Rus ve Ukraynalı yetkililer Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin bir sonraki aşamasının başladığını 19 Nisan’da duyurdular. Rus kuvvetleri, İzyum çevresinden Mykolaiv’e kadar olan cephe hattı boyunca birçok alanda yoğun topçu ve hava bombardımanı gerçekleştirdi. Fakat dikkat çekici kara harekatı ve toprak kazanımı olmadı.

Rusların, Kiev Savaşı’ndan çekilen kuvvetleri yeniden oluşturmak ve doğuda yeni bir taarruza uygun şekilde hazırlamak için yeterli zamanı olmadı.Bu nedenle Rusların geniş çaplı bir taarruz harekatı için koşulları tam olarak belirleyemedi.

Rus kuvvetleri, Popasna’dan batıya ve Severodonetsk’in kuzeyine doğru ilerlerken, İzyum’dan güneydoğuya ve Donetsk Şehrinden kuzey eksenleri boyunca Ukrayna birliklerini kuşatmaya çalışıyor. Son 24 saat içinde Rus kara saldırıları, İzyum, Kreminna (Severodonetsk’in kuzeyi) çevresinde ve Donetsk Şehrinden Avdiivka’ya doğru gerçekleşti.Rus birlikleri sadece Kreminna’da önemli bir ilerleme kaydetti.

Bu ölçekte bir kuşatmanın Ukrayna direnişine karşı tamamlanması uzun zaman alacaktır. Rus birlikleri kuşatmayı tamamlasa bile Ukrayna Kuvvetleri önemli bir süre dayanmaya devam edecek ve kuşatmayı yaracaktır.

Ukrayna kuvvetleri Mariupol’daki Azovstal kompleksinin bazı kısımlarını savunmaya devam ediyor. Rus yetkililer ve medya, muhtemelen önümüzdeki günlerde savaş devam etsin ya da etmesin zafer ilan etmeye hazırlanıyor.

Ukrayna İstihbaratı, Rusya’nın Kherson bölgesindeki Zaporizhzhia’da zorunlu seferberlik ilan etmeyi planladığını açıkladı. Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Müdürülüğü, Rusya’nın işgal altındaki Zaporizhzhia ve Kherson bölgelerinde zorunlu seferberlik yapmayı ve Ukraynalıları kendi ülkelerine karşı savaşmaya göndermeyi planladığını söyledi.

Ukrayna, müttefiklerden yedek parça ve uçak bileşenleri aldığını doğruladı.Fakat yeni savaş uçağı almadığını bildirdi.Pentagon’un daha önce Ukrayna’nın havada daha etkili olması için yeni uçaklar ve yedek parçalar aldığı iddiasına rağmen, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, “ortaklarından yeni uçak almadığını” açıkladı.

Norveç, Ukrayna’ya yaklaşık 100 hava savunma sistemi göndereceğini açıkladı. Norveç Savunma Bakanı Bjørn Arild Gram, ülkesinin Ukrayna’ya, Norveç Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılmayan ancak “Ukrayna’ya büyük fayda sağlayacak modern ve etkili bir silah” olan Fransız yapımı Mistral kısa menzilli füze sistemlerini gönderceğini söyledi.

ABD: Ukrayna’nın artık daha fazla uçağı var

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby

Ukrayna’ya ağır silah tedariğinde Rusya’nın ‘doğrudan müdahale’ yorumuna neden olmamak için kaçınan ABD yönetimi, Kiev’e savaş uçakları sağlandığını açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Ukrayna’ya başka ülkelerin uçak verdiğini, Washington’ın ise uçak parçaları tedarik ettiğini açıkladı.

Günlük basın toplantısında Kirby, Ukrayna’ya silah ve ekipman desteği vermeye devam ettiklerini söyledi.

Ukrayna’nın daha fazla ve gelişmiş silah talebine ilişkin sorulara yanıt veren Kirby, “Ukraynalıların şu anda iki hafta önce olduğundan daha fazla uçağı var. Bu tesadüf değil. Bu, onların bildiği uçak tiplerinden tedarik edebildikleri içindir.” ifadelerini kullandı.

Zelenski, doğu Donbas bölgesinde geniş çaplı taarruzun başladığını açıkladı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya’nın doğu Donbas bölgesinde geniş çaplı taarruzunu başlattığını duyurdu.

“Donbas’da Savaşı başlıyor” diyen Zelenski, Rusya’nın kuvvetlerinin önemli bir bölümünü Ukrayna’nın doğusundaki büyük bir saldırı için yoğunlaştırdığını söyledi.

Zelenski, “Oraya ne kadar asker çekilirse çekilsin, kendimizi savunacağız, savaşacağız. Ukraynalı hiçbir şeyden vazgeçmeyecek…” dedi.

Ukrayna başkanlık danışmanı Oleksiy Arestovych, Izyum yakınlarında Slavyansk’a doğru ilerlemeye çalışan 25 bin kadar Rus askeri olduğunu söyledi.

Reuters haber ajansının ABD’li üst düzey bir savunma yetkilisine dayandıran haberinde, ABD, Ukraynalı askerlere obüs ve topçu radarları nasıl kullanılacağı konusunda eğitim verecek. ABD askeri uzmanlarının Ukraynalıları Kiev’e sağladığı son yardım grubundan silahları kullanma konusunda eğiteceğini bildirdi.Eğitimler Ukrayna dışında gerçekleşecek.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Rusya’nın Ukrayna topraklarına takviye olarak 11 Tabur Taktik Grubu (BTG-TTG ) eklediğini söyledi. Gelen yedek birlikler ile Donbas bölgesi ve güneydoğu Ukrayna’da şu anda 76 Tabur Taktik Grubu konuşlanmış durumda, (Geçen hafta bu sayı 65 civarındaydı ) Yetkili, bunların yanı sıra Ukrayna’nın kuzeyinde muhtemelen yeniden tedarik edilen ve donatılan yaklaşık 22 Tabur Taktik Grubu grubu olduğunu söyledi.

Mariupol’daki Ukraynalı Komutan, Dünya liderlerinden sivilleri ve yaralıları tahliye etmek için bir insani koridor talep etti

Azak Alayı komutanı Yarbay Denys Prokopenko

Mariupol’daki Azak Alayı komutanı Yarbay Denys Prokopenko, dünya liderlerini Mariupol’deki Azovstal fabrikasında kalan sivilleri ve yaralıları tahliye etmek için bir insani koridor düzenlemeye çağırdı.

Mariupol’u savunmaya devam eden Ukrayna kuvvetleriyle birlikte tek olası sığınak olarak buraya geldiklerini belirten Prokopenko, düşmanın sığınaklarda sivillerin varlığından haberdar olduğunu kaydetti.

Azovstal fabrikasındaki bodrumlarda yüzlerce sivil sığınmış durumda..

Denys Prokopenko, ” Bu nedenle dünya liderlerine ‘yeşil bir koridor’ düzenlemeye sivilleri, yaralıları ve onurla gömülmesi gereken şehit askerlerin cesetlerini derhal tahliye etmek için güvenlik garantileri sağlamaya çağırıyorum” dedi.

Rus ve DNR birlikleri Azovstal fabrikasının bulunduğu alanda kalan Ukrayna askerlerini teslim olmaya zorlamak için ezici ateş gücünü kullanıyor. Bölge üzerinde Tu-22M Backfire bombardıman uçaklarıyla ‘halı bombardımanı’ yaparak bölgeyi tamen tahrip ediyor.  

Rusya ve Ukrayna, doğuda büyük ölçekli savaşa hazırlanıyor

Ukrayna’nın sancak gemisi Moskova’yı batırmasının ardından Ruysa, hava ve füze saldırılarını giderek arttırdı.Artan hava ve füze saldırıları savaşın sonucu üzerinde belirleyici bir etkisi olaması beklenmiyor. Aynı şekilde Karadeniz Filosu’nun sancak gemisinin batması Ukrayna savaşında belirleyici bir etkisiz yok, asıl savaş doğu Ukrayna’da karada yürütülecek.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Ukrayna’nın ülkenin doğusunda beklenen geniş çaplı bir Rus saldırısı karşısında sert bir direniş vermeye hazırlandığının sinyalini verdi. CNN Televizyonuna verdiği röportajda, Rusya’nın Donbas’ı ele geçirebilirse, Kiev’i tekrar ele geçirmeye çalışmayacağının garantisi olmadığını söyledi. Zelensky, “Bu yüzden onlara izin vermememiz, yerimizi almamamız çok önemli, çünkü bu savaş… tüm savaşın gidişatını etkileyebilir.” dedi.

Harekatta hasar gören Rus tankları ve araçları cephe hattında oluşturulan bakım merkezinde tamir edilerek Donetsk ve Luhansk’a transfer ediliyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Rus birlikleri tarafından kurulan yeni onarım tesislerinde mühendisler, modern bakım ve onarım ekipmanlarıyla araçları onararak zaman kazandırdığını belirtti.

Rusya, Doğu Ukrayna’da başlayacak büyük taarruz öncesinde İzyum çevresinde askeri toparlanmaya devam ediyor. Ruslar, İzyum, Popasna ve Rubizhne ve Severodonetsk civarındaki bölgelere bazen topçu, bazen de mekanize kuvvetlerle küçük çaplı saldırılara devam etti. Bu saldırılar şu ana kadar önemli kazanımlar sağlamadı

Rusların İzyum, Slovyansk şehrini ele geçirme operasyonu Ukrayna’daki savaşın bir sonraki önemli muharebesi olacak. Slovyansk’ı ele geçirilirse Rubizhne’de savaşan Rus kuvvetleriyle bağlantı kurmak daha kolay olacaktır. Eğer Rus birlikleri Slovyansk’ı alamazsa, Donbas’taki Rus birliklerinin Ukrayna savunmasını kırması olası değildir.

Yukarda sayılan şehirler önemli sayıda nüfus barındırmaktadır. Rus birlikleri Rubizhne’yi alırken karşılaştıkları zorluklar, diğer yerleşim alanlarına hızlı bir şekilde ele geçirmesi zor olacak gibi görünüyor. Kiev’in banliyölerinde küçük nüfuslu yerleşim yerlerini ele geçirmek için zorlanan Rus askerleri, büyük nüfuslu şehirleri ele geçirmede zorlanabilir. Ayrıca bölge çok sayıda küçük su yoları ile kesilmektedir, zeminin çamurlu olması da tank ve zırhlı araçların hareketlerini zorlayacaktır.

Rus kuvvetleri muhtemelen Donbas’ta üç ana ilerleme ekseni boyunca faaliyet gösterecek. İzyum’dan güneye Slovyansk üzerinden Debaltseve yakınlarındaki Rus kontrolündeki Donetsk Oblastı’na; Rubizhne ve Severodonetsk’ten güneybatıya, İzyum-Debaltseve karayoluna doğru; Popasna’nın batısından şu anayola doğru.

Mariupol’da ‘son duruş’

Rus Kuvvetleri 16 Nisan’da Mariupol’da yavaş ilerlemeye devam etti. Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) kuvvetleri unsurları kuzeyden Mariupol merkez sahiline ulaştı. Rus kuvvetleri Ukrayna Ulusal Muhafızlarının 12. Operasyon Tugayının üssüne girdi ve DNR güçleri Mariupol merkezinde sahile nispeten yakın bir polis karakolunu ele geçirdi. Rus ve DNR birlikleri Azovstal fabrikasının bulunduğu alanda kalan Ukrayna askerlerini teslim olmaya zorlamak için ezici ateş gücünü kullanmayı planlıyor. Bölge üzerinde Tu-22M Backfire bombardıman uçaklarının görülmesi sahada ‘halı bombardımanı’ yaparak bölgeyi tamen tahrip edebilir. Ukrayna askerleri teslim olmayarak, son bir duruş sergiliyor.

Kaynak: İngiltere Savunma Bakanlığı, Açık Kaynak İstihbaratı (OSINT), Sosyal Medya, Ukrayna Savunma Bakanlığı, Ukrayna Genel Kurmayı, Rusya Savunma Bakanlığı, ISW, The kyivindependent, ukrinform.

ABD yetkili: Moskova savaş gemisi iki Ukrayna füzesiyle vuruldu

Sosyal Medya hesaplarında yayınlanan fotoğrafta gemide dumanların çıktığı ve geminin yan yattığı görülüyor.

Karadeniz Filosunun sancak gemisi Moskova’nın iki Ukrayna füzesiyle vurulduğu açıklandı.

Reuters haber ajansının ABD’li üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberde, gemiyi vuran füzelerin Neptün gemisavar füzeler olduğunu belirtti. Yetkili Rusya’nın kayıp verdiğini düşündüklerini ancak sayının belirsiz olduğunu kaydetti.

Ukrayna Ordusu, Rusya’nın Karadeniz Donanması’ndaki tek füze kruvazörü Moskva’yı Neptün füzeleriyle vurduğunu iddia etti. Rusya Savunma Bakanlığı, Moskva’daki yangının kontrol altına alındığını, geminin saldırıya uğradığının kabul edilmediğini açıklamıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Perşembe günü geç saatlerde ağır hasarlı savaş gemisinin limana çekilirken battığını söyledi. Rus TASS Haber Ajansı, geminin kötü hava şartları sebebiyle battığını duyurmuştu.

Rusya’nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım’da güçlü hava savunma sistemlerinin bulunduğu biliniyor. Ancak Moskva savaş gemisi, yüzen komuta ve kontrol merkezi olarak, Rusya’nın Karadeniz Filosu için uzun menzilli ve mobil hava savunma koruması sağlıyordu.

En son Mısır ile Akdeniz’de ortak tatbikata katıldı. Slava sınıfı Füze Kruvazör Moskova 16 adet P-1000 “Volcano” gemi karşıtı seyir füzeleri, 8X8 64 S-300 hava savunma füzesi ve 2×20 Osa-M yüzeyden havaya füze sistemleri bulunmaktadır

MOSKOVA’NIN BATMASI ARDINDAN KİEV’E SALDIRLAR ARTTI

Rusya’nın Karadeniz filosunun sancak gemisi ‘Moskava’nın batması sonrası Kremlin Kiev’e bombardımanın yoğunlaşacağını açıkladı.

Bu açıklamanın hemen ardından da Kiev’de Moskova’nın gemisavar füzeler üreten ve onaran bir bölge olarak tanımladığı fabrikaya misilleme saldırısında bulunuldu.

Moskova zırhlısının batması hem Rus donanmasına “büyük bir darbe” hem de Ukrayna için kendisinden daha güçlü bir düşmana karşı alınmış “sembolik” bir başarı olarak görülüyor.

Rusya: füze kruvazörü Moskva’nın battığını açıkladı

Rusya, Ukrayna’nın Karadeniz Donanması’ndaki tek füze kruvazörü Moskva’yı Neptün füzeleriyle vurduğu iddia etmesinin ardından, Karadeniz Filosunun sancak gemisi Moskova’nın battığını açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Perşembe günü geç saatlerde ağır hasarlı savaş gemisinin limana çekilirken battığını söyledi. Rus TASS Haber Ajansı, geminin kötü hava şartları sebebiyle battığını duyurdu.

Ukrayna Ordusu, Rusya’nın Karadeniz Donanması’ndaki tek füze kruvazörü Moskva’yı Neptün füzeleriyle vurduğunu iddia etti. Rusya Savunma Bakanlığı, Moskva’daki yangının kontrol altına alındığını, geminin saldırıya uğradığının kabul edilmediğini açıklamıştı.

Odesa bölgesel askeri yönetimi başkanı Maksym Marchenko, Sosyal Medya hesabı Telegram’dan yaptığı duyuruda, “Moskva isimli gemi Yılan Adası’ndaki askerlerimizin defettiği yere gitti. Neptün roketleri Rus gemisine ağır hasarlar verdi. Yaşasın Ukrayna ” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Aleksey Arestovich, “Yılan Adası’nı kuşatan Moskva isimli 510 mürettebatlı gemi vuruldu.” ifadeleri kullanıldı.

TASS haber ajansının Rus Savunma Bakanlığına dayandırdığı haberine göre, Proje 1164 sınıfı Moskva kruvazöründe mühimmatın infilakı sonucu çıkan yangın nedeniyle mürettebatın gemiyi terkettiğini açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Karadeniz’deki donanmasının sancak gemisi olan Moskva’daki yangının kontrol altına alındığını, ancak geminin büyük hasar gördüğünü bildirdi. 500 denizcinin bulunduğu geminin saldırıya uğradığının kabul edilmediği Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasında, yangının nedeninin araştırıldığı kaydedildi.

Amerikalı savunma yetkilisi, gemideki yangını söndürme çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Yetkili, Sovyet dönemine ait kruvazorün batmadığına inandıklarını, Amerika’nın, kruvazörün Sivastopol’a doğru götürüldüğü varsayımı içinde olduğunu belirtti.

Amerika da geminin bir füzeyle vurulduğu sonucuna varmak için yeterli veri bulunmadığını bildirdi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, “Bağımsız olarak şu anda geminin füzeyle vurulduğunu doğrulama kapasitesine sahip değiliz ama bu olayın meydana geliş biçimi Rusya açısından büyük bir darbe” dedi.

NEPTUN gemi savar kıyı füzesi 280 km mesafedeki 5 bin ton deplasmanda olan yüzey gemileri ve yardımcı gemilere karşı kullanılıyor.Bir batarya 3 kişi tarafından kontrol edilirken, dört adet füze KrAZ 6 × 6 veya 8 x 8 kamyonlarda taşınabiliyor. Füzenin ağırlığı 670 kg , 145 kg savaş başlığı bulunuyor.

Kiev merkezli LUCH tasarım tarafından geliştirilen füze, kıyısal alanlarda stratejik hedefeler ve karasuların korunması amaçlanıyor.

Moskva Karadeniz Filosunun Amiral gemisidir. En son Mısır ile Akadeniz’de ortak tatbikata katıldı. Slava sınıfı Füze Kruvazör Moskova 16 adet P-1000 “Volcano” gemi karşıtı seyir füzeleri, 8X8 64 S-300 hava savunma füzesi ve 2×20 Osa-M karadan havaya füze sistemleri bulunmaktadır

ABD yönetimi Ukrayna’ya 800 milyon dolar değerinde askeri yardım gönderiyor

Ukrayna Ordusu’na yardım amacıyla ilk kez 18 adet 155 mm obüs ve 40.000 topçu mermisi gönderecek.

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Ordusu’na ABD stoklarından, bir düzineden fazla ağır topçu obüs, yüzlerce zırhlı araç ve yaklaşık bir düzine helikopter içerecek 800 milyon dolar değerinde silah yardımının yapılacağını açıkladı.

Pentagon, savaşın Doğu Ukrayna’da yeniden şiddetleneceğini ön görerek, Ukrayna Ordusu’na yardım amacıyla ilk kez 18 adet 155 mm obüs ve 40.000 topçu mermisi göndereceklerini belirtti.

Askeri yardım paketinde, 10 adet daha AN/TPQ-36 topçu radarı; iki AN/MPQ-64 Sentinel hava gözetleme radarı; 300 Gezici mühimmat Kamikaze Dron, 500 Javelin tanksavar füzesi; 200 M113 zırhlı personel taşıyıcı ve 100 zırhlı Humvee zırhlı personel aracı gönderecek.

Ayrıca pakette, Afganistan’a verilmesi planlanan sonradan vazgeçilen beş Mi-17 helikopteri ve 11 silahlı Mi-17 helikopteri de yer alıyor.

Listedeki gizemli bir silah daha bulunuyor, ABD Donanmasının sağlayacağı belirsiz sayıda ve türde “insansız kıyı savunma gemileri” olarak tanımlanıyor.

Yardım paketinde, kimyasal, radyolojik ve nükleer kirleticilere karşı koruyucu ekipman, 30 set vücut zırhı ve kask, 2.000’den fazla optik ve lazer telemetre, C-4 ve patlayıcı ekipman ve M18A1 Claymore anti-personel mayınları da dahil olacak.

Biden yönetimi, Ukrayna’ya 3,2 milyar dolarlık askeri yardım taahhüdünde bulundu. Bu yardımın yaklaşık 2,6 milyar doları Rusya’nın Şubat ayındaki işgalinden bu yana Ukrayna’ya gönderildi.

Çek Cumhuriyeti, Ukrayna’ya Roketatar ve Obüs gönderdi

ShKH vz. 77 DANA 152 mm kundağı motorlu obüsler (KMO) Çek Ordusu stoklarından Ukrayna ordusuna teslim edildi.

Çek Cumhuriyeti, Ukrayna’ya yüz milyonlarca dolar değerinde askeri sevkiyat gerçekleştirdi.

Sevkiyat kapsamında RM-70 çoklu roketatar sistemleri (ÇNRA) ve ShKH vz. 77 DANA 152 mm kundağı motorlu obüsler (KMO) Çek Ordusu stoklarından Ukrayna ordusuna teslim edildi.

Geleneksel 122 mm BM-21 “Grad”ın varyantı olan RM-70 ÇRNA’da 20 adet adet teslim edildi.

Çek Cumhuriyeti Ukrayna Ordusunun ihtiyacı olan silah ve yedek parçaları geliştirilmesi ve ticaretine odaklanan bir savunma sanayisine sahiptir.

Çek Cumhuriyeti Ukrayna’yı destekleyen en aktif AB ülkeleri arasında yer almaktadır.

Ukrayna, Rusya’nın yaklaşık 19.800 asker kaybettiğini iddia etti

Ukrayna Genelkurmay Bakanlığı, Rusya’nın 24 Şubat-13 Nisan tarihleri ​​arasında Ukrayna’da yaklaşık 19.800 asker kaybettiğini iddia etti.

Çatışmalarda 739 tank, 1.964 zırhlı savaş aracı, 358 topçu sistemi, 115 çoklu fırlatma roket sistemi, 64 uçaksavar savaş sistemi, 158 uçak, 143 helikopter, 1.429 motorlu araç, 7 gemi, 76 yakıt tankeri, 132 insansız hava araçları, 25 özel ekipman birimi ve dört mobil SRBM sistemi imha edildiğini açıkladı.

Rusya, Mariupol kentinde 1.026 Ukraynalı askerin teslim oldu; Haberlerin ardından Ukrayna’dan yalanlama geldi.

Rusya Savunma Bakanlığı birkaç haftadır kuşatma altında olan Mariupol kentinde 1.026 Ukraynalı askerin teslim olduğunu açıkladı. Haberlerin ardından Ukrayna’dan yalanlama geledi.

Haberlerin ardından Ukrayna’dan yalanlama geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin başdanışmanlarından biri, Mariupol’deki tugayın Azak Tabur’uyla bağlantı kurabilecek kadar kuşatmayı kırmayı başardığını savundu. Azak Taburu, aşırı sağcı görüşleriyle bilinen bir askeri birlik.

Şehir haftalardır kuşatma altında olduğu için neler olup bittiğini bağımsız kaynaklardan doğrulatmak şu an için çok zor.

Rus işgalciler, “özel operasyonları” başarılı olursa 9 Mayıs’ta Mariupol’da bir geçit töreni düzenlemeyi planlıyor.

Rus Tabur Taktik Grub’ları korkunç hasar aldı; yeniden toparlanmaları zaman alacak

Rus Ordusu Azak Denizi kıyısındaki Mariupol şehrini ele geçirdikten sonra Donetsk ve Luhansk oblastlarında kontrol edemedikleri bölgeleri ele geçirmeye yoğunlaşacaktır. Rus ordusunun önümüzdeki birkaç ay içinde Donetsk ve Luhansk bölgelerinde faaliyet gösterecek, büyük muharebe yeteneğine sahip mekanize birlik kuvveti toplamak için çaba gösterecektir. Rusya büyük maliyetli sınırlı kazanımlar sağlanan harekatta ağır hasar almış ve kısmen yeniden yapılandırmış birlikleri bölgeye parça parça göndermeye devam ediyor.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 8 Nisan’da yaptığı açıklamada Rus silahlı kuvvetleri Ukrayna’ya karşı düzenledikleri harekatta “muharebe gücünün” yüzde 15-20’sini kaybettiğini açıkladı. Bakanlık bu açıklamasıyla Rusya Ukrayna işgalinde kullandığı orijinal savaş gücünün yüzde 80-85’ini elinde tuttuğu anlamına geliyordu. Bu açıklama abartlı olabilir. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmak için muazzam bir savaş gücü elinde tuttuğu veya Rus birimlerinin her birinin yüzde 15-20 zayiat verdiği anlamına da gelebilir. Eğer her birim bu kaybı yaşamız ise Rus saldırı kapasitesinin büyük ölçüde azaldığına işaret eder.

Savunma Bakanlığı brifingleri ve diğer kanıtların açıkça ortaya koyduğu gerçek daha karmaşıktır ve Rus komutanlar için korkunç bir tablo ortaya çıkmaktadır. Kiev çevresinden geri çekilen düzinelerce Rus Tabur Taktik Grub’ları (BTG-TTG ) Ukrayna harekatında korkunç hasar aldı. ABD Savunma Bakanlığı açıklamasında ” tam anlamıyla ortadan kaldırılan bazı birimlerin belirtilerini gördük. Bir avuç birlik ve belki de az sayıda araç dışında TTG’den geriye hiçbir şey kalmadı. “ ifadelerini kullandı.

Kiev’in yakın çevresinden çekilen Rus kuvvetlerinin çoğu yeniden oluşturulana kadar savaşta etkisiz kalacak birimler kategorisine girdiğini göstermektedir. Bu birimlerin eski haline getirmek aylar alacaktır. Takviye askerlerin bu birliklere dahil edilmesi ve entegrasyonu zaman alacaktır. İyi eğitilmiş profesyonel askerlerin bile birlikte savaşmayı öğrenmesi uzun sürecektir. Takviye askerlerin iyi eğitimli olmadığı göz önüne alındığında bu entegrasyon zaman alacaktır. Rus komutanlar en kısa sürede birliklerini toparlamak istesede, birkaç hafta içinde Donbas’ta savaşmak için geri dönecek olan Rus kuvvetlerini yeniden oluşturmaları zor görülmektedir. Yeni birlikler tabur değerindeki muharebe gücüne sahip olamayacak; tecrübesiz ve eğitimi az takviye askerler ve hırpalanmış morali bozuk birimlerden alınan askerlerleden oluşacak.

Rus Silahlı Kuvvetleri bozuk bir seferberlik planı nedeniyle, Ukrayna’da konuşlandırmak için yedekte çok az askeri var veya hiç yok. Ruslar birkaç istisna dışında, Ukrayna’yı işgal etmek için tam bir alay ve tugay konuşlandırmadı. Bunun yerine farklı alay ve tugaydan bireysel taburlar oluşturdular. Özel birlikler halinde bir araya getirilen bireysel taburlardan oluşan bileşik kuvvetler birimlerin performansını düşürdü.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky’nin baş danışmanı Oleksiy Arestovich, 9 Nisan’da yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun 20 TTG’yi imha ettiğini ve 40 TTG’nin savaşma gücünü etkisiz hale getirdiğini belirtti.

Görünüşe göre Ruslar, Güney Askeri Bölge Komutanı General Alexander Dvornikov’u Ukrayna’daki harekatın komutanı yaparak ilk işgal harekatında maruz kaldığı sorunları çözmeye çalışıyor. Rus kuvvetleri, geldikleri bölgede ayrı ayrı teşkilatlanmış ve komuta edilmişti. Harekat sırasında farklı komutanlar arasında ‘zayıf bir koordinasyon’ olduğu ortaya çıktı. Çünkü Rus kuvvetleri bu şekilde çalışmak için eğitim almamıştı. Güney Dvornikov sorumluyken, Batı Askeri Bölge Komutanı General Alexander Zhuravlyo, kuzeye komuta ediyordu. Doğu Askeri Bölge Komutanı General Alexander Chaiko, Dnipro Nehri’nin batı kıyısınadaki askeri bölgesinden çekilen birliklere komuta etmiş olabilir. Harekattın sorumlu tek komutanı olmaması, farklı işgal eksenleri boyunca hareket eden Rus kuvvetlerinin işbirliğini açıkça engellemiş görülüyor.

Rus komuta yapısının tek komutan sorumluğunda toplaması, Rusya’nın tüm komuta sorunlarını çözmeyebilir. Donbas bölgesine akan takviye kuvvetlerinin çoğu diğer askeri bölgelerden geliyor.Rus Kuvvetleri İzyum-Slovyansk eksenine ve doğu Ukrayna’ya kuvvet konuşlandırmaya devam ediyor. Rus kuvvetleri Sumy Oblastı’ndan çekilmelerini tamamladı. İzyum veya Donbas’a daha fazla Rus askeri konuşlandırabilmek için Kuzeydoğu Ukrayna’dan çekilen Rus kuvvetleri Rusya’nın Belgorod kentine yeniden konuşlanmaya devam etti. Fakat bu birliklerin kısa sürede yenide muharebe etkinlikleri kazanacağı pek olası görülmüyor. Rus kuvvetleri tutarlı ve verimli komuta ve kontrol yapısı oluşturmak için mücadele etmeye devam edecek.

