Türk Hava Kuvvetleri envanterinde görev yapan KC-135R Tanker uçakları modernizasyonu kapsamında tamamlanan ilk uçak teslim alındı.
Milli Savunma Bakanlığı açıklamasında, ” Modernizasyonu tamamlanan ilk KC-135R Blok 45 uçağımız teslim alındı. Yeni özellikler kazandırılan uçağımız dönüş yolundayken Atlantik Okyanusu üzerinde uçağımızın pilotuna da yeni rütbesi takıldı. Rütbe alan personelimizi kutluyor, hayırlı ve başarılı görevler diliyoruz. “ ifadeleri kullanıldı.
KC-135R Tanker uçakları 2000’li yıllarda Pacer CRAG adı verilen aviyonik modernizasyonuna tabi tutuldu. Uçaklar ABD’de Pacer CRAG Blok 45.1 modernizasyonuna tabi tutulması kararı alındı, bu kapsamda ilk uçak teslim edilmiş oldu.ilk uçağın işlemleri tamamlandıktan sonra filodaki diğer 6 uçak da Pacer CRAG Blok 45.1 modernizasyonuna tabi tutulacak.
Pacer CRAG Blok 45 Aviyonik İyileştirme Programıyla, uçakların kokpiti yeni sıvı kristal ekranlar, radyo altimetre, otomatik pilot, sayısal uçuş yönetim sistemi ve diğer bilgisayar modülü güncellemeler gerçekleştirildi. Bu modernizasyon ile uçakların 2040 yılına kadar görev yapması planlanıyor.
TÜRK HAVA KUVVETLERİ TANKER UÇAĞI FİLOSU
Türk Hava Kuvvetleri’nde görev yapan 7 adet ‘KC-135R Stratotanker’ tanker uçağı bulunmaktadır. Bu uçaklar 1995 yılından bu yana aktif olarak kullanılmaktadır.
Boeing KC-135R Stratotanker uçakları asli görevi yakıt ikmali olmakla beraber yük ve yolcu taşıma amaçlı olarak da kullanılan havadan yakıt ikmali uçağıdır.
Bosna savaşı sırasında 1995 yılında NATO tarafından başlatılan “Kararlı Güç Harekatı” (Operation Deliberate Force) katılan Türk Hava Kuvvetleri, uzun menzil uçuşlarda problem yaşamaya başladı. Uçakların daha fazla havada kalma ve menzil talepleri üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri hemen harekete geçti. Stratejik kabiliyetinin artırılması amacıyla ihtiyaç duyduğu tanker uçaklar için 1995 yılında ‘Tanker uçağı Tedariki Projesi’ başlattı.
ABD Hava Kuvvetleri envanterinden çıkarılan KC-135A uçaklarını ‘Güney Kanat Yardımı’ kapsamında hibe edilmesi gündeme geldi. Hibenin ABD Kongresinden geçmesinin ardından, Türk Hava Kuvvetleri’nden bir ekip ABD’ye giderek 7 adet tanker uçağını seçti.
Bu uçaklar Türkiye’ye 300 milyon dolar maliyetle motor modifikasyonu, düşük yakıt tüketimi ve azaltılmış hava kirliliği gibi iyileştirilmelerden geçirildi. KC-135’ler bu modifikasyon ile KC-135R adını aldı.
Modifikasyon süresi 3 yıl sürecek olması üzerine havadan yakıt ikmali yeteneğinden mahrum kalmamak ve sürekli gerekliliği nedeniyle ABD Hava Kuvvetleri’nden Temmuz 1995 yılında 2 adet KC-135 Stratotanker uçağı kiralandı. Daha sonra 1997 Aralık ve 1998 Temmuz arası teslim alınan 7 adet tanker uçağın envantere girmesiyle kiralanan 2 adet KC-135 Stratotanker uçağı 1998 yılından iade edildi.
Uçakların envantere girmesinin ardında yedek parça, uçuş emniyeti, hava sahası kısıtlamaları sorunlarıyla karşılaşmamak için Pacer CRAG adı verilen aviyonik modernizasyonuna tabi tutuldu.
Bu modernizasyon ile uçaklara renkli hava radarı ekranı, Genişletilmiş Trafik Çarpışma Önleme Sistemi, Geliştirilmiş Yer Tahmin ikaz sistemi, GPS ile ilintili Seyrü Sefer sistemi, Çok Fonksiyonlu Ekran, FMS-800 Uçuş Kontrol Sistemi, Kokpit Ses Kaydedicisi(CVR) ve Uçuş veri kaydedicisinden oluşan bir kokpit aviyonik yenileştirme seti monte edildi.
Ayrıca Türkiye tarafından Ar-Ge masrafları karşılanarak geliştirilen, az parçaya sahip gelişmiş boom sistemleriyle donatıldı.Modernizasyondan geçen ilk uçak 18 Eylül 2000 yılında Adana/İncirlik Hava Üssüne intikal etmiştir.
Bugün KC-135R tanker uçaklarıyla, Adana İncirlik’te konuşlu bulunan 10.Tanker Üs Komutanlığındaki 101.Havada Yakıt İkmal Filo Komutanlığı görev yapıyor. Çağrı adı “Asena” olan bu filo, Türk Hava Kuvvetleri’nin halen en önemli stratejik filosu olarak nitelendiriliyor.