BAYKAR firması, Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) projesi kapsamında ilk prototip üretimine başlandığını açıkladı.

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, ” Üretim hattına 3 buçuk yıl sonra daha büyük ve daha çevik bir balık girdi. MİUS – İnsansız Savaş Uçağı: Bayraktar KIZILELMA, Yolda geliyor, takipte kalın…” ifadelerini kullandı.

BAYKAR firması Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) projesi kavramsal tasarım görsellerini ilk kez Temmuz 2021’de paylaşmıştı. Firmanın Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) projemizin kavramsal tasarım görsellerini ilk kez paylaşıyoruz. ifadeleri yer aldı.

Görsellerde Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu pistinden kalkan Muharip İnsansız Uçak (MİUS) görülüyor. Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar,  ” Dünyada bu alanda geliştirilmiş diğer prototiplerden çok farklı büyük bir kuvvet çarpanı oluşturacak, en önemli yönü ise TCG Anadolu sınıfındaki gemilerden iniş ve kalkış yapabilecek olması. Katapult yardımı olmadan TCG Anadolu’dan kalkmasını hedefliyoruz. Yakalama kabloları ve kanca yardımıyla gemiye inebilecek  ”  ifadelerini kullanmıştı.

Baykar Savunma Şirketi Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Mayıs 2021’de düzenlenen çevrimiçi etkinlikte Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu’nun pistinde bulunan TB-3 Bayraktar İnsansız Hava Aracı (İHA) görüntüsünü paylaşmıştı.

Akıncı’nin seri üretime geçip olgunlaşmasıyla birlikte son dönemde BAYKAR firması MÜİS’e odaklandı.Halihazırda bu çalışmayı yürüten birkaç ülke bulunuyor.

MÜİS porjesi hava muharibi konseptini değiştireceği, gelecekte 5. nesil savaş uçaklarının yerini alacağı öngörülüyor. MİUS ses hızına yakın bir seyir süratiyle görev yapacak. Sonraki prototipleri ise ses hızının üstüne çıkarak süpersonik kabiliyette olacak.

Bir buçuk tona yakın mühimmat ve faydalı yük kapasitesi olacak. Hava Hava, hava yer akıllı füzeleri ve seyir füzeleri taşıyabilecek. Radar ağız görünümüne sahip olması için mühimmatlarını gövde içinde taşıyabilecek ve yine kanatlarında da mühimmat taşıyabilecek.

Hava aracı tasarımında yine dünyadaki diğer savaş uçaklarından ayıran diğer bir unsur yatay ve dikey kuyrukları. Bu kuyruklar vasıtasıyla agresif manevra kabiliyetine sahip olacak. Böylelikle önleme, kaçınma ve yakın muharebe manevralarını geliştirilen yapay zeka bilgisayarları sayesinde otonom olarak yapabilecek.

Farklı kabiliyete sahip MİUS’lar yapay zekayla donatılmış akıllı filo otonomisi sayesinde dost savaş uçaklarıyla görev yapabilecek.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here