FNSS Savunma Genel Müdürü ve CEO’su Nail KURT, Savunma dergilerinin temsilcilerinin sorularını YouTube üzerinden katıldığı canlı yayında cevapladı. Pandemi sonrası dönem ve FNSS‘nin projeleri hakkında bilgi veren Nail Kurt, ZMA, ZAHA, STA, ÖMTTZA, KAPLAN, PARS araçlarının son durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Pandemi sürecinde teslimatların gecikme olamaması için çok hassas davrandıklarını söyleyen FNSS Savunma Genel Müdürü Kurt, ‘müşteriden kaynaklanan gecikmelerin’ olduğunu açıkladı. Tedarik zinciri konusunda yurt içi şirketlerimizde bir sıkıntı olmadığını, fakat yurtdışı kaynaklı tedarik zincirinde gecikmeler yaşandığını belirtti.

UMMAN BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR PAZAR

Umman Kraliyet Kara Kuvvetleri’ne PARS III 8×8 araçlarının teslimatının devam ettiğini belirten Kurt, “Müşteri memnuniyeti had safhada. Son parti araçların Ankara teslimatları kaldı. Gündemde yeni bir proje de var. Orada bir tesis kurulması planı var.” ifadelerini kullandı.

Umman çok önemli pazar olduğunu vurgulayan Nail Kurt, görüştüğümüz önemli bir projemiz var. Pandemi süreci sebiyle yazışmalar ile devam ediyor. Süreç bitince orada görüşmelere devam edeceklerini söyledi.

GÜNEY KORE‘YE TEKNOLOJİ TRANSFERİ SAĞLAYACAĞIZ

Güney Kore Hyundai Rotem firmasıyla teknoloji transferini içeren bir anlaşmalarının olduğunu belirten Nail KURT, ” Hyundai Rotem firmasına teknoloji satacağımız bir işbirliğimiz var. İhale sürecinin şu an için devam ediyor. Almanlar ile yarışıyoruz.” İfadelerini kullandı.

Kurt, “ Biliyorsunuz Hyundai Rotem, Altay Tankı için bize teknoloji vermişti. Şimdi biz onlara veriyoruz.” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) başarıyla hizmet veren Samur Seyyar Yüzücü Hücum Köprüsünü üreten FNSS, Güney Kore Hyundai Rotem firmasıyla yerli üretime yönelik, teknoloji transferini de içeren bir ön anlaşma imzalamıştı.

FNNS olarak Malezya ve Endonezya’da çok başarılı iki ortaklıkları olduğunu açıklayan Nail Kurt, FNSS olarak yurt dışında yürüttüğümüz önemli operasyonlarda biride 257 adetlik AV-8 Zırhlı araçlarının teslimatı olduğunu söyledi.

FNSS Savunma Genel Müdürü Konuşmasına şöyle devam etti : “Malezya’da teslimatlar DEFTECH tarafında devam ediyor. Kurtarma araçlarına dair bir sorun vardı. Biz 8×8 PARS bazlı değil başka bir araçla çözüm sağlayacağız. 8 araçlık süreç 2022’ye uzadı. Bunun dışında bütün teslimatlar yapıldı. Şu anda orada ekiplerimiz çalışıyor.”

Endonezya ile ortak geliştirdikleri KAPLAN Orta Ağırlıklı Sınıfı Tank Projesi’nden son durum hakkında bilgi veren Kurt, “Tasarım, Türkiye’de yapıldı. Endonezya’dan arkadaşlarımız da geldiler. Türk-Endonezya projesi olarak bunu yaptık.105’lik kule ve topu seçmişlerdi. Bunun için işimiz biraz daha kolay oldu. Bir ana muharebe tankına yakın vurucu gücü sağlayacak, operasyon maliyeti çok düşük bir araç.” şeklinde konuştu.

ZAHA PROJESİNDE KALİFİKASYON TESTİ SONBAHARDA BAŞLAYACAK

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığının amfibi zırhlı araç ihtiyacını karşılamak için, FNSS tarafınadan yürütülen Zırhlı Amfibi Hücum Araçları (ZAHA) projesi hakkında bilgi veren FNSS Genel Müdürü, Nail Kurt, “Yerlileştirme anlamında bir çalışmamız var. Testlere girmeye hazır bir araç. Sadece FNSS’nin kendi iç testlerini bekliyoruz.Bunun ardından SSB ile resmi kalifikasyon testlerine bu yılın sonbahar aylarında başlayacağız. Önümüzdeki yıl ortalarına kadar bu testler de tamamlanacak. Seri üretimler de 2021 sonu 2022 başında gerçekleştirilecek.”

