Rusya’nın Karadeniz Filosuna ev sahipliği yaptığı Kırım’ın Sivastopol üssüne kamikaze dron ve İnsansız Deniz Araçları (İDA) ile saldırı gerçekleştirildiği bildirildi.

Moskova’nın ilhak ettiği Kırım’daki yetkililer, 29 Ekim Cumartesi günü erken saatlerde yarımadanın Sivastopol limanına saldıran tüm insansız hava araçlarının başarılı bir şekilde “geri püskürtüldüğünü” ve “vurulduğunu” söyledi.

Sivastopol valisi Mihail Razvozhayev, Telegram’a yaptığı açıklamada, “Bugün sabah 04:30’dan başlayarak birkaç saat boyunca Sivastopol’daki çeşitli hava savunma sistemleri insansız hava aracı saldırılarını püskürttü” dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasında, “Drone saldırısı Sivastopol’daki mayın tarama gemisine ve baraja zarar verdi. “ ifadelerini kullandı. 

Rusya, Sivastopol’a dokuz insansız hava aracıyla yapılan saldırıda  Ukrayna’yı suçladı ve “İngiliz uzmanların” olaya karıştığını iddia etti.

Ukrayna hükümeti iddia edilen saldırı hakkında yorum yapmadı.

Saldırıda İnsansız Deniz Araçlarının (İDA) dahil olduğu, hedefleri kamikaze donların vurduğu belirtildi. Sosyal medyada yayımlanan görüntülerde  güdümlü bir füze fırkateynine yapıldığı iddia edilen saldırıda, Rus helikopterleri bir İDA’ya makineli tüfek ateşi açtığı görülüyor.

Düşük kalitedeki görüntülerde İDA’nın limana doğru seyrettiği limandan patalama sonucu çıkan dumanlar görülüyor.

Amiral Makarov’a verilen hasar hakkındaki haberleri bağımsız kaynaklar doğrulamadı.

RUSYA’NIN İDA KAPASİTESİ

ABD’nin Ukrayna’ya İnsansız Deniz Aracı (İDA) gönderdiği bilinmektedir. Rusya’nın operasyonlarda İDA kullanma kapasitesi var mı? Buna cevap olarak hayır diyebiliriz.

Bu saldırı Rusya Savunma Bakanlığı tarafından analiz edilecek ve Rusya’nın askeri anlayışı ile bu tür sistemlerin kullanılması arasında önemli bir boşluk olduğu ortaya çıkacaktır. Rusya birden fazla İHA ve İDA çalışması yürütmektedir. Bu çalışmalar İstihbarat (Intelligence), Gözlem (Surveillance), Keşif (Reconnaissance) (ISR)  kapasitesinde kalmaktadır.

Sivastopol saldırısı Rusya’nın Savunma sanayiinde ARGE aşamasında olan İnsansız Deniz Araçları (İDA) çalışmalarının hızlanmasına neden olacaktır. Savaş başlamadan önce Rus Donanması Iskatel İDA’sını test etmeye başladı. 2017 yılında düzenlenen Uluslararası Deniz Savunma Fuarında ilk defa görücüye çıkan Iskatel İDA’sı, 46 km/s hıza sahiptir. Üzerindeki EO izleme sistemiyle 5 km mesafede yüzey nesnelerini tespit etme/izleme kabiliyeti bulunmaktadır.

Rus Donanmasının Iskatel İDA’sı

Ayrıca Rusya, Karadeniz bölgesindeki kıyı sularında devriye görevi yapmak için planlanan ‘mürettebatsız navigasyon teknolojisi’ bulunan Pioneer-M İDA’sını test etmektedir. Petersburg’daki Central Nevsky Tersanesi’nde Sivastopol Devlet Üniversitesi ortaklığıdan inşa edilen ilk Rus İnsansız gemisi Pioneer-M’in testleri 8 Ağustos 2022’de Ladoga Gölü’nde gerçekleştirildi.

Testlerin ardından Pioneer-M İDA’sı Sivastopol limanına gitti.Gemi, Rusya’nın iç su yollarından yaklaşık 2 bin km yol katederek Eylül 2022’nin başlarında Sivastopol’a varması planlanmıştı.


Rus Donanması açık denizlerde konuşlandırılmak üzere Alexandrit Sınıfı mayın tarama gemilerine İDA yeteneği kazandırmak için çalışmalara başlamıştı. Rusya’nın çalıştığı başka bir İDA projeside BL-680 yüksek hızlı şişme botlara dayanmaktadır.

BL-680 yüksek hızlı şişme bot İDA

Rusya geçtiğimiz günlerde Ukrayna şehirlerine düzenlediği kamikaze dron saldırısında İran’dan satın aldığı Şahid-136 dronları kullanmıştı. Aynı mantıkla Rusya, İran’ın elinde bulunan İDA’lardan satın alabilir veya kopyalayarak geliştirebilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here