Milli Savunma Bakanlığı, S-400’lerin birinci grup malzeme sevkiyatının bugün itibariyle tamamlandığını açıkladı. Bakanlık, NATO kapsamında Fransız SAMP-T hava savunma sisteminin Türkiye’ye konuşlanması için güney sınır bölgelerinde keşif yapıldığını belirtti.

Milli Savunma Bakanlığı bilgilendirme toplantısında konuşan Bakanlık Cari İşlem Şube Müdürü Muhabere Albay Tamer Zincir, ” S-400’lerin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı’na sevikiyat bugün itibariyle tamamlanıyor.Toplam 30 sorti yapıldı.” dedi.

Türkiye’nin balistik füzelere karşı hava savunmanın NATO unsurlarıyla takviye edilmesi kapsamında, Fransa’nın bir SAMP-T bataryasının Türkiye’de konuşlandırmasına yönelik teklifte bulunduğunu söyleyen Zincir, ” Fransız SAMP- T bataryasının Türkiye’de konuşlanması maksadıyla saha araştırma faaliyeti 16-21 Haziran’da icra edilmiştir.” dedi.

Türkiye’nin F-35 programından süresiz olarak askıya alındığını ve Türk pilotların ABD’deki eğitimlerinin dondurulduğunu hatırlatan Albay Tamer Zincir şöyle konuştu: “Bu kapsamda, Sayın Bakanımızın yaptığı son değerlendirmede de yer aldığı üzere, F-35 projesinin önemli bir ortağı olan ve bütün yükümlülüklerini yerine getiren Türkiye’nin tek taraflı ve adil olmayan bir karar ile proje ve iş paylarından çıkarılmaya çalışılmasının meşru bir gerekçeye dayanmadığı açıktır. F-35 programından çıkarılmamız NATO’nun özellikle güney kanadındaki gücünü de olumsuz etkileyecektir. ABD’nin mevcut yaklaşımından vazgeçmesini ve ilişkilerimize zarar verebilecek adımlardan kaçınmasını beklemek stratejik ortak olarak en doğal hakkımızdır. F-35 programı ve uçaklarının güvenliği, diğer ortaklar için olduğu kadar Türkiye için de büyük önem taşımaktadır.”

ABD tarafından F-35 projesine ilişkin yapılan basın açıklamasının dışında herhangi bir resmi belgenin olmadığını vurgulayan Albay zincir, ABD’deki proje kapsamında personelin durumuna ilişkin, “Dönüşleri ile ilgili planlamalar devam ediyor” ifadesini kullandı.

TSK’nin, Karadeniz, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’de Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) hak ve menfaatlerini korumaya, Kıbrıs Adası’nda uluslararası garanti ve ittifak antlaşmaları doğrultusunda barış ve güvenliğin teminatı olmaya devam edeceğinin altını çizen Zincir, şöyle devam etti:

Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon ve doğal gaz arama faaliyetlerimize uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru haklarımız çerçevesinde kararlılıkla devam edilmekte, kıta sahanlığımızdaki hak ve menfaatlerimiz ile KKTC’nin Kıbrıs Adası etrafındaki asli hakları korunmaktadır. Doğu Akdeniz’de faaliyetlerine devam eden araştırma gemilerimize, ihtiyaç duyulabilecek güvenlik desteği kapsamında, fırkateynlerimiz, korvetlerimiz, hücumbotlarımız, karakol gemilerimiz ve denizaltılarımız ile bölgede faaliyet gösteren deniz karakol uçaklarımız ve İHA’larımız tarafından koordineli olarak yakın destek sağlanmaktadır.”

Albay Zincir, Ege, Doğu Akdeniz ve KKTC ile ilgili gelişmelerin yakından takip edildiğine dikkati çekerek, amaç ve temel yaklaşımlarının Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ta, mevcut sorunların barışçıl yöntemlerle çözülmesinden ve iyi komşuluk ilişkilerinden yana olduğunu söyledi.

KKTC’nin, Kıbrıs Adası’nın etrafındaki doğal zenginliklerin paydaşı ve hak sahibi olduğunu herkesin çok iyi anlaması ve buna göre davranması gerektiğini belirten Zincir, Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’nde Türkiye’nin dahil olmadığı hiçbir karar ve anlaşmanın kalıcı ve geçerli olmayacağını, bölgede hiçbir şekilde oldubittiye göz yumulmayacağını vurguladı.

Kaynak: MSB

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here