Boris Johnson, Kiev’de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüştü

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Kiev’de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bir araya geldi.

Johnson’ın ziyaretinde, 120 zırhlı araç, gemisavar füzesi sağlayacağını ve Dünya Bankası’nın Ukrayna’ya vereceği 500 milyon dolarlık ek krediyi garanti edeceğini söyledi.

Ukrayna’nın Londra Büyükelçiliğinin Twitter hesabından görüşmeye ilişkin bir fotoğraf “Sürpriz” ifadesiyle paylaşıldı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Sybiha da Facebook hesabından Johnson ile Zelenskiy ikilisinin fotoğrafını paylaşarak, “Boris Johnson’ın Kiev ziyareti, Başkan Zelenskiy ile baş başa görüşmeyle başladı.” ifadesini kullandı.

İngiltere Başbakanı Johonson’un ziyareti Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya birliklerinin geri çekilmesinden sonra sivillerin katledildiği Kiev’in banliyösü Bucha kasabasına gitmesinden bir gün sonra gerçekleşti.

Rusya Ukrayna harekatının başına Suriye’de deneyimli General Alexander Dvornikov’u getirdi

SAHA DEĞERLENDİRMESİ 8 NİSAN

Rus kuvvetleri doğu Ukrayna’daki harekatı desteklemek için kuzeydoğu Ukrayna’dan çekilen birlikleri yeniden gruplandırmaya ve konuşlandırmaya devam ediyor.Fakat bu birliklerin kısa sürede yenide muharebe etkinlikleri kazanacağı pek olası görülmüyor. Rusya, 6. Kombine Silah Ordusu (CAA), 20. Kombine Silah Ordusu (CAA), 1. Muhafız Tank Ordusu, Kuzey ve Baltık Filoları kıyı birlikleri unsurları doğu Ukrayna’ya konuşlandırma çabalarını sürdürüyor. Rusya’nın Ukrayna’daki operasyonları yürüten komuta yapısında değişikliğe giderek Suriye’de geniş deneyime sahip olan General Alexander Dvornikov’u operasyonların başına getirdiği bildirildi.

BBC’nin batılı bir yetkiliye dayandırdığı haberde, 24 Şubat’ta başlayan işgalde Rus kuvvetleri, geldikleri bölgede ayrı teşkilatlanmış ve komuta edilmişti. Harekat sırasında farklı komutanlar arasında ‘zayıf bir koordinasyon’ olduğu ortaya çıktı. Çünkü Rus kuvvetleri bu şekilde çalışmak için eğitim almamıştı.Şimdi Güney Askeri Bölge Komutanı General Alexander Dvornikov, daha iyi koordinasyon sağlamak amacıyla operasyonlardan sorumlu komutan oldu. Dvornikov’un Suriye’deki Rus operasyonları konusunda çok deneyimi olması sebebiyle genel komuta yapısı ve kontrolü iyileştirmesi bekleniyor.

Batılı yetkililer, Rusya kuvvetlerini düzgün bir şekilde yeniden toplanmasına izin vermek için duraklamak yerine, Donbas’a parça parça daha fazla kuvvet gönderilmesini sahada gördüklerini söylediler. Dvornikov 2016’dan beri bölgesinde en uzun görev yapan komutan. Ayrıca Rusya’nın operasyonları odak noktası Donbas bölgesi Güney Askeri Bölgesi’nin sorumluluğunda .

Ukrayna Genel Kurmayı 8 Nisan’da Rus kuvvetlerinin Sumy Oblastı’ndan tamamen çekildiğini açıkladı. Yerel yetkililer, sivilleri evlerine dönmemeleri ve çoğu mayınlanmış olan Rus teçhizatından uzak durmaları konusunda uyardı. Ukrayna Ulusal Polis Şefi Igor Klimenko, Ukrayna kuvvetleri yalnızca Irpin’den 3.000’den fazla patlayıcı temizlediğini söyledi. Ukrayna’nın patlayıcıları imha etme çalışmaları haftalar hatta aylar alabileceği belirtildi. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya Belarus sınırında Ukrayna Kuvvetlerine karşı savunma amacıyla dört Rus Taktik Tabur (TBG) bıraktığını, fakat bu kuvvetlerin yeni taarruz operasyonları başlatma olasılığının oldukça düşük olduğunu bildirdi.

İzyum-Slovyansk eksenindeki Rus kuvvetleri son 24 saatte herhangi bir toprak kazanımı elde etmedi. Yerel yetkililer, sivilleri bölgeyi tahliye etmeye çağırmaya devam etti.

Rusya ve vekilleri tarafından Donetsk ve Luhansk Oblastlarının tamamını ele geçirmek amacıyla yapılan saldırıları Ukrayna Kuvvetleri püskürtmeye devam ediyor. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, son 24 saat içinde yedi Rus saldırısını püskürttüğünü dört tank, iki topçu sistemi ve 11 aracı imha ettiğini iddia etti. Rus kuvvetleri Luhansk Oblastı’ndaki Rubizhne ve Popasna’yı almaya ve Donetsk Oblastı’ndaki Marinka’ya odaklanmaya devam ediyor. Ukraynalı askeri ve sivil yetkililer, Rus güçlerinin doğu Ukrayna’da büyük bir taarruz için asker topladığı konusunda uyarmaya devam etti.

Doğu Ukrayna’daki Kramatorsk şehrinde binlerce sivilin tahliyesinde kullanılan kalabalık tren istasyonuna füze saldırısı düzenlendiği açıklandı. Ukrayna Hükümeti, saldırıdaki ölü sayısını 39, yaralı sayısını 87 olarak açıkladı.Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın bilerek sivilleri hedef aldığını söyleyerek saldırıyı kınadı. Rusya’dan ise “Saldırıyla ilgimiz yok” açıklaması geldi.

Rus Kuvvetleri Harkov ve kenar mahallelerindeki sivil altyapıyı bombalamaya devam etti. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus kuvvetleri Ukrayna saldırına karşı Harkov çevresine mayın döşediğini bildirdi.

Azak deniz kıyısındaki Mariupol şehrindeki Ukrayna Kuvvetleri direnmeye devam ediyor. Belediye Meclis Üyesi Petro Andryushchenko Rus kuvvetleri ‘Drama Tiyatrosu’ ve SBU karargahı da dahil olmak üzere şehrin dörtte birini kontrol ettiğini, ancak bunun tüm “şehir merkezini” oluşturmadığını söyledi. Andryushchenko, Ukrayna kuvvetleri Azovstal Bölgesi’nin (Mariupol merkezi) doğu yakasının bir parçası olan Primorsky Bölgesi’ni (güneybatı Mariupol) kontrol ettiğini, şehrin güneybatısından Azak denizine kadar uzanan sahil şeridini kontrol ettiğini söyledi.

Ukrayna’nın güney ekseninde Kherson çeveresinde Ukrayna Kuvvetleri Rus birliklerine karşı saldırıları devam ediyor. Muhtemelen Kherson’un batısında daha fazla bölgeyi ele geçirme ihtimali giderek artıyor. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus kuvvetleri 8 Nisan’da Herson’un batısındaki Ukrayna mevzilerine karşı başarısız bir karşı saldırı girişiminde bulunduğunu açıkladı. Mykolayiv Oblast Valisi Vitaliy Kim, Rus kuvvetleri Mykolayiv Oblastında sadece Snihirvka’yı (Kherson’un kuzeyi) kontrol ettiğini söyledi. Ukrayna karşı saldırıları Rus kuvvetleri büyük ölçüde Kherson Oblastına geri ittiğine dair haberler geliyor. Mykolayiv valisi şehri bombalamaya devam ettiğinide açıkladı. Güney yönündeki Rus kuvvetleri savunmada kalmaya devam ediyor ve etkili Ukrayna karşı saldırılarına karşı zemin kaybetmeye devam ediyor.

Kaynak: İngiltere Savunma Bakanlığı, Açık Kaynak İstihbaratı (OSINT), Sosyal Medya, Ukrayna Savunma Bakanlığı, Ukrayna Genel Kurmayı, ISW, The kyivindependent,

Slovakya Ukrayna’ya S-300 gönderiyor

Slovakya envanterindeki S-300 Hava Savunma Sistemi’ni Ukrayna’ya gönderme kararı verdi. Bunun karşılığında NATO müttefikleri ülkeye 4’üncü Patriot bataryasını konuşlandıracak.

ABD’nin Ukrayna’ya hava savunma sistemi temini için başlattığı çabalar sonucunda, Slovakya elinde bulunan Sovyet döneminden kalan S-300 Hava Savunma Sistemi’ni Ukrayna’ya gönderme kararı aldı.

Slovakya Başbakanı Eduard Heger, bu adımın Ukrayna’nın talebi üzerine atıldığını ve ülkesinin Slovakya’nın Rusya ile yaşanan savaşa dahil olduğu anlamına gelmediğini vurguladı.

Ukrayna’nın envanterinde 100 kadar S-300 bataryası bulunduğu, savaşı başlamasıyla 40 bataryanın imha edildiği tahmin ediliyor.

NATO üyeleri arasında Yunanistan, Bulgaristan ve Slovakya’nın envanterinde S-300’lere sahip olduğu biliniyor.

Eski S-300 sistemleri, Ukrayna ordusunun tanıdığı ve bildiği bir sistem olması, ayrıca yüksek irtifadaki uçak ve güdümlü füzeleri vurabilme kabiliyeti nedeniyle Ukrayna hava savunması için ideal bir sistem olarak görülüyor.

Ukrayna ordusunun kapsamlı eğitim gerektiren ABD yapımı Patriot sistemlerini kullanma imkanı bulunmuyor.

Avustralya Bushmaster tipi zırhlı araçları Ukrayna’ya gönderiyor

Avustralya Hükümeti, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin geçen hafta yaptığı talebin ardından Ukrayna’ya 20 Bushmaster tipi zırhlı araç gönderme kararı aldı.

İlk üç araç, Queensland’deki RAAF Amberley’deki Kraliyet Avustralya Hava Kuvvetleri C-17A Globemaster III’e yüklendi.

Başkan Zelensky’nin 31 Mart’ta Avustralya Parlamentosu’na yaptığı konuşmada, ülkeye verdiği hızlı destek için teşekkür etmişti. Konuşmanın ardından Başbakan Scott Morrison, “sadece dualarımızı göndermiyoruz… zırhlı araçlarımızı, bushmaster’larımızı göndereceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Bushmaster araçları düz zeytin yeşili boyandı ve araçların yan taraflarına küçük Ukrayna bayrakları da eklendi. Ambulansa varyantı olan iki araca Ukrayna bayrakları yerine kırmızı haçlar yerleştirildi.

Savunma Bakanlığı, “Bushmaster zırhlı araçlarına, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri askerleri ve Ukraynalı sivilleri mayınlardan, patlayıcı tuzaklardan, şarapnel ve hafif silah ateşine karşı koruma sağlamak için çok uygun” olduğunu açıkladı.

Avustralya’da Thales tarafından üretilen Bushmaster zırhlı araçları 2005 yılından bu yana yaklaşık 1.000 adet üretildi. Komuta araçları, ambulanslar, havan taşıyıcı, hava savunma gibi varyantları bulunan araç 9 asker taşıyabiliyor.

Kremlin Sözcüsü Peskov, savaşta ‘ciddi’ askeri kayıplar verdiklerini söyledi

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya, Ukrayna’daki savaşta “ciddi sayıda asker kaybettiğini” söyledi.

İngiliz haber kanalı İngiliz haber kanalı Sky News’a konuşan Kremlin Sözcüsü Peskov, kayıpların Rusya için “büyük bir trajedi” olduğunu söyledi.

‘Buça kasabasında sivilleri katlettiği iddialarını’ ilişkin konuşan Peskov, “Yalan ve sahtecilik günlerinde yaşıyoruz” dedi, sivillerin ölümüyle ilgili görüntülerin “düzmece” olduğunu iddia etti.

Peskov, Moskova’nın “önümüzeki günlerde” hedeflerine ulaşacağını umduğunu belirtti.

Ukrayna’da tren istasyonu vuruldu: saldırıda ölü sayısı 39’a yükseldi, 87 kişi yaralandı

Doğu Ukrayna’daki Kramatorsk şehrinde binlerce sivilin tahliyesinde kullanılan kalabalık tren istasyonuna füze saldırısı düzenlendiği açıklandı. Ukrayna Hükümeti, saldırıdaki ölü sayısını 39, yaralı sayısını 87 olarak açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın bilerek sivilleri hedef aldığını söyleyerek saldırıyı kınadı. Rusya’dan ise “Saldırıyla ilgimiz yok” açıklaması geldi.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Rus ordusunun Kramatorsk bölgesinde planlı bir görevi bulunmadığını belirtirken Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, söz konusu füzenin sadece Ukrayna ordusu tarafından kullanılan bir model olduğu savunuldu.

Ukrayna Demiryolları Genel Müdürü Oleksandır Kamişin, tren istasyonuna iki füzenin isabet ettiğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Rusya büyük bir kara harekatına hazırlanıyor

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, ” Putin’in Ukrayna’yı kontrol etme hedefinden vazgeçmediğini, Donbas bölgesinde büyük bir kara harekatı bekliyoruz. ” dedi.

Stoltenberg, Dışişleri Bakanları toplantısından sonra yaptığı açıklamada, ittifak üyelerinin Ukrayna’ya desteği güçlendirme konusunda uzlaştıklarını söyledi.

Stoltenberg, dünyanın Ukrayna’da “uzun süreli” bir savaşa hazırlıklı olması gerektiğini söylerken, savaşın haftalar, aylar ve hatta yıllar sürebileceğini vurguladı.

Genel Sekreter müttefiklerin ambargolarla Rusya’ya “ağır bir bedel ödettiğini” ifade ederken, bunun savaşın süresini kısalmasına yardımcı olacağını savundu.

NATO toplantısında, Ukrayna’nın Rusya‘nın işgali karşısında galip gelebilmesi için Kiev’e verilen desteği daha da güçlendirmeye ve devam ettirilmesi gerektiğine karar verildiğini söyleyen Stoltenberg, baskı altındaki diğer bölgesel ortakları da destekleyeceklerini belirtti.

Krizin küresel etkileri olduğu için Asya-Pasifik’teki ortaklarla da iş birliğini hızlandırmaya karar verdiklerini aktaran Stoltenberg, “Müttefikler, yakın zamanda Rus kontrolünden kurtarılan Buça ve diğer yerlerde gördüğümüz korkunç sivil cinayetleri kınadı. Tüm gerçekler ortaya konulmalı ve bu vahşetin tüm sorumluları adalete teslim edilmeli. Müttefikler, uluslararası bir soruşturma çabalarını destekliyor.” dedi.

Stoltenberg, siber güvenlik yardımının yanı sıra Ukrayna’nın kimyasal ve biyolojik tehditlere karşı korunmasına yardımcı olacak ekipmanları da sağlayacaklarını vurguladı.

Kaynak: NATO, BBC, Euronews

Rusya, Ukrayna’nın doğusunda saldırıları artırdı

Rusya, Ukrayna’nın doğusundaki ve güneyindeki şehirlerde bombardımana devam ediyor. Ülkenin ikinci büyük şehri Harkov, gece boyu yoğun bombardımana maruz kaldı.

Luhansk ve Donetsk bölgelerinde de top ateşi artarak devam etti. Rusya ordusunun birliklerini takviye ettiği bölgelerde önümüzdeki haftalarda çatışmaların daha da yoğunlaşması bekleniyor.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı’na göre, Rusya, Luhansk ve Donetsk’teki Borivske, Novoluhanske, Solodke, Marinka ve Zolota Nyva’daki askeri pozisyonları ve sivil altyapıları hedef alıyor.

Rus güçlerin güneydeki liman kenti Mariupol’e yönelik saldırıları da devam ediyor. Şehirdeki sivillerin bir aydan uzun süredir devam eden ablukası da sürüyor.

İngiltere Savunma Bakanlığı’nın istihbarat servisine göre “Şehirde yaşayan 160 bin sivilin büyük çoğunluğunun elektrik, iletişim, ilaç, ısınma ve suya erişimi yok. Rusya insani yardım geçişlerini engelliyor, muhtemelen şehri savunanları teslim olmaya zorlamaya çalışıyor.”

Dnipro’da bir petrol deposunu vuran Rusya ordusu, merkezdeki Vinnytsia ve batıdaki Radekhiv’de de bazı hedefleri vurdu.

Rus askerler komutanlık emirlerini yerine getirmeyi red ediyor

Rusya muhalif haber sitesi Pskovskaya Guberniya haberine göre, Yaklaşık 60 Pskov paraşütçüsü Ukrayna’daki muharebelere katılmayı red ettikleri bildirdi.

Haberde, 60 kadar Pskov askeri Ukrayna topraklarında savaşmayı reddetti. Savaşın ilk günlerinde Belarus Cumhuriyeti bölgesine götürülen askerler daha sonra Pskov’daki üslerine geri döndü.Şu anda askerler görevden alınıyor ve cezai işlemler uygulanıyor.

Rus muhalif medya hesaplarında, Rus güvenlik görevlilerinin Ukrayna’da savaşmayı reddettiği bir çok olay yaşandığı belirtildi. Kuban Ulusal Muhafızları ve özellikle Hakasya’dan gelen özel kuvvetler personelinin komutanlık emirlerini yerine getirmeyi reddettiği bildirildi.

Luhansk bölgesine bağlı Sievierodonetsk kasabasında Rus topçusu ateş açtı: 5 sivil yaralandı

Luhansk bölgesine bağlı Sievierodonetsk kasabasında Rus topçularının açtığı ateş sonucu 5 kişi yaralandı.

Luhansk bölgesel askeri yönetiminin başkanı Serhii Haidai, ” Şu anda bir insani yardım merkezinde sırada beklerken yaralanan beş kişimiz var. Ön cephede başarılı olamayan Ruslar sivilleri hedef almaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Daha önce Rus birlikleri Sievierodonetsk’i topçu ateşiyle bombalayarak en az on apartmana, iki okula ve çok sayıda mağazaya zarar verdi.

SAHA DEĞERLENDİRMESİ 6 NİSAN

Rus Kuvvetleri son 24 saat içinde İzyum-Slovyansk eksenine ve doğu Ukrayna’ya kuvvet konuşlandırmaya devam etti. Bu bölgelerde gerçekleştirdikleri saldırlarda önemli bir ilerleme sağlayamadı. Rus kuvvetleri Sumy Oblastı’ndan çekilmelerini tamamladı. İzyum veya Donbas’a daha fazla Rus askeri konuşlandırabilmek için Kuzeydoğu Ukrayna’dan çekilen Rus kuvvetleri Rusya’nın Belgorod kentine yeniden konuşlanmaya devam etti. Fakat bu birliklerin kısa sürede yenide muharebe etkinlikleri kazanacağı pek olası görülmüyor.Rus kuvvetleri Mariupol’daki saldırılarına devam etti ve şehirdeki arazi değişikliklerini bağlantının olmaması nedeniyle doğrulanamıyor. Ukrayna medyası ve Bağımsız kaynaklar, uluslararası Kızılhaç yardımının 6 Nisan’da şehre ulaşamadığını bildirdi.

Rusya’nın 20. Kombine Silah Ordusu ve 1. Muhafız Tank Ordusu unsurları, İzyum’dan Slovyansk’a doğru taarruz operasyonlarına devam etti. Ancak son 24 saatte büyük bir toprak kazanımı elde etmedi. Rus kuvvetleri, 5 Nisan’da ele geçirilen Brazhkivka’daki kontrollerini pekiştirdi. Dovhenke’ye operasyon düzenleyen Rus Birlikleri şehri ele geçiremedi. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus kuvvetlerinin ayrıca İzyum’un güneybatısında Barvinkove’ye doğru taarruz operasyonları düzenlemeyi planladığını bildirdi. Rus kuvvetleri, İzyum’dan Slovyansk’a giden doğrudan karayolunu koruyan Ukrayna kuvvetlerini baypas etme niyetinde olabilir.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus kuvvetlerinin 21 Mart’ta tamir etmeye başladığı Valuyki istasyonu (Rusya) ile Kupyansk istasyonu (Kharkiv Oblastı) arasındaki demiryolunu kullanmaya başladığını bildirdi. Rus kuvvetleri son 24 saat içinde Harkov Oblastını bombalamaya devam etti, ancak durum değişmedi.

Rus kuvvetleri Doğu Ukrayna ekseninde, Popasna ve Rubizhne’yi ele geçirmek için başlattığı operasyonlar başarısızlıkla sonuçlandı. Son 24 saat içinde tüm temas hattını bombalamaya devam etti. Ukrayna kuvvetleri bölgedeki Rus birliklerine Moskova Yüksek Askeri Komuta Okulu’ndan asker ve öğrenciler getirildiğini doğruladı. Rusya’nın savaş kayıplarını telafi etmek için gösterdiği çabaların düşük kalitede olduğu iddia edildi.

Rus yanlısı sosyal medaya kanalları 6 Nisan’da Rus kuvvetlerinin demiryolu ile Donbas’a ulaştığını gösteren birkaç video paylaştı. Videoların birkaç günlük olduğu ve kuvvetlerin çoktan konuşlandığı iddia edildi. Luhansk Oblastı’nın Ukraynalı sivil başkanı, Rus kuvvetlerinin Donbas’a ek teçhizat yerleştirdiğini ve 3-4 gün içinde bir taarruza başlayacaklarını söyledi. Ukrayna’nın kuzeyinde getirilen zaiyat almış biriliklerin yeniden Doğu Ukrayna’ya konuşlandırılmış olması, Rusya’ya büyük bir kazanım getirmeyeceği öngörülmektedir.

Güney ekseninde Ukrayna kuvvetleri Mykolayiv ve Kryvyi Rih’ten Kherson’a karşı başarılı karşı saldırılara devam etti. Kuzey Kherson Oblastı’ndaki Ukrayna karşı saldırıları küçük ilerlemeler kaydetti ve Osokorivka, Dobryanka, Novovoznesenske ve Trudolyubivka’yı geri aldı. Ukrayna kuvvetleri ayrıca Karadeniz kıyısı boyunca Kherson’a karşı saldırılar düzenledi. Rus kuvvetleri Zaporizhia Oblastı’ndaki Ukrayna mevzilerini bombalamaya devam etti, ancak herhangi bir saldırı operasyonu yürütmedi.

Ukrayna Askeri İstihbaratı, Rus askerleri arasında artan moral çöküntüsüyle mücadele etmeke amacıyla sansürün arttığını bildirdi. Rus subayları askerlerine yönelik sansürü yoğunlaştırdığını ve düşük moral nedeniyle internete erişimi kısıtladığını bildirdi.Özellikle Rus Komutanlar askerlerin çok daha fazla Ukrayna kaynaklı bilgilere ulaştıkları sebebiyle şikayet ettikleri iddia edildi. Rusya tarafından yayınlanan bir genelge sosyal medya hesaplarında yayınlandı. Belgede, Rus memurlara personel tarafından alınan tüm mesajların yanı sıra internet erişimini yasaklamaları veya ciddi şekilde sansürleme talimatı verdiği belirtiliyor.

Ukrayna ‘Stugna-P’ anti-tank füze sistemi (ATGM) Rus Ka-52 Saldırı Helikopterini Düşürdü

Rus Hava Kuvvetleri’ne ait Kamov Ka-52 Timsah saldırı helikopteri Ukrayna 95. Hava Taarruz Tugayı askerleri tarafından gelişmiş bir ‘Stugna-P’ anti-tank füze sistemi (ATGM) kullanılarak düşürüldü.

İhracat modifikasyonunda ‘Skif’ olarak da bilinen Ukrayna merkezli Luch Tasarım Bürosu tarafından geliştirilen Stugna-P (İskit) bir tanksavar güdümlü füze (ATGM) sistemidir.

Stugna-P ATGM, ERA (patlayıcı reaktif zırh) dahil olmak üzere sabit ve mobil zırhlı hedefleri, silah mevzileri, hafif zırhlı araçlar ve havada asılı duran helikopterleri gece ve gündüz vurabilme kabiliyetine sahiptir.

Cumhurbaşkanı Zelensky, sivillerin katledildiği Bucha kasabasına gitti

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky, yakın zamanda Rus işgalinden kurtarılan Kiev bölgesindeki Bucha kasabasını ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Zelensky, ” yabancı basının burada olması çok önemli, gerçekten dünyaya burada neler olduğunu, Rusya Federasyonu’nun ne yaptığını göstermenizi istiyoruz.” dedi.

Rus birliklerin geri çekilmesinin ardında Bucha ve Irpin kasabalarına giren Ukrayna askerler yüzlerce sivilin cesetleri ile karşılaşmıştı.

SAHA DEĞERLENDİRMESİ 4 NİSAN

Rus Kuvvetleri Donetsk ve Luhansk Oblastlarını ele geçirmek için başlattıkları ön saldırılarda çok az ilerleme kaydetti. Fakat birliklerin moral ve tedarik sorunları giderek artmaya devam ediyor. Mariupol’un savunan Ukrayna deniz piyade birlikleri beklenenin üzerinde savunma gösterdi. Sosyal medyadan gelen son görüntülerde yaklaşık 250 Ukrayna askerinin teslim olduğu görülüyor.

Rusya’nın yenilgiye uğrayan Kuzeydeki birlikleri takviye edip Doğu Ukraynada kullanması pek olası görülmüyor. Harkov ekseninden ilerleyen Rus kuvvetleri, Donbas’taki diğer Rus kuvvetleriyle bağlantı kurmak ve Ukrayna birliklerini kuşatmak için Slovyansk şehri üzerinden taarruz operasyonlarına başlamaya hazırlanıyor. Rus kuvvetleri 1 Nisan itibariyle İzyum’un (Kharkov’un güneydoğusu) ele geçirdi.Son üç gündür büyük bir taaruza başlamak için aktif hazırlıklar devam etti.

Kaynak: İngiltere Savunma Bakanlığı, Açık Kaynak İstihbaratı (OSINT), Sosyal Medya, Ukrayna Savunma Bakanlığı, Ukrayna Genel Kurmayı, ISW, The kyivindependent,

Rusların Slovyansk şehrini ele geçirme operasyonu Ukrayna’daki savaşın bir sonraki önemli muharebesi olacak. Slovyansk’ı ele geçirilirse Rubizhne’de savaşan Rus kuvvetleriyle bağlantı kurmak daha kolay olacaktır. Eğer Rus birlikleri Slovyansk’ı alamazsa, Donbas’taki Rus birliklerinin Ukrayna savunmasını kırması olası değildir.

Kuzeydoğu Ukrayna’daki yıpranmış Rus kuvvetleri çekilmeye devam etti. Rusya’nın onları doğu Ukrayna’ya yeniden yerleştirme çabalarına rağmen etkili olmaları pek mümkün değil. Ukrayna kuvvetleri geri çekilme esnasında geride kalan Rus askeri grupları temizleme operasyonlarına devam ediyor.Ukrayna ordusu, Kiev’in kuzeyinden çekilen Rus VDV (Hava indirme) birimlerine ait unsurların 4 Nisan’da Rusya’nın Belgorod kentine çekildiğini oradan hava yolu ile bilinmiyen noktaya uçtuklarını bildirdi.

Kremlin’in tüm çabalarına rağmen Doğu Ukrayna’daki Rus kuvvetlerinin morali oldukça bozuk ve uyumlu bir komuta yapısına sahip değiller. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 4 Nisan’daki açıklamasında Rus kuvvetlerinin “doğu Ukrayna’da bir taarruz operasyonuna hazırlanmak” için bir operasyonel grup oluşturmaya ve kontrol yapılarını genişletmeye çalıştığını belirtti. Rus subayları aynı anda saldırı operasyonlarına devam etmeye çalışırken, çok kayıp vermiş birimleri yeni bir komuta yapısı altında toplamaya çalışacak. Ukrayna Askeri İstihbaratı açıkalamalarına göre, 20. Motorize Piyade Tümeni’nin hayatta kalan askerleri ordudan ayrılmaya çalışıyor.

