Çin savaş gemisi, Tayvan Boğazı’nda Amerikan destroyerine güvensiz bir şekilde yaklaşarak çarpışma riski oluşturdu. ABD askeri yetkililer, Çin’in bölgede kasıtlı olarak risk oluşturmakla suçladı.

ABD ve Kanada donanmaları, Tayvan’ı Çin’den ayıran boğazda ortak bir tatbikat yapıyordu. Çin savaş gemisi, ABD Donanmasına bağlı Arleigh Burke sınıfı Chung-Hoon (DDG-93) füze destroyeri önüne yaklaşık 150 yarda (137 metre) kadar geçerek çarpışma riski oluşturdu. ABD destroyeri, çarpışmayı önlemek için yavaşlamak zorunda kaldı.

ABD Indo-Pasifik Komutanlığı, Pasifik Okyanusu ve Hindistan’a kadar uzanan geniş bir coğrafi bölgeden sorumludur. Komutanlık, Çin gemisinin uluslararası sularda güvenli geçişin “Yol Kuralları”nı ihlal ederek en yakın yaklaşma noktasının 150 yarda olduğunu belirtti.

Olay sırasında ABD Donanması’na ait Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze destroyer USS Chung-Hoon ve Kanada Donanması’na ait Halifax sınıfı fırkateyn HMCS Montréal Cumartesi günü Taiwan Boğazı’ndan geçiş yapıyordu.

PLA Doğu Tiyatro Komutanlığı Sözcüsü Kıdemli Albay Shi Yi, “PLA Donanması’na ait bir Tip 052D destroyerinin hızlandığını ve USS Chung-Hoon’un önünden sola doğru keserek, ABD savaş gemisinin rotasını değiştirmesini ve çarpışmayı önlemek için yavaşlamasını zorladığını gösteriyor.” dedi.

Çin ve ABD askeri unsurları arasındaki en son yakın temas 26 Mayıs’ta gerçekleşti. Çin’e ait bir savaş uçağı, uluslararası hava sahasında Güney Çin Denizi üzerinde ABD askeri uçağına karşı gereksiz agresif bir manevra gerçekleştirdi.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, J-16 savaş uçağı Güney Çin Denizi üzerinde uçan RC-135 casus uçağının önünden geçiyor. Çin, ABD uçağının PLA Donanması’nın Shandong uçak gemisi grubunun eğitim bölgesine izinsiz giriş yaptığını iddia ediyor.

Çin, Tayvan’ı toprak bütünlüğünün bir parçası olarak kabul etmektedir ve Tayvan’ın Çin’in ayrılmaz bir parçası olduğunu iddia etmektedir. Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC), Tayvan’ı kendi egemenlik alanında bulunan bir eyalet olarak görür ve Tayvan’ı yönetmeyi ve kontrol etmeyi amaçlar.

Bu talep, Çin İç Savaşı’nın sonucunda ortaya çıkmıştır. 1949’da Çin’deki milliyetçi Kuomintang hükümeti, Çin Komünist Partisi’nin zaferi üzerine Tayvan’a kaçarak yerleşmiştir. Bu durum, Çin anakarasında Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla sonuçlanırken, Tayvan’da ise Çin Cumhuriyeti adı altında ayrı bir hükümet kurulmuştur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here