GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Füzesinde önemli bir aşama tamamlandı

0
538

GÖKDOĞAN projesi kapsamında testleri süren hava-hava füzesi GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Füzesi, radar arayıcı atışını gerçekleştirdi ve önemli bir aşama daha tamamlandı.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “ GÖKDOĞAN görülmeyeni de vuracak! GÖKTUĞ Projemiz kapsamında testleri süren milli hava-hava füzelerimizden #GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Füzemiz, radar arayıcı başlıkla atışını gerçekleştirdi ve önemli bir aşama daha tamamlandı. ” ifadelerini kullandı.

Demir, “GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN füzelerimizi bu yıl TSK’ya teslim edeceğiz. Milletimize verdiğimiz bu bayram hediyesi için emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.” dedi.

GÖKDOĞAN” füzesi Türk Hava Kuvvetlerinde kullanılan AIM-120 AMRAAM füzesini muadili. Orta menzilli Hava-Hava füze sınıfında olan GÖKDOĞAN füzesi, 65-80 km yani 100 km altında düz uçuş menzili olan füzedir. Görüş ötesi angajman füzesi olarak tanımlanır, pilot gözle göremediği radarda gördüğü hedefe radar kilidi ile füze gönderir.

Birden fazla hedefe kilitlenebilme yeteneği olan GÖKDOĞAN füzesi ‘at-unut’ (atıldıktan sonra kilitlenebilme) özelliğe sahip, füze elektronik saldırılara karşı dayanıklıdır. Veribağı ile hedef bilgisi güncelleme imkanı bulunan füze gelişmiş karşı tedbir ve karıştırma kaynağına da güdümlenebiliyor. 

Özgün tasarım harp başlığı ile yüksek güvenlik ve güvenilirlik sağlayan kesintisiz tapa kullanan GÖKDOĞAN, LAU-129 lançeri ile kullanılabiliyor.

Genelde 100 km ve üzeri menzilli füzeler LRAAM olarak sınıflandırılmaktadır.Daha çok AWACS, kargo uçakları, tanker uçakları gibi manevra kabiliyeti çok düşük, stratejik ancak aynı zamanda muharebe sahasının çok dışında uçan uçakları vurmak için geliştirilmiştir.

Göktuğ Projesi kapsamında geliştirilen diğer füze olan BOZDOĞAN (Görüş içi)uçaktan yapılacak atışlı testlerin öncesinde, savaş uçağını temsil eden fırlatma platformundan Kasım 2019’da ateşlenmiş, füze havada yaklaşık 4 kilometre irtifada seyrederek hedefe başarıyla angaje olmuştu.

Hava Kuvvetleri’nin talebi üzerine, kısa menzil, IIR (Kızılötesi görüntüleme arayıcı başlık) güdümlü Gökdoğan füzesinin adı “Bozdoğan”; AR (aktif radar) güdümlü, BVR (Görüş ötesi menzilli), orta menzilli havadan-havaya, Bozdoğan’ın yeni ismi ise “Gökdoğan” olarak değiştirilmişti.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “2021 Değerlendirme ve 2022 Hedefler Toplantısı”nda Hava-Hava Füzesi (Göktuğ) Projesi kapsamında BOZDOĞAN görüş içi füzeler ve GÖKDOĞAN görüş ötesi füzelerin 2022 yılı içersinde ilk teslimatların yapılacağını söylemişti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here