Rusya’nın rezerv oluşturma ve subay kayıplarını telafi etmede ciddi zorluklarla karşı karşıya kalmaya devam ediyor.Rus ordusunun artan subay kayıplarının yerine doğrudan yüksek askeri eğitim kurumlarındaki öğrenci ve eğitimcileri yerleştirdiği belirttildi. Ukrayna Genelkurmayı Kremlin’in Ukrayna’ya yaklaşık 60.000 personel göndermek için “gizli seferberlik” hazırlıklarına başladığını bildirdi. Kremlin’in, Krasnodar Krayı, Perm Oblastı, Dağıstan Cumhuriyeti, İnguşetya ve Kalmıkya’da muharebe tecrübesi olan tüm rütbelerdeki yedeklere öncelik verdiğini belirtti.

Rusya ilk Sukhoi Su-35 ‘Flanker-E’ çok amaçlı avcı uçağını kaybetti.

Rusya, Ukrayna üzerindeki muharebe operasyonlarında ilk Sukhoi Su-35 ‘Flanker-E’ çok amaçlı avcı uçağını kaybetti.

Sosyal medya hesaplarında 3 Nisan’da yayınlanan görüntülerde Rus Havacılık Kuvvetleri’nin (VKS) önde gelen operasyonel savaş uçağı Ukrayna’nın doğusundaki Kharkiv bölgesinde, İzyum kasabası yakınlarında düştüğü bildirildi.

SAHA DEĞERLENDİRMESİ 3 NİSAN

Ukrayna Kiev ekseninde gerçekleşen savaşı kazandı. Rus kuvvetleri çekilme operasyonlarını tamalamak üzere, fakat birliklerin durumu çok kötü. Ukrayna Kuvvetleri geri çekilme sırasında ‘kaybolan Rus askeri grupları ‘ bölgeden temizlemeye çalışıyor.

Rus birliklerinin ana gövdesi Dnipro’nun batı yakasından çekildi ve doğu yakasından çekilme tamamlanmak üzere. Fakat Rus birliklerinin geri çekilişi o kadar düzensizki, çok sayıda bireysel Rus askeri ve küçük Rus birlikleri geride kaldı.

Rus ordusu doğu Ukrayna bölgesine odaklanmaya çalışıyor. Henüz savaşın sona erdiğini söylemek erken. Güney ve doğu Ukrayna’daki mevcut Rus işgali, savaşın başlamasından bu yana Rus kontrolündeki topraklarda hala önemli bir kazanım. Ateşkes veya barış anlaşması gerçekleşirse, mevcut cephe hattı dondurulacaktır, Rusya Doğu ve güneyden yeni bir saldırı gücü oluşturacak zaman kazanmasına neden olacaktır.Rusya, Ukrayna kuvvetlerini baskı altına alabilecek ve saldırlara tekrar başlayabilir. Ukrayna’nın Kiev Savaşı’ndaki zaferi önmelidir fakat belirleyici değildir.

Rusya’nın geri çekilmesindeki düzensizlik, şu anda Belarus ve batı Rusya’da yeniden yoğunlaşan birliklerin en azından bir kısmının uzun bir süre savaşta etkisiz kalacağını gösteriyor. Kiev çevresinden çekilen Rus Birlikleri, birimlerin yeniden bir araya gelmesi, asker kayıplarını tespit etmek, ekipman envanterini çıkarıp savaşa hazır olup olmadığını değerlendirmek ve yedeklerin birliklere intikal etmeden önce birlikleri yeniden yapılandırmak zorunda kalacaktır.

Muhtemelen Rus kuvvetleri Dnipro’un doğu yakasını tamamen terk edecek. Kuzeyde Çernihiv çevresinden ve doğuda Brovary’den çekilmeye devam ediyor. Rus birlikleri kuvvetlerini Kiev yakınlarındaki geri hareketlerini tamamlamalarının ardından Konotop ve Sumy çevresinde bir çıkıntıyı tutmaya çalışacak. Kharkiv’in batısındaki neredeyse tüm mevzilerinden Rus birlikleri geri çekilecek gibi görünüyor.

Mariupol’da iletişimin kesilmesi sebebiyle şehirde neler olduğu hakkında çok az bilgi mevcut. Rus medyası 2 Nisan’da şehirde çatışma olduğunu bildirdi. Rusya şehir ele geçirdiğini propaganda amacıyla açıklamasını yapacaktır, fakat şu ana kadar henüz bunu yapmadı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı 3 Nisan’daki açıklamasında Rus kuvvetlerinin şehri ele geçirmeye çalıştığı belirtildi.

Ruslar Kiev yakınlarındaki kasabalardan çekilirken yüzlerce sivil öldürdü

Rus birliklerin geri çekilmesinin ardında Bucha ve Irpin kasabalarına giren Ukrayna askerler yüzlerce sivilin cesetleri ile karşılaştı.

Fotoğraflarda Rus kuvvetlerinin Bucha’da sivilleri özellikle de erkekleri arkadan elleri bağlı şekilde öldürdüğü görülüyor.

24 Şubat’ta başlayan Rus işgali sırasında, Ruslar Kiev’e kuzeybatıdan yaklaşmaya çalışırken, iki kasaba şiddetli çatışmalara sahne oldu. Bucha haftalarca Rus askeri kontrolü altında kalırken, Irpin kısmen Ruslar tarafından kontrol edildi.

Bu süre zarfında Bucha’da yetişkin erkeklerin Ruslar tarafından seçildiği ve öldürüldüğüne dair bir çok haber geliyordu, fotoğraflar bunu kanıtlıyor gibi görünüyor.

Bucha belediye başkanı Anatoly Fedoruk, Bucha’nın kurtarılmasının hemen ardından ilk gün yerel yetkililer 280 ceset topladı ve toplu mezarlara gömdüğünü açıkladı.

SAHA DEĞERLENDİRMESİ 2 NİSAN

Rusya 2 Nisan itibariyle Doğu Ukrayna’ya gerçekleştirdiği operasyonlarda çok az ilerleme kaydetti. Rus kuvvetlerinin diğer eksenlerde birliklerini takviye etme ve yeniden konuşlandırmaya devam ediyor. Ukrayna kuvvetleri Donbas’ta büyük çaplı Rus saldırılarını püskürttü. Rus kuvvetleri Mariupol’un merkezini ele geçirme operasyonlarında ilerelemeye devam ediyor. Kiev çevresindeki ve kuzeydoğusunda bulunan Rus birlikleri Belarus ve Rusya’ya başarılı bir şekilde çekilmeye devam etti. Rus işgali altındaki bölgelerden çekilirken mayın döşemesi sonucu Ukrayna Kuvvetlerinin yavaş ilerlemesine sebep oluyor.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı 2 Nisan’daki değerlendirmesinde, 75 Rus Taktik Tabur Grubunun (BTG) Ukrayna’daki operasyonlara katıldığını, 16 BTG’nin “tamamen imha edildiğini” ve 34’ünün şu anda savaşta etkisiz olduğunu ve takviyeler ile toparlanmaya çalıştığını iddia etti. Eğer Ukrayna Genel Kurmayın idda ettiği gibi bu sayılar doğru ise BTG’lerin üçte ikisinin geçici veya kalıcı olarak etkisiz hale geldiği anlamında gelecektir. Bu durumda Rus kuvvetlerinin büyük operasyonları sürdürmesi pek mümkün olmayacaktır.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Belarus kuvvetleri eğitim hızlarını artırdığını ancak Belarus’un Ukrayna’ya taarruzuna yönelik herhangi bir hazırlık belirtisi gözlemlemediğini belirtti. Belaruslu sosyal medya kullanıcıları Belarus hava savunmasının Luninets ve Slutsk’a (Belarus’un merkezinde) yeniden konuşlandığını gözlemledi. Fakat Ukrayna sınırının yakınında hiçbir Belarus kuvvetinin hareket ettiği bildirilmedi. Belarus Devlet Başkanı Lukashenko’nun Rusya’nın Belarus’u Ukrayna’daki savaşa dahil etme çabalarına direnmeye devam edeceğini değerlendirildi.

Kuzey batı Kiev ekseninde Rus muharebe unsurlarının geri çekilmesi devam etti. Ukrayna Genel Kurmaylığı 39. Motorize piyade Tugayı (35. Kombine Silah Ordusu) ve 5. Tank Tugayı (36. Kombine Silah Ordusu) unsurlarının Belarus’a doğru çekilmesini takip ediyor.

Ukrayna kuvvetleri 2 Nisan’da önemli ilerleme kaydetti. Rus kuvvetleri Kiev’den çekilirken büyük miktarda askeri teçhizatı terk ederken, bu cephedeki ağır zaiyat vermiş birliklerinin önemli bir bölümünü başarıyla geri çekmiş görünüyor. Rus kuvvetleri Bucha, Vyshhorod ve Brovary bölgelerinde, Ukrayna birimlerini yavaşlatmak için terk edilmiş mevzileri ve altyapıyı mayın döşeyerek çekildi.

Kiev’in doğusundaki Rus kuvvetleri benzer şekilde Belarus’a ve Rusya’nın Kursk Oblastı’na çekildi. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 41. Kombine Silah Ordusu (CAA) unsurlarının Çernihiv şehri çevresinde mevzilerini korumaya devam ettiğini duyurdu. Ukrayna kuvvetleri 2 Nisan’da Çernihiv Oblastı’nda Rus güçlerini takip etmeye devam etti. Son 24 saat içinde Horodnia, Sloboda, Shestovytsya ve Novyi Bykiv’i ele geçirdi.

Rusya Genel Kurmayı, Kiev ve Çernihiv’den Rusya’ya çekilen teçhizatın geçtiği bir koridor oluşturdu. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya’nın 2. Kombine Silah Ordusu (CAA) unsurlarının bu koridor üzerinden Brovary’den Rusya’nın Kursk Oblastı’na çekildiğini açıkladı.

Rus kuvvetleri Mariupol’un merkezinde ilerlemeye devam etti. Rus kuvvetleri tarafından yayınlanan bir video Mariupol’un merkezindeki Ukrayna SBU karargahı coğrafi olarak belirlendi. Rus kuvvetleri şehirdeki Ukraynalı savunan birlikleri ikiye veya üçe ayırdı.

Ukrayna Kuvvetleri Donetsk ve Luhansk Oblastları’ndaki Rus saldırılarını püskürtmeye devam ediyor. Ukrayna açıklamalarında 16 zırhsız araç ve 10 topçu sistemi imha edildiği bildirildi. Bu sayılar günlük imha edilen (Genellikle 10’dan az) araçalara göre çok yüksek.

Luhansk Oblastı’ndaki Rus saldırıları Popasna ve Rubizhne merkezlnde yoğunlaşırken, Donetsk Oblastı’ndaki operasyonlar Marinka’da yoğunlaşmıştır. Fakat Rus Kuvvetlerinin son 24 saat içinde tüm temas hattı boyunca başarısız saldırlar başlattığı bildiriliyor. Rus kuvvetleri, bölgedeki mevcut güçlerini yeniden oluşturmak ve etkili bir saldırı başlatmak için şu anda kuzey Ukrayna’dan yeniden konuşlandırılan takviyeleri entegre etmek için muhtemelen operasyonel bir duraklamaya ihtiyaç duyacak.Ancak şu ana kadar Rusya’nın harekâtında bir duraklama olduğuna dair hiçbir belirti görülmedi.

Ukrayna, Rusya sınırları içinde bulunan bir petrol deposunu vurdu.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde Mi-24 helikopterleri sınırdan 40 kilometre uzaktaki Belgorod yakınlarında bir petrol deposunu vurduğu görülüyor.

Rusya, saldırının ardından Ukrayna’yı suçlamış, Ukrayna Savunma Bakanlığı ise bu iddiaları ne yalanlayacaklarını ne de doğrulayacaklarını açıklamıştı.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Belgorod’da yakıt tedarik zincirini yeniden organize etmek ve enerji ikmalinin sekteye uğramasını önlemek için yetkililerin ellerinden geleni yaptığını söyledi. Peskov, olayın barış görüşmeleri üzerinde olumsuz bir etkisinin olmadığını kaydetti.

Rusya’nın Belgorod bölgesi başkanı Vyacheslav Gladkov, Ukrayna sınırına yakın Belgorod şehrinde bir akaryakıt deposunda büyük bir yangın çıktığını söyledi. Gladkov, kaza sonucu 2 işçinin yaralandığını açıkladı.

Ukrayna saldırısı Rus Hava Savunma kabiliyetinde ciddi sorunlar olduğunu gösteriyor.

Belgorod Rus birliklerinin ikmal ve toplanma merkezlerinden biri olarak biliniyor.

RUS BİRLİKLERİ KİEV ÇEVRESİNDEN BELARUS’A DOĞRU ÇEKİLİYOR.

28 Şubat 2022’de çekilen ve yayınlanan Maxar uydu görüntüsünde Ukrayna’nın Ivankiv kentinin kuzeyine doğru çekilen Rus konvoyu görülüyor.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri (UAF) birimleri, 1 Nisan Cuma günü Kiev bölgesindeki Rusya Federasyonu (RF) güçlerinin geri çekilmesini yakından takip ettiklerini açıkladı. Kilit kavşak noktasında bulunan Ivankiv kasabasının Rusya Federasyonu birliklerinden kurtulduğu bildirildi.

Ukrayna Ordusu çatışmaya girmeden kuzeye doğru Kiev’den Belarus istikametinde, kritik yol kavşakların kontrolünü ele geçirdiği anlamına gelir. RF güçleri 3 Mart’ta şehri ele geçirmişti.

Öte yandan Kiev bölgesindeki Bucha belediye başkanı Anatoliy Fedoruk, kasabanın Rus birliklerinden kurtarıldığını açıladı.

Rus birlikleri kasabadan çekilirken yolları ve alt yapıları mayınladıkları belirtildi.

Kiev’in kuzeybatısında haftalardır ağır çatışmalara sahne olan Irpin’in şu anda tamamen Ukraynalılar’ın kontrolunda olduğu belirtiliyor. Gönüllüler ve acil durum ekiplerinin yıkıntıların arasından cesetleri taşıdığı, bir caddede bir düzine kadar cesedin siyah plastik torbalara yerleştirilerek kamyonlara yüklendiği görülüyor.

Ukrayna Genel Kurmay Başkanlığı, Rusya Federasyonu Ukrayna genelinde tam ölçekli saldırıları düzenlemeye devam ediyor. Rus kuvvetleri Kiev ve Chernihiv bölgelerinden çekilirken, Slobozhansky ve Donetsk yönlerinde yeni saldırlar için takviye ve organize oluyor.

Rusya, kuzeyden çekilmesini barış görüşmeleri için iyi niyet hareketi olarak gösteriyor ancak Ukrayna ve müttefikleri, Rus güçlerin zayıf lojistik ve karşılaştıkları güçlü direnişten dolayı ağır kayıplar vermeleri üzerine yeniden toparlanmak için böyle bir adım atmaya mecbur kaldıklarını öne sürüyor.

Kuzeyde Rus kuvvetlerin, Çernobil nükleer santralının bulunduğu bölgeden de çekildiği bilgisi geldi. Ancak Ukraynalı yetkililer, bazı Ruslar’ın hala santral çevresindeki radyoaktif “yasak bölgede” olduğunu söyledi.

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko ise şehirden kaçanların evlerine geri dönmesi için henüz erken olduğu uyarısında bulundu. Kliçko, başkentin kuzey ve doğusunda hala geniş çaplı çatışmaların yaşandığını bildirdi.

Melitopol şehri geçici olarak Rus ordusu tarafından kontrol ediliyor. Yerleşim bölgelerine topçu sistemleri yerleştirmeye devam ediyor.

Rusya işgal ettikleri bölgelerde eğitim sürecini müdahalede bulunarak ‘Rusça’ müfredat uygulamaya çalışıyor. Uygulamayı kabul eden eğitimcilere para ödülü vaat ediliyor.

SAHA DEĞERLENDİRMESİ 1 NİSAN

Rusya’nın Kiev dahil büyük Ukrayna şehirlerini ele geçirmeye yönelik ilk harekat ‘başarısızlıkla’ sonuçlanmış görünüyor. Rusya harekat planlarını gözden geçirerek ‘revize ettiği‘ değerlendiriliyor. Rus ordusu başarısız harekat sonrasında çoğu operasyonları durdurdu. Ukrayna’daki hedeflerini değiştirerek yeni bir aşama geçmeye hazırlanıyor. Şu anda Rusya’nın ana çabası doğu Ukrayna’ya odaklanıyor. Rusya’nın iki ana hedefi Donetsk ve Luhansk Oblastlarının tamamını ve liman kenti Mariupol’u ele geçirmek.

Kremlin, diğer ilerleme eksenlerinde daha fazla askerleri yeniden konuşlandırıyor. Takviye birliklerini Rusya’dan doğu Ukrayna’ya kanalize ediyor. Rusya savaş hedeflerine ulaştığını açıklamadan önce Donetsk ve Luhansk Oblastlarını ele geçirme niyetinde olabilir. Aslında Kremlin hedef değiştirerek, kendi kamuoyuna ilk harekatın başarısız olduğunu örtbas etmeye çalışıyor. Rus Genelkurmayı Donetsk ve Luhansk Oblastlarını ele geçirme “ana amacına” ulaşmadan önce kuzeydoğu Ukrayna’ya saldırarak Ukrayna güçlerini zayıflatacağını hedeflemişti, fakat yanıldıklarını anladılar.

Kiev çevresindeki ve kuzeydoğu Ukrayna’daki Rus kuvvetleri diğer eksenlerde yeniden konuşlanma için güçlerinin düzenli olarak geri çekmeye devam ediyor. Rusya’nın ön hatlarda kalan birlikleri, Kiev çevresinde konuşlanmış muharebe gücünün geri çekilişini perdelemeyi amaçlayan koruma kuvvetidir. Ukrayna kuvvetleri son 24 saat içinde Kiev’in kuzeybatısı ve doğusunda önemli bölgeleri geri aldı. Muhtemelen Ukrayna kuvvetleri Rus kuvvetlerinin beklediğinden daha hızlı ilerledi. Rus kuvvetleri Kiev çevresinde kalan çok zaiyat veren birliklerini başarılı bir şekilde Belarus’a çekmeyi başardı.

Harkov eksenindeki Rus kuvvetleri şehri alma girişimlerinden vazgeçti. Muhtemelen yeni hedefleri Ukrayna mekanize güçlerini hareketini kısıtlamak ve Luhansk Oblastı’ndaki Rus güçleriyle bağlantı kurmak için güneydoğu yönünde gitmek. Geçen hafta Sumi ekseninde yeniden konuşlandırılan unsurlar da dahil olmak üzere Rus kuvvetleri, Donbas’taki temas hattındaki Ukrayna güçlerini kesmek için önümüzdeki günlerde taarruz operasyonlarına devam edecek.

Güney eksenindeki Herson merkezli Rus kuvvetleri önümüzdeki günlerde taarruz operasyonları yürütmesi pek mümkün görünmüyor. Rusya Genel Kurmayı, Ukrayna’nın saldırılarına karşı Kherson çevresindeki Rus işgali altındaki bölgeyi savunmayı hedefleyecek.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna’nın 36. Deniz Tugayı ve diğer birimlerin Mariupol’un “dairesel savunmasını” sürdürdüğünü, ancak Rus kuvvetlerinin toprak almaya devam ettiğini bildirdi. Rus kuvvetleri Donetsk Oblastı’nın tamamını ele geçirmek için kuzeybatıya ilerlemeden önce Mariupol’u ele geçirme niyetinde. Rus kuvvetleri yüksek kayıplara maruz kalıyor. Şehri ele geçirdikten sonra başka operasyonlara katılamayacaklar.

Kaynak: Açık Kaynak İstihbaratı (OSINT), Sosyal Medya, Ukrayna Savunma Bakanlığı, Ukrayna Genel Kurmayı, ISW, CSIS, Rusya Savunma Bakanlığı, Sputnik ,Euronews, BBC, DW, Reuters, DP, TASS, ukrinform, kyivpost, The kyivindependent,

SAHA DEĞERLENDİRMESİ 30 MART

Rusya diğer ilerleme eksenlerinde yeniden konuşlanma için Kiev çevresindeki güçlerini Belarus’a doğru çekiyor. Son 24 saat içinde şehir çevresinde herhangi bir taarruz operasyonu gerçekleştirmedi. Ukrayna kuvvetleri son 24 saat içinde Donetsk ve Luhansk oblastlarında çok sayıda Rus saldırısını püskürttü. Rus kuvvetleri Mariupol’da ilerlemeye devam etti. Muhtemelen Ruslar bir kaç gün içinde Mariupol alındığını ilan edecek.

Ukrayna genelinde Rus kuvvetleri mevzilerini korudu ve ülkenin geri kalanında taarruz operasyonları yürütmedi. Rus kuvvetleri Kiev çevresinde kayba uğrayan birlikleri çekerek, yerine taze takviye birlikleri konuşlandırmaya devam etti.

Ukrayna Enerji Bakanlığı Rus birliklerinin Çornobil Nükleer Santrali çevresinden çekildiğine dair henüz tam olarak doğrulanmış bir bilgiye sahip olmadıklarını bildirdi.

Enerji Bakanı Herman Halushchenko, “Şu anda orada neler olduğunu izliyoruz. Şimdiye kadar, onların (Rus birlikleri ) Çornobil Nükleer Santrali ‘den ayrıldığına dair bir bilgi yok” dedi.

Rusya, Ukrayna’daki artan kayıplarını telafi etmek için takviye birlik olarak destek personeli ve yardımcı birimleri görevlendirdiği bildiriliyor. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya’nın muharebe kayıplarının yerine eğitim kurumları da dahil olmak üzere askeri destek birimlerinden askerler görevlendirdiğini bildirdi. Rus askeri eğitim birimlerinin personelden çıkarılması kararı, yeni silah altına alınacak personelin eğitilmesini engelleyeceği belirtildi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya’nın Güney Osetya ve Abhazya’daki 4. ve 7. Askeri Üslerinden yaklaşık 2.000 Rus ve Güney Osetyalı personelin dahil olduğu üç Taktik Tabur Grubu’nun (BTG) Ukrayna’da belirtilmeyen yerlere konuşlandırıldığını bildirdi. Sosyal medya kullanıcıları 29 Mart’ta Donbas bölgesinde Güney Osetya kuvvetlerini gözlemlediği haberleri çıktı.Fakat bağımsız kaynaklar bu bilgiyi doğrulamadı.

Rus Kuvvetleri Kiev çevresinden 30 Mart itibariyle kuzeybatıdan ve Brovary çevresinden Belarus’a geri çekilmeye devam etti. Fakat ön cephe hattında savunma ve sivil hedefleri bombalamaya devam etti. Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Denisenko, Rusya’nın Kiev yakınlarındaki askeri faaliyetlerini azaltmadığını geri çekilmelerin daha ziyade birlik rotasyonları gibi göründüğünü söyledi. Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi, Kiev’den çekilen Rus kuvvetlerinin büyük olasılıkla başka eksenlere konuşlandırılacağı konusunda hemfikir. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 30 Mart’ta yerel saatle öğle saatlerinde Rus kuvvetlerinin İvankiv üzerinden kuzeye Çernobil bölgesine doğru ilerlediğini doğruladığını bildirdi.Kiev Oblast yönetimi Rus kuvvetlerinin Ukrayna lojistiği bozmak ve insani kriz oluşturmak için Ukrayna’nın yakıt depolarını bombalamaya odaklandığını belirtti.

Rus Kuvvetleri son 24 saat içinde Çernihiv ve Sumi ekseni boyunca herhangi bir büyük operasyon düzenlemedi. Ukrayna askeri ve sivil kaynakları Rusların bölgeden güçlerini geri çektiği iddialarını yalanladı. Chernihiv Oblast İdaresi Başkanı Vyacheslav Chaus, Rusların şehir çevresinde geri çekildiğine dair hiçbir kanıt görmediğini ve Rus uçaklarının 29 Mart gecesi şehirdeki hedefleri vurmaya devam ettiğini bildirdi.

Ukrayna kuvvetleri Donetsk ve Luhansk Oblastları boyunca Rus saldırılarını püskürtmeye devam etti.Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, bölgede dört (4) Rus saldırısını püskürttüğünü ve yedi (7) tank, yedi (7) zırhlı araç ve diğer iki aracı imha ettiğini bildirdi.

Donetsk Halk Cumhuriyeti Başkanı Denis Pushilin, Rus ve vekil güçlerin ana görevinin DNR ve LNR’nin iddia ettiği “anayasal sınırlara ulaşmak” olduğunu söyledi.

Rus Kuvvetleri Mariupol’da ilerlemeye çok zaiyat vererek devam etti. Son 24 saat içinde spesifik toprak değişikliği kaydedilmedi. Sosyal medya kullanıcıları, Rusya’nın Mariupol’da ‘termobarik mühimmat’ kullandığını ve şehre büyük çapta zarar verdiği görünüleri yayınladı.

Rusya’nın 150. Motorize Piyade Tümeni çatışmalarda büyük kayıplara maruz kalıyor, fakat Mariupol muhtemelen birkaç gün düşecek gibi görünüyor.

Kaynak: Açık Kaynak İstihbaratı (OSINT), Sosyal Medya, Ukrayna Savunma Bakanlığı, Ukrayna Genel Kurmayı, ISW, CSIS, Rusya Savunma Bakanlığı, Sputnik ,Euronews, BBC, DW, Reuters, DP, TASS,

SAHA DEĞERLENDİRMESİ 29 MART

Rusya Savunma Bakanlığı yetkililerinin “Kiev ve Çernihiv yönelik saldırıla durduracakları” şeklinde açıklamalara rağmen henüz bu şehirlere saldırılar durmadı. Rusya’nın ciddi ateşkes veya barış müzakerelerine girme istekliliğini, askeri gerçekleri örtmek için aldıkları belirtiliyor.

Rusya, İstanbul görüşmelerin ardından, Ukrayna’nın başkenti Kiev ile Çernihiv kentlerinde askeri faaliyetleri önemli ölçüde azaltma kararı aldığını açıklamıştı.

ABD ise Rusya’nın bu sözüne şüpheyle yaklaşarak tehdidin sona ermediği uyarısında bulundu.

Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Rusya’nın Kiev çevresindeki mevzilerinden çok az miktarda asker çekmeye başladığını ancak bu hareketliliğin, savaştan geri çekilmekten ziyade yeniden mevzilenme niteliğinde olduğunu söyledi.

Kirby gazetecilere verdiği brifingde, “Bu, Kiev’e tehdidin sona erdiği anlamına gelmiyor” ifadesini kullandı. Kirby, “Hepimiz, Ukrayna’nın diğer bölgelerine büyük bir saldırıya karşı hazırlıklı olmalıyız” dedi.

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın başkenti Kiev ve kuzeydeki Chernihiv kenti yakınlarındaki birliklerinin yeniden toplanmaya başladığını doğruladı.

İngiltere Savunma Bakanlığı’nın istihbarat güncellemesinde de, “Rusya’nın kuzeydeki muharebe gücünü doğudaki Donetsk ve Luhansk bölgelerine yönlendirmeye çalışmasının yüksek ihtimal olduğu” belirtildi.

Rusya, Harkov ve İzyum’un güneydoğusundaki mevzilerini Luhansk Oblastı’ndaki güçleriyle birleştirmeye çalışarak, Ukrayna’nın kuzeydoğusundaki çabalarını güçlendirmeye devam ediyor. Çernihiv-Harkov ekseni ve İzyum-Slovyansk eksenine güçlerini yönlendirmiş durumda. Bu eksenlerde görev yapan Rus birlikleri takviye edilmiş taze birlikler, güneydoğu eksenini ilerletmek için çarpışmalara devam ediyor.

Mariupol’daki Rus ilerleyişi devam ediyor. Rus kuvvetleri muhtemelen şehri ikiye hatta üçe böldü diyebiliriz. Ukrayna kuvvetleri birkaç alanda direnmeye devam ediyor. Muhtemelen Ruslar bir kaç gün içinde Mariupol alındığını ilan edecek.Fakat Rus kuvvetleri Mariupol’daki zorlu kentsel çatışmalarda önemli kayıplar verdi.

Güneydoğu Ukrayna’daki Donetsk Oblastı’nın büyük bölümlerini Ukrayna kontrolünde, Rusya’nın Luhansk Oblastı’nın tamamını ve Donetsk Oblastı sınırlarının güvenliği sağlaması için büyük bir taarruz operasyonuna ihtiyacı var. Şu an Rus Ordusunun Donetsk ve Luhansk’ın tamamını ele geçirmesi için bir şey söylemek erken.

