Japonya Hava Öz Savunma Kuvvetleri (JASDF) ilk Boeing KC-46A tanker uçağını teslim aldı.Böylece Boeing, ABD dışında bir ülkeye ilk KC-46A’yı teslim etmiş oldu.

JASDF ve Boeing için heyecan verici bir tarihi an olduğunu söyleyen Boeing Başkan Yardımcısı James Burgess, “uçağın görev etkinliğini sağlamak ve JASDF’nin başarısını sağlamak için Japonya ile onlarca yıllık ortaklığı dört gözle bekliyoruz.” dedi.

Boeing Japonya Başkanı Will Shaffer, “Japonya’nın KC-46A tankerlerini satın alması, hem program hem de Hint-Pasifik bölgesindeki ABD-Japonya işbirliği için önemli bir kilometre taşını işaret ediyor. İki ülke arasındaki güvenlik ittifakında kritik bir rol oynuyor” dedi.

Japonya ile ABD Aralık 2017’de ilk KC-46A için 279 milyon dolar değerinde Yabancı Askeri Satış sözleşmesi imzaladı. Aralık 2018’de ikinci bir opsiyonu anlaşması imzalayan Japonya, Üçüncü ve dördüncü opsiyon seçenekleri Ekim 2020’de tatbik edildi.

Japon Öz Hava Savunma Kuvvetleri’nin Boeing firmasına sipariş verdiği KC-46 tanker uçağı ilk uçuşunu 8 Şubat’da Washington’daki Paine Field havalimanında gerçekleştirdi.

KC-46A uçağı küresel olarak 5 binden fazla sorti tamamlayarak, bom ve drogue (Yakıt doldurma tabancası) sistemleri aracılığı ile uçaklara 50 milyon pounddan fazla yakıt ikmali gerçekleştirdi.

Boeing Washington Everett 767 hattında ABD ve diğer uluslararası müşteriler için KC-46A tanker uçağı inşa ediyor. Ayrıca Japonya havacılık sanayi 767’nin gövde yapımına yüzde 16 katkıda bulunuyor.

Hali hazırda Japonya Öz Savunma Kuvvetleri dört eski nesil KC-767J tankerini çalıştırıyor.

ABD İLK UÇAĞI 2019’DA TESLİM ALDI

ABD Hava Kuvvetleri’nin eskiyen tanker uçaklarının yerine alacak olan ilk  Boeing KC-46 Pegasus stratejik nakliye ve tanker uçağı, 25 Ocak 2019’da Kansas’ın McConnell Üssü’nde düzenlenen tören ile Hava Kuvvetlerine teslim edildi.

Boeing ilk uçağın teslimatını 2018 yılında yapmayı planlıyordu. Ancak uçuş test programı ve sertifikalandırma sürecinde yaşanan sorunlar nedeniyle gecikme yaşandı. Boeing bu gecikmelere sebebiyle 3 milyar doları kendi cebinden ödedi.

Boeing KC-46 Pegasus uçağı, Boeing tarafından geliştirilen uluslararası hava yakıt ikmali prosedürleri ile uyumlu, müttefik askeri uçaklarına yakıt ikmali yapabilen, yolcu, kargo ve hastaları taşıyabilen çok amaçlı tanker uçağıdır.

Uçak yakıt ikmaline ek olarak güçlendirilmiş kargo güvertesine ve kargo kapısına sahiptir. Güverte zemini çeşitli görev konfigürasyonlarına izin veren koltuk rayları ve kargo taşıma sistemi içerir. Uçak çeşitli kombinasyonlarda paletlenmiş kargo ve hasta aeromedikal ekipmanı taşımaya imkan sağlar.

KC-46 uçakları 104 yolcu, 54 hasta, 18 palet yük alırken, KC-135 Stratotanker ise 53 yolcu, 44 hasta, 6 palet yük alabiliyor. KC-46 dakikada 1.200 galon yakıt aktarırken, KC-135 ise dakikada 900 galon aktarmaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here