Japon Savunma Bakanlığı, hipersonik füzeleri tespit etmek için kızılötesi sensörler ile donatılmış İnsansız Hava Aracı (İHA) kullanmayı düşünüyor.

Japonya’nın günlük Shinbun gazetesi internet sitesinde, “ Tokyo’nun hipersonik silahlara karşı koymak için yeni kabiliyetler geliştirme telaşı başlığı “ ile duyurduğu haberde, Savunma Bakanlığı’nın bir plan üzerinde çalıştığını aktardı.

2019 yılında İHA’ların balistik füze saldırılarını tespit etmek için henüz açıklanmayan yeni bir sistemin tasarlandığını bildiren haberde, bu siteme mevcut bir kızılötesi algılama sistemi ekleneceği kaydedildi. Düşman hava sahasına yakınında uçacak olan İHA’lar uzun süre havada kalabilecek.

İHA tabanlı tespit sistemi, Çin ve Rusya’daki yüksek hızlı silah gelişmelerine ve özellikle hipersonik füzeleri taşıyan yeni bir balistik füze sınıfına karşı bir yanıt olarak gösteriliyor.

Hipersonik füzelere karşı hava savunma sistemleri tespit etmekte zorlanması üzerine çözüm olarak bu planın acil olarak devreye sokulduğu belirtildi.

İHA tabanlı algılama sistemi, hava sahasını sürekli olarak izleyen ve toplanan verileri yer istasyonlarına ileten “çoklu” İHA’ları içermektedir. Haberde bu görev için öngörülen dron veya İHA platformları türü hakkında bilgi verilmedi. Fakat Japonya Ordusu son dönemde giderek daha fazla İHA’lar yatırım yapmaya başladı. Örneğin, Japonya Hava Öz Savunma Kuvvetleri, ilki bu yıl Nisan ayında teslim edilen üç adet RQ-4B Global Hawk Block 30 yüksek irtifa gözetleme uçağı tedarik etmeyi planlıyor. 60.000 fit irtifada uçabilen ve 32 saatten fazla süren sortiler gerçekleştirebilen RQ-4, hipersonik füze tespiti için uygun bir aday olabilir.

Hipersonik silahlar Mach 5 veya daha yüksek hızlarda, genel olarak balistik füzelere benzer hızlarda uçmaktadır. Ancak balistik füzelerden farklı olarak öngörülür bir yörünge izlemediklerinden, hedeflerine giderken manevralar yapabilmektedir, bu da tespit etmeyi zorlaştırır.

Hipersonik silahların manevra kabiliyetleri ve düşük uçuş irtifasında uçtuklarından, mevcut hava savunma sistemlerinde bulunan radarlar tarafından çok geç sürede tespit edilmekte, buda reaksiyon süresini çok kısaltmaktadır. Haziran ayında hipersonik füze savunmasıyla ilgili bir Kongre Araştırma raporunda, “karasal tabanlı radarların çoğu, radar algılamasının görüş alanı sınırlamaları nedeniyle Hipersonik silahın uçuşunun geç tespit ettiklerinden, hava savunma sistemlerinin gelen füzeyi etkisiz hale getirebilecek önleyicileri fırlatması için minimum zaman bırakıyor. ” ifadesi yer almıştı.

Bu arada ABD Füze Savunma Ajansı (MDA) Hipersonik silahları taşıyan araçlar ve balistik füzeleri tespit edebilen İHA’lar üzerinde çalışıyor. Ajans, kızılötesi izleme sensörleri ve lazerler ve hassas izleme ve ayrım algoritmaları ile donatılmış özel olarak yapılandırılmış MQ-9 dronları kullanarak havadan sensör testleri gerçekleştirdi. MDA’nın 2016 yılında Hawaii açıklarında gerçekleştirdiği testte, çift MQ-9 İHA’ları bir balistik füze hedefini tespit etti ve izledi.

Türkiye’nin son yıllarda geliştirdiği ve ürettiği İHA platformlarına baktığımızda, çevre ülkelerdeki balistik füze envanteri, Hipersonik silahlarındaki gelişmeler, Türkiye hava sahasının korunmasında İHA tabanlı algılama sistemi üzerinde acil bir çalışma başlatması gerektiğini göstermektedir.

Kaynak: Ajanslar, Shinbun Gazetesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here