TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii), üç T70 Sikorsky modeli yangın söndürme helikopterinden ikisini Orman Genel Müdürlüğü (OGM) envanterine dahil ederken, üçüncüsü ise gelecek yangın sezonu öncesinde operasyonel hale getirilecek.
T70 helikopteri bir seferde 2,5 ton su atma kapasitesine sahiptir. Orman yangınlarında gece ve gündüz görev yapabilecek olan helikopter, 2,5 saate kadar kesintisiz uçabilir ve gerektiğinde 11 orman işçisini taşıyabilir. Ayrıca, üzerinde bulunan ek teçhizat ile kurtarma görevlerini de yerine getirebilir.
T-70 Genel Maksat Helikopteri, önümüzdeki 10 yıl boyunca Türkiye lisansı altında 6 farklı kullanıcı için üretiliyor. Helikopterde kullanılan kritik görev, seyrüsefer, haberleşme ve Elektronik Harp Sistemlerinin geliştirilmesi için SKORSKY firması ile ASELSAN arasında bir anlaşma imzalanmıştı. Proje kapsamında, ana yüklenici TUSAŞ; T-70 helikopterlerinin kabin, kokpit, kuyruk konisi, yatay ve dikey kuyruk, ana ve kuyruk rotor palleri gibi tüm ana parçaların üretimini, nihai montaj işlemlerini ve testlerini gerçekleştirmektedir.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın girişimiyle 2010 yılında başlatılan genel maksat helikopter programı kapsamında üretilecek ‘kara şahin’ helikopterlerinde General Electric (GE) lisansı altında GE’nin de desteği ile TEI T700 helikopter motorları Türkiye’de üretilmektedir.
Genel Maksat Helikopterleri, askeri ve sivil alanda yolcu ve malzeme nakli ağırlıklı olarak arama kurtarma, yangın söndürme ve hava ambulansı görevlerini yerine getirecek şekilde tasarlanıp geliştirilmektedir.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ana yükleniciliğinde geliştirilen ilk T-70 Genel Maksat Helikopteri, 27 Kasım 2019’da düzenlenen bir törenle üretim hangarından çıkarıldı.
Genel Maksat Helikopteri Tedariki Projesi kapsamında ilk T-70 tipi helikopter, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na 13 Ocak 2023’te teslim edildi. Orman Genel Müdürlüğü’ne (OGM) ait ilk T-70 tipi helikopter ise 30 Aralık 2022’de teslim edildi.
TUSAŞ İLE YANGIN SÖNDÜRME AMFİBİK UÇAK PROJESİ BAŞLATILACAK
Özgün yangın söndürme amfibik uçağı geliştirmek amacıyla TUSAŞ ile ortak çalışmalar başlatılırken, sözleşme hazırlıkları devam etmektedir. Ayrıca, 8 yangın söndürme helikopteri, yerli ve milli kaynaklarla üretilmesi için TUSAŞ ile yapılan sözleşme ile 2028 yangın sezonunda kullanılması hedeflenmektedir.
Rezerv güç kapsamında Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ile İçişleri Bakanlığı’na ait 25 helikopter ve 2 uçaktan yararlanıldı. 6 OGM yangın yönetim helikopteri de çalışmalarda görev aldı. Toplamda kullanılan helikopter sayısı 100’ü buldu. “Alev kuşları,” kasım ayına kadar 10 bin 683 saat uçuşta 33 bin 121 sorti yaparak, 106 bin 224 ton su atımı gerçekleştirdi.
Gelecek yıl, kiralanacaklar, OGM envanterinde bulunanlar, rezerv güç kapsamında MSB ve İçişleri Bakanlığı’na ait olanlar da dahil olmak üzere toplam 101 helikopter, 27 uçak ve 10 insansız hava aracının yangın sezonunda kullanılması planlanmaktadır.
Kaynak: A.A., TUSAŞ, ASELSAN, GE,