Rusya-Ukrayna heyeti İstanbul’da görüştü; Ukrayna Türkiye’nin garantör devlet olmasını istedi

Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki görüşme sona erdi. Ukrayna, Türkiye’nin de bulunduğu 8 ülkeyi garantör ülke olarak görmek istediklerini söyledi.

Ukrayna heyetinden David Arakhamia yaptığı açıklamada, “NATO’nun beşinci maddesine benzer bir garanti isiyoruz. Bu madde ile Ukrayna’ya bir saldırı olması durumunda üç gün içinde garantör ülkelerle istişareler başlayacak ve sonrasında diplomatik bir çözüm sağlanamazsa garantör ülkeler bize asker ve silah desteği sağlayabilecek. Ukrayna hava sahasının kapatılması dahil güvenliğin sağlanması için her türlü adımın atılması mümkün olabilir” dedi.

Yine Ukrayna heyetinden Mihail Podolyak da, “Bugünkü görüşmenin sonuçları liderler seviyesinde bir görüşme yapılması için yeterlidir” diye konuştu.

Görüşmelerin yapıcı geçtiğini açıklayan Rusya heyeti Ukrayna’nın önerilerini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e iletecek.

Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Aleksandr Fomin, “Karşılıklı güveni arttırmak, daha kapsamlı müzakereler için gerekli koşulları oluşturmak ve anlaşma hedefine ulaşmak için Kiev ve Çernihiv bölgelerinde askeri operasyonların büyük oranda azaltılması kararlaştırıldı” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yaptığı açıklamada, görüşmelerin İstanbul’da yapılmasının, tarafların Türkiye’ye duyduğu güvenin göstergesi olduğunu söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu, “Müzakerelerin başlamasından bu yana en anlamlı ilerleme bugün kaydedildi” dedi.

Çavuşoğlu, “Daha zor meselelere sonraki seviyelerde iki ülkenin dışişleri bakanlarının şekil vermeleri öngörülmektedir” diye konuştu.

Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin İstanbul’da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde bugün yaptıkları görüşme sona erdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Ofis’inde gerçekleşen Rusya Federasyonu-Ukrayna Müzakere Heyetleri Toplantısı’na katılarak bir konuşma yaptı.

Erdoğan, “Beşinci haftasına giren çatışmalar bizleri derinden üzüyor. Krizin başladığı ilk günden itibaren tırmanmanın önüne geçilmesi amacıyla her düzeyde gayret sarf ettik. Her iki tarafın da hakkını, hukukunu koruyan adil bir tutum sergilediklerini” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu trajediyi durdurmanın tarafların elinde olduğunu belirterek, “Bir an önce ateşkesin ve barışın sağlanması herkesin faydasına olacaktır. Artık görüşmelerden somut sonuçların alınması gereken bir döneme girdiğimizi düşünüyoruz. Gelinen aşama itibarıyla heyet üyeleri olarak sizler tarihî bir sorumluluk üstlendiniz. Tüm dünya sizlerden gelecek hayırlı ve müjdeli haberleri bekliyor. Liderlerinizin yönlendirmesiyle barışın temelini atıyorsunuz. İşinizi kolaylaştıracak her türlü katkıya biz hazırız” görüşünü paylaştı.

Ukrayna ordusu: Rus askerleri büyük kayıpların ardından Kiev bölgesinden geri çekiliyor

Ukrayna Genel Kurmay Başkanlığı, Rus birliklerin Kiev çevresinde verdiği büyük kayıpların ardından geri çekildiğini iddia etti. Çernobil Nükleer Santrali yakınlarındaki Slavutiç kasabasının belediye başkanı Yuri Fomichev, hafta sonu kasabayı işgal eden Rus birliklerin geri çekildiğini duyurdu.

Basın toplantısı düzenleyen Genelkurmay Başkanlığı yetkilisi, rus ordusuna ait iki taburun “çok ciddi kayıplar verdiğini” ve Belarus’a geri çekildiğini söyledi.

Bilgilendirme toplantısında, Rusya’dan Ukrayna’ya doğru hareket eden birliklerin sayısında da ciddi bir azalma olduğu belirtildi.

İngiltere Savunma Bakanlığı ise, Rusya’nın güneyde Karadeniz’de Ukrayna’yı kuşatarak ülkenin uluslararası deniz ticaretini engellediğini, bir nevi abluka uyguladığını açıkladı.

Çernobil Nükleer Santrali yakınlarındaki Slavutiç kasabasının belediye başkanı Yuri Fomichev, 

Kasabalıların yoğun protestosuyla karşılaşan Rus birlikler, Reuters’ın haberine göre, “planlananan görevlerini yerine getirmiş oldukları için” kasabadan çekildi.

Rus ordusu cumartesi günü kasabaya girmiş ve Belediye Başkanı Yuri Fomichev’i gözaltına almıştı.

Yüzlerce Ukraynalının bayraklarla sokaklara dökülmesi sonrası belediye başkanı serbest bırakılmıştı.

Fomichev, bugün sosyal medyada paylaştığı video mesajda, birliklerin protestolar karşısında kasabayı tamamen terk ettiğini savundu.

Slavutich, 1986’daki felakette patlayan Çernobil Nükleer Santrali’nde çalışmaya devam eden işçilerin ve ailelerinin yoğun olarak yaşadığı bir kasaba.

Kaynak: BCC, Euronews,

Cumhurbaşkanlığı: Müzakerelerin İstanbul’da yapılmasında anlaşıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği ve iki liderin Ukrayna-Rusya müzakerelerinin bir sonraki turunun İstanbul’da yapılması konusunda mutabık kaldığı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini duyurdu.

Açıklamada, iki liderin görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşındaki son durumu ve müzakere süreçlerini ele aldığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin bir sonraki toplantısının İstanbul’da yapılması konusunda mutabık kaldığı ifade edildi.

Rusya: Ukrayna’nın doğusundaki savaşa odaklanacağız

Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekât Dairesi Başkanı Orgeneral Sergey Rudskoy, Rusya’nın savaş gücünü Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinin “tam kurtuluşuna” odaklayacağını söyledi.

Yapılan basın toplantısında Rusya’nın “özel askeri harekat” için biri Ukrayna’nın tamamını kapsayan, diğeri Donbas’a odaklanan iki seçeneği değerlendirdiği belirtildi.

Rus devletinin haber ajansları, Rusya’nın savaş hedeflerinde olası bir gerilemeye işaret ediyordu. Rusya kuvvetleri, Ukrayna’nın kuzeyinde ve Kiev çevresinde güçlü bir direnişle karşılaştı.

Sergey Rudskoy, Luhansk bölgesinin yüzde 93’ünün ve Donetsk bölgesinin yüzde 54’ünün Rus kontrolü altında olduğunu söyledi.

Ayrıca Rusya’nın, Ukrayna’nın hava kuvvetlerinin ve donanmasının büyük kısmını yok ettiğini ve bunun çatışmanın ilk aşamasının başarılı bir şekilde sona erdiğini gösterdiğini belirtti.

Ancak Savunma Bakanlığı, kuşatılan Ukrayna şehirlerine yapılan saldırıları reddetmedi. Rusya’nın, Devlet Başkanı Zelenskiy’nin ısrarla istediği, Ukrayna üzerindeki hava sahasının kapatılması durumuna tepki göstereceğini ekledi.

Bakanlık ayrıca, hedeflerin ne olduğunu belirtmeden, Rusya’nın Putin tarafından belirlenen amaçlara ulaşılıncaya kadar işgale devam edeceğini söyledi.

Kaynak: BBC

SAHADAKİ DURUM 27 MART

Rus Kuvvetleri daha büyük operasyonları gerçekleştirmek amacıyla Kiev’in kuzeybatısındaki güçleri takviye etmeye devam etti. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya’nın 35. Kombine Silah Ordusu’nun çok zaiyat alan birliklerini Belarus’a döndürdüğünü açıkladı. Muhtemelen Rusya’nın Doğu Askeri Bölgesi (EMD) komutanı operasyonları şahsen yönetiyor olabilir. Rus kuvvetleri Çernobil bölgesinde ve Kiev çevresinde faaliyet gösteren tüm EMD kuvvetleri içine alan bir komuta merkezi kurduğu belirtildi.

Rusya’nın Kiev çevresinde EMD birimlerindeki muharebe kayıplarını takviye etmesi ve daha büyük bir saldırıya geçmesi yakın zaman mümkün görülmüyor. Ukrayna Kuvvetleri karşı saldırıları sonucu bazı kilit noktaları ele geçirmesi, Rus Ordusu’nun planlarını bozmuş olabilir.

Ukrayna kuvvetleri, son 24 saat içinde Kiev’in doğusunda Sumy Oblastı’nda ve Harkov civarındaki bölgeleri yeniden ele geçirerek çeşitli noktalarda sınırlı karşı saldırılar düzenlemeye devam etti. Rus kuvvetleri, Mariol’da yavaş ama istikrarlı bir ilerleme kaydetmeye devam ediyor. Ancak Rus saldırıları son 24 saat içinde başka noktalarda büyük ölçüde başarısız oldu.

SAHADAKİ DURUM 24 MART

Rus ordusu, Ukrayna savaşında şu ana kadar 1,351 kayıp verdiklerini açıkladı. Açıklamada Batılı ülkelerin Ukrayna’ya gönderdikleri silahların, ‘savaşın uzamasına neden olan bir hata’ olduğu belirtildi.

Ukrayna Hükümeti ve Ordusu Kremlin’in Ukrayna’yı işgalinin ikinci uzatılmış aşamaya girdiğini doğruladı. Zelensky’nin ofisinin başkanı Myhailo Podolyak, Rusya’nın personel ve teçhizattaki yüksek kayıpları ve ilerleme kaydetmesi sebebiyle savaşı kısmen “uzatılmış bir aşamaya” dönüştürmek istediğini belirtti. Podolyak, Kremlin’in taktik değişikliğine giderek, Rusya’nın savaş sonuçlarını kabul edilebilir bir düzeye indirmek için savunmaya geçtiğini belirtti.Rusya’nın Ukrayna topraklarını işgal ettiği bölgeleri koruyacak yeterli güç ve araçlara sahip olmadığı bu nedenle Rus birliklerinin savunma pozisyonuna geçtiği bildirildi.

Rus kuvvetleri 24 Mart’ta Mariupol’da şehir merkezine girerek, yavaş ama istikrarlı bir ilerleme kaydetmeye devam ediyor. Kiev’in kuzeybatısındaki Ukrayna kuvvetleri karşı saldırıları şehir üzerindeki baskıyı hafifletiyor. Ukrayna kuvvetleri Kiev’in kuzeydoğusunda ve Harkov çevresinde sınırlı Rus saldırılarını püskürttü.

Ukrayna kuvvetleri, Rus kuvvetlerinin 24 Mart’ta Mariupol’un merkezindeki Meryem Ana’nın Şefaat Kilisesi’ni ele geçirdiğini doğruladı. Sosyal medya kullanıcıları, Mariupol şehir merkezine coğrafi konumları vererek ilerleyen Rus tanklarının görüntülerin yayınladı.Görüntülerde Rus Deniz Piyadeleri ve Çeçen kuvvetlerinin çatışmalara katıldığını doğruluyor. Şehir yetkilileri ayrıca Rus kuvvetlerinin yaklaşık 6.000 Mariupol sakinini Rusya’ya zorla sınır dışı ettiğini bildirdi.Ruslar, muhtemelen Mariupol’u savunan askerleri ve şehir sakinlerini teslim olmaya zorlamak ve demoralize etmeyi planlıyor.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Kremlin’in VDV (hava indirme) birimlerinde muharebe kabiliyetlerini geri kazanmaya öncelik verdiğini belirtti. Ukrayna Genelkurmayı, Rus komutanların subay, asker ve eski zırhlı araçları yedeklerle değiştirmek üzere harekete geçtiğini açıkladı.

Sosyal medya kullanıcıları, 24 Mart’ta Irpin’de ağır çatışmaları ve Rusların sivil altyapıya yönelik yaygın bombardımanı gösteren görüntüler yayınladı. Kiev’de bulunan yetkililer, Bucha ve Nemishevska’da Rus kuvvetlerinin son 24 saat içinde yeni siper hatları inşa ettiğini ve muhtemelen Ukrayna’ya karşı savunma pozisyonuna geçtiğini söyledi.

Üst düzey bir ABD savunma yetkilisi Voice of America’ya verdiği demeçte, Rus kuvvetlerinin Çernihiv’i kuşatma çabalarını sürdürdüğünü ve 23 Mart itibarıyla şehir merkezinden 8-10 km uzakta olduğunu söyledi. Ukrayna medyası, Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı’na dayandırdığı haberlerde, Rus kuvvetlerinin kuzeydoğu Kiev’e doğru ilerleme çabalarının bir parçası olarak, 24 Mart’ta Chernihiv’in 30 km batısındaki Slavutych’e başarısız bir saldırı düzenlediğini bildirdi.

Rus yanlısı bir Telegram kanalı, 23 Mart’ta Doğu Askeri Bölgesi (EMD) komutanı Rus General Alexander Chayko’nun Kiev’in eteklerinde Rus askerlerine madalya takdim ettiğini iddia ettiği görüntüleri yayınladı.

Bağımsız kaynaklar görüntünün lokasyonu konsunda teyitte bulunmuyor. Eğer görüntüler doğru ise Rus Generallerin Savaşı Belarus topraklarından değil, cephe hattına çok yakın yerlerden yönettiği anlamı çıkıyor.

Rus kuvvetleri son 24 saat içinde Mykolayiv’e yönelik herhangi bir saldırı operasyonu yürütmedi. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus kuvvetlerinin taarruz operasyonlarını sürdürmek için birliklerini takviye etmeye devam ediyor.Rus kuvvetleri yakın gelecekte Mykolayiv ve Odesa’ya yönelik saldırıları başarılı bir şekilde sürdürmeleri pek olası gözükmüyor.

Kaynak: Açık Kaynak İstihbaratı (OSINT), Sosyal Medya, Ukrayna Savunma Bakanlığı, Ukrayna Genel Kurmayı, ISW, CSIS, Rusya Savunma Bakanlığı, Sputnik ,Euronews, BBC, DW, Reuters, DP, TASS,

Ukrayna Donanması; Berdyansk yakınlarında Rus Donanması’na ait büyük bir gemi imha edildi

Ukrayna Donanması savaşı dördücü günü ele geçirilen liman kenti Berdyansk yakınlarında Rus Donanması’na ait Çıkarma gemisinin imha edildiğini açıkladı.

Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, bu sabah Azak Denizi’nde “Orsk” adından büyük bir çıkarma gemisinin vurulduğunu ve ateşe verildiğini söyledi.

Açıklamada, “İşgalcilerin Karadeniz Filosunun Orsk adındaki büyük çıkarma gemisi, Rusya tarafından ele geçirilen Berdyansk limanında imha edildi” denildi.

Berdyansk, Kırım ile kuşatma altındaki Mariupol şehri arasında yer alıyor.

Ukrayna basını, bir Rus gemisinin battığını ve diğer ikisinin yandığını ve bir mühimmat deposu ile bir yakıt deposunun vurulduğunu bildirdi.

Ukrayna Donanması, Deniz Piyadelerini ve savaş araçlarını taşımak için yaygın olarak kullanılan büyük bir amfibi çıkarma gemisi olan Orsk’un batmasından kendi kuvvetlerinin sorumlu olduğunu iddia etti.

Bazı yayınlanan analizlerde Ukrayna kuvvetlerinin TB2 insansız hava araçları, Tochka balistik füzeleri veya yerel sabotaj kullandığını iddia etti.

Ukrayna’nın Karadeniz’deki (Kırım hariç) Rus işgalindeki en büyük liman olan Berdyansk’ta demirleyen Rus çıkarma gemilerine ciddi hasar verme yeteneği, Mariupol’daki operasyonları güçlendirme girişimlerini engelleyebilir.

Stoltenberg; NATO, Doğu Avrupa’da dört ülkede yeni muharebe grubu konuşlandıracak

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO üyesi ülkelerin liderlerinin, Doğu Avrupa’ya dört yeni muharebe grubunun konuşlandırılması konusunda anlaşacaklarını söyledi. Bu ülkeler Slovakya, Macaristan, Bulgaristan ve Romanya.

NATO genel sekreteri, bunun askeri ittifakın bölgedeki varlığında uzun vadeli büyük bir artış anlamına geldiğini ve mevcut muharebe gruplarının sayısını ikiye katlayacağını söyledi.

Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin acımasızca olduğunu, insanların yaşadığı çileyi izlemenin korkunç olduğunu ifade etti.

“Ukrayna’ya destek olabilmek için yapabileceğimiz her şeyi yapmakta kararlıyız” diye konuşan Stoltenberg, NATO’nun bir yandan savaşın Ukrayna sınırlarından çıkmaması konusunda sorumluluğu olduğunu ekledi.

Stoltenberg, NATO’nun otoriter hükümetlerin baskı kullanmaya hazır olduğu, değişen bir güvenlik ortamında bulunduğunu belirtti, yarın yapılacak görüşmeler sırasında “Çin’in bu krizdeki rolünü konuşacağını” ekledi. Stoltenberg, Çin’in Rusya’ya siyasi destek sağladığını ve “asılsız yalanlar ve yanlış bilgiler” yaydığını aktardı.

Stoltenberg öte yandan Rusya’nın nükleer silah kullanabileceği yönündeki ifadelerini “tehlikeli ve sorumsuzca” diye tanımladı.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın işgaline verilecek yanıtı görüşmek üzere NATO müttefikleriyle bir toplantıya katılacağı Brüksel’e gitmek üzere Washington’dan ayrıldı.

Kaynak: BBC

NATO: Ukrayna’da 7 bin ile 15 bin arasında Rus askeri öldü

Farklı kaynaklara göre, Batı Askeri Bölgesi veya 1. Tank Ordusuna bağlı mühendislik birliklerinin komutan yardımcısı Albay Nikolai Ovcharenko İzyum’da öldürüldü.

Rusya’nın Ukrayna işgali bir ayını doldururken askeri kayıplar hakkında taraflardan farklı açıklamalar yapılıyor. Son olarak Rusya’nın Ukrayna’da 7 bin ile 15 bin arasında asker kaybettiği öne sürüldü.

AP’ye konuşan üst düzey bir NATO askeri yetkilisi, Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın ‘bilerek ya da bilmeyerek’ yayınladığı bilgiler ile istihbarat birimlerinin açık kaynaklardan edindiği veriler ışığında Rus kayıpları hakkında değerlendirme yaptı. 

İsminin gizli tutulmasını isteyen yetkili, bu bilgiler ışığında Rusya’nın bir aylık sürede 7 ile 15 bin arasında bir askeri kaybı olduğunu söyledi. Aynı yetkili, esir düşen, yaralanan veya kayıp olanlarla birlikte Rus kayıp sayısının 30 ile 40 bin arasında olabileceğini kaydetti. 

Ukrayna Ordusu Rus ‘Krasukha 4’ Kara Tabanlı Elektronik Harp Sistemini ele geçirdi

Krasukha-4 özellikle İHA unsurlarına karşı koymak için geliştirilen Elektronik Harp Sistemi (EW)

Ukrayna Ordusu, başkent Kiev yakınlarında Rus Silahlı Kuvvetlerine ait mobil kara tabanlı elektronik harp (EW) sistemi ‘Krasukha 4’ün’ kontrol ünitesini ele geçirdiğini açıkladı.

Ele geçirilen sistem Rus elektronik harp sistemi 1RL257 Krasukha-4’ün kontrol ünitesi olarak tanımlanıyor. Krasukha sisteminin Rus Silahlı Kuvvetlerinde birden fazla uygulaması bulunmaktadır. Ukrayna işgalinin başlamasından bu yanan Rus birlikleri Ukrayna topraklarından ciddi oranda tank ve araç bıraktıkları görüldü. Rus birliklerinin kara tabanlı elektronik harp (EW) sistemini neden terk ettikleri bilinmiyor.

Bu durum Rus Ordusu’nda ciddi komuta-kontrol sisteminde problemelerin olduğunu göstermektedir. Çoğu birlik arasında kopukluk yaşandığı, bazı unsurları yolunu kaybettiği belirtiliyor. Birde harekata lojistik sorunlar eklenince Rus Ordusu için tam bir felaket ile sonuçlandığını görüyoruz.

başkent Kiev yakınlarında Rus Silahlı Kuvvetlerine ait mobil kara tabanlı elektronik harp (EW) sistemi ‘Krasukha 4

Bu sistem KRET firması tarafından farklı tekerlekli platformlarda üretilmektedir. Krasukha’nın birincil hedefleri havadaki radyo-elektronik (drone gibi) ve radar tarafından yönlendirilen havadaki sistemlerdir. Krasukha-4 geniş bant çok işlevli karıştırma istasyonu bir BAZ-6910-022 dört akslı şasiye monte edilmiştir. Krasukha-2 – Krasukha-4 AWACS gibi havadaki radar sistemlerine karşı koyar. Krasukha-4 düşük Dünya yörüngeli (LEO) uyduları etkili bir şekilde bozabilecek menzile sahiptir. Sistem hedeflenen radyo-elektronik cihazlarda kalıcı hasara neden olabilir.Yer tabanlı radarlar da Krasukha-4 için uygun bir hedeftir.

Sistemin başkent Kiev’in yakınına yerleştirmek mantıklı çünkü Rus ilerlemesini korumaya yardımcı olacaktı. Ayrıca, Ukrayna hava sahası üzerinde NATO kuvvetleri tarafından yürütülen gözetlemeyi engelleyecek şekilde konumlandırılabilir.

Krasukha-4’ün operasyonel menzili 186 mildir. İnsansız hava araçları (İHA’lar) gibi havadaki sistemlerin radyo-elektronik sistemlerini ve füze sistemlerini hedeflemek için tasarlanmıştır.

Mobil sistem Rus varlıklarını korumak için radar olarak kullanılabilir. Ek olarak sistem ABD liderliğindeki Ukrayna müttefiklerinin casus uydularına, insansız hava araçlarına, havadan uyarı ve kontrol sistemlerine (AWACS) karşı koyabilir.

Baerbock: Strela roketatarlar yolda

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, “Strela” tipi roketatarların Ukrayna’ya gönderilmesine başlandığını söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, “Strela” tipi roketatarların Ukrayna’ya gönderilmesine başlandığını açıkladı. Baerbock Federal Meclis’te yaptığı konuşmada “Strela tedarikleri yolda” dedi.

Almanya’dan Ukrayna’ya şimdiye kadar gönderilmesi planlanan yaklaşık 2.700 roketatardan yaklaşık 500’ü gönderildi. 

Baerbock, mecliste yaptığı konuşmada “Şu durumda en büyük silah tedarikçilerinden biriyiz. Bu, bizim gurur duyduğumuz bir şey değil, bu Ukrayna’ya yardım etmek için şu anda yapmak zorunda olduğumuz şey” dedi.

Bild gazetesi konuyla ilgili haberinde planlanan tüm roketatarların gönderilmesi konusunda Federal Güvenlik Konseyi’nin mutabık olduğunu yazmıştı.

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, konuşmasında ayrıca Ukrayna’nın komşularını sığınmacılar konusunda desteklemek amacıyla Cuma ya da Cumartesi günü Moldova’dan Almanya’ya ilk uçuşun gerçekleşeceğini söyledi. Moldova’da bulunan Ukraynalı sığınmacıların Rheinland-Pfalz eyaletine getirilmesi planlanıyor.

Kaynak: DW

SAHA DEĞERLENDİRMES 22 MART

Rus Kuvvetleri 22 Mart’ta önemli bir ilerleme kaydetmedi. Ukrayna kuvvetleri Kiev’in kuzeybatısında ve Mykolayiv çevresinde yerel karşı saldırılar düzenledi. Rus kuvvetleri Ukrayna genelinde büyük şehirleri ele geçiremeyip başarasız olunca uzun menzilli bombardımana öncelik vermeye başladı. Fakat bu taktikle büyük şehirleri ele geçirmesi zor.

Rus kuvvetleri, son 24 saat içinde Ukrayna’nın kuzeydoğusundaki Chernihiv, Sumy veya Kharkiv şehirlerine yönelik herhangi bir saldırı operasyonu düzenlemedi. Rus kuvvetleri Mariupol çeveresindeki kuşatmayı daraltmaya devam etti.

Rus kuvvetleri, Ukrayna genelinde sivil ve askeri hedeflere hava ve füze saldırıları düzenlemeye devam ediyor. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı 22 Mart’ta yaptığı açıklamada yerel saat 18.00 itibariyle Rus uçaklarının son 24 saat içinde 80’den fazla sorti gerçekleştirdiğini bildirdi. Pentagon Basın Sekreteri John Kirby Rus güçlerinin Ukrayna şehirlerini teslim olmaya zorlamak amacıyla uzun menzilli bombardımanlarını artırdığını açıkladı. Rus kuvvetleri Ukrayna şehirlerini yalnızca bombardımanla teslim olmaya zorlaması pek olası görülmüyor.

Ukrayna Genelkurmayı, Rusya’nın Belarus’un savaşa katılımısı için baskı yaptığını bildirdi. ABD’nin üst düzey savunma yetkilileri Belarus’un savaşa girmeye hazırlandığını açıkladı. Şu ana kadar savaşa girmeye hazırlandığına dair hiçbir belirti yok.

Rus kuvvetlerinin komuta ve kontrol sorunları devam ediyor. Yakın zamanda çözüme kavuşacağı pek olası görülmüyor. Üst düzey bir ABD savunma yetkilisi Rus kuvvetleri güvenli iletişim konusunda yeterli kapasiteye sahip olmaması nedeniyle güvenli olmayan iletişim kullandığını belirtti.

Rusya, yaptırımlar nedeniyle Japonya ile barış müzakerelerinden çekildi

Rusya, Japonya’nın Ukrayna’nın işgali nedeniyle uyguladığı yaptırımları gerekçe göstererek iki ülke arasındaki barış müzakerelerinden çekildiğini ve tartışmalı Kuril Adaları’yla ilgili ekonomi projelerini dondurduklarını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Japonya’nın pozisyonunun dostane olmadığının ve ülkesinin çıkarlarını zedeleme girişimlerinin açık olduğu belirtildi ve “Mevcut koşullarda Rusya Japonya ile barış müzakerelerine devam etme niyetinde değildir” denildi.

Rusya’nın bu adımına Japonya’dan tepki geldi. Japonya Başbakanı Fumio Kishida Rusya’nın kararını “haksız” ve “kabul edilemez” olarak niteledi. Kishida Japonya’nın Rusya’ya yönelik yaptırımları diğer ülkelerle birllikte kararalılıkla sürdürmesi gerektiğinin altını çizdi.

Rusya’nın Tokyo Büyükelçisi’ne geri çekilmeye ilişkin protesto bildirildi.

İki ülke arasında Rusya’nın Kuril, Japonya’nın Hokkaido olarak adlandırdığı adalarla ilgili anlaşmazlık yüzünden İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana hala resmi bir barış anlaşması bulunmuyor. Rusya İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda adaları ele geçirmişti.

Kaynak: Euronews

ABD’li yetkili; Rusya’nın Ukrayna’daki ilerlemesi büyük ölçüde durdu

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalindeki ilerlemesinin büyük ölçüde durduğu bildirildi.

ABD’li üst düzey bir savunma yetkilisi, Kiev’in kuzeyindeki birliklerin bir haftadır kente doğru ilerleyemediğini söyledi.

Yetkili, bugüne kadar 1.100’den fazla füze fırlatan Rusya’nın mühimmat sıkıntısı yaşıyor olabileceğini, fırlatılan füzelerin bir kısmının ilerleyemeden düştüğünü, bir kısmının da hedefine ulaştıktan sonra patlamadığını ekledi.

Herson’da Rus askerleri protestoculara ateş açtı

Ukrayna’nın Rus işgali altındaki Herson kentinde Rus askerleri, Ukraynalı protestoculara ateş açtı.

Sosyal medyada paylaşılan videolarda kent meydanında protestocuların bir araya geldiği, ardından otomatik silah seslerinin yükseldiği ve protestocuların kaçışmaya başladığı görülüyor.

Bazı haberlerde ses bombalarının da kullanıldığı ve birden fazla kişinin yaralandığı yer aldı.

Rus birlikleri Mart başında kenti ele geçirdiğinden beri Herson’da sık sık protestolar düzenleniyor.

Herson Rusya’nın ele geçirdiği az sayıda büyük şehirden en fazla nüfusa sahip olanı.

