Arjantin Hava Kuvvetleri 1982’deki Falkland Savaşı’ndan sonra uygulanan İngiliz ambargosu altında yeni savaş uçakları tedarik etmekte zorlanıyor. ABD, İngiltere’nin F-16’ları Arjantin’e ihraç etmelerine izin vermesini istiyor.İngilizler ambargoyu kaldırmazlarsa Arjantin Çin ve Rus savaş uçaklarına yönelecek. 

Fransız yapımı Mirage avcı uçakları bütçe kısıtlamaları nedeniyle 2015 yılında emekliye ayrılmasından sonra Arjantin Hava Kuvvetleri yeni uçak arayışı içine girdi. Ürdün ve İspanya gibi ikinci el savaş uçakları tekliflerini değerlendiren Arjantin,  ikinci el İspanyol Mirage F1’leri veya İsrailli Kfir üçüncü nesil uçakları (1960’ların ortalarında ulaşılan bir teknoloji düzeyine sahip) almayı düşündü. Son dönemde İsveç’in Saab Gripen ve Güney Kore’nin KAI FA-50 savaş uçakları gündeme geldi.

Fakat Arjantin hükümeti tek bir faktör nedeniyle bu teklifleri değerlendiremiyor. Falkland Savaşı’ndan bu yana Birleşik Krallık, Arjantin’e her türlü askeri donanıma tam bir ambargo koydu. Hava Kuvvetleri modernizasyonu açısından sınırlı seçeneklerle karşılaşan Arjantin, uzun yıllar Falkland Savaşı gazisi olan Mirage ve eski A-4 uçaklarına güvenmek zorunda kaldı.

Birleşik Krallık Güney Kore’nin FA-50 savaş uçaklarını Arjantine satılmasına engel oldu. Güney Koreli firma, Arjantin hükümetine  FA-50 savaş uçaklarında İngiliz yapımı parçaların kullanılması nedeniyle savaş uçağını tedarik edemeyeceğini bildiren mektubu Kasım 2020’de gönderdi. 

Bunun üzerine Arjantin İsveç’in Saab Gripen uçaklarına yöneldi, fakat aviyoniklerin çoğu İngiliz menşeli olması nedeniyle benzer bir durum yaşandı.

Amerika Birleşik Devletleri  1991 Çöl Kalkanı Operasyonuna destek veren Arjantine iki korvet ve bir tedarik gemisi taahhüt etti. 1998’de Arjantin, Avustralya, Mısır, İsrail, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda’dan sonra ‘NATO Dışı Büyük Müttefik’ ilan edilen altıncı ülke oldu. Bu süre zarfında ABD 36+6 F-16A/B’leri satmak için Arjantin’e bir teklifte bulundu. Fakat Arjantinliler ekonomik kriz nedeniyle teklifi reddetti.

Arjantin ABD’den ikinci el F-16’ları almaya ilgi gösterdi, ancak birçok savaş uçağında olduğu gibi İngiliz Martin Baker fırlatma koltuklarının kullanılması nedeniyle satış gerçekleşmedi.  

ABD şu anda İngiltere’ye F-16’ları Arjantin’e ihraç etmelerine izin vermesini istiyor. Askeri uzmanlar İngilizlerin silah ambargosunu kaldırması veya en azından şiddetini azaltması gerektiğini söylüyor. İngilizler ambargoyu kaldırmazlarsa, Güney Amerika ülkesi Arjantin’in Çin ve Rus savaş uçaklarına yöneleceği belirtildi.

Peru ve Venezüella gibi ülkeler halihazırda Rus yapımı savaş uçakları kullanırken, Uruguay ve Bolivya’da eski sistemlerini değiştirmek için Rus veya Çin savaş  uçaklarını kullanmayı düşünüyor.

Arjantinliler, Batı’dan silah tedarik etmeye devam etme girişimlerini on yıllardır devam ediyor. Ancak Birleşik Krallık sert ambargoya devam ederse bundan geri dönmek zorunda kalabilir.

İngiltere Savunma Bakanlığı ile bağlantılı Savunma Dergisinde çıkan bir makalede Arjantin’in Çinli veya Batılı olmayan diğer savaş uçakları almasını engellemesi gerektiği vurgulandı.

ABD’nin Arjantin’e F-16 pazarlamasına izin vermek için silah ambargosunun gevşetilmesini savunan dergi, “F-16 savaş uçaklarının yetenekleri İngiliz Savunma Bakanlığı tarafından iyi bilindiğini bu nedenle bu yeteneklerin hiçbiri Kraliyet Hava Kuvvetleri için tehdit olmayacak, fakat batı tarafından bilinmeyen Çin JF-17 için bunu söyleyemeyiz.” ifadeleri kullanıldı. 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here