Türkiye’nin orta ve uzun menzilli hava savunma sisteminin ikinci ayağını EUROSAM projesi oluşturuyor. Türkiye, Fransa ve İtalya şirketleri arasında  (LORAMIDS) Tanımlama Çalışması sözleşmesi 5 Ocak 2018’de imzalandı. Son açıklamlarda bütün çalışmaların tamamlandığı, en nihai aşama 3 ülkenin (Türkiye, İtalya, Fransa) ortak uzun menzilli hava savunma sistemi oluşturması kaldığı belirtildi.

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, SAMP-T savunma sistemleri ile ilgili en son yaptığı açıklamada, “Projenin çerçevesi belli. İlk adım diyebileceğimiz tanımlama çalışmasını pratik olarak sonuçlandırdık, imza çalışmaları tamamlandı. Şu anda doğrudan siyasi duruş temelli bir tıkanma yok. En nihai aşama 3 ülkenin (Türkiye, İtalya, Fransa) ortak uzun menzilli hava savunma sistemi oluşturması. “ ifadelerini kullanmıştı.

Demir konuşmasına şöyle devam etmişti: “Bu aşamada yine bu sürecin (COVID-19) getirdiği bazı aksamalar oldu. Tabi bir iş birliğine girdiğin süreçte, artık bilgi paylaşımının da açılması gerekiyor. Bilgi paylaşımıyla ilgili ülkeler bir non-disclosure (NDA) – Türkçeye “Gizlilik Anlaşması” olarak çevirebiliriz – ve bir clearance süreci yaşadılar. Bununla ilgili dört dilde tercümeler Fransızca, İngilizce, İtalyanca ve Türkçe yapılıyor. Böyle bir süreç de bir taraftan yürüyor.

Şu anda tanımlama çalışması pratik olarak sonuçlandığını belirten Demir, ” imza atılması gerekiyor. Üç ülkenin de ihtiyaçlarını karşılayacak bir sistem geliştirmek için proje tanımlama faaliyetlerinin başlatılması aşamasındayız.” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye’nin hali hazırda Fransa-İtalya ortaklığına dayalı EUROSAM ile uzun menzilli hava savunma sistemi projesi için işbirliğinde olduğunu belirten uzmanlar, EUROSAM ile yapılmış bir ticari anlaşma bulunduğunu ve EUROSAM’ın Türkiye’ye uyarlaması yapılacak şekilde 2021’de teslimatta bulunabileceğini dile getirilmişti.

Projede Türk şirketleri ortak üretim içinde bulunması planlanmıştı. Araştırma, geliştirme ve ortak üretimde; Türkiye, İtalya ve Fransa şirketleri birlikte yer alacak. Böylece Türkiye, bu alandaki teknolojisini geliştirerek, bağımlılıktan kurtulurken ekonomik açıdan da avantaj elde edecekti.

ASELSAN, ROKETSAN ve EUROSAM ortaklığında sürdürülen çalışmalarda “SAMP-T hava savunma sisteminden daha gelişmiş bir sistem üzerinde kavram tanımlama çalışması yürütülmüştü. Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi (UMB- HFSS) Projesi’nde SSB, milli geliştirme modelini destekleyecek ve aşamalı olarak gerçekleştirilecek bir program modelini kendi tasarlıyor ve yürütüyor.

Haziran 2016’da İtalya, olası bir Suriye füze tehdidine karşı Türkiye’nin sınırını güçlendirmek amacıyla NATO önleminin parçası olarak Türkiye’nin güneyine bir SAMP / T sistemi konuşlandırmıştı.

Avrupa’da Rusya’nın Doğu Avrupa ülkeleri üzerinde kurduğu  “Erişim ve Alan Engelleme” (A2 / AD) stratejisine cevap olarak SAPM-T Hava Savunma Sistemi mobil olarak tartışmalı bölgelerde koruma sağlamıştı.

Operasyonel kabul testleri 2008’de başlayan SAMP-T, Fransız Hava Kuvvetleri’nde 2010 yılında faal oldu. Fransa, İtalya ve İngiltere’nin yanısıra Cezayir, Fas, Mısır, Suudi Arabistan ve Singapur Aster kullanıcıları arasındadır.

SAPM-T

SAMP-T (Surface-to-Air Missile Platform/Terrain) hava savunma sistemi mevcut ve gelecekteki hava soluyan tehditlere karşı nokta savunması için tasarlanmış bir hava savunma sistemidir. EUROSAM tarafından geliştirilen, Hava Savunma Sistemi Balistik füzelere karşı koyabilen, Avrupa’da üretilen birkaç sistemden biridir. MBDA Missile Systems ve Thales’in ortak mülkiyetinde olan hava savunma sistemi 600 km’ye kadar menzile sahip kısa menzilli balistik füzelere ve savaş uçaklarına karşı koruma sağlamak için İtalya ve Fransa tarafından kullanılıyor.

SAMP/T, 360° tracking ve angajman yapabilen, Arabel Radar ünitesi (MRI) (aynı anda 100 hedefi takip edebilmekte olup 10 ayrı hedefe 16 füzenin angajmanını sağlayabilmektedir), angajman modülü (MC) ve 6 adet dikey fırlatma lançer modülünden (MLT) oluşmaktadır. Her lançerde 8 adet füze bulunmaktadır. SAMP / T, sırasıyla 30 ve 120 km’nin üzerinde maksimum menzile sahip Aster 15 ve Aster 30 önleyicilerini kullanır.

EUROSAM tarafında geliştirilen yeni versiyon Aster 30 Blok 1 NT füzesi 1.500 km mesafeli balistik füzelere karşı etkili olabiliyor. Aster-30 Block 2 konfigürasyonu ise gerçek bir üst katman balistik füze savunma sistemi, exo-atmosferik Anti-balistik füze olarak menzili 3000 km’ye varan MRBM’ler ve IRBM’lerin bir kısmına karşı etkili olacak.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here