Kentte işgal öncesinde 280 bin kişinin yaşadığı tahmin ediliyordu.

Kaynak: BBC

SAHA DEĞERLENDİRMESİ 21 MART

Rusya harekat planlamasında zaferin hızlı olması için planlama yapmıştı. Ukrayna direnişini büyük ölçüde hafife aldılar ve çok geçmeden mevzilerini ve ikmal hatlarını zorlayan bir rakip ile karşılaştılar. Rusya’nın askeri harekatının durduğu yönünde gelen açıklamalara rağmen uzun yıpratma kış savaşlarında tecrübeli olan Rus Ordusunun henüz kaybettiğini söylemek çok erken.

Rus Ordusunun başarısız olmasına rağmen güçleri yeniden toplanıyor, Vladimir Putin’in stratejik hedeflerini küçülttüğüne dair çok az işaret var.

ABD değerlendirmelerine göre, Rusya’nın öldürülen ve esir alınan 7 bin askeri olduğu tahmin ediliyor. Buna karşılık Ukrayna, 1.300 asker kaybettiğini açıkladı. Ancak Batılı yetkililer ve analistler Ukrayna’nın kayıplarının muhtemelen çok daha yüksek olduğunu söyledi. Rusya’ya eşdeğer bir kayıp oranının makul olduğunu buda Ukrayna Ordusu’nun yüzde 10’una eşit olduğunu belirtti.

Ukraynalı yetkililer, ellerindeki tanksavar ve uçaksavar silah stoklarının tükenmek üzere olduğu, aksi takdirde Ukraynalı askerlerin Rus tanklarıyla sadece makineli tüfeklerle karşı koymaya çalışacaklarını söyledi. Son yapılan füze saldırılarında, Rusya’nın Artem silah fabrikasını ve Lviv yakınlarındaki uçak onarım tesisini vurarak, Ukrayna’nın mühimmat üretim kapasitesini sekteye uğratmaya çalıştığı belirtildi.

Ukrayna’nın bilgi harbindeki başarısı kayıplarını gizlediğini belirten uzmanlar, açık kaynaklara yansıya yüzlerce imha edilen Rus tankları ve araç gereçleri, Ukraynalı sivillerce çekilip Sosyal Medya’dan yayınlandığını söyledi.Bir çok analist tarafından incelenen içerikler genel olarak bir ön yargı oluşturdu. Rus komutanlar emrindeki askerlerin cep telefonlarını toplatması sonucu (2014 Kırım işgalinden alınan ders ) çevrim içinde bir boşluğa sebep oldu ve Ukrayna bu boşluğu kapatarak bilgi hakimiyetini kurdu.

Doğu ve Kuzeydeki Rus Kuvvetleri ciddi lojistik sorunlar ile karşılaştı.Rus askerlerinin market ve bakkal görüntüleri Sosyal Medyaya yansıdı. Erzak ve mühimmat Belarus’taki depolardan demiryolu yerine dar savunmasız yollardan geliyor. Bu da yollarda sıkışmalara gruplaşmalara sebep oldu.

Batılı uzmanlara göre geçen haftadan itibaren Ukrayna üzerinde dron kullanımı giderek artmaya başladı. Rusya, birliklerine istihbarat, gözetleme ve keşif yetenekleri sağlamak için dron kullanmaya başladı. Savaşın ilk haftalarında ISR/muharebe İHA’larından Rus birlikleri yoksundu. Sosyal medya hesaplarına yansıyan görüntülerde düşürülen Orlan-10, Eleron-3 görüntüleri çok sık yansımaya başladı. Rus ordusu İHA’ların bölgeyi keşfettiği, düşman hareketlerini ve pozisyonlarını bildirdiği ve topçu, ÇNRS (Çok Namlulu Roket Sistemi ) ve havadaki varlıklar için koordinatlar sağladığı operasyon konseptine geri döndüğü görülüyor.

Ukrayna’nın en büyük taktik hatası Ukrayna’nın askeri varlıklarının çoğunun Donetsk ve Luhansk’ın hemen batısında konuşlandırması oldu. Batılı yetkililer, Rusya’nın Ukrayna birliklerini kuşatmaya çalıştığını onları Kiev’den ayırmaya çalıştığını belirtiyor.

Bazı analistler, zafere giden en hızlı yol olarak şehirleri ele geçirmek yerine orduların yok edilmesini gören askeri teorisyen Carl von Clausewitz’e atıfta bulunarak, Ukrayna güçlerini bu şekilde etkisiz kılmak Kiev’i almak kadar büyük bir zafer olacağını söyledi.

Çoğu gözlemci ve analist savaşın kısa süreceğini öne sürsede savaş kısa aralıklara ile muhtemelen uzun bir süre devam edecek gibi görünüyor.

SAHA DEĞERLENDİRMESİ 20 MART

Rus Kuvvetleri 20 Mart itibariyle cephe hatlarında önmeli bir ilerleme kaydetmedi. Kiev çevresindeki Rus birikleri artan bir şekilde savunma mevzileri oluşturmaya başladı. Ukrayna kuvvetleri, Harkov’un güneydoğusunda ve İzyum şehrini ele geçirme saldırılarını geri püskürttü.

Ukraynalı Genelkurmay, daha önceki açıklamlarında Rusya’nın ‘Ateş Kontrol’ sistemlerine odaklandığını açıklamıştı. Rusya Kiev’i kuşatma veya saldırı planlarından vazgeçti, muhtemelen etkili topçu menziline geçerek, Kiev’e yönelik topçu ve füze bombardımanı için koşullar oluşturmaya çalıştığı belirtiliyor.

Rus kuvvetleri son 24 saat içinde Kiev’in kuzeydoğusundaki savunma pozisyonlarını güçlendirdi. Ukrayna Genel Kurmayı ilk kez Rus Kuvvetlerin mayın tarlaları konuşlandırmaya başladığını açıkladı.

Ayrıca açıklamalarda, Ukrayna kuvvetleri Brovary çevresinde karşı saldırılar başlattığı, Brovary yakınlarında Rus kuvvetlerinin yakıt ve yiyecek tedarikini kestiği belirtildi. Rus 6. Tank Alayı’nın belirtilmeyen bir müfrezesini imha edildiği iddia edildi.

Rus kuvvetleri Luhansk Oblastı ve Mariupol çevresinde yavaş ama istikrarlı bir ilerleme kaydetmeye devam ediyor. Mykolayiv veya Kryvyi Rih’e yönelik herhangi bir saldırı operasyonu yürütmedi. Rus destekli vekil güçler termobarik mühimmatlar da dahil olmak üzere şehri bombalamaya devam etti. Rus yetkililer 20 Mart’ta Karadeniz Filosu’nun Komutan Yardımcısı Andrei Paly’nin belirtilmeyen bir tarihte Mariupol’da öldürüldüğünü doğruladı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz Filosu savaş gemilerinin 20 Mart’ta Mykolaiv’deki Ukrayna atölye ve depolama tesislerini Kalibr füzeleriyle vurduğunu iddia etti.

Ukrayna Genel Kurmay Başkanlığı, Kremlin’in halkını Ukrayna’da “uzun bir savaşa” hazırladığını ve giderek daha sert seferberlik önlemleri uyguladığını bildirdi. Ukrayna GenelKurmayı askeri istihbarata dayandırdığı açıklamasında, Rusya’nın Kuban, Primorsky Krai, Yaroslavl bölgelerinde Rus askeri komiserlikleri gizli seferberlik önlemleri uyguladığını ancak yaygın bir direnişle karşı karşıya olduklarını bildirdi.

Ayrıca Libya’da Halife Hafter saflarındaki Rus güvenlik şirketi Wagner’e mensup askerlerin Ukrayna’ya taşınmasını planlandığını açıkladı. Rus özel güvenlik şirketi Wagner’e mensup yaklaşık 1500-1600 kadar paralı asker bulunuyor. Ukrayna askeri istihbaratı (GUR) 20 Mart’taki açıklamasında Wagner Grubu ile bağlantılı bir paralı asker grubunun Ukrayna’ya geldiğini açıkladı.

Rusya merkezli özel güvenlik şirketlerinden Wagner Grubu’nun adı, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde Kiev karşıtı isyan sırasında yaşanan çatışmalarda duyulmaya başladı.Profesyonel savaşçıların, Ukrayna’nın doğusunda Moskova yanlısı isyancılarla birlikte çatışmalara müdahil olduğu belirtilmişti.Rus makamları ise Wagner üyelerinin Moskova’dan emir aldığı ve bu yönde hareket ettiği yönündeki suçlamaları kesin bir dille red ediyor.

Patriot hava savunma sistemleri Slovakya’ya ulaşmaya başladı

ABD’nin gönderdiği Patriot hava savunma sistemleri Slovakya’ya ulaşmaya başladı.

Slovakya, Patriot’ların yerleştirilmesi karşılığında, Ukrayna’ya elindeki Rusya yapımı S-300 savunma sistemini verebileceğini açıklamıştı.

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’ya omuzdan atılan Stinger sistemlerinden daha uzun menzilli hava savunma sistemleri sağlama sözü vermişti.

Kremlin ise Ukrayna yolundaki askeri yardım konvoylarının meşru hedef olduğunu açıklıyor

Rusya, ilk defa ‘Kinjal hipersonik’ füze kullanarak Ukrayna’da bir cephaneliği vurdu

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konasenkov, Rus ordusunun Ukrayna’da Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konasenkov, Rus ordusunun Ukrayna’da İvano-Frankivsk bölgesinde bir cephaneyi ilk defa Kinjal hipersonik füze kullanarak vurduğunu duyurdu.

Konaşenkov, yaptığı açıklamada, Rus birliklerinin Bastion kıyı savunma sistemleriyle Ukrayna’nın Odessa bölgesinde Velikiy Dalnik ve Velikodolinskoe yerleşim birimlerinde Ukrayna ordusuna ait radyo-elektronik istihbarat merkezlerini imha ettiğini bildirdi.

Ukrayna’da ilk defa Kinjal hipersonik füzesi kullanıldığını açıklayan Konaşenkov, “18 Mart’ta, hipersonik aerobalistik füzelere sahip Kinjal füze sistemi ile İvano-Frankivsk bölgesindeki Delyatin yerleşim biriminde Ukrayna askeri birliklerinin büyük bir füze ve havacılık mühimmatının bulunduğu cephaneyi imha etti.” 

Gece saatlerinde de Ukrayna’ya ait 69 askeri unsurun imha edildiği bilgisini veren Konaşenkov, bunların arasında, 4 hava savunma füze sistemi, 4 komuta merkezi, 1 hedef belirleme radar istasyonu, 3 çok namlulu roketatar, 12 cephane ve 43 askeri teknik araç alanının bulunduğunu aktardı.

Rus hava kuvvetlerinin gece 12 İHA’yı vurduğunu ifade eden Konaşenkov, “Rus ordusu bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 196 insansız hava aracı, 1438 tank ve zırhlı araç, 145 çok namlulu roketatar, 556 obüs ve havan topu, 1237 özel askeri araç imha etti.” diye konuştu.

Bu arada, Rusya Savunma Bakanlığı, ABD yapımı 4 askeri arazi aracıyla keşif ve arama operasyonu yapan Ukrayna Silahlı Kuvvetleri grubuna füze saldırısı yapılmasına ilişkin görüntüler paylaştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Yüksek hassasiyetli füzeler tarafından vurulduktan sonra bu grup imha edildi.” ifadeleri kullanıldı.

RUSYA FÜZE SİSTEMLERİNDE OLDUKÇA ETKİN

Rusya, P-800, Oniks gibi pek çok türde ve sayıda süpersonik füze üretirken nükleer enerjiyle çalışabilen ve nükleer başlık taşıyan kıtalararası seyir füzesi 9M730 Burevestnik, Rusların en stratejik silahlarından biri kabul ediliyor.

Rusya’nın denizden ve karadan fırlatılabilen ve yaklaşık 1000 kilometre menzile erişebilen Tsirkon füzesi, Mach 4,5 ile Mach 6 arasında yüksek süpersonik ila hipersonik hızlara ulaşmayı hedefliyor.

Öte yandan Rusya’nın Hindistan ile ortak geliştirdiği BrahMos I adlı süpersonik füze, alanının en iyilerinden biri olarak görülüyor.

Ses hızının üç katına (Mach 3) çıkabilen ve 290 kilometre menzili bulunan BrahMos I, Rusya’nın Oniks füzesinin bir uyarlaması 300 kilograma kadar konvansiyonel savaş başlığı taşıyabilen BrahMos I, havadan, denizaltından ve gemiden fırlatılabiliyor.

Hindistan ile Rusya tarafından ortak geliştirilen BrahMos seyir füzesinin havadan atılan versiyonu BrahMos Blok III ile donatılmış Su-30 savaş uçakları, Ocak 2020’de Hindistan’da hizmete girdi.

Süpersonik teknoloji neredeyse bütün savaş uçaklarında kullanılırken kısa, orta ve uzun menzilli füzelerin yanında seyir füzelerinde ve gemisavar füzelerde de kullanılıyor.Uçuş hızları Mach 1’in üzerinde olan süpersonik füzeler, genellikle Mach 1 ile Mach 5 arasında yaklaşık 5000 km/saat seviyesine kadar erişebiliyor.Süpersonik füze programları, son yıllarda Mach 5’in üzerinde hıza sahip olan ve hipersonik olarak bilinen programların geliştirilmesi için basamak taşları olarak görülüyor.Kimyasal, biyolojik, nükleer ya da klasik harp başlıklarıyla donatılabilen süpersonik füzelerin tespiti ve takibi oldukça zor olduğu savunma sistemleri açısından oldukça risk oluşturuyor.

Geleneksel füzelerin aksine takibi çok zor olan süpersonik füzeler savunma sistemlerini de zorladığından pek çok ülke tarafından kullanılıyor.

Süpersonik füze sistemi dünya için yeni değil ancak çoğu ülkede kullanımı ve geliştirme süreci devam ediyor.

Rusya, Lviv’deki uçak tamir tesisini vurdu

Rusya, Ukrayna’ya başlattığı saldırıların 22. gününde Lviv şehrindeki uçak tamir tesisini hedef aldı.

Yerel saatle 06.00 sıralarında düzenlenen bombardımanın ardından gökyüzünü siyah dumanlar kapladı.

Lviv Belediyesi, Rus füzelerinin vurduğu Lviv Havalimanı yakınındaki tesisle ilgili, “Tamir merkezindeki binalar darbelerle yıkıldı. Ancak tesisin aktif çalışması önceden durdurulduğu için can kaybı bulunmuyor.” açıklamasında bulundu.

Belediye Başkanı Andriy Sadovyi, Lvivlileri hava saldırısı alarmı durumunda talimatları yerine getirmeleri konusunda uyararak olay yerinden fotoğraf çekilmemesi ve yetkililere kolaylık gösterilmesi çağrısında bulundu.

Rusya hedef gütmeden bombaladığı Ukrayna kentlerinin aksine, askeri hedefleri yüksek hassasiyetli ve uzun menzilli seyir füzeleriyle hedef alıyor.

Burada muhtemelen Ukrayna’nın yaşlanan savaş uçağı filosunun bakımı yapılıyordu.

Rusya’nın uzun menzilli füzeler kullanması da askeri analistleri şaşırtan bir diğer gelişme.

Rusya bugüne kadar hava hakimiyeti kurmayı başaramadı.

Batılı yetkililer Ukrayna’nın hava savunma sistemlerinin bunun esas nedeni olduğunu düşünüyor.

Fakat bu saldırının da gösterdiği gibi Rusya Ukrayna’nın mevcut hava savunma sistemlerini zayıflatmaya çalışıyor.

Uçak tamir tesisine yapılan bombardıman, Rusya’nın, Lviv bölgesine düzenlediği ikinci saldırı oldu. Geçen günlerde Rus füzeleri Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi’ni hedef almış, 35 kişi hayatını kaybederken 134 kişi yaralanmıştı.

Kiev’de vurulan bir füzenin enkazı binaya düştü: 1 ölü, 4 yaralı

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de havada vurulan bir füzenin enkazının, kentin kuzeyindeki bir binaya düşmesi sonucu bir kişinin öldüğü, dönt kişinin de yaralandığı açıklandı.

Acil durum yetkilileri, Podilskyi semtindeki dört katlı binadan 12 kişinin kurtarıldığını, 98 kişinin de tahliye edildiğini belirtti.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşenko’nun paylaştığı fotoğraflarda, ağır hasarlı binadaki alevlerle mücadele eden itfaiyeciler görülüyor. Geraşenko, kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı: Toplam 14.200 Rus askeri öldürüldü

Ukrayna’daki Rus işgali 23. gününe girerken, Ukrayna Savunma Bakanlığı, Facebook’taki günlük güncellemesinde, çatışmaların başlangıcından bu yana 14.200 Rus askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

Rusya ise son olarak 3 Mart’ta yaptığı güncellemede 498 askerinin öldüğünü duyurmuştu.

Bu arada AB’li yetkililer ise dün Rus asker kaybının 7 binin çok üzerinde olabileceğini, 14 bin askerin de yaralandığını açıklamıştı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı ayrıca, 450 tank, 93 uçak, 112 helikopter ve 43 uçaksavar sisteminin tahrip edildiğini savundu.

Biden, Ukrayna’ya 800 milyon dolarlık askeri yardım yapacağız, Putin için ‘savaş suçlusu’ dedi

ABD Başkanı Biden Ukrayna’ya 800 milyon dolar değerinde savunma yardımı yapacaklarını duyurdu. Yardım kapsamında Ukrayna’ya tanksavar, uçaksavar ve insansız hava araçları (İHA) verilecek.

Biden, Beyaz Saray‘da düzenlediği törenle Ukrayna’ya yönelik yeni savunma yardımını içeren kararnameyi imzaladı.

İmza törenine Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Genelkurmay Başkanı Mark Milley ve Savunma Bakan Yardımcısı Kathleen H. Hicks katıldı.

Biden, açıklamasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için ise ilk kez ‘o bir savaş suçlusu’ ifadesini kullandı.

Rusya’nın apartmanları bombaladığını ve hastanelere saldırdığını belirten Biden, “Bu zalimlikler tüm dünyada tepkiye yol açıyor. Tüm dünya Putin’e her ağır bedeli ödetmek konusunda birlik olmuş durumda.” diye konuştu.

Biden, Amerikan halkının Zelenskiy’nin yardım çağrılarına yanıt verdiğine, Kongrenin Ukrayna‘ya 13,6 milyar dolarlık yardım paketini her iki partinin de desteğiyle onayladığına işaret etti.

SİLAH YARDIMI İÇİNDE GEZİCİ MÜHİMMATLARDA BULUNUYOR

Gönderilecek silahlar arasında gezinen mühimmat diğer adıyla kamikaze mühimmatlarda bulunuyor. Gezici mühimmat, ABD özel harekat kuvvetleri tarafından birkaç yıldır kullanılmaktadır. Özellikle tanklara ve zırhlı araçlara etkili olarak gösteriyor. Ermenistan-Azerbaycan savaşında çok etili oldukları bilinmektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=EBNayBINEBc&t=2s

Türk Savunma Sanayinin önde gelen firması STM’de Sabit Kanatlı Akıllı Vurucu İHA Sistemi ALPAGU mühimmatlı test atışını 21 Haziran 2021’de gerçekleştirmişti.

ALPAGU, Taşınabilir Sabit Kanatlı Akıllı Mühimmat Sistemi, kara unsurları için taktik seviyede hem keşif ve gözetleme, hem de görüş hattı dışında kalan hedefleri yüksek isabetle vurmak için tasarlanmış, tek er tarafından taşınabilen, otonom veya uzaktan kumanda ile görev yapabilen sabit kanatlı taşınabilir bir akıllı mühimmat sistemidir.

UKRAYNA SAVUNMA BAKANLIĞI NATO ve AB İLE 24 SAAT ÇALIŞIYORUZ.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, ülkenin savunma yeteneklerini güçlendirmek için NATO ve AB ile 24 saat çalışıyoruz.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, şu anda Silahlı Kuvvetlere uluslararası yardım sağlanmasına ilişkin bilgilerin kamuoyuna açıklanmadığını, ancak bu yardımı cephede ilk öğrenenlerin düşman olduğunu söyledi.

SAHA DEĞERLENDİRMESİ 16-MART

Rus birlikleri muharebe kayıplarını kapatmak için büyük çaba gösteriyor. En son Mariupol yakınlarındaki 150. Makenize Piyade Tümen komutanını kaybeden Rus Genel Kurmayı, Ermenistan’dan, Gürcistan’daki kuvvetlerinden ve Doğu Askeri Bölgesi’ndeki rezerv birliklerini Ukrayna sınırına göndermeye devam ediyor.

Kiev çevresindeki Rus kuvvetleri, kısa vadede şehrin kuşatmasını tamamlamak için gerekli muharebe gücünü sağlamayacak gibi görünüyor. Kiev’in kuzeybatısında sınırlı başarısız saldırılar gerçekleştirdi, kuzeydoğu Ukrayna’da, Harkov’a veya Mykolayiv’e doğru taarruz operasyonları yürütmedi.

Rus kuvvetleri Donetsk Oblastı ve Mariupol çevresinde sınırlı toprak kazanımı elde etti ve şehirdeki sivil altyapıyı hedef almaya devam etti. Muhtemelen önümüzdeki günlerde Mariupol cebini daraltmaya devam edecek.

Şu anda Rus Kuvvetleri’nin birden fazla ilerleme ekseni boyunca eş zamanlı saldırılar gerçekleştiremeyecek durumda.

Rusya giderek artan bir şekilde uluslararası üslerinden güçlerini çekiyor. Ukrayna’daki artan kayıpları telafi etmek için cephede olan birliklerine takviye etmeye çalışıyor. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus kuvvetleri 16 Mart itibariyle Doğu Askeri Bölgesi’nden (EMD) ek rezervleri Ukrayna’ya yerleştirdiğini bildirdi. Ayrıca Rus Genelkurmayı “güneydeki ağır kayıplar nedeniyle” 5. Kombine Silahlı Ordusu (CAA) unsurlarını Kiev kuşatmasına göndermeyi “reddettiğini” bildirdi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı Rus işgalinin ilk 10 gününde kayıplara uğrayan birimleri konsolide ederek, subay kayıplarını telafi etmek için askeri yüksek öğrenimden erken mezun olan öğrencileri kullanarak ek Taktik Tabur Grupları (BTG’ler) oluşturduğunu bildirdi.

Ukrayna Kiev’in savunmasından sorumlu yeni bir askeri karargah kurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, Müşterek Kuvvetler Komutanı Vekili Oleksandr Pavlyuk’u yeni bir pozisyon olan “Kiev Bölgesel Askeri Yönetimi”’nin başına atadı. Başkentin savunmasını daha da güçlendirmek için Kiev çevresindeki Ukrayna eylemlerinin birleşik kontrolünü devralacağını ve Kiev’in sivil bölge valisi Oleksiy Kuleba tarafından destekleneceği duyuruldu.Muhtemelen Zelensky, yeni komuta yapısını, Kiev bölgesini savunmasından sorumlu deneyimli bir general yerleştirmek için kurdu.

Rusya, Ukrayna OTR-21 Tochka balistik füzesiyle Donetsk’i vurdu

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk bölgesinde bu sabah bir füze saldırısında 20 kişinin hayatını kaybettiği ve 28 kişinin yaralandığını öne sürdü.

Açıklamada, “Misket bombası yüklü OTR-21 Tochka balistik füzesiyle saldırı düzenlenmesi sonucu Donetsk’in merkezinde 20 sivilin yaşamını yitirdi, 28 sivil de ağır yaralandı.” ifadeleri kullanıldı.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, bu akşam gerçekleştirdiği basın toplantısında, Ukrayna operasyonuna dair gelişmeleri aktardı. ‘Yabancı paralı askerler’ konusuna değinen Konaşenkov, yabancı paralı askerlere, Ukrayna’nın neresinde olursa olsun merhamet gösterilmeyeceğini duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “Bilindiği gibi, bu tür saldırılar için ülkenin üst düzey yönetiminin onayı gerekiyor. Kiev rejiminin bu korkunç eylemini şiddetle kınıyoruz. Bu, Ukrayna’nın aşırı milliyetçi hükümetinin DHC ve LHC sivillerine yönelik 8 yıldır devam eden savaşı sürdürmeyi amaçladığını gösteriyor” ifadesine yer verildi.

Kaynak: Sputnik

İskander-M ve OTR-21 Tochka balistik füzeleri

Rusya aktif hizmetteki tek SRBM’sini, İskander-M’yi kullanırken, Ukrayna Kuvvetleride ellerinde sınırlı sayıda bulunan eski balistik füzeler OTR-21 Tochka balistik füzelerini kullanıyor. Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) tehlikelere karşı donatılan İskander füze fırlatıcıları arazide hareket edebiliyor. Füzeler 1100 km (684 mil) menzilde 70 km/sa (43 mph) hıza hedefine uluşabiliyor. İskander-M’nin 5-7 metrelik dairesel hata olasılığı (CEP) sahipken, OTR-21 Tochka ise 90 metrelik bir CEP’e sahiptir.

Kiev’de bir apartman vuruldu: En az 2 ölü

Ukrayna Acil Durumlar Servisi, Rus birlikleri tarafından gerçekleştirilen hava saldırısında başkent Kiev’deki 9 katlı apartmanın vurulduğunu ve 2 sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi.
Acil Durumlar Servisinin Telegram hesabından yapılan açıklamaya göre, yerel saatle 05.09’da Rus işgalcilerin düzenlediği hava saldırısında bir top mermisi başkent Kiev’in Obolonskiy semtinde yer alan çok katlı apartmana isabet etti.
Saldırı sonucu 9 katlı apartmanda yangın çıktı.
Kurtarma ekipleri olay yerinde apartmandaki 63 kişiyi tahliye ederken, 2 kişinin cansız bedenine ulaştı.
Rus birlikleri, aynı zamanda Kiev’deki Antonov fabrikasına da hava saldırısı düzenledi.
Öte yandan Sumi eyaletine bağlı Ahtirka kentinin de gece yoğun hava saldırısı altında kaldığı bildirildi.

Çin, Rusya’nın askeri destek istediği iddiasını yalanladı

Çin Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Pekin’den Ukrayna savaşı için askeri malzeme istediği yönündeki ABD’li yetkililerin iddialarının gerçek olmadığını açıkladı.Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, söz konusu iddiaları ‘dezenformasyon’ olarak niteledi.

Financial Times’a konuşan ABD’li yetkililer, Rusya’nın Çin’den askeri malzeme desteğinde bulunduğunu ileri sürdü. ABD’ye göre Çin’in Moskova’nın talebine nasıl bir yanıt verdiği bilinmiyor.Geçtiğimiz hafta ABD Hazine Bakanı Yellen, Çin’in Batı’nın yaptırımlarına karşı Rusya’ya yardım edeceğine inanmadığını, zira Çin’de iş dünyasının euro ve dolar üzerinden iş yaptığını söylemişti.

Kaynak: Euronews

Rus Ulusal Muhafız Komutanı, Ukrayna’da işler planladığımız göre gitmiyor

Rus Ulusal Muhafız Komutanı, Ukrayna’daki işgalin planlara göre gitmediğini kabul etti.

Reuters Haber Ajansı’nın haberine göre, Vladimir Putin’e yakın isimlerden ve eski koruması olan Viktor Zolotov “Evet, her şeyin istediğimiz kadar hızlı gitmediğini söylemek istiyorum” dedi.

Zolotov, yavaş ilerlemeyi Ukrayna’da halkın arasına gizlenen aşırı sağcı unsurları sorumlu tuttu.

Kaynak: Reuters

SAHA DEĞERLENDİRMESİ 13 MART

Rus Kuvvetleri 13 Mart’ta birkaç kara harekatı gerçekleştirdi. Bu harekatlardan Donetsk ve Luhansk Oblastlarında yeni toprak kazanımları elde etti. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı yaptığı açıklamada, Rus kuvvetleri ağırlıklı olarak yeni bir büyük saldırıya geçmek için önlemler aldığı, muharebe birimlerini yeniden gruplandırdığını belirtti. Rus kuvvetleri, hem Kiev’de hem de güney harekât yönlerinde lojistik desteği kuvvetlendirirken, takviye birlikleri sevk etmeye devam etti. Muhtemelen Rus kuvvetleri önümüzdeki hafta her iki ilerleme ekseninde daha büyük ölçekli saldırı başlatabilir.Fakat Kiev’in kuşatılmasını tamamlamak için gerekli muharebe gücünü henüz ulaşamadı. Muhtemelen uzun sürecek gibi görünüyor ya da hiç olmayacak.

