İngiltere Kraliyet Deniz Kuvvetleri denizcilik alanında dünyanın referans aldığı güçlerden biri olarak gösteriliyor. İngiltere’nin, muharip deniz gücünün ana omurgasını oluşturan fırkateynlerinin geleceği ile ilgili seçimlerini nasıl yaptığı, dikkatle takip ediliyor.

Kraliyet Deniz Kuvvetlerinin fırkateyn gücü, hâlen, Tip 23 sınıfı gemilerden oluşuyor. Faydalı ömürlerini doldurmaya başlayan bu fırkateynlerin, ilk planlara göre, yerlerini, Tip 26  sınıfı (Global Combat Ship (GSC), Küresel Savaş Gemisi fırkateynlere bırakması öngörülüyor.

BAE Systems, geçen yıl Birleşik Krallık Kraliyet Donanması’na, ilk üç adet Tip 26fırkateyn ( Type 26 ) inşası için 4,8 milyar Dolar’lık bir anlaşma imzaladı.

Birleşik Krallık, toplamda sekiz adet Tip 26 Sınıfı fırkateyn tedarik etmeyi planlıyor. Kalan beş adet fırkateyn ile ilgili sözleşme görüşmelerine ise 2020’li yılların başında başlanacak.

MALİYETLERİN YÜKSELMESİ TİP 26 ÜRETİM SAYISINI DÜŞÜRÜDÜ

Bu görev değişiminin, envanterden çıkan her gemi için, yeni bir geminin envantere girmesi şeklinde olması planlanmıştı. Böylece, planlar, toplam 13 geminin tedarik edilmesi üzerine yapılmaya başlandı. Hedef; 6 adet Tip 45 muhribi ve 13 adet fırkateyn ile toplam 19 gemilikbir güç oluşturmaktı.

Tip 26 ile ilgili tedarik süreçleri, tahmin edilenden uzun sürdü ve sonuçta, maliyetin yüksekliğinin de etkisi ile 8 adet fırkateynin inşa edilmesine karar verildi. Sayıyı 13’e tamamlamak için bulunan formül ise Tip 31′e sınıfı fırkateynler oldu.

Aslında Tip 23 sınıfına bakıldığında; 8 adet geminin denizaltı savunma harbi Deniz Savunma Harbi (DSH) yeteneğine sahip olduğu; 5 adedinin ise genel amaçlı olduğu görülüyor. Benzer şekilde, Tip 26 sınıfının ana görevlerinden birisi de DSH olacak ve Tip 31 sınıfı, genel maksatlı kullanım için tasarlanacak. Böylece, mevcut durum da sayısal olarak korunacak. Yine de geçmişte tek bir sınıf ile karşılanan ihtiyaçlar, artık iki farklı sınıf gemi ile karşılanacak.

Geçtiğimiz yıllarda, İngiltere’nin, Tip 26 sınıfı fırkateyn için iş birliği yapmak istediği ülkeler arasında, Türkiye de vardı. Tip 26 sınıfı ile ilgili gelişmeler planlandığı gibi gitmeyince, bu iş birliği de rafa kalktı.

TİP 26 İNSANİ VE AFET DURUMLARINDA GÖREV YAPACAK

BAe Systems’in geliştirmekte olduğu Tip 26 Global Combat Ship (GSC), Küresel Savaş Gemisi) firkateyni denizaltı Savunma Harbi (DSH; Anti Submarine Warfare)ve genel maksat ağırlıklı bir görev profili öngörülüyor.

BAe Systems yetkilileri, Tip 26 temel tasarımının Tip 45 Daring sınıfı hava savunma destroyeri ile müşterek bir muharebe komuta kontrol sistemi mimarisine sahip olduğu belirtiliyor.

Geminin toplam boyu 145m, genişliği 19m, deplasmanı ise yaklaşık 5,500t. 28kt sürate sahip ve 15kt sürat rejiminde azami menzili yaklaşık 7,000 deniz mili olması bekleniyor.

Geminin sensör ve silah sistemleri arasında BAe Systems 127mm/54 Mk45 Mod4 baş topTip 23‘ler de kullanılan Sea Ceptor anti-air füze sistemi’nin Tip 26’da kullanılması düşünülüyor. BAe Insyte üretimi ARTISAN 3D+ 3 boyutlu radarının Tip 26’larda kullanılacağı belirtiliyor.

Bir adet Merlin ya da WildCat helikopterinin operasyonuna uygun pist ve hangarı bulunan gemiden ayrıca insansız hava, suüstü ve sualtı araçları da kullanılabilecek.Uçuş güvertesi, RAF’ın Chinooks‘unun büyüklüğüne kadar helikopterleri barındırabilecek.

Tip 26 gemileri, karmaşık savaş senaryolarında, korsanlara karşı operasyonlarda ve insani afet yardımları misyonlarını üstlenmeside bekleniyor.

ÇOK MAKSATLI FIRKATEYN’LER

Son yıllarda savaş gemilerinde hem su üstü hem de denizaltı harbi için de çok etkin bir silah ve sensör gücü bulunmaktadır. Bazı ülkelerde bu konseptin tam karşılığı olmasa da “Çok Maksatlı Fırkateyn” sınıflandırması yapıldığı da görülebilir.

Bu platformların tamamı sahip oldukları yetenekler ile dünyanın tüm denizlerinde münferiden görev yapabilecek şekilde dizayn ve inşa edilmişlerdir. Amerikan Zumwalt ve Arleigh Burke, İngiliz Type 26 Global Combat Ship, Rus Project 23560E, Alman F125 Sachsen, Fransız-İtalyan ortaklığı FREMM, Çin 052C ve 052D programları hemen hemen benzer yeteneklerle donatılmış dizayn ve inşa projeleridir. Bu gemilerden bazıları hali hazırda görev yapmakta olup bazıları ise dünya denizleri ile ancak 2020 yılından itibaren buluşacak platformlardır.

Kaynak : MSI dergisi, Siaya Gri Beyaz, Kraliyet Donanması

 

 

 

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here