

Malezya’nın FLIT Hafif Muharebe Uçağı ihalesine Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) HÜRJET ile katılıyor.

Üç uzun menzilli hava savunma radarı (LORAD) tedarik etmek için planların yapıldığını söyleyen Hishammuddin Hüseyin, orta menzilli hava savunma radarı (MEADS); İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemleri; Orta-irtifa uzun-ömür İHA (MALE-İHA) sistemleri ve Deniz Karakol Uçağı (MPA) tedarik etmek istediklerini söyledi.

Bakan Hüseyin, Malezya Kraliyet Hava Kuvvetlerinde (RMAF), mevcut CN235-220M (M44-05) taktik hava taşıyıcısını ABD Deniz Güvenliği Girişimi (MSI) kapsamında İstihbarat, Gözetleme ve Keşif (ISR) görevlerini yerine getirebilecek deniz gözetim uçağına (MSA) dönüştürmeye devam edildiğini sözlerine ekledi.

Ayrıca Savunma Bakan, kullanımdan kaldırılan Sikorsky S-61A-4 Nuri’nin geçici olarak yerini alacak dört AW139 helikopteri kiraladıklarını belirtti.

FNSS Savunma ile DEFTECH arasında Pars zırhlı muharebe araçlarına yönelik işbirliği anlaşması imzalandı

Malezya Silahlı Kuvvetlerinin potansiyel ihtiyaçlarını karşılamak üzere PARS Tekerlekli Zırhlı Araçlar ailesine yönelik FNSS Savunma ile DEFTECH arasında bir işbirliği anlaşması imzalandı.

FNSS’nin resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “DSA 2022 Fuarında, FNSS ve DEFTECH arasında, Malezya Kara Kuvvetlerinin gelecek dönemdeki potansiyel ihtiyaçlarını karşılamak üzere, PARS Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç Ailesine yönelik İşbirliği Anlaşması imzalanmıştır. “ ifadeleri kullanıldı.

DRB-HICOM Savunma Teknolojileri (Deftech) ile FNSS Savunma 4×4 ve 6×6 Pars zırhlı muharebe araçlarını Malezya Ordusu’nun gereksinimlerine göre konumlandırmak için işbirliği yapacak.

Malezya Ordusu’nun 8×8 AV8 zırhlı savaş aracını geliştirme ve inşa etme konusunda Deftech ve FNSS’nin ortaklığını geliştirmeyi planlıyor.

Defense Services Asia 2022 (DSA 2022) ilk gününde FNSS’nin 4×4 ve 6×6 Pars araçları, Malezya Ordusu’nun Alman yapımı Condor 4×4’ün yerini alması için teklif edildiği gündeme gelmişti.

Yetkililer, 4×4 ve 6×6 Pars araçları Türkiye’de denendiğini ve Nisan ayından itibaren Malezya’da testlere devam edeceğini söyledi.

Malezya ADS ile Fransız Nexter arasında Kundağı Motorlu Topçu Sistemi (KMT) odaklanan bir Mutabakat zaptı (MoU) imzalandı.

Malezya firması Advanced Defence Systems (ADS) Fransız Nexter Systems ile 6×6 şasili Caesar 155mm/52 kalibre kamyona monteli Kundağı Motorlu Topçu Sistemi (KMT) odaklanan bir Mutabakat zaptı (MoU) imzaladı.

İki şirket, Caesar’ın daha da geliştirilmesi için ‘kapsamı genişletmek için işbirliği’ üzerinde anlaştılar ve Malezya Silahlı Kuvvetleri’nin kundağı motorlu topçu sistemi tedarik etme ihalesine bir çözüm olarak tanıttılar.

ADS firması Caesar’ın seçilmesi halinde yerel montajı için Johor’daki bir fabrikada 6×6 KMT’nin üretilmesi planlanıyor. ADS, Caesar 155 mm KMT için sağlam bir yerel tedarik zinciri ile Malezya topçu endüstrisi için “yoğun bir ekonomik gelişme öngördüğünü” de belirtti.

Fransız Nexter firması özellikle komşu Endonezya ve Tayland’ın aynı sistemi işlettiği için bir süredir Caesar ile Malezya pazarına girmeye çalışıyor.

Nurol Makina ile Nadicorp (Badanbas) “Nihai konfigürasyona kabul” anlaşması imzaladı

Nurol Makina ile NadiCorp (Badanbas) arasında Malezya ordusuna tedariğine yönelik en önemli kilometre taşlarından biri olan “Nihai konfigürasyon gözden geçirme kabul imza töreni” gerçekleştirildi.