RUSYA, KARABAĞ VE ERMENİSTAN’DAKİ KUVVETLERİNİ UKRAYNA SINIRINA KAYDIRIYOR

Ukrayna Genel Kurmayı açıklamasında, Rus Silahlı Kuvvetleri’nin Güney Askeri Bölgesi komutasındaki Ermenistan, Gümrü’deki 102. askeri üssünde konuşlu 800 personeli 9-10 Mart’ta Ukrayna’ya konuşlanmak üzere Rusya’da bilinmeyen bir yere gönderdiğini belirtti. Ayrıca Rusya’nın Ukrayna’daki kayıpları telafi etmek için Dağlık Karabağ’daki barış gücü konuşlandırmasındaki unsurları geri çağırdığını bildirdi.

Rusya’nın muhtemelen Ermenistan, Tacikistan ve Suriye’deki uluslararası konuşlandırmalarından daha fazla güç çekecek gibi görünüyor. Ukrayna, Rusya’nın Uzak doğusundaki Petropavlovsk-Kamchatskiy’de yerleşik 40. Deniz Piyade Tugayı’ndan (Pasifik Filosu’ndan) 1.500 askerini demiryolu üzerinden Belarus’a belirtilmeyen bir zamanda konuşlandırmayı planladığını bildirdi.

Ukrayna Askeri İstihbaratı Rusya’nın Suriye ve Libya’dan paralı asker topladığını iddia etti. Rusya’nın Suriye’de 14 asker toplama merkezi açtığı ve paralı askerlerin eğitim aldıktan sonra Moskova Oblastı’ndaki Chkalovsky hava üssüne nakledileceği belirtildi. Ukraynalı yetkililer, aceleyle eğitilmiş Suriyeli ve Libyalı paralı askerlerin konuşlandırılması haftalar veya aylar alacağını, ayrıca bu askerlerin Ukrayna’daki Rus güçlerinden daha düşük kalitede olacağını savundu.

Rusya’nın ülkenin batısındaki bazı hedeflere Tupolev Tu-95 bombardıman uçaklarıyla ve balistik füzeler ile saldırı düzenledi. Lviv bölgesinde Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi’ne (Yavoriv askeri eğitim alanı) Rusya’nın ülkenin batısındaki bazı hedeflere Tupolev Tu-95 bombardıman uçaklarıyla saldırı düzenlediği açıklandı. Lviv bölgesinde Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi’ne (Yavoriv askeri eğitim alanı) dün düzenlenen bombalı saldırı sonucu 35 kişi öldü, 134 kişi yaralandı. ABD ve NATO, Ukrayna kuvvetleriyle ortak eğitimlerinin çoğunu Yavoriv’de yürütüyordu. Yavoriv’i Polonya üzerinden askeri yardım teslimatları için birincil hazırlık alanı olarak kullanıyor. Kremlin 12 Mart’ta yaptığı açıklamada, Batı’nın Ukrayna’ya yaptığı yardımları meşru ‘askeri hedefler’ olarak ele alacağını duyurmuştu.

Rusya son günlerde başta Forpost-R Silahlı İnsansız Hava Aracı olmak üzere Ukrayna Hava sahasında yoğun SİHA kullanmaya başladı. Ukrayna Hava Kuvvetleri ve Hava Savunma sistemi hala aktif ve açıklamalara göre 3 Mart’ta iki Ka-52s helikopteri, bir Su-34 savaş uçağı, kimliği belirsiz bir Sukhoi jeti ve iki insansız hava aracını vurduğunu iddia etti.

Kaynak: Açık Kaynak İstihbaratı (OSINT), Sosyal Medya, Ukrayna Savunma Bakanlığı, Ukrayna Genel Kurmayı, ISW, CSIS, Rusya Savunma Bakanlığı, Sputnik ,Euronews, BBC, DW, Reuters, DP, TASS,

Rusya, Ukrayna’nın batısını Tupolev Tu-95 bombardıman uçaklarıyla vurdu.

Rusya’nın ülkenin batısındaki bazı hedeflere Tupolev Tu-95 bombardıman uçaklarıyla ve balistik füzeler ile saldırı düzenlediği açıklandı. Lviv bölgesinde Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi’ne (Yavoriv askeri eğitim alanı) dün düzenlenen bombalı saldırı sonucu 35 kişi öldü, 134 kişi yaralandı.

Saldırının ardından Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, NATO’ya bir kez daha Ukrayna hava sahasını kapatması çağrısında bulundu.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Lusk ve Ivano-Frankivsk’teki hedeflere havadan karaya füzelerle düzenlenen saldırıda 6 adet savaş uçağı kullanıldığı belirtildi.

Rus ordusu Cuma günü iki bölgede askeri hedeflerin vurulduğunu açıklamıştı. Medyada yer alan haberlere göre Lusk’ta savaş uçağı motorlarının tamiri için kullanılan bir fabrika hedef alındı.

Dinyeper’de de bir mevzinin saldırıya uğradığı öğrenildi. Ukrayna hava kuvvetleri de MiG-29 ve Su-27 tipi uçaklarla Rus uçaklarına yaklaşık 10 saldırı düzenlediklerini açıklandı. Ancak bu bilgiler henüz teyit edilemedi.

 

Kiev’in kuzeyinde çatışmalar şiddetlendi; Rusya, Mariupol’de camiyi bombaladı

Kiev’in kuzeyinde dün gece ve bu sabah çatışmalar şiddetlendi.

İngiltere Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre Rus güçleri başkente 25 kilometre uzaklığa kadar ilerledi.

Kiev’in kuzeybatısındaki kentler günlerdir yoğun Rus bombardımanına hedef oluyor. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun Kiev’i bloke etmek amacıyla kentin batısındaki ve kuzeybatısındaki direnişi kırmaya çalıştığını açıklamıştı. Ukrayna askerleri, Rus ordusunun kuzeydoğudan da ilerleyişini sürdürdüğünü kaydetti.

Ülkenin doğusundaki saldırılar da yoğunlaşıyor. Ukrayna basını, Cumartesi sabahı Kiev’in yanı sıra Odessa, Dinyeper ve Harkiv’de Rus hava saldırılarına karşı sirenlerin çaldığını bildirdi. Bir sanayi şehri olan Dinyeper ilk kez saldırılara hedef olurken, özellikle liman şehri Mariupol’da çatışmaların şiddetlendiği belirtiliyor. Kuşatma altındaki Çernihiv ve Sumi de Rus bombardımanına uğradı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı: Rusya, Mariupol’de Türklerin sığındığı Sultan Süleyman Camisi’ne top atışı yaptı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Rusya’nın Mariupol’de aralarında Türk vatandaşlarının da olduğu bir camiyi vurduğunu ileri sürdü.

Ukrayna’nın Mariupol kentinde 34’ü çocuk 86 Türk’ün sığındıkları Süleyman Camisi’nde mahsur kaldıkları açıklandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Süleyman Camisi’ne yapılan saldırıyı doğrulamadı.

SAHA DEĞERLENDİRMESİ – 12 MART

Rus kuvvetleri 12 Mart’ta Kırım’da ve Kiev’in doğusunda ve kuzeyinde sınırlı ilerleme sağladı. Fakat lojistik zorluklar, artan kayıplar ve sürekli Ukrayna karşı saldırıları ile kalmaya devam ediyor. Rus kuvvetleri son 24 saat içinde Kiev’in kuzeybatısında taarruz operasyonları düzenlemedi. Rus birlikleri Çernihiv çevresinde ve Kiev’in doğu eteklerine doğru sınırlı ilerleme kaydetti.

Kaynak: The Kyiv Independent

Ukrayna’nın devam eden karşı saldırıları ve Ukrayna’nın Bölgesel Savunma Kuvvetleri tarafından yapılan başarılı operasyonlar, Rusya’nın kuzeydoğu Ukrayna’daki uzun lojistik hattı tehdit etmeye devam ediyor.

Rus Kuvvetleri Güneyde bulunan Mariupol şehrini ele geçirmek için bombardımana devam etti. Şehrin doğu eteklerinde bazı mahallelerin ele geçirildiği bildirildi.

ABD istihbaratı, Rusya’nın 24 Şubat’tan önce Ukrayna sınırlarına yaklaşık 120 BTG yerleştirdiğini tahmin ediyor. Ukrayna ordusu imha edilen Rus BTG’lerinin sayısı hakkında herhangi bir resmi açıklama yapmadı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 12 Mart’ta Rusya’nın başarısız bir taarruz girişimi nedeniyle “taktik değiştirmek zorunda kaldığını”, Rus birliklerinin teçhizatı terk etmeye devam ettiğini açıkladı. Ayrıca takviye ile Rus birliklerinin oranının giderek arttığını belirten Ukrayna Genel kurmayı, yaygın olarak Rus lojistik hatlarında ve Rus askerlerde moral sorunlarını bildirmeye devam ediyor.

Ukrayna İstihbaratı, Muharebe kayıpları ve rezerv sorunlarını dengelemek için Rusya’nın DNR ve LNR’den askerler, Abhazya ve Güney Osetya’dan paralı askerler ve Rus hükümlü mahkumları çağırdığını belirtti.

MART-11

Stoltenberg; Türkiye Ukrayna’ya SİHA’larla önemli bir kapasite sağladı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ” Türkiye önemli kapasiteler de sağlıyor Ukrayna’ya. SİHA’lar bu noktada önemli “ dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı konusunda konuşan Jens Stoltenberg, “Yapabileceğimiz her şeyi yapıp bu savaşı bitirmemiz gerekiyor. Türkiye’nin girişimlerini takdir ediyorum” ifadelerini kullandı

Stoltenberg, bütün müttefiklerden Rusya’ya yaptırım uygulamalarını beklediklerini ve bu konuyu Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na da ilettiğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri, “Türkiye burada kilit bir rol oynuyor. Türkiye önemli kapasiteler de sağlıyor Ukrayna’ya. SİHA’lar bu noktada önemli” diye konuştu.

Putin’den Ukrayna güçlerine karşı savaşmak isteyen gönüllülere izin 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ortadoğu ülkelerinden 16 bini aşkın gönüllünün Donbass’a gelmek istediği yönündeki teklifi desteklediğini ve bu kişilerin bölgeye ulaşmalarına yardım edilmesi gerektiğini açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Güvenlik Konseyi üyeleri ile toplantısında, Ukrayna ordu güçlerinin ele geçirilen Javelin ve Stringer gibi Batı yapımı silahların Donbass’taki cumhuriyetlerin milislerine verilmesi önerisini destekledi.

Söz konusu teklifi, Savunma Bakanı Sergey Şoygu yaptı.Şoygu ayrıca, Ortadoğu ülkelerinden 16 bini aşkın gönüllünün, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerindeki milis güçlerine operasyonlarında yardım etmek adına bölgeye gitmek istediklerini kaydetti.

Bunun yanında Rusya Devlet Başkanı, Şoygu’dan, NATO ülkelerinin genişlemesi karşısında Rusya’nın Batı sınırlarının nasıl güçlendirilebileceğine ilişkin bir rapor hazırlamasını istedi. Söz konusu raporun hazırlanması ardından gereken kararları alacağını ekledi.

RIA: Rusya destekli güçler Mariupol’a açılan Volnovakha’yı ele geçirdi

Rusya devlet haber ajansı RIA’nın Savunma Bakanlığı’ndan aktardığına göre, Rusya destekli ayrılıkçıların kuşatma altındaki Mariupol limanının kuzeyindeki stratejik öneme sahip Volnovakha kentini ele geçirdiğine dair haberler geliyor.

Bu haber bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanmadı.

SAHA DEĞERLENDİRMESİ – 10 MART

Ukrayna Kuvvetleri Kiev’i kuşatmaya ve almaya çalışan Rus kara kuvvetleri unsurlarını durdurmak için büyük çatışmalara girme olasılığı giderek artıyor. Rus kuvvetleri Harkov çevresinde büyük ölçüde çıkmaza girmiş ve şehri ele geçirme çabalarında dikkati dağılmış görünüyor. Güneyde Mykolayiv çevresinde ve Zaporizhya’ya doğru ve doğuda Donetsk ve Luhansk çevresinde Rus kuvvetleri son 24 saatte çok az ilerleme kaydetti.

Rusya muhtemelen güney ve doğuda çok daha büyük bir muharebe gücüne sahip, önümüzdeki günlerde daha etkili taarruz operasyonlarına başlayabilir.

Rus ordusunun bugüne kadarki genel performansı göz önüne alındığında, bu tür operasyonların etkili menzili ve hızı sorgulanabilir. Rusya ve Ukrayna arasındaki sayısal farklılıklar olasılığa açık olmasına rağmen, Rus ordusunun operasyonlarının hızında veya başarısında ani bir değişikliğe yol açabilecek, yeniden yapılandığına, reform yaptığına, ders aldığına veya başka önlemler aldığına dair henüz hiçbir belirti yok.

Kiev çevresindeki Rus kuvvetleri, 8-9 Mart’ta sınırlı çabaların başarısız olmasının ardından 10 Mart’ta çok taburlu bir ölçekte taarruz operasyonları gerçekleştirmedi. Ukrayna kuvvetleri, Kiev’in doğusundaki Brovary bölgesinde bir Rus zırhlı sütununa ağır hasar verdi. Bu durum Rusya’nın Dnipro’nun doğu yakasında taarruz operasyonları için koşullar belirleme çabalarını aksattı.

Doğu Kiev’den Sumy yakınlarındaki Rus sınırına kadar uzanan Rus lojistik hatları Ukrayna direnişi tarafından taaruz altına alınması, Rusya’nın başkentin yakınlarına daha fazla muharebe gücü getirme çabalarını aksatmaya devam ediyor.Kiev çevresindeki sınırlı ve büyük ölçüde başarısız Rus taarruz operasyonları, Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı’nın, Rusya’nın büyük ölçekte taarruz operasyonları başlatmak için başkentin yakınında muharebe gücünden yoksun olduğu yönündeki tekrarlanan değerlendirmelerini giderek daha fazla destekliyor.

Ukrayna ordusu, 10 Mart’ta Rus ilerlemesini “her yöne” durdurduğunu ve Rus kuvvetlerinin moral bozukluğu nedeniyle saldırı hızını azalttığını bildirdi. Ukrayna Hava Kuvvetleri ve Ukrayna hava savunması çalışır durumda.Ukrayna Ordusu açıklamalarında son 24 saatte dört Rus Su-25 uçağı, iki helikopter ve iki seyir füzesi düşürdüğünü iddia etti.Rus ordusu Kiev çevresindeki biriliklerine takviye etmek için gereken sürenin uzadığı daha uzun zamana ihtiyaç duyduğu değerlendirilmektedir.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı 10 Mart’ta yaptığı açıklamada, Rus sabotajcıları Ukrayna kuvvetlerinin tanımlayıcı bir işareti olan sarı kol bantları taktığı konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca Rus sabotajcıları Kiev’in banliyölerinden tahliye edilen sakinler kisvesi altında Kiev’e sızmış olabileceğini belirtti.

Rus ve Belarus kuvvetleri yakın gelecekte batı Ukrayna’ya yeni bir ilerleme ekseni açma girişiminde bulunmaları pek olası görülmüyor. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna kuvvetleri Beyaz Rusya sınırını korumaya devam ettiğini bildirdi. Ayrıca Belarus’un Rus kuvvetlerine yakıt ve malzeme tedarik ettiğini ve Belarus üslerini kullanmasına izin verdiğini, ancak kendi kuvvetlerini kullanmadığı belirtildi.

ÇERNIHIV EKSENİ

Rus kuvvetleri 10 Mart’ta Çernihiv’e ele geçirmek için gerçekleştirdiği saldıralar başarısızlıkla sonuçlandı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna kuvvetlerinin 10 Mart’ta yerel saatle sabah 6:00’dan itibaren şehri ellerinde tutmaya devam ettiğini bildirdi. Ukrayna kuvvetleri ayrıca 10 Mart’ta Çernihiv yakınlarında bir Rus İskander-M füze taburunu imha ettiğini iddia etti.

Ukrayna Genel kurmayı 9 Mart’daki açıklamalarında 2. ve 41. Müşterek Harekat Ordusu ve 90.Tank Tümeni unsurlarının kuzeyden Chernihiv ve Kiev’e yönelik taarruzu devam ettiğini, bu taaruza 41. Müşterek Harekat Ordusu birlikleri 55. ve 41. Motorize Piyada Tugayı katıldığını açıklamıştı.

Ukrayna kuvvetleri, 10 Mart’ta Kiev’in doğu banliyösü Brovary’ye yönelik Rus saldırılarını başarıyla püskürttü. Ukrayna Genel Kurmayı, Brovary’de 90. Tank Tümenine bağlı 6. Tank Alay komutanı Rus Albay A. Zakharov’u öldürdüğünü iddia etti. Birkaç sosyal medya kullanıcısı, 9-10 Mart’ta Brovary’deki Rus kayıplarını doğrulurken, daha sonra CNN Haber Televizyonu tarafından doğrulanan videolar yayınlandı.

HARKOV EKSENİ

Rus kuvvetleri Harkov’u bombalamaya devam etti, ancak şehri büyük çapta kara saldırısı yoluyla ele geçirme girişimlerinde bulunmadı. Harkov Valisi Oleh Sinegubov, Ukrayna kuvvetlerinin 10 Mart’ta Harkov’un kuzey banliyösü Dergachi’yi Rus güçlerinden geri aldığını iddia etti.

Harkov ekseninden gelen Rus kuvvetleri güneydoğudaki operasyonlarına devam etti. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus kuvvetlerinin Harkov’un yaklaşık 110 kilometre güneydoğusundaki üç kasaba olan İzyum, Petrivske ve Hrushuvakha’yı ele geçirmeye çalıştığını bildirdi. Harkov ekseninden güneydoğuya ilerleyen Rus kuvvetleri, muhtemelen Donbas’tan batıya ilerleyen Rus kuvvetleriyle bağlantı kurmaya çalışıyor. Rus kuvvetleri 8 Mart’tan bu yana İzyum’u almaya çalıştığı ve başarısız olduğu göz önüne alındığında, yakın gelecekte bu bölgeyi ele geçirmesi pek mümkün görünmüyor.

LUHANKS OBLAST EKSENİ

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ve vekil güçlerin Donetsk ve Luhansk Oblastları’nda Kryvyi Rih şehrine odaklanan saldırılara devam ettiğini bildirdi. Donbas’taki askeri durum son 24 saat içinde önemli ölçüde değişmedi.

MARİUPOL

Rus kuvvetleri Mariupol’u kuşatmaya ve bombalamaya devam ediyor. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna kuvvetlerinin şehri başarıyla savunmaya devam ettiğini bildirdi.Ukrayna birlikleri Rusların “güneydoğu yönünde” ilerlemesini önlemeye odaklandığı belirtildi.

Donetsk Halk Cumhuriyeti kuvvetleri, 10 Mart’ta Mariupol yakınlarındaki, Azovskiy, Naydenovka, Lyapino, Vinogradar ve Azovstal metalürji fabrikası da dahil olmak üzere birkaç mahallenin kontrolünü ele geçirdiğini iddia etti.

KHERSON EKSENİ

Rus kuvvetleri, Mykolayiv’in eteklerine yönelik saldırılara devam etti. Ukrayna kuvvetleri ve sosyal medya hesapları Mykolayiv’in kuzeybatısında ve Kırım’dan Dnipro Nehri’nin batısındaki bölgede Rus ilerlemeleri devam ettiği, Voznesensk’te çatışmalar yaşandığını açıkladı. Ukrayna Genel Kurmayı, Mykolayiv’in yaklaşık 25 kilometre güneyi ve güneydoğusundaki yerleşim yerlerinde Rus kuvvetleri güvenli alan oluşturmaya çalışarak, İnhul Nehri’nin ötesine kuzeybatıya ilerlemeye çalıştıklarını fakat zorluk yaşadığını belirtti.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya’nın Kırım’daki Baltık Filosuna bağlı 336. Deniz Piyade Tugayı birliklerinin Zaporijya’ya yönelik saldırılara devam ettiğini, ancak toprak kazanımları elde edemediğini bildirdi.

SAHA DEĞERLENDİRMESİ – 9 MART

Rus operasyonları daha küçük bir ölçekte ve daha özel bir tarzda olsa da, Kiev’i kuşatmaya ve taarruza devam edildi.Kiev’ daha büyük ve daha tutarlı bir genel saldırı olasılığı hala mümkün. Bir Rus takviyeli tugayı batı eteklerinden Kiev’e doğru ilerlemeye çalıştığı ve çok az ilerleme kaydettiği bildirildi.Kiev’e doğu yaklaşımlarında Ukrayna kuvvetleri iletişim hatlarına ustaca ve kararlı bir şekilde taciz etmesi sonucu, Rus birlikleri Sumy ve Chernihiv çevresindeki Rus üslerinden kenar mahallelere uzanan uzun iletişim hatlarını korumaya odaklanması nedeniyle durgunluk içindeydi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı 8 Mart’ta, beş kadar Rus Taktik Taburu’nun (BTG) Babintsi yakınından Kiev’in yaklaşık 25 kilometre kuzeybatısındaki Bucha’ya saldırdığını, ancak geri püskürtüldüğünü bildirdi.Bu bölge günlerdir sık ​​sık çatışmalara sahne oluyor. İrpin’in eski belediye başkanı Rusların kasabanın çoğunu kontrol ettiğini söylemişti.Ukrayna Genel Kurmayın açıklaması doğru ise dikkate değer bir gelişme olacaktır. Ukrayna ordusu Rus saldırı gücünün boyutunu abartıyor ve küçümsemiyorsa Rus kuvvetlerinin Kiev çevresindeki etkili muharebe güçlerinin çoğunu kaybettiği anlamına gelir. Fakat bağımsız kaynaklar tarafıdan bu bilgi doğrulanmadı.

Rus kuvvetleri, Chernihiv kasabasını ele geçirme ve kuşatma faaliyetlerine devam etti. Ukrayna Genel kurmayı 9 Mart’daki açıklamalarında 41. Müşterek Harekat Ordusu ve 90. Tank Tümeni unsurlarının kuzeyden Chernihiv ve Kiev’e yönelik taarruzu devam etti. Bu taaruza 41. Müşterek Harekat Ordusu birlikleri 55. ve 41. Motorize Piyada Tugayı katıldı. Ukrayna kuvvetleri 9 Mart’ta Çernihiv’i ellerinde tutmaya devam ettiklerini bildirdi.

Sumi ekseni boyunca Rus birlikleri doğu Kiev’e doğru olan lojistik hatları güvence altına alma çabalarını sürdürdü. Bu harekatı desteklemek için Chernihiv’in güneyinden Desna’nın doğusuna faaliyet gösteriyor olabilir. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı 8 Mart’ta Rus birliklerinin Kiev’in yaklaşık 65 kilometre kuzeydoğusundaki Kozelets civarında bulunan İstihkam birliklerini duba köprüleme ekipmanı ile hareket ettiklerini bildirdi. Rusların Desna’yı geçmek için bu köprülere ihtiyacı var. Ayrıca Ukrayna birlikleri Sumy yakınından Nizhyn’e ve hatta daha kuzeyde, neredeyse Rusya sınırında olan Hlukhiv’e kadar Rus lojistik konvoylarına saldırılara devam ettikleri belirtiliyor. Bu gelişmeler Rus birliklerinin Lojistik hatları korumaya odaklandığını göstermektedir.

Rus kuvvetleri Harkov’u bombalamaya devam etti. Ancak şehre büyük çapta kara saldırısı düzenlenmedi. Ruslar muhtemelen Sumy’yi ele geçirmeyi planladıklarından büyük bir gücü Sumy tarafına kaydırdı. Ukrayna Genel Kurmayı, Rusların Sumy’ye saldırmak için büyük bir hazırlık yaptıklarını, bunu desteklemek için hava operasyonlarını arttırdıklarını açıkladı.Sosyal medya hesaplarında bunu doğrulayan bilgiler yer aldı.

Rus kuvvetleri Mariupol’u kuşatmaya ve bombalamaya devam ediyor. Mariupol Belediyesi yetkilileri, Facebook üzerinden yapılan bir paylaşımda şehirdeki bir çocuk hastanesi ve doğumevinin Rus hava saldırısında tamamen yerle bir edildiğini bildirdi.Yetkililer, yaralananlar arasında personel ve doğum yapan kadınların da bulunduğunu söyledi.Donetsk’teki askeri yönetimin başkanı Pavlo Kirilenko, “yaralı çocuk sayısı Tanrı’ya şükür sıfır ve umarım böyle kalır” ifadelerini kullandı.

Kherson çevresindeki Rus kuvvetleri, Odesa yerine kuzeydoğuyu Zaporizhya’ya doğru gitmeyi deneyecek gibi görünsede, Mykolayiv’e nihayetinde batıya Odesa’ya doğru ilerlemeye odaklanmış gibi görünüyor. Mykolayiv’den Novyi Buh’a giden yol boyunca Rusların sınırlı ilerleyişi küçük ölçekliydi ve pek başarılı olmadı. Sosyal medya hesapları 9 Mart’ta Kherson ve çevresine büyük bir Rus takviye kuvveti geldiğini gösteriyor.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı’nın 9 Mart tarihli açıklamasında, sivil giyimli Rus askerlerinin Kherson’dan Mykolayiv’e doğru hareket ettiğini açıkladı. Bu takviyelerin muhtemelen Mykolayiv’i ele geçirmeyi veya pas geçmeyi amaçladığını da belirtti. Sosyal medya hesapları Rus kuvvetlerinin Mykolayiv’i kuşatmak için Dnipro’nun doğu yakasından geçtiğini gösteriyor.

Polonya, elimizdeki tüm MIG-29 verebiliriz; Pentagon, Polonya’nın teklifini makul bulmadık

Polonya, kendi hava kuvvetlerinin envanterinde bulunan kullanılmış tüm Rus yapımı Mig-29 savaş uçaklarını Ukrayna’ya verilmek üzere Almanya’da bulunan Rammstein Hava Üssü’ne konuşlandırmaya ve ABD’nin hizmetine sunmaya hazır olduğunu bildirdi.

Varşova yönetimi ayrıca, benzer uçaklara sahip diğer NATO üyelerini de aynı adımı atmaya çağırdı.

Polonya Dışişleri Bakanlığı, “Polonya makamları, devlet başkanı ve hükümet üyeleri arasındaki istişarelerin ardından, elindeki tüm MIG-29 jetlerini derhal ve ücretsiz olarak Ramstein Hava Üssü’ne göndermeye ve bu uçakları, ABD hükümetinin hizmetine sunmaya hazırdır. Aynı zamanda Polonya, ABD’den buna karşılık gelen operasyonel yeteneklere sahip kullanılmış uçaklar sağlamasını talep etmektedir. Polonya, uçakların satın alma koşullarını derhal belirlemeye hazır. Polonya Hükümeti, MIG-29 jetlerine sahip diğer NATO müttefiklerinden de aynı doğrultuda hareket etmelerini talep etmektedir” denildi.

Ukrayna medyasında yer alan haberlere göre Washington, Mig-29’lara karşılık Polonya’ya F-16 savaş uçakları gönderecek.

Pentagon: “Polonya’nın Teklifini Makul Bulmadık”

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Victoria Nuland NATO üyesi Polonya’nın MIG-29 savaş uçaklarını Amerika’nın kullanımına sunma kararının “sürpriz” olduğunu belirtti.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de Polonya hükümetiyle temasta olduklarını ancak Polonya’nın bu teklifinin makul olduğunu düşünmediklerini belirtti.

Yapılan yazılı açıklamada, Polonya’nın sahibi olduğu savaş uçaklarını Ukrayna’ya gönderme konusundaki kararın Polonya hükümeti tarafından alınması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, “Ukrayna’ya devam eden güvenlik yardımı konusunda müttefik ve ortaklarımızla istişare içinde olmayı sürdüreceğiz çünkü Polonya’nın teklifi bu konunun ortaya koyduğu karmaşık unsurlardan bazılarını göstermekte. ABD hükümetinin kullanımında olan savaş uçaklarının Almanya’daki bir NATO/ABD üssünden ayrılarak Ukrayna üzerinde Rusya ile tartışmalı olan bir hava sahasına uçması ihtimali tüm NATO ittifakı için ciddi endişeleri gündeme getirmektedir. Bunun için sağlam bir mantık olup olmadığı bizim için net değildir” denildi.