YERLİ MOTOR KONUSUNDA FNSS, TÜMOSAN VE SSB CİDDİ RİSK ALDI

Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar (ÖMTTZA) Projesi’nde yerli motor kullanımı için TÜMOSAN ile bir sözleşme imzalamıştınız. Bu motorların akıbeti nedir, ne zaman araçlarla buluşacaklar? Sorusuna Nail Kurt, “Kısıtlamalar elbette motor açısından bizi zorlayıcı oldu. Yılda 100-150 araç için motor tasarlayıp üretirseniz de iflas ederseniz.” dedi

Altay özel bir durum. Türkiye bu maliyete girmek durumunda oldu. Ben her araca motor üretseydim bugün FNSS olmazdı.

Nail Kurt konuşmasına şöyle devam etti: “Mesele ÖMTTZA projesi açısında motor için bütün riskleri aldık. Bunu yapan tek firma biziz. Tümosan da bu konuda çok iddialı idi. 350 beygir gücü motorları vardı. Bunu yükseltip projeye vereceklerine inandılar. Burada FNSS, Tümosan ve SSB ciddi bir risk aldı, elini taşın altına koydu. 450 beygir motor çıkartacağımıza inanıyoruz. Belki biraz daha düşük beygir olur ama olacağına inanıyoruz.

KARA KUVVETLERİ’NE STA PROJESİ KAPSAMINDA 26 ARAÇ TESLİM ETTİK

FNSS Savunma Genel Müdürü ve CEO’su Nail KURT, Silahlı Taşıyıcı Araçlar (STA) projesi kapsamında Türk Kara Kuvvetleri’ne 26 adet araç teslim edildiğini açıkladı. İki aracın Roketsan tarafından geliştirilen Orta Menzilli Tanksavar (OMTAS) Füzesi Kulesi donatıldığını söyledi.

Yıl sonuna doğru PARS 4×4 de OMTAS kulesi ile teslim edilecek. Kalifikasyon çalışmaları devam ediyor.

ASKERİ ÜRETİMİ ZMA PROJESİYLE ÖĞRENDİK, ŞİMDİ ARAÇLARA TEKRAR CAN KATACAĞIZ

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin elindeki ZMA Modernizasyonu projesinin sözleşmesini 2019 yılının sonunda imzalandı. FNSS‘nin kuruluş projesi kapsamında ürettiği ilk araçları şimdi de modernize etmek nasıl bir anlam taşıyor sorusuna Kurt, ”Duygusal anlamda çocuklarımız eve gelmiş gibi bir durum var. Biz askeri üretimi bu proje ile öğrendik. Araçlara tekrar can katacağız.“ cevabını verdi.

Araçlarda kabiliyet ve koruma anlamında ciddi iyileştirmeler yapılacak.ASELSAN sistemleri ile ciddi seviyede farkındalık arttırılacak. Uzaktan komutalı kule sayesinde ciddi yer kazanılacak. Mobilite anlamında, motor transmisyonda ciddi bir iyileştirme söz konuşu olacak. Balistik koruma anlamında iyileştirmeler olacak. Araç elektronik alt yapısında ciddi bir yenileme olacak.

Şu anda bile operasyonlar konusunda ciddi kullanım var. Elimizde 2.000 civarındaki aracın 15-20 sene daha kullanılması için bir çalışma yaptık. İlk partide 133 araç var. Bunun ötesinde kalan araçlar da yenilenecek.

ZAHA’da 12.7’lik kulelerimiz var. 30 mm çift kişilik bir de onun insansız versiyonu çalışıldı. 35 mm insanlı insansız kule çalışmalarımız var. ÖMTTZA ve ZMA modernizasyonunda ASELSAN kuleleri istendi. Müşteri isteğine saygı duyuyoruz ama kendi kulemiz olması bizim tercihimiz olurdu.

Son 10 yıla baktığımızda, ciromuzda %80 ihracat payı var. %90’lara çıktılarını belirten FNSS Genel Müdürü Nail Kurt, “Bu 2010 sonrasında oldu. Son yıllarda aldığımız yerli projelerle birlikte önümüzdeki 1-2 yılda, %50-%50 denge sağlanmış oluyor. Belki %60-%40 olması olabilir ama bir tarafında daha daha ağırlıkta olması sürdürülebilir değil.”

Yurt içi projeler dışarıya da açılıyor diyen Kurt, “ Ben adım gibi biliyorum ki ZAHA, STA, ÖMTTZA ihraç edilecek. Dolayısıyla ihracatsız kalmayacağız. Son kullanıcımız en büyük halkla ilişkiler çalışmamızı yapıyor. İhracat durmayacak. Biz iyi yaptığımız sürece ihracat artarak devam edecek.” dedi.

Kaynak: MSI, FNSS,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here