Roketsan tarafından geliştirilen yeni Seyir Füzesi ÇAKIR basın toplantısı ile tanıtıldı.

Toplantıya Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ROKETSAN Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yiğit, ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci ve Kale Grubu Başkan Yardımcısı ve Teknik Grup Başkanı Osman Okyay katıldı.

“Gözü Pek Hedef Tek” sloganıyla yeni nesil seyir füzesi ÇAKIR hakkında bilgi veren ROKETSAN Genel Müdürü Murat Ekinci, üzerinde bir füzeden ziyade uçan bir teknolojik platform olarak görev yapabileceğini söyledi.

Murat Ekinci, Bilgi teknolojilerini, coğrafi teknolojilerini ve özellikle Elektronik Harp teknolojilerini birleştirdiğimiz modüler ucuz ve çokça kullanılabilecek bir platform olarak hayata geçirdiklerini belirtti.

ÇAKIR füzesinin temel özellikleri hakkında bilgi veren Ekinci, havadan, karadan ve denizden aslında kara ve deniz satıh hedeflerine angaje olabilecek bir seyir füzesi geliştirdiklerini söyledi.

Ekinci konuşmasına şöyle devam etti: ” Tüm hava koşullarıdan görev yapabilecek ve platformlarımızda ‘çoklu taşıma kabiliyetini’ beraberinde getirecek. En önemli özellikleriniden birinin yeni nesil sürü saldırı yeteneğini ilk defa bir seyir füzesi platformuna entegre etmiş olacağız.

ÇAKIR füzesinin bir aile olduğunu söyleyen Murat Ekinci, çakır ailesinin çok fazla varyantı olacak. Kara hedeflerine angaje olacak olan ÇAKIR CR varyantı, IIR başlıklı, RF başlıklı ve Hibrit ( RF ve IIR ) arayıcı başlıklı olacak.Deniz hedeflerine angaje olacak deniz platformları için gemisavar ÇAKIR AS varyantı da IIR başlıklı, RF başlıklı ve Hibrit ( RF ve IIR ) başlıklarına sahip olacak.

Diğer bir varyan olan ÇAKIR LIR hakkında da konuşan Ekinci, füzenin bütün Elektronik Harp platformlarını karıştırmak için kullanılacağını söyledi. Ekinci ” Özellikle hava savunma sistemlerinin yanıltılması için üzerindeki Elektronik Harp (EH) süitleriyle hava savunma sisteminin radarlarında F-16 gibi veya bizim ön gördüğümüz platformlar gibi davranabilme özelliği olacak. “ ifadelerini kullandı.

Ekinci, sürü yeteneği olan ÇAKIR SW ise hava savunma kabiliyeti yüksek olan platformlara çoklu ( satürasyon) saldırısı yaparak o platformun devre dışı bırakacak teknolojileri bu varyant üzerinde görebileceğimizi söyledi.

Yeni nesil seyir füzesi ÇAKIR, 275 kilogram ağılığında, 150+ kilometre üzerinde bir menzile sahip ve yaklaşık 3 metre uzunluğunda bir füze olacak. ÇAKIR’ın üzerinde bütün modern füze teknolojilerini bir arada kullanılabileceğini söyleyen Ekinci, ” Ataletsel Navigasyon Sistemi, sürü teknolojileri, yapay zeka teknolojileri, coğrafi konum belirlemek içim yeryüzü şekilleri kullanılması, Elektronik Harp’e karşı dayanıklılık, aslında bunların hepsi ÇAKIR’ın üzerinde toplanacak özellikler olacak.. “ dedi.

Bu açıdan baktığımızda ÇAKIR en modern, en dayanıklı teknolojileri toplayan Türkiye’nin en gelişmiş ve vurucu gücü en yüksek platformlardan biri olacak.

ÇAKIR’ın diğer platformlardan en belirgin ayıran özelliklerini anlatan Murat Ekinci, ÇAKIR’ın modüler bir yapıya sahip olduğunu, tek bir füze olarak değil, üzerindeki yapılar ile beraber her platforma entegre edebilecek, her platformdan atılabilecek, farklı hedeflere angaje olabilecek bir yapıya sokmaya çalıştıklarını söyledi.

Kıyı savunma sistemleri hakkında bir çalışmalarının olduğu belirten Ekinci, ” Kıyı savunma sistemlerinde ATMACA füzesinin ana silah olarak kullanılacağını, ama ÇAKIR’ında bu sistemin parçası olarak, küçük hedeflere hücumbot gibi, SİDA’lar gibi hedeflere angaje olabilecek bir mühimmat olarak kıyı savunma sistemiz içinde yer alacak. “ ifadelerini kullandı.

Yeni Seyir Füzesi ÇAKIR’ın hava platformlarından özellikle İnsansız Hava Araçları üzerinden atılacak versiyonu çok hızlı bir şekilde hayat geçirileceğini belirten Roketsan Genel Müdürü Ekinci, ” ÇAKIR’ın AKINCI (4 adet), AKSUNGUR (4 adet), F-16 (4 adet ÇAKIR), HÜRJET (4 adet ÇAKIR), MUİS (4 adet ÇAKIR) dahil her türlü platformda atılabilecek özelliğe sahiptir “ ifadelerini kullandı.

Ekinci, Nakliye uçakları (2 adet ÇAKIR ) ve Deniz Karakol uçaklarından da ( 2 adet ÇAKIR) ÇAKIR’ın atılabileceğini sözlerine ekledi.

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan döner kanatlı platform araçlarından ( T 129 ATAK, S-70B Seahawk, 2 adet ÇAKIR ) füzenin atılabileceğini belirten Murat Ekinci, “ATMACA füzesinin yerleştirilmesi mümkün olmayan daha küçük platformlardan İnsansız Deniz Araçları’ndan (SİDA) biz ÇAKIR’ın çok ciddi bir potansiyeli olduğunu değerlendiriyoruz.” şeklinde konuştu.

ÇAKIR’ın çıkış senaryosundan bahseden Murat Ekinci, Savunma Sanayii başkanlığı koordinasyonunda özellikle İnsansız Deniz ve Hava sistemlerindeki ilerlemeye paralel olarak, mühimmat ihtiyacının çeşitlendirilmesi ve özellikle akıllı mühimmatların platformlara entegre edilerek, insansız platformların etkinliğinin arttırılması için bir görev aldıklarını söyledi. Bu görevide kendi öz kaynaklarımız ile hayat geçirdik.

Ekinci, ÇAKIR’ın hayata geçirilmesinde Kale Arge tarafından destek aldıklarını belirtti.

Kale Arge tarafından geliştirilen yerli ve milli KTJ-1750 turbojet motora sahip olacak olan ÇAKIR Seyir Füzesi motoru sayesinde görev planlama esnasında tanımlanan üç boyutlu dönüş noktalarını içeren görevleri kolaylıkla icra edebiliyor.

Yeni Seyir Füzesi ÇAKIR’ın İHA’dan ilk atışı 2022 sonunda gerçekleştirilecek. 2023 yılı içersinde farklı platformlara entegrasyonu tamamlanacak.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here