 Kremlin’den Polonya uçaklarına ilişkin açıklama

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Polonya’nın MiG-29 uçaklarını Ukrayna’ya vermesi planı için “tehlikeli bir senaryo” yorumunu yaptı. Peskov “Bu oldukça arzu edilmeyen ve potansiyel olarak tehlikeli bir senaryo” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise Çarşamba günü bir kez daha Batı ülkelerine çağrı yaparak Polonya’nın teklifiyle ilgili kararı hızlı bir şekilde  vermelerini istedi.

Telegram kanalından görüntülü mesaj yayınlayan Zelenskiy, “Ne zaman bir karar verilecek? Bakın biz bir savaştayız” diyerek, “Sizden bir an evvel karar vermenizi istiyoruz. Bize uçakları gönderin” söyleminde bulundu.

Rusya Çarşamba sabahı geçici ateşkes ilan etti

Moskova, Ukrayna’da Çarşamba sabahı sivil halkın tahliyesi için geçici ateşkes ilan ettiğini açıkladı. ABD Başkanı Joe Biden Rusya’dan doğal gaz ve petrol ithalatını yasakladıklarını açıkladı.

ABD, Polonya’ya 2 Patriot bataryası gönderiyor

ABD Avrupa Komutanlığı, 2 adet Patriot bataryasının “savunma amaçlı olarak” Polonya’ya gönderileceğini açıkladı.

ABD Avrupa Komutanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Avrupa Komutanı General Tod Wolters, iki adet Patriot hava savunma bataryasının Polonya’ya gönderilmesi talimatını verdiğini duyurdu.

8 MART

İnsani koridordan sivillerin tahliyesi yeniden başladı

Ukraynalı yetkililer, Sumi ve başkent Kiev yakınlarındaki İrpin kentlerinden sivillerin tahliyesine başlandığını açıkladı.

Kiev Bölge Valisi Oleksiy Kuleba, “9.30 (yerel saat ile) dolayında 150’den fazla kişi tahliye edildi ve tahliye faaliyetleri sürüyor” açıklamasında bulundu.

Basın mensupları, Kiev’in Irpin banliyösünden binlerce sivil, çocuk, ve yaşlı halı ve kilimlerin sedye görevi gördüğü derme çatma bir köprüden taşınarak geçtiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, Ukrayna’daki savaştan kaçanların sayısının “bugün veya yarın” 2 milyonu geçmesinin beklendiğini açıkladı. Örgütün başkanı Filippo Grandi Oslo’da yaptığı açıklamada, “2 milyon eşiğini bugün ya da en geç yarın geçeceğimizi düşünüyorum” dedi.

BM’nin verilerine göre, Rusya’nın işgalinin ardından Ukrayna’dan şimdiye kadar yaklaşık 1 milyon 700 bin kişi ayrıldı. Grandi, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’nın ilk kez bu kadar kısa sürede böylesine yoğun bir göçle karşılaştığını söyledi. 

8 MART

DEĞERLENDİRME

Rus Kuvvetleri Kiev’i doğu ve batıdan ele geçirmek için saldırı hazırlıklarını tamamlıyor. İkmal ve takviye kuvvetleri bir araya toplayarak, hatları ilerletmeye ve istikrara kavuşturmaya çalışacaktır. Kiev savunmasına zarar vermek ve moralini bozmak için, şehre hava taaruzu, top ve füze ateşi ile saldırmak için hazırlık yapıyor. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı 6 Mart açıklamasında, Rusların başkenti ele geçirmek için ihtiyaç duyacakları kaynakları toplamaya başladı. Açıklamada, şu anda Ukrayna kuvvetleri şehri tutarlı savunması sürdürdüğünü kaydetti.

Rus kuvvetleri son 24 saatte Kiev merkezinin yaklaşık 20 kilometre kuzeybatısındaki İrpin kasabası ile İrpin’in yaklaşık 4 kilometre kuzeyindeki Bucha kasabası kontrolünü sağlama çabalarını sürdürdü. Genelkurmay Başkanlığı 6 Mart’ta Rus tank ve motorlu piyade birliklerinin Irpin bölgesinde faaliyet gösterdiğini bildirdi. Sosyal medyaya yansıyan görüntüler bu değerlendirmeyi desteklemektedir.Rusların, İrpin’i teslim olmaya zorlamak için Suriye’de yürüttükleri faaliyetlere benzer şekilde, şehri kuşatarak ve ‘açlıktan öl’ yaklaşımını kullanacakları tahmin ediliyor.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı 7 Mart açıklamasında, Çeçen lider Ramazan Kadırov’un gönderdiği birliklerin Rus unsurları ile birlikte İrpin’in yaklaşık 7,5 kilometre güneybatısındaki Myla kasabasında sivil hedefleri bombaladığını bildirdi.Rus kuvvetleri ’41. Müşterek Harekat Ordusu ‘ unsurları Chernihiv’in güney eteklerinde yoğunlaşıyor. Kasabayı kuşatmak ve muhtemelen ele geçirme niyetinde olduğu belirtildi.

Sumy ekseninde 7 Mart itibariyle Rus birlikleri Kiev’in doğu eteklerine yerleşiyorlar. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Kiev merkezine yaklaşık 70 kilometre kuzeydoğusundaki Nova Basan’da bir Rus silah deposuna 6 Mart’ta başarılı bir saldırı düzenlendiğini bildirdi. Rus çok namlulu roketatar sistemi (MLRS) birimleri Brovary yakınlarındaki Peremoha civarından 23 kilometre uzaklıktan Kiev’in merkezine ateş açtığına dair sosyal medya haberleri mevcut. Ruslar, Sumy’yi henüz ele geçirmedi; Ukrayna kuvvetleri yol boyunca Rus konvoylarına saldırılar düzenlemeye devam ettikleri için, bu kadar uzun bir lojistik hattı sürdürmekte zorluklarla karşı karşıya. Sumy’nin yaklaşık 68 kilometre güneyinde, Kharkiv’in 100 kilometre kuzeybatısında Okhtyrka yakınlarında Rus kuvvetlerinin yüzde 50 kayıp verdiğini ve ikmal yapmak zorunda kaldıkları kaydedildi. Bu genişletilmiş ilerleme hattı boyunca Rus lojistik pozisyonlarına karşı devam eden Ukrayna saldırıları, Rusya’nın Kiev’e doğudan bir kara saldırısı başlatma çabalarını geciktirebilir hatta kesintiye uğratabilir.

Sosyal medya haberlerinde Ukrayna güçleri Romny kasabasını hala kontrol ettiği belirtildi. Ukrayna medyasıda Lebedyn kasabası hala Ukrayna kontrolünde olduğunu belirtti. Rusların bu eksen boyunca yolun tamamını henüz güvence altına almadıkları bildiriliyor. Ruslar, başkenti ele geçirmeye kalkışmadan önce, doğu Kiev’e giden kara iletişim hatlarını güvence altına almaya çalışacaktır. Bunu yapmazlarsa Kiev’e yapacakları harekat sırasında aksama ve zorluklarla karşılaşma riskiyle karşı karşıya kalır.

Rus kuvvetleri Harkov’a havadan ve karadan ateş açmaya devam etti, ancak şehre karadan taarruza geçmedi. Sosyal medya hesaplarında, Rus saldırılarının ayrım gözetmeksizin Harkov ve çevresindeki Rus bombardımanları etkilerini gösteriyor. Ukrayna Savunma Bakanlığı, Harkov yakınlarındaki çatışmalarda bir Rus generalin öldürüldüğünü duyurmuştu. Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Başkanlığı’nın açıklamasına göre 41’nci Ordu Başkan Yardımcısı Tümgeneral Vitali Gerasimov’la birlikte bazı üst düzey subaylar da öldü.

Luhanks bölgesinde, Ukrayna kuvvetleri 6 Mart’ta Severodonetsk yakınlarında faaliyet gösteren Rus güçlerine ve Luhansk’taki bir petrol deposuna saldırı düzenlediği sosyal medya hesaplarında yer aldı.

Rus kuvvetleri Mariupol’u kuşatmaya devam etti. Mariupol’un yaklaşık 56 kilometre kuzeyindeki Volnovakha’yı doğudan ve batıdan ele geçirme çabaları yoğunlaştı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Volnovakha’nın yaklaşık 50 kilometre batısında, Rusların elinde olduğunu, Lubymivka civarında çatışma yaşandığını bildirdi. Rus birlikleri 7 Mart’ta Mariupol’un kuzeybatısındaki Staryi Krim mahallesine girmeye çalıştığını belirten Ukrayna Genel Kurmay Başkanlığı Rus birliklerinin püskürtüldüğünü açıkladı. Sosyal medya hesaplarıda Mariupol ve çevresindeki çatışmaların yoğunluğunu doğruluyor.

Ukrayna Genel Kurmay Başkanlığı Herson ve Odesa hattında Herson civarında faaliyet gösteren 17 Taktik Taburdan (BTG) ikisinin Mykolayiv’e odaklandığını açıkladı. Yönlendirilen taburlardan biri Vosnesensk’e doğru ilerlediği, diğerinin muhtemelen Odesa’ya doğru ilerlemeye tahsis edildiği bilgisi var. (ancak bu ilerleme başlamadı) BTG Taburlarından dördü kuzeye Zaporizhya’ya doğru hareket ediyor. Üçü Mariupol ele geçirmeye çalışıyor.

Sosyal Medya Hesaplarında 6 Mart’ta Rus zırhlı araçlarının Heniches’k’ten muhtemelen Mariupol veya Melitopol’a doğru ilerlediğini gösteriyor. Ayrıca Herson Hava Üssü’nde yaklaşık 49 Rus helikopteri görülüyor.

Rus kuvvetleri, Kırım’ın kuzeyinden Zaporizhya şehrine doğru operasyonlara öncelik veriyor gibi görünüyor. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı 7 Mart’ta Rus birlikleri Zaporizhya’nın yaklaşık 110 kilometre güneyindeki Melitopol’deki hava sahasını kapattığını bildirdi. Sosyal medya hesapları kuzeye Zaporizhya’ya doğru ilerleyen üç Rus BTG’sini tespit etmişti. Ukraynalılar diğer şehirleri gibi Zaporizhya savunursa Rus birliklerinin bu ölçekte bir saldırı ile şehri kuşatması veya ele geçirmesi pek olası değildir.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 6 Mart’ta bir Rus BTG’sinin Mykolayiv’in yaklaşık 50 kilometre kuzeyindeki Kashpero-Mykolaivka’da Inhul Nehri’ni geçtiğini bildirdi. Mykolayiv’i ele geçirme mücadelesi uzun sürerse muhtemelen Odesa’ya hazırlanan Rus saldırısı gecikecektir.

7 MART

Rusya, Kiev’in de aralarında olduğu şehirlerde sivillerin tahliyesi için ateşkes ilan edileceğini duyurdu

Rusya, Ukrayna’nın Kiev, Mariupol, Harkov ve Sumi şehirlerinden sivillerin tahliyesi için Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla geçici ateşkes ilan ettiğini duyurdu.

Bu şehirlerde, sivillerin tahliyesi için insani koridorlar açılacağı duyuruldu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ricası ve savaştan etkilenen kentlerdeki durumun vahameti nedeniyle alınan karar olduğu bildirildi.

AGİT Özel İzleme Misyonu’nun geri kalan tüm üyeleri Ukrayna’dan ayrılıyor

AGİT Özel İzleme Misyonu’nun geri kalan tüm üyeleri Ukrayna’dan ayrılıyor. AGİT, “Tüm uluslararası misyon üyelerinin geçici tahliye süreci neredeyse tamamlandı. Kalan son grup üst yönetim ekibi Ukrayna’dan ayrılacak.” dedi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Karadeniz’de bir Rus donanmasına ait savaş gemisini vurduğunu açıkladı. Odesa Bölgesel Askeri Yönetiminin Operasyonel Karargahı sözcüsü Serhiy Bratchuk’a, “Eksi bir düşman savaş gemisi. Düşman kayıplara uğradı. Aferin çocuklar.” açıklamasında bulundu.

Bratchuk, “henüz devriye gemisi mi, yoksa roket taşıyan bot mu olduğuna dair bir onay yok, ancak kesinlikle eksi bir gemi” dedi.

Ukrayna birlikleri dün gece Kherson bölgesinde üç düzineden fazla düşman helikopterini imha ettiği açıklandı.Ukrayna Deniz Kuvvetleri sosyla medyadan yaptığı açıklamada, Kherson yakınlarındaki Chornobaivka havaalanına yapılan gece bombardımanda 30 düşman helikopteri ve personeli imha edildiğini belirtti.

İsveç Genelkurmay Başkanı Micael Byden, devlet televizyonu SVT’ye yaptığı açıklamada Ukrayna’ya daha önce göndereceklerini açıkladıkları 5 bin AT4 tanksavar silah, 5 bin çelik yelek, 5 bin askeri kask ve 135 bin askere yetecek hazır gıdanın yerine ulaştığını belirtti.

Ukrayna birlikleri tankların arkasından gelen ikmal hatlarını vuruyor. Chernihiv Oblast yakınlarında tahrip edilen Rus Konvoyu

Zelenskiy; Rusya, Vinnytsia’ya sekiz füze fırlattı ve havaalanı tamamen yok edildi

Ukrayna Devlet Başkanı vatandaşlarına yaptığı video konuşmasında, Rusya’nın Vinnytsia’ya sekiz füze fırlattığını ve havaalanını tamamen yok edildiğini söyledi.

Rusya’nın Odessa kentini bombardımana hazırlandığını belirten Zelenskiy, “Bu savaş suçu olur, Bu askeri bir suç olur. Bu tarihi bir suç olur” diye konuştu.

DEĞERLENDİRME – 7 MART

Sahadaki askeri durum son 24 saat içinde önemli ölçüde değişmedi. Rus kuvvetleri, Kiev’in doğusu ve batısında, Harkov’un batısında ve Mykolayiv-Odesa’ya doğru saldırı operasyonları için toplanmaya devam ediyor. Ancak henüz büyük ölçekli kara saldırıları başlamadı.

Kiev’de Batı kuşatmasını ilerletmek için sınırlı hareketler gerçekleştirdiler, ancak fazla bir zemin kazanamadılar.Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 18 Taktik Tabur Grubunun (BTG) şu anda Kiev’in batı kısımında faaliyet gösterdiğini bildirdi. Genelkurmay, Rus 76. Hava İndirme Tümeni unsurlarının, Kiev merkezinin yaklaşık 20 kilometre batısındaki Belhorodka’ya doğru ilerlemeye çalıştığını (Teyit edilmedi) iddia etti. Eğer böyle bir operasyon, teyit edilirse, muhtemelen Rus kuvvetlerinin şu anda işgal ettikleri konumlardan batıya doğru başkente daha yakın hareket etmeye çalıştıklarını ve batı tarafında Kiev’in kuşatılmasını tamamlamak için daha kısa bir rota sağlamaya çalıştıklarını göstermektedir. Rus birliklerinin bu operasyonu başarıyla tamamlayacak muharebe gücüne sahip olup olmadığı belli değil.

Kiev’in kuzeyinde kalan Chernihiv kenti 5 Mart’ta Rus kuvvetlerinin termobarik silahların içinde bulunduğu MLRS (muhtemelen TOS-1A thermobaric MLRS) fırlatıcılarını öne çıktığı bir saldırı gerçekleştirilmişti.Son iki günde Rusların Çernihiv’e yeni bir saldırı başlatmadığı bildiriliyor.Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna kuvvetlerinin Çernihiv’i hala elinde tuttuğunu bildiriyor.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Kiev yakınlarındaki Dnipro’nun doğu yakasındaki Rus birliklerinin, muhtemelen Peremoha üzerinden güneye, Boryspil Havaalanı’na doğru yeni bir ilerlemeye hazırlanmak amacıyla Brovary yakınlarında yeniden toplandığını bildirdi.Bu durum Rus birlikleri Kiev’i batıdan kuşatırken, bu yönden gelecek ilerleme Kiev’in doğudan kuşatılmasını tamamlamaya yönelik olacaktır. Ayrıca Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı Ukrayna kuvvetlerinin 5 Mart’ta Sumy Oblastı’nda bilinmeyen büyüklükte bir Rus mekanize kuvvetini mağlup ettiğini iddia etti.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı 5 Mart’taki açıklamasında, 23 Taktik Tabur Grubunun BTG’nin muhtemelen Harkov‘un batısı ve kuzeybatısında yoğunlaştığını ve Lubny, Poltava ve Kharkiv‘e yönelik taarruz operasyonlarına hazırlandığını değerlendirdi. Rus taarruz harekatı, Kiev’i doğu Ukrayna’dan izole etmek, Dnipro‘yu ele geçirmeği hedeflediği değerlendirilmektedir. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusların, Dnipro’da Cherkasy yakınlarındaki Kaniv Hidroelektrik Santrali’ni ele geçirme niyetinde olduğunu, bunu gerçekleştirmek için Lubny ve Poltava’ya yönelik bir taarruzu destekleyebileceğini iddia ediyor. Bölgedeki arazi mekanize taarruz operasyonları için elverişli olmasına rağmen Rus Kuvvetleri şu ana kadar başarılı bir taarruzlar gerçekleştiremedi.

İki Rus BTG’si Kuzey Donets Nehri yakınında güneydoğuya ilerleme çabalarını sürdürdüğünü ancak önemli bir ilerleme kaydetmediği bildirildi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 7’nci Hava İndirme Tümeni’ne bağlı üç Rus BTG’sinin 5 Mart’ta Mykolayiv‘e saldırdığını ancak geri püskürtüldüğünü bildirdi.Bölgeden sosyal medya hesaplarından gelen görüntülerde hasar görmüş Rus araçları yansımıştı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, 6 Mart’ta Rusya’nın Odesa’yı bombalamaya hazırlandığını iddia etti, ancak bu iddia doğrulanmadı.Rusya’nın Odesa’ya amfibi bir saldırı için hazırlıklarına dair ek bir gösterge gözlenmedi. Rus komutanlar, Odesa’ya amfibi saldırı gerçekleştirmeden önce, Rus kara kuvvetlerinin Mykolayiv’de ve kuzeyinden bir geçiş sağlamasını bekleyeceklerdir. Fakat bu harekatı yapacaklarına dair bir kanıt yok.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Moldova’nın ayrılıkçı Transdinyester bölgesinde Rus kuvvetlerinin yüksek alarmda olduğunu, ancak morallerinin bozuk olduğunu ve Ukrayna’da savaşmak istemediklerini de iddia etti. Rusya, Moldova muhalefetine rağmen yaklaşık on yıllardır Transdinyester’de üç tabur bulunduruyor. Bu taburlar düşük hazırlık seviyelerine sahip ve kendi başlarına etkili mekanize manevra operasyonları yürütmeleri pek mümkün değil.

6 MART

Ukrayna’da geçici ateşkes devreye girmedi, tahliyeler yapılamadı

Ukrayna ve Rusya arasında Mariupol ve Volnovakha şehirlerindeki vatandaşların tahliye edilmesi için anlaşmaya varılan geçici ateşkes devreye girmedi. Ukrayna Rusya’yı saldırıları sürdürmekle suçladı; Rusya ise ateşkesin uygulanamamasından ‘Ukraynalı milliyetçilerin’ sorumlu olduğunu öne sürdü.

Ukrayna’nın işgalinin 10’uncu gününde Kiev’in banliyöleri Irpen, Bucha, Hostomel ve Vorzel’de sivillerin tahliyesine devam edildi. Kiev’in kuzey batısında kalan Borodianka kasabasında çatışmalar sonrasında şehir merkezi tamamen tahrip oldu. Kasaba Rus birliklerin eline geçti.

Kiev Bölgesel Askeri İdaresi Başkanı Oleksiy Kuleba Ukrayna’dan 24 TV kanalı verdiği demeçte, Irpin, Bucha, Hostomel, Vorzel ‘de sivil tahliyelerin devam ettiğini bu bölgelerde şiddetli çatışmaların devam ettiğini söyledi.

Kiev ile İrpen arasındaki demiryolu bağlantısını kestiklerini belirten Oleksiy Kuleba, ” İrpen’de yoğun çatışmalar yaşanıyor” dedi.

Rusya’nın, Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarındaki 64 kilometrelik askeri konvoyunun ilerleyişi son günlerde durmuş görünüyor.Bölgeden gelen ve konvoyun boyutunu gösteren son uydu görüntüleri, yakında bir saldırı düzenlenebileceğine işaret ediyor.Ancak İngiltere ve ABD yetkililerine göre, lojistik bir sorun konvoyu yavaşlatmış olabilir.

Çernihiv bölgesinde, Ukrayna ordusu Kiev şehrine doğru ilerleyen Rus kuvvetlerinin ilerleyişini durdurduğu bildirildi. Kuzey Operasyonel Komutanlığı’nın açıklamasında, “Bugün Chernihiv bölgesinde, Kuzey Harekât Komutanlığı birliklerinin birimleri düşman kuvvetlerini yendi ve bir kez daha onların Ukrayna başkentine doğru ilerlemesini engelledi” deniyor.

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı 5 Mart 23:00 itibariyle yaptığı açıklamada, Ukrayna Hava Kuvvetleri tarafından üç helikopter düşürüldü. Bir Su-25 saldırı uçağı ve bir helikopter, Ukrayna Kara Kuvvetleri Güney Harekat Komutanlığı askerleri tarafından, İki Su-34 avcı-bombardıman uçağı, Ukrayna Kara Kuvvetleri Kuzey Operasyonel Komutanlığı askerleri tarafından, İki Su-30SM savaş uçağı, Ukrayna Hava Kuvvetleri Güney Hava Komutanlığı askerleri tarafından, Hava savunma birimleri ayrıca bir Orlan-10 insansız hava aracını ve Ukrayna şehirlerine uçan birkaç seyir füzesini düşürdüğünü açıkladı.

İşgalin başlamasından bu yana Rus işgal güçleri 44 uçak ve 44 helikopter kaybetti.

Savaşın 10’un gününde Ukrayna’nın Odessa kenti yakınlarında Rus Donanmasına ait düşürülen Su-30SM çok maksatlı savaş uçağının yanan enkazı.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov gazetecilere demecinde, Rus Hava ve Uzay Kuvvetleri’nin Jitomir yakınlarındaki hava muharebesinde Ukrayna Hava Kuvvetlerine ait 4 adet Su-27 saldırı uçağını düşürdüğünü söyledi.

Konaşenkov, “Jitomir bölgesindeki hava muharebesinde Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait dört Su-27 uçağı düşürüldü. Nejin bölgesindeki hava savunma sistemleri tarafından bir Su-25 vuruldu. Ayrıca, Ukrayna Hava Kuvvetleri’ne ait bir Mi-8 helikopteri ve Bayraktar TB-2 insansız hava aracı hava savunma birlikleri tarafından imha edildi” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna’ya paralı asker gönderilmesine göz yuman ülkelerin savaş suçlarına ortak olduklarını söyledi.

Zaharova, “NATO’nun Ukrayna’daki çatışmanın bir parçası olmadığı yönündeki açıklamalarına rağmen ittifak, silah temini de dahil olmak üzere Kiev rejimine yardım etmeye devam ediyor. Bazı üye ülkeler, ‘eski askeri personel’ de dahil olmak üzere paralı askerlerin aşırı milliyetçi grupların saflarında savaşmak üzere gönderilmesine göz yumuyor. Bu ülkelerin yetkilileri savaş suçlarına ortak oluyor” ifadelerini kullandı.

DEĞERLENDİRME 6 MART

Ukrayna’daki Rus kuvvetleri, muhtemelen önümüzdeki 24-48 saat içinde Kiev, Harkov, Mykolayiv ve Odesa’ya yönelik operasyonlara yeniden başlamaya hazırlanırken, 5 Mart’ta kısa bir operasyonel duraklamaya girmiş olabilir. Rus birlikleri son 24 saat içinde Kiev, Harkov veya Mykolayiv’e karşı büyük bir kara harekatı başlatmadı. Öte yandan Harkov yakınlarındaki Ukrayna kuvvetleri, Ukrayna-Rusya sınırına girdiği bildirilen bir karşı taarruz düzenledi.

Rus Birlikleri Mariupol’u kuşatmaya ve bombalamaya devam etti; Harkov’un doğusundaki ve kuzey Luhansk Oblastı’ndaki Rus kuvvetleri bağlantı kurmaya çalışıyor gibi görünüyor.

Kherson şehri çevresindeki Rus birlikleri, muhtemelen Mykolayiv’e ve nihayetinde Odesa’ya yönelik saldırı operasyonlarını sürdürmeye hazırlanıyor. Kırım’daki Rus deniz piyadeleri, büyük olasılıkla Odesa yakınlarında gerçekleşecek olan amfibi operasyonlarında kullanılacak.

RUS ORDUSUNUN REZERVLERİ TÜKENİYOR

Rusya, Ukrayna savaşında sözleşmeli askerlerden oluşan yüksek hazırlıklı birliklerini çoğunu tükettiğinden, takviye birliklerini sahaya sürecektir. Fakat bu tahliye birlikleri yüksek hazırlıklı birliklerine göre daha az eğitimli olacak.Rus ordusu kadroları ve yedek askerlik sistemi, sözleşmeli profesyonel askerler ile askerlik çağına giren askerleri birleştiren melez bir formattan oluşmaktadır. Rus Ordusu son 15 yılda saflarını profesyonelleştirmek için çaba sarf etse de, genel seferberlik durumunda muvazzaf gücü ve yedek kuvvetleri için askere alınmaya devam ediyor.

Çoğu muharebe birimi askerlerlik çağına gelen personel veya seferber edilmiş yedekler tarafından doldurulmaktadır.Sözleşmeli askerler ise özellikle hava indirme birlikleri olmak üzere elit birimlerde yoğunlaşmıştır.Rusya Ukrayna’da birçok yedek birlik kullandı, fakat iyi bir performans göstermediler. Bazı birimler ağır kayıplara uğradı.

Rusya kuvvetleri Ukrayna’daki muharebelerde insan gücünü muhtemelen hızla tüketiyor.Rusya’nın daha fazla insan gücü seferber etme ve daha fazla insanı Rus muharebe birimlerine getirebilme kapasitesi bulunmaktadır. Fakat gelen yeni askerler muharebelerde daha etkin olabilmesi için yeterli eğitimi alamamış olacaktır. Bu sebeple savaşa motive olabilmeleri pek olası görülmemektedir.

5 MART

İşgalin dokuzuncu gününde Rus Kuvvetleri Odessa şehrini kuşatmaya çalışıyor

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin dokuzuncu gününde, Rus Kuvvetleri Kuzey ve Doğu eksenlerinde ilerlerleme kaydedemedi. Fakat Ukrayna’nın güneyinde ilerleyerek Odessa şehrini kuşatmaya çalışıyor.

Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksiy Danilov Rusya’nın işgal için “hazırladığı” taktik taburların yüzde 95’ini tükettiğini ve “rezervlerde acil bir artışa ihtiyaç duyduğunu” söyledi.

Danilov, Rusya’nın Doğu Ukrayna’nın Müşterek Kuvvetler Operasyonu bölgesindeki “Polisya, Siversky, Slobozhansky, Tavriya’daki tüm operasyonel alanlarda önemli kayıplara uğradığını belirtti.

Başkent Kiev dışında Ukrayna ordusu tarafında kurulan küçük keşif birimleri ve Ukrayna’nın Türk yapımı Bayraktar TB2 silahlı SİHA’ları Rusya’ın Sovyet tarzı büyük manevra taktiklerine uygun hareket eden savunmasız uzun konvoylarına etkili saldırlar yapmaya devam ediyor.

Rus kuvvetlerinin bir haftadan bu yana Kiev’e girmeye çalıştığı, diğer ana yollar boyunca şehrin kuzeyine ve güneyine büyük siyah dumanlar yükseldiği görülüyor. Bölgede görev yapan Ukraynalı askerler bulut örtüsünün Rusya’nın savaş helikopterlerini kullanmasını engellediğini belirtiyor. Fakat düşman helikopterleri veya saldırı uçakları yaklaşması ihtimaline karşı askerler mevzide (MANPADS) ile bekliyor.

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Malia, 4 Şubat – 4 Mart tarihleri arasında Rus birlikleri 9.000’den fazla personel, 39 uçak, 40 helikopter, 251 tank ve diğer askeri teçhizatı kaybettiğini açıkladı.

Bakan yardımcısı ayrıca Rus Ordusunun 939 zırhlı savaş aracı, 18 hava savunma birimi, 50 MLRS, 404 araç, 60 yakıt tankı, 105 topçu sistemi, 3 operasyonel ve taktik İHA’lar ve 2 yüksek hızlı sürat teknesi kaybettiğinide de belirtti.

