NATO müttefiki 29 ülkenin temsilcileri, Türkiye’nin talebi üzerine bugün olağan üstü toplantı düzenledi.Suriye toplantısının ardından basına açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “ NATO Türkiye’ye destek veriyor. Müttefikler, Türkiye için daha fazla ne yapılabileceğine bakıyor” dedi.

Stoltenberg, toplantıda Türkiye ile dayanışmalarını dile getirdiklerini belirterek, “Türkiye çok değerli bir NATO müttefikidir ve Türkiye aynı zamanda Suriye’deki çatışmadan en derin şekilde etkilenen NATO müttefikidir. Çok sayıda terör saldırısına maruz kalmış ve milyonlarca mülteciye kapılarını açmıştır” diye konuştu.

NATO’nun Türkiye’ye çeşitli şekillerde destek vermeye devam etiğini kaydeden Stoltenberg, buna örek olarak “hava savunmasının güçlendirilmesini” gösterdi ve İttifakın güney doğu sınırındaki durumu izlemeye devam edeceklerini vurguladı.

Stoltenberg, Türkiye’nin Batılı müttefiklerinden somut destek beklentisine ilişkin bir soru üzerine, “NATO halihazırda Türkiye’ye destek veriyor. Müttefikler, Türkiye için daha fazla ne yapılabileceğine bakıyor” değerlendirmesinde bulundu. 

Türkiye’nin NATO müttefiklerini Suriye’deki duruma ilişkin düzenli bilgilendirdiğinin altını çizen Stoltenberg, “Sadece bugün yaptığımız toplantı bile NATO dayanışmasını ve müttefiklerin Türkiye’ye desteğini açık biçimde göstermektedir.” ifadelerini kullandı. 

Stoltenberg, Rusya ve EsAd rejimine BM öncülüğündeki siyasi çözüme dahil olmaları çağrısında bulundu.

NATO, TÜRKİYE’YE NASIL DESTEK OLABİLİR ?

Toplantı NATO anlaşmasının “ulusal güvenlik ve sınır bütünlüğü üzerine üyelerle istişare” öngören 4’üncü maddesi uyarınca yapılmıştı.

NATO’dan resmen uçuşa yasaklı bölge çıkmadı. Diplomatik kaynaklara göre, bazı üyeler, NATO Genel Sekreteri tarafından açıklanan Türkiye’ye siyaseten “tam destek” kararına katılmakla birlikte askeri destek için Birleşmiş Milletler kararı gerekeceğini söyledi.

Ama toplantıda bazı etkili ülkeler Suriye sahasında Rusya’ya karşı Türkiye’ye “gereken en kısa zamanda” askeri destek olma taahhüdünde de bulundular.

Bu çekincede NATO’nun Rusya ile askeri olarak karşı karşıya gelmekte acele etmemesi, diplomasiye zaman tanıma eğiliminin de payı var.

Vaat edilen destek sözleri tutulduğu ve uygulandığı takdirde resmen uçuşa yasaklı bölge ilan edilmese de Hatay-Gaziantep-Kilis hattının Suriye tarafındaki Rusya-Suriye hava üstünlüğünü fiilen kullanılmaz hale getirme kapasitesi taşıdığı diplomatik kaynaklarca ifade ediliyor.

En kısa zamanda destek vaat eden ülkelerin başında ABD, İngiltere, İtalya ve İspanya’nın geldiği öğrenildi. ABD’nin Almanya’daki Rammstein hava üssündeki Patriot bataryalarından bir ya da ikisini Türkiye’nin Suriye sınırına yakın bölgelere sevk etme ihtimali masada. Ayrıca Akdeniz’deki 6’ıncı Filoya ait (biri halen Karadeniz’de bulunan iki füzeatar gemiyi ve Rusya’nın hava savunma sistemini karartabilecek kapasitede gelişmiş elektronik harp sistemlerini devreye alabileceği öne sürülüyor.

İspanya, Malatya, Kürecik’teki Patriot bataryasının görev süresini uzatmanın yanı sıra, askeri nakliye desteği taahhüt ettiği, keza İngiltere ve İtalya’nın da toplantıda füzesavar sistemler ve elektronik harp imkanlarıyla destek verebileceğini söylediği öğrenildi.

Halen Suriye açıklarına doğru hareket halinde bulunan Fransız Charles de Gaulle uçak gemisine eşlik eden bir Danimarka savaş gemisinin de Türk karasularına yakın mevkide seyretmeye devam ederek destek olacağı bilgisi var.

ollanda’nın gerek duyulduğunda siyasi desteğini askeri desteğe çevirebileceğini söylediği, askeri destek için Anayasası gereği Meclis kararı gereken Almanya’nın ise bütün operasyona mali destek sözü verdiği yine aynı kaynaklarca ifade edildi. Rusya tehdidi beyan ettiğinde Türkiye’den (uçak ve hatta denizaltı devriyesiyle) askeri destek gören Baltık ülkeleri Estonya, Letonya ve Litvanya’nın da Türkiye’ye tam destek vaat ettiği bildiriliyor.

Kaynak: NATO, Ajanslar, Yetkin Report,



CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here