Defence Service Asia (DSA 2022) imzalanan anlaşmaya SSB Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi ve SSB Orta Asya ve Uzak Doğu Bölge Müdürü Ahmet Kaygusuz’un şahitliğinde gerçekleştirildi.

NadiCorp bağlı şirketlerden biri aracılığı ile Lübnan’daki Birleşmiş Milletler (BM) gücünde görev yapan Malezya Taburu (MALBATT) birliğine 20 adet 4×4 Zırhlı personel taşıyıcı (APC) sağlamak üzere 190 milyon RM değerinde bir ihale kazandı.

Malezya merkezli Nadi Corp Türk ortak Nurol Makina ile birlikte çalışıyor. Aselsan Gelişmiş Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi (SARP) Uzak Komuta Sistemi (UKS) donatılmış 20 adet Ejder Yalçin 4×4 tekerlekli zırhlı araç tedarik edecek.

NadiCorp yetkilisi şirketin 2022’de teslimat öncesi muayene için tek bir araç teslim edeceğini, ardından 2023’te 10-15 araç ve geri kalanını 2024’te teslim edeceğini söyledi.

Yetkili, araçların “hızlı bir şekilde üretilebileceğini fakat ancak tedarik zinciri sorunları nedeniyle araçların daha yavaş üretildiğini” kaydetti. Araçlar doğrudan Lübnan’daki MALBATT’a teslim edilecek.

Sözleşme kapsamında iki yıl garanti kapsamında Nadi Corp, araçları değerlendirmek ve planlı bakım yapmak için her üç ayda bir Nadi/Nurol bakım ekibiyle Lübnan’ı ziyaret edecek. Nadi Corp iki yıllık garantinin ardından bakımın nasıl yapılacağı konusunda Malezya hükümetiyle görüşüyor.

Nurol Makina; Afrika, Orta Asya ve Orta Doğu’da, toplamda 2.000 araçlık potansiyelin altına imza atmış durumda. Firmanın, bunların yanı sıra farklı ülkelerde yürüttüğü görüşmeler de bulunuyor. 

Malezya Savunma Bakan Yardımcısı Ikhmal Hisham bin Abdul Aziz, Malezya’daki DSA 2022 Fuarı’nda Nurol Makina ve Sanayi A.Ş.’yi ziyaret etmişti.

Abdul Aziz’in ziyareti şirketin resmî Twitter hesabı tarafından “Malezya Savunma Bakan Yardımcısı YB Dato’ Sri Ikhmal Hisham bin Abdul Aziz’i standımızda ağırlamaktan onur duyuyoruz.” ifadesiyle duyuruldu.

Güney Kore HHI, Malezya Kraliyet Donanması için HDL-13000 Tasarımını teklif ediyor

Güney Koreli gemi yapımcısı Hyundai Heavy Industries (HHI), yeni tasarım Çok Rollü Destek Gemisi HDL-13000 MRSS’yi Defence Service Asia (DSA 2022) fuarında tanıtımını yaptı.

HHI firması fuarda HDL-13000 MRSS birlikte dört model daha sergileniyor. HDL-13000, 160 metre toplam uzunluğa, 25 metre genişliğe ve 13.000 ton deplasmana sahip çok rollü bir destek gemisidir.

Gemi lojistik destek ve İnsani ve Afet Yardımı (HADR) operasyonu için ana platform olarak hizmet verebiliyor. Tasarımın en belirgin yönleri, 16’dan fazla Ana Muharebe Tankı, 6 Çok Amaçlı Zırhlı Araç taşıyabilen, geminin pruvasından kıç tarafına kadar uzanan kapalı araç güvertesine sahiptir. Güverteden borda rampası kıç kapısına bağlantıyla personel ve araçları transfer etmek için kullanılabilecek.

Malezya Kraliyet Donanması “15’ten 5’e” dönüşüm programı kapsamında 2019 yılında ikisi 2021-2025 arasında, üçüncüsü 2035’e kadar teslim edilecek üç MRSS-ÇMDG (Çok Rollü Destek Gemisi ) satın alınması çağrısında bulunmuştu.

İhaleye Hyundai Heavy Industries (HHI) yanısıra Hollanda’dan Damen, Fransa’dan Naval Grup, Çin’den CSOC tersanesi, Endonezya’nın PT PAL, Japonya’da Mitsui ve Türkiye’den TAIS katılıyor.

Türkiye’nin öncü tersaneleri tarafından kurulan TAIS, askeri donanma gemi inşasında uzman kadrosuyla, yenilikçi ve teknolojik çözümler sunmak amacıyla hizmet vermektedir.TAIS tersaneleri Türkiye’nin önde gelen tersaneleri Anadolu Shipyard, Sedef ve Sefine tersaneleri tarafından destekleniyor.

Hindistan HAL firması ile Malezya Ulusal Savunma Üniversitesi (UPNM) işbirliği anlaşması İmzaladı

Hindistan merkezli havacılık ve savunma şirketi Hindustan Aeronautics Limited (HAL) ile Malezya Ulusal Savunma Üniversitesi (UPNM) arasında savunma teknolojisi alanlarında eğitim için işbirliği anlaşması (MoU) Defence Service Asia (DSA 2022) fuarında imzalandı.

Hindistan şirketi (HAL) Malezya Kraliyet Hava Kuvvetleri (RMAF) Eğitim ve Hafif Muharebe Uçağı ihalesine (FLIT LCA) katılan ülkeler arasında. Şirket Hindistan Hava Kuvvetleri (IAF) envanterinde bulunan Hafif Muharebe Uçağı (LCA) Tejas teklif ediyor.

Malezya’nın FLIT Hafif Muharebe Uçağı ihalesine Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) HÜRJET ile katılıyor.

Hindustan Aeronautics Limited (HAL) firması Hindistan’da 200’den fazla Sukhoi SU-30 MKI’nin lisanslı üretimini gerçekleştirdi.

TUSAŞ, Malezya’nın İHA üreticisi DEFTECH firmasıyla anlaşma imzaladı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), 17. Defence Service Asia (DSA 2022) fuarında Malezya’nın ilk yerel olarak tasarlanmış ve geliştirilmiş taktik insansız hava uçağı (İHA) üreten DEFTECH ile işbirliği anlaşması imzaladığını duyurdu.

İmza törenine TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil’e; Malezya Büyükelçisi Dr. Merve Safa Kavakçı ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin de eşlik etti.

TUSAŞ’ın sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, ” DEFTECH ile Malezya’da İnsansız Hava Aracı faaliyetleri konusunda iş birliği anlaşması imzaladık.” ifadeleri yer aldı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Türkiye için özel ayrılan milli pavilyonda yerini alarak, standında ANKA platformunun tam boy modeli ile HÜRJET’in yanı sıra geliştirdiği diğer platformlarının maketlerini ve yapısal alanda kabiliyetlerini sergiledi.

Geçtiğimiz yıl Malezya’da yeni bir ofis açan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, Malezya ile savunma sanayii ve havacılık alanında ortak yeni projeler için çalışmalarını artırıyor.

DRB-HICOM Defense Technologies yan kuruluşu olan Deftech Unmanned Systems Malezya’nın ilk yerel olarak tasarlanmış ve geliştirilmiş taktik İnsansız Hava Aracı’nı DSA 2022 fuarında tanıttı.

Deftech tarafından geliştirilen İHA Malezya Hava Kuvvetleri Komutanı General Mohd Asghar Khan Goriman Khan tarafından inceleniyor.

İstihbarat Gözetleme Keşfi (ISR) görevlerin gerçekleştiren İHA, erişimi zor alanlarda karmaşık, otonom drone operasyonları yürütme yeteneğine sahip.

Fuarda Deftech firması yerli imkanlar ile geliştirilen dikey iniş ve kalkış yapan SR-10 VTOL İHA’sını da tanıttı.SR-10 VTOL’nin hibrit tasarımı ile hassas dikey kalkış ve iniş yapabiliyor. Maksimum kalkış ağırlığı 15 kg olan İHA, 500 gr yük taşıma kapasitesine sahiptir.

KALEKALIP, Endonezya polisiyle silah anlaşması imzaladı

Malezya’da 17. Defence Service Asia (DSA) ile National Security (NATSEC) Asia 2022 fuarlarına katılan TÜRK KALEKALIP silah firmasıyla Endonezya polisi arasında silah anlaşması imzalandı.

Anlaşmaya göre bu yıl içinde ilk parti olarak 32 adet KMR762 isimli 7,62 milimetre yarı otomatik keskin nişancı tüfeği Endonezya Özel Harekat Birimine teslim edilecek.

KALE KALIP tarafından IDEF’21 fuarında ilk kez sergilenen keskin nişancı tüfeklerinden KMR762, gaz geri tepmeli mekanizmaya sahip. 7,62×51 mm çapındaki silah, bu özellikleri ile daha çok manga bünyesindeki personel tarafından kullanılan, 400 ila 800 metre mesafedeki (orta menzildeki) hedeflere yönelik optimize edilmiş bir tüfek olarak öne çıkıyor. Yarı otomatik mekanizmalı tüfek, 20 fişek alabilen şarjörü ile sürgülü keskin nişancı tüfeklerine kıyasla daha yüksek bir atış hızı sunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here