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı 4 Mart Cuma günü Rusya’nın üç Su-25 saldırı uçağını kaybettiğini açıkladı. Uçaklardan biri Chernihiv bölgesinde, diğerleri Volnovakha, Donetsk bölgeleri yakınında düşürüldü. Ayrıca Komutanlığa göre, 4 Mart’ta Rus birliklerine ait üç helikopter daha düşürüldü.

Rus Hava Kuvvetleri’ne ait bir Mi-8’in Volnovakha üzerinde düşürüldü.Helikopter muhtemelen daha önce düşürülen Su-25 pilotunu aradığı iddia edildi.
Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın 4 Mart Cuma günü üç SU-25 ve Bir SU-34 saldırı uçağını kaybettiğini açıkladı.

DEĞERLENDİRME

Rus birlikleri Kiev’i kuşatma operasyonlarına devam ediyor. Batı tarafından icra edilen kuşatma çıkmaza girdi, fazla bir ilerleme kaydedilmedi. Ancak Rus birlikleri doğudan Sumi ekseninden daha hızlı hareket etti ve başkentin eteklerine kadar geldi. Seyrek yerleşimli ve düz arazi ilerlemeyi kolay gerçekleştiren Rus birlikleri, Kiev’e yaklaştıkça daha sıkışık yapılaşmaya sahip olan doğu banliyölerindeki hızı muhtemelen yavaşlayacaktır.

Rus birlikleri son 24 saat içinde Harkov’a karşı kara harekatı düzenlemedi, bunun yerine güçleri batıya ve güneydoğuya yönlendirdiği görülüyor. Muhtemelen sırasıyla Kiev’e ve Donbas’ın içinde ve çevresinde yürütülen harekatı destekleyecek.

Ukrayna’nın güneyinde Azak Denizi kıyısındaki Mariupol şehri Rus ordusu tarafından kuşatıldı. Şu ana kadar şehrin tam ele geçirildiğine ilişkin bir bilgi yok. Rus kuvvetleri Kırım’dan batıya Odesa’ya doğru kara saldırılarına devam etti. Rus birlikleri Kherson’dan Mykolayiv’e ilerleme kaydetti ve Zaporizhya Nükleer Santrali’ni ele geçirdi.

Rus kuvvetleri Kırım’dan Odesa’ya güvenilir bir kara yolu sağladığında veya yakın olduğunda, muhtemelen Odesa yakınlarına amfibi çıkarmalar yapmaya hazırlanıyor.

Kırım’da Rus kuvvetleri üç farklı eksende harekata devam etmesine rağmen hiç bir eksende belirleyici bir ilerleme kaydedemediği görüldü.

Rusya, Ukrayna’daki Avrupa’nın en büyük nükleer santralini ele geçirdi

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın güneydoğusundaki Zaporojskaya Nükleer Güç İstasyonu’nun Rusya güçleri tarafından kontrol edildiğini doğruladı.

Sputnik’in haberinde Ukrayna’daki Zaporojskaya Nükleer Güç İstasyonu’nun 28 Şubat’tan beri Rus güçlerinin denetiminde olduğunu belirtti.

Rus yetkililer, nükleer santralde yangın çıkmasına, Ukraynalı bir sabotaj grubunun kundaklama eyleminin neden olduğunu söyledi.Rus ordu yetkilileri, nükleer santral personelinin çalışmalarına olağan biçimde devam ettiği ve buradaki radyasyon sevisini izlediklerini de kaydetti. Zaporojskaya Nükleer Güç İstasyonu’nda radyasyon seviyesinin yangın çıkması sonrası da normal düzeyde olduğu belirtildi.

Zaporijya Nükleer Santrali sahasındaki çatışmalar sonucu yangın çıktı

Ukrayna’nın Enerhodar kentindeki Zaporijya Nükleer Santralinde Rus askerlerinin saldırısı sonucunda yangın çıktı. 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski bir patlama olması halinde bunun, Avrupa’nın sonu olacağını söyledi.

Zelenski, “Avrupa artık uyanmalı. Avrupa’nın en büyük nükleer santrali yanıyor. Şu anda Rus tankları nükleer üniteleri vuruyor. Bu tanklar, termal araçlarla donatılmış. Yani onlar nereye ateş ettiğini biliyor. Onlar bunun için hazırlandılar” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise, nükleer santralde olası bir patlamanın Çernobil’den on kat daha büyük olacağını belirtti.

Ukrayna tarafından son gelen bilgiler yangının kontrol altına alındığı yönünde.

Putin, Ukrayna’yı işgalin devam edeceğini söyledi

Savaşan tarafların ateşkes görüşmeleri için bir araya geldiği dakikalarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptığı açıklamada, Ukrayna’yı işgalin devam edeceğini söyledi.

Kremlin’in Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada Putin, “Rusya, milliyetçi silahlı gruplarına karşı tavizsiz mücadeleyi sürdürme niyetinde” ifadeleri kullanıldı.

Kırım’dan gelen Rus zırhlı birlikleri Ukrayna’nın güneyindeki Kherson bölgesinin derinliklerine girdi ve en az 13 sivilin ölümüne neden oldu. Kherson bölgesel yönetimi, Rus kuvvetlerinin Kırım’dan ana karaya geçiş noktaları ve Dnipro nehri üzerindeki geçiş noktalarını ele geçirmek için başlattığı harekatta dokuz Ukraynalı askerin de öldüğünü belirtti.

Rusya, Ukrayna’yı işgal harekatına başladığından bu yan Rus Donanması beş sivil gemiye ateş açtı. Odesa Bölgesel Askeri İdare Başkanı Maksym Marchenko açıklamasında, ” Bu gemilerden biri 600 ton dizel yaktı ile battı. Vurulan bir gemi birkaç gündür yanıyor, Rusya müdahale etmemize izin vermiyor.” dedi.

Rus Donanması tarafından ateş açıldıktan sonra batan kuru yük gemisi HELT’in mürettebatı kurtarılarak Çornomorsk Limanı’na nakledildi. Marchenko, kurtarma operasyonu Rus ordusunun kurtarma ekibini ateş etmekle tehdit etmesine rağmen gerçekleştirildiğini söyledi.

Onarım ve modernizasyon için liman çekilen Ukrayna donanmasının amiral gemisi Krivak III sınıfı fırkateyn Hetman Sahaydachniy (F130) iskelede batırıldı. Ukrayna Savunma Bakanlığı’ndan 4 Mart Cuma günü yapılan açıklamada, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin (UAF) donanmanın amiral gemisi Hetman Sahaidachny’yi Rusya Federasyonu güçleri tarafından yakalanmasını önlemek için batırdığı belirtildi.

Krivak III sınıfı fırkateyn Hetman Sahaydachniy (F130)

Hetman Sahaydachniy fırkateyni orijinal olarak Kerç Tersanesi’nde Menzhinskiy sınıfı bir Proje 1135.1 devriye gemisi olarak inşa edildi. Mart 1992’de denize indirilen fırkateyn 2 Nisan 1993’te hizmete girdi.

Hetman Sahaydachniy, korsanlıkla mücadele operasyonları için Ocak 2014’ün başlarında Avrupa Birliği Deniz Kuvvetleri’ne (EUNAVFOR) katıldı. Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanlığı 14 Mart’ta geminin Ukrayna karasularında Rus deniz grubuyla karşı karşıya geldiğini bildirdi.Fırkateyn Eylül ayında onarımdan geçmek için Odessa limanında demirlemişti.

Açık kaynaklara yansıyan haberler Rus Hava İndirme (VDV) birlikleri komutanlarından Rus General Suhovetsky’in çatışmalarda öldüğü bildirildi. Ayrıca Ukraynalı askerlerin bir VDV birlikliğini imha etme görüntüleri sosyal medyada yayınlandı. Tabiki bu durum Rus askeri doktrininde paraşütçülerin rolünü tartışmaya açacaktır. Rusya’daki diğer birliklerden daha efsanevi bir statüye sahip olan paraşütçüler, düşman hatlarının gerisine stratejik hedeflerin ele geçirilmesinde kullanılır. “Elit” bir paraşütçü alayının ateş gücü, normal, “elit olmayan” piyade alayınınkinden çok daha zayıftır. bu sebeple Afganistan, Karabağ, Gürcistan, Çeçenistan normal piyade kullanılmıştır. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana, Rus paraşütçülerin düşmanın üzerine fiilen havadan indirme yaptığı yalnızca üç operasyon vardır. Bunlar Macaristan 1956, Çekoslovakya 1968 ve Ukrayna 2022.

Rusya’nın Suriye operasyonlarında kullandığı İHA’ları Ukrayna üzerinde kullanıldığına dair net bir bilgi yok. Ukrayna askeri güçlerinden kaçınmak için manevra yapan Rus küçük birimleri ve araç gruplarının pusuya düşmüş görüntüleri sosyal medyada yayınlandı. ISR dronları, savaş alanının bir görünümünü sağlayarak, askerlerin ve komutanların bir sonraki adımları hakkında doğru kararlar vermesini sağlamaktadır. Rus ordusunun ilk ilerlemesinde bu kadar çok kayıplar vermesinde sebeplerden birininde İHA’ların aktif kullanılmaması olduğu ön görülmektedir. Rus Ordusunda ISR İHA filosunun büyük kısmını oluşturan dronlar şöyledir: Granat 1, Granat 2, Eleron-3, Zala modelleri, Orlan-10, Takhion, Zastava ve Kronshtadt Orion SİHA.

Rus Savunma Bakanlığı, Ukrayna’daki Aidar taburunun komuta ve gözlem yerini hedef aldığı iddia edilen bir ATGM entegre edilmiş Inokhodets UCAV saldırı videosunu yayınladı.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde yakın hava desteği veren Rus uçaklarının alçaktan yüksek hızla uçtukları görülmektedir.Rus hava Kuvvetleri’nin Ukrayna hedeflerine güdümsüz bomba ve füze kullandığı varsayılmaktadır. Güdümlü bomba ve füzeler kullanılması durumunda uçakların yüksek irtifadan hedeflerini vurabilme imkanı vardır. Fakat Rusya Hava Kuvvetleri envanterinde güdümlü bomba ve füze sayılarında sıkıntı olduğu tahmin edilmektedir.Rusya’nın elinde, FAB-500T, BETAB-500ShP, ODAB-500PM, OFAB-250-270, ODAB-100-120, P-50T güdümsüz bombaları yanı sıra S-8OM, S-8KOM, S-8BM türevi güdümsüz roketler bulunmaktadır. Güdümlü mühimmat olarak, R-27R1 (ER1), R-27T1 (ET1), R-73E ve RVV-AE havadan havaya füzeler, Kh-59ME, Kh-31A, Kh-31P, Kh-29T (TE), Kh-29L ve S-25LD havadan karaya füzeler, KAB-500Kr, KAB-500L, KAB-1500KR, KAB-1500L LGB güdümlü bombalar ve RBK-500 SPBE-D misket bombaları yer almaktadır.Ukrayna kuvvetlerinin Batıdan tedarik ettiği hava savunma sistemlerinin (MANPADS) ile karadan havaya füze (SAM) yetenekleri ile birleştiğinde Rus Hava Kuvvetleri’nin yakın hava saldırılarında baskı oluşturmaktadır.  

Volnovakha yakınlarında düşürülen Rus Su-25SM3 enkazı.

RUS ORDUSU DÜŞÜK PERFORMANS GÖSTERMEYE DEVAM EDİYOR

Ukrayna Savaşında 3 Mart itibariyle Rus Ordusu Kiev ve Harkov’u ele geçirme konusunda girişimleri başarasız. Ruslar belirleyici ve etkili sonuç etmek için güç toplamak yerine, bir kaç ‘taktik tabur’ grubu oluşturarak parça parça saldırmaya devam etti.

Rus komutanlar alay büyüklüğündeki operasyonlar için yeni ilerleme hatları açmayı tercih ediyor gibi görünüyor, ancak aynı hedeflere yönelik farklı eksenlerden yapılan saldırılarda henüz bir başarı elde edemedi. Tek bir eksen üzerinden saldırları devam etmek yerine, güney Ukrayna’da üç farklı eksende operasyonlar yürütmeye devam ettiler.

Rus askeri akademilerinde yoğun bir şekilde çalışılan stratejik ve operasyonel sanatın başarısız olması, Rus Hava Kuvvetleri’nin yetersizliği ve Ukrayna Hava Kuvvetleri’nin etkisiz hale getirememesi gibi sebeplerle açıklanamaz.Rus konvansiyonel ordusu düşük performans göstermeye devam ediyor.

Rusya’nın Pasifik Okyanusu bölgelerinden takviye birlikleri seferber ettiğine dair ilk işaretler endişe vericidir. Rus Genelkurmayının Ukrayna’yı işgal etmek için sınıra yığdığı kuvvetin, Moskova’nın askeri hedeflerine ulaşmak için yetersiz kalacağı sonucunu göstermektedir.

2 binden fazla Ukraynalı hayatını kaybetti

Savaşın yedinci gününde Rusya, Ukrayna’nın güneyindeki Herson kentinin kontrolünü ele geçirdiklerini açıkladı.Ukrayna’nın ikinci büyük şehri Harkov’da ise sokak çatışmaları devam ediyor. Kiev ise büyük bir Rus saldırısına hazırlanıyor.

Ukrayna Acil Servis Birimi tarafından yapılan açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başladığı 24 Şubat tarihinden bu yana yaklaşık 2.000’den fazla Ukraynalı sivilin öldüğü bildirildi.Rusya’nın Ukrayna’da yüzlerce ulaşım altyapısı tesisini, konutları, hastaneleri ve anaokullarını tahrip ettiğini belirten, açıklamada, “Bu süre zarfında, savunucularımız dışında 2 binden fazla Ukraynalı öldürüldü” denildi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Harkov şehrinde sokak çatışmaları devam ettiğini, Rus paraşütçülerinin Harkova’a indiğini açıkladı. Görgü tanıkları Harkov’da polis ve üniversite binalarına roketli saldırı sonucu hasar verildiğini söyledi.

Rusya, Kiev’in batısı ve güneyi de dahil olmak üzere Ukrayna şehirlerinin bombalanmasını hızlandırıyor. Batılı gözlemciler Kiev dışında büyük Rus askeri konvoyunu tespit etmişti. Ukraynalılar olası bir Rus saldırısını hazırlıklarına devam ediyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da 498 Rus askerinin öldüğünü duyurdu. Bakanlık, işgalin başladığı günden bu yana bin 597 Rus askerinin de yaralandığını açıkladı.Böylece Rusya Ukrayna’daki asker kaybına dair ilk kez sayı vermiş oldu.Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna tarafındaysa 2 bin 780’den fazla asker ve “milliyetçinin” öldüğünü, yaklaşık 3 bin 700 de yaralı olduğunu belirtti.

Ukrayna ise çatışmalarda şimdiye kadar 5 bin 840 Rus askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Üç NATO üyesi ülke Ukrayna Hava Kuvvetlerine hava sahasını koruması ve kara birliklerini desteklemsi için 70’ten fazla uçak sağlıyor.Ukrayna Stratejik İletişim ve Bilgi Güvenliği Merkezi, 56 MiG-29 savaş uçağı ve 14 Su-25 uçağının Bulgaristan, Polonya ve Slovakya tarafından tedarik edildiğini söyledi. Savunma Bakanlığı, “Ukraynalı pilotların muharebe görevlerini gerçekleştireceğini” açıkladı.

Ukrayna hava savunma birimleri Kiev bölgesinde iki Rus Su-35S avcı uçağını düşürdüğü iddia edildi. 1 Mart gecesi Kiev bölgesindeki Hava Kuvvetleri Taktik Havacılık Tugayına bağlı iki MiG-29 avcı uçağı ile Rus hava Kuvvetleri’ne bağlı iki Su-35S uçağı arasında hava savaşı (it dalaşı) yaşandı. Hava muharebesi sonucu iki Su-35S uçağı düşürülürken, Ukrayna Hava Kuvvetleri’nden bir MİG-29 savaş uçağı düştü.

RUS ORDUSUNUN HAREKETİ 3 EKSENDE DEVAM EDİYOR

Rus Kuvvetleri 2 Mart’ta Kiev’i kuşatmasını desteklemek için taarruz operasyonlarına yeniden başladı.Fakat çok az ilerleme kaydetti.Rus kuvvetleri, Kiev’in kuzey ve batısındaki birliklerini takviye ve ikmal için 72 saat boyunca duraklatmıştı.

Rus Kuvvetleri Kiev’in kuzey ve batısındaki birliklerinin takviyesini ve ikmalini tamamlıyor. Muhtemelen başkenti kuşatmayı ve nihayetinde ele geçirmeyi amaçlayan bir kuşatma gerçekleştirecek.

Rus ordusu üç eksende ilerlemeye çalışıyor, ana hedef Kiev’i ele geçirmek, ayrıca diğer eksen ülkenin doğusundaki Harkov’u ele geçirip, Azak Denizi’nde bulunan Mariupol’u alıp Rostov-on-Don’u Kırım’a bağlayan “kara köprüsünü” güvence altına almak. Son eksen Mykolayiv ele geçirip Odesa’ya doğru bir hat oluşturmak.

Rus kuvvetlerinin Kiev’e yönelmesi, Harkov ve Mariupol’u roket ve top atışlarıyla hedef alması ve kuşatması, şehirlerin Rusya’nın askeri harekatının temel hedeflerini temsil ettiğini açıkça ortaya koyuyor.

Rusya, Ukrayna güçlerini doğuda izole etmek, Kırım ile Donbas arasında bir kara bağlantısı kurmak gibi operasyonel hedeflerine ve stratejik hedeflerine ulaşmanın şehirlere odaklandığı görülmektedir.

C Savunma Ocak saysında Muhtemel Rus işgal senaryolarını değerlendiren bir yazımız yayınlanmıştı. Dergimizde daha detaylı planları okuyabilirsiniz..



Rusya: Herson’un kontrolünü ele geçirdik

Rusya, Ukrayna’nın güneyindeki Herson kentinin kontrolünü ele geçirdiklerini açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov televizyondan yayınlanan açıklamasında “Rus silahlı kuvvetleri Herson’un bölge merkezini tamamen kontrolü altına almıştır” dedi. 

Türkiye’den Ukrayna’ya bir parti daha SİHA gelecek

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksi Reznikov yurtdışından daha fazla sayıda Stinger ve Javelin füzeleri tedarik edeceklerini söyledi. Reuters haber ajansının haberine göre Reznikov Türkiye’den de bir parti daha silahlı insansız hava aracı (SİHA) geleceğini belirtti.

Rusya; Ukrayna’nın Azak Denizi ile bağlantısı kesildi

Ukrayna Rusya savaşı 1 Mart itibariyle şehirlere hava saldırıları ve topçu ateşiyle devam etti. Rusya öğle saatlerinde Kiev Televizyon kulesine (Dorohozhytsi) saldırı düzenledi.

Ukraynalı yekililer, Rusya’nın Ukrayna’nın iletişim kanallarını kesmeyi ve psikolojik bir saldırı başlatmayı planladığını gündeme getirmişti.Açıklamada cep telefonu ağlarını ve internet bağlantılarını kapsadığı belirtilmedi. Fakat Rusya’nın geniş çaplı bir psikolojik harekât başlatmaya hazırlandığı belirtilmişti.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın askeri-politik liderin teslim olduğuna dair yalan haberler yaymaya çalışacağını açıkladı.

Ukrayna birlikleri mobil harekat tarzı ile hareket ederek Rus biriliklerini pusuya düşürmeye devam etti.Rusya Federasyonu’nu güney kesimindeki çatışmalar ve başkent Kiev’e yönelik baskılar arttırmaya devam etti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba yaptığı açıklamada, Rusya’nın 24 Şubat’tan bu yana Ukrayna hedeflerine 180’den fazla seyir ve balistik füze fırlattığını söyledi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı Rus güçlerin Kuzeyde İrpin Nehri üzerinde askeri bir köprü inşa ederek Kiev’in batısına geçme girişimlerini sürdürdüğünü belirtti. Ukrayna medyası, Maxis uydu görüntülerine atıfta bulunarak, 60 km uzunluğundaki bir zırhlı araç konvoyunu kuzeydoğu Kiev’e doğru ilerlediğini gösteren batı kaynaklı haberlere geniş çapta yer verdi.

Ukrayna genelinde Rusya’nın sivilleri hedef almayacaklarını açıklamalarına rağmen, Rus taktik komutanları hava saldırıları, topçu, füze ve roket saldırılarını sivil yerleşim yerlerine kaydırdığı görülmektedir.

Sosyal medya görünülerine göre, Kuzeydoğudaki İzium kentinde Rus Hava Kuvvetleri şehrin yerleşim bölgelerine ‘güdümsüz bombalar’ attıkları görülüyor. Akhtyrka kasabasındaki görünülerde tahrip olmuş binalar ve petrol istasyonları gösterilmekte. Ayrıca bu kentte bulunan askeri tesise yapılan saldırıda 70 Ukrayna askerinin öldüğü belirtildi.

Akhtyrka kasabasındaki vurulan Ukrayna kışlasında kurtarma ekipleri çalışıyor.

Kuzeydoğudaki Harkov en ağır darbeyi alan şehir oldu. Şehir merkezinde bulunan belediye binasına füze atışı ile vuruldu. Görüntülerde büyük bir tahribat görülüyor.İçişleri Bakanlığı’nın sabah kamuoyuna açıkladığı başka bir görüntüde, Harkov’daki bir elektrik santrali yakınıdaki evlere yirmiden fazla topçu roketi isabet etti. Bölgeden gelen görünülerde bir çok patlamamış füze ve top mermileri görüldü. Harkov sağlık hizmetlerinden yapılan açıklamaya göre Rus bombardımanında 46’dan fazla sivil yaralandı, en az yedi kişi öldü.

Ukrayna yetkililer Ukrayna’nın doğusundaki gerilimin Mariupol ve Volnovakha kentlerinde yoğunlaştığını söyledi.Donetsk Bölge Savunma Konseyi başkanı Pavel Kirilenko, Mariupol ve Volnovakha şehirlerinin kontrolünün elinde olduklarını, fakat Rusya’nın şehre giden yolları kestiğini söyledi. Mariupol’dan sivil tahliye için bir “yeşil koridor” kurma çalışmalarının sürdüğünü belirten Kirilenko, Volnovakha şehrinden sivillerin çıkarılması için yapılan girişimin Rus güçlerinin roket ve topçu ateşi açması nedeniyle başarısız olduğunu söyledi.

Zaporizhia Savunma Konseyi başkanı Ivan Arefev, censor.net haber servisine verdiği demeçte, Rus askerleri tarafından işgal edilen Karadeniz tatil beldesi Berdyansk’ta cep telefonunu teslim etmeyi reddeden yerel bir sakini vurarak öldürdü.

Ukrayna genelinde, panik ve kafa karışıklığı oluşturmak için Rusya tarafından gönderilen ‘sabotaj’ ekipleri konusunda hükümet vatandaşalarına uyarılarda bulunuyor. Kiev ve kasabalarda geceleri karartma uygulaması yapılması gerektiği belirtiliyor.

Ukrayna kendi toprakları dışında bir Rus hava üssünü vurdu

Ukrayna’nın 25 Şubat’ta bir Rus hava üssüne saldırdığı ve Kiev’in Rusya’nın ülkeyi işgalini 24 Şubat’ta başlatmasından bu yana ilk kez kendi ulusal sınırları dışında askeri bir saldırı düzenlediği bildirildi.

Rusya’nın Rostov bölgesindeki Millerovo Hava Üssü’nün Ukrayna’dan ateşlenen çok sayıda balistik füzeyle vurulduğu iddia edildi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından onaylanmayan saldırı, Rusya’nın Ukrayna sınırından yaklaşık 20 km içeride bulunan Millerovo AB hava üssü olduğu açık kaynak istihbaratta (OSINT) yanan tesisin görüntüleri ile doğrulandı.

Ukrayna ordusu ilk kez Ukrayna dışında Rostov Oblastı’ndaki Millerovo’da bir Rus askeri üssünü vurdu. 1940’larda Nazi Almanyası’ndan bu yana yabancı bir ülkenin Rus topraklarına yaptığı ilk saldırı.

Haberde üs, açıklanmayan sayıda karadan fırlatılan OTR-21 Tochka (SS-21 ‘Scarab’/9M79) balistik füzeleri tarafından vuruldu. Yayınlanan görüntülerde en az bir Sukhoi Su-30SM ‘Flanker-H’ yandığı görülüyor.

Ukrayna’nın elinde envanterinde kaç tane kaldığı bilinmemekle birlikte bu tür 500 füzeyi Sovyetlerden devr aldığı bilinmektedir. Tochka 9M79 füzelerinin (CRBM) 15 ila 70 km arasında yakın menzilli balistik füzedir.

Rusya; Ukrayna’nın Azak Denizi ile bağlantısı kesildi

Ukrayna birliklerinin Azak Denizi ile doğrudan bağlantısının kesildiği açıklandı.Rusya, 2014 yılında ilhak ettiğini Kırım Yarımadası ile Rus toprakları arasında doğrudan bağlantı sağlamış oluyor

Rus haber ajansı Tass’ın Savunma Bakanlığı’nın açıklamalarına dayandırdığı haberinde, Ukrayna birliklerinin Azak Denizi ile doğrudan bağlantısının kesildiği belirtildi.

Pazartesi günü de Rus birlikleri liman kenti Berdyansk’ta kontrolü sağlamıştı.

Bu sabah saatlerinde de Ukrayna’nın doğusundaki liman kenti Mariupol’de çatışmaların yoğunlaştığı bildiriliyordu.

Rusya ve Ukrayna’nın kıyısı bulunduğu Azak Denizi, Ukrayna’nın güneydoğusunda yer alıyor.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı: Rus roket saldırısında Harkov’da en az 10 kişi öldü

Rus birliklerinin Harkov kenti merkezine yaptığı roket saldırıları sonucu en az 10 kişinin öldüğü açıklandı.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre en az 35 kişi de yaralandı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “Enkaz kaldırılıyor. Ölü ve yaralı sayısı artabilir” ifadelerini kullandı.

Rusya ve Ukrayna arasındaki barış görüşmelerinin ilk turu sona erdi

Rus RIA haber ajansının haberine göre Ukrayna ve Rusya arasındaki barış görüşmeleri sona erdi.

RIA’ya konuşan bir Ukraynalı yetkili, iki heyetin de ikinci tur görüşmelere başlamadan önce danışmak için başkentlere geri döndüğünü aktardı.

Savaşı’ın 5’inci gününde askeri durum: Rus saldırıları yavaşladı; ancak başkent Kiev hala hedefte

Ukrayna savaşının beşinci gününde Rus saldırılarının yavaşladığı ancak başkent Kiev’in hala hedeflendiği belirtiliyor. Rus birlikleri güneyde ilerleme kaydetti.

Genel askeri duruma baktığımızda, Rus birliklerinin saldırılarının hızını “azalttığını” ancak “ana hedeflerini” (başkent Kiev )sürdürmeye devam ettiği görülüyor.

Ukraynalı kaynaklar Karadeniz’deki Odesa limanının yanı sıra Ochakiv ve Chornomorsk yakınlarında deniz savaşlarının şiddetlendiğini söylüyor. Rusya’nın Azak Denizi’nin güney kıyılarındaki Mariupol şehrine bir Amfibi çıkarma harekatı düzenlemeye çalıştığı belirtiliyor.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın son açıklamalarında, Ukrayna’nın hava sahasının tamamının Rusya’nın kontrolü altına alındığını bildirdi.

Pazar günü yaklaşık 30’a kadar füzeyi içeren saldırıda en az altı balistik füzenin Belarus topraklarından geldiği tespit edildi.Ukrayna Savunma Bakanlığı savaşın başından bu yana 180 İskander tipi mobil balistik füze ateşlediğini açıkladı.Ukrayna’nın üç Rus füzesinin (Balistik ve Seyir Füzesi ) Kiev’i hedef aldığını füzelerden birinin havada imha edildiği belirtildi.

Başkent Kiev’e 500 kilometre uzaklıktaki Khakkiv’in elinde olduğunu söylüyor. Yerel basın, Kiev ve Kharkiv’de gece boyunca patlamalar olduğunu bildirdi.

Rusya, Kırım’a yakın Kherson ve Berdyansk şehirlerini kuşattığını, daha sonra Berdyansk’ın ele geçirildiğini açıkladı. Ukrayna, Berdyansk’ın Rus askerleri tarafından işgal edildiğini doğruladı.

