Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından, Hava ve Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları kapsamında başlatılan “SİPER Ürün-1 ve HİSAR Projelerinin Seri Üretim Sözleşmeleri” imzalandı.

Türkiye’nin Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi SİPER Ürün-1’in seri üretimi başladı. Alçak ve Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi olan HİSAR Seri Üretim Projesi’nin ise kapsamı genişletilerek Kara Kuvvetleri Komutanlığına ilaveten Hava Kuvvetleri Komutanlığı da projeye dahil edildi.

YERLİ VE MİLLİ SAVUNMA SANAYİSİNİN ÖNEMİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, törende yaptığı konuşmada, yerli ve millî imkânlarla geliştirilen bölge hava ve füze savunma sistemi SİPER’in önemine vurgu yaptı. SİPER’in sahip olduğu uzun menzil yeteneği ile kritik bir projeyi temsil ettiğini belirten Bakan Güler, HİSAR füzesinin de büyük oranda yerli imkânlarla geliştirilmesinin önemine değindi.

HİSAR füzelerinin başarılı testlerinden sonra, SİPER sisteminin hava hedeflerine karşı etki ve mukabele yeteneğinin artacağını söyleyen Güler, bu ürünlerin kullanılmasıyla Gök Vatan’ın en etkin şekilde korunabileceğini vurguladı. Savunma kapasitesini güçlü seviyelere taşımak için önemli projelerin artırılması ve ordunun envanterine eklenmesinin bir zorunluluk olduğunu belirtti.

Millî Savunma Bakanlığı’nın, yerli ve millî savunma sanayi ekosisteminin sürdürülebilirliği için kamu kurumları, vakıf ve özel sektör şirketleri, üniversitelerle iş birliği yapmaya devam edeceğini ifade eden Güler, bu çabaların başarısında emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür etti.

SSB BAŞKANI GÖRGÜN: DENİZ KUVVETLERİ İÇİN DE HAVA SAVUNMA SİSTEMİ GELİŞTİRİYORUZ

Törende konuşan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, kara, hava ve deniz için geliştirilen platformların dünya genelinde dikkat çektiğine vurgu yaparak, bu süreçte en güncel teknolojiyi kullanma kararlılıklarını belirtti.

Görgün, ASELSAN – Roketsan – TÜBİTAK SAGE İş Ortaklığı ile yüksek irtifa ve uzun menzilde hava soluyan hedefler, seyir füzeleri ve havadan karaya mühimmatlara karşı etkin bir hava savunma sistemi geliştirilmesi amacıyla başlattığımız SİPER Projesi kapsamında ASELSAN – Roketsan sorumluluğundaki Ürün-1 sisteminin kabul faaliyetlerine başladık. 2024 yılı ortasında sistemlerimizi Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza teslim edeceklerini söyledi.

Görgün, hava savunma sistemlerindeki gelişmeleri ele alırken, geçmişte yerli ve milli ürünlerin kısıtlı olduğuna dikkat çekti. Ancak şu anda katmanlı hava sistemi içinde envantere giren, sahada kullanılan ve gelecekte envantere girecek ürünlerin çeşitliliğine vurgu yaparak, elektronik harp, düşük irtifa ve dronlara karşı kullanılan ürünlerin yanı sıra lazer entegre edilmiş ALKA sisteminin de başarıyla hedefleri etkisiz hale getirebilecek şekilde geliştirildiğini belirtti.

Deniz kuvvetleri için de hava savunma sistemleri üzerinde çalışmaların sürdüğünü ifade eden Görgün, Korkut sisteminin gemilere entegre edilmeye başlandığını açıkladı. Hava savunma sistemlerinin koordineli bir şekilde çalışmasının mühendislik başarısı gerektirdiğini vurgulayan Görgün, aynı zamanda radarların entegre hareket etmesinin de ayrı bir çalışma gerektiğini belirtti.

Görgün, Çakır füzesinin kendi alanında bir konsept olduğunu belirterek, füzenin SİHA’lardan ateşlenerek hedefi başarıyla vurduğunu anımsattı. Hava savunma sistemlerini yerli ve milli üreten 8-9 ülke olduğuna işaret eden Görgün, “Katmanlı hava savunma sistemini yönetebilen, yani her bir katmanda ürünü yerli milli olan ülke sayısı da 5’i geçmiyor. Dolayısıyla biz emin adımlarla, doğru adımlarla ve kararlı bir şekilde ilerleyerek devam ediyoruz. Buradaki en büyük destekçimiz Sayın Cumhurbaşkanımız. Bizim tüm projelerimizde ortaya koyduğu irade, bizlere verdiği motivasyonla böyle başarılı sonuçlar ortaya çıkıyor.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından, Haluk Görgün, ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, ROKETSAN Genel Müdürü Murat Ekinci, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Hüseyin Avşar ile Stratejik Sistemler ve Uzay Daire Başkanı Hacı Ömer Karakuzu sözleşmeye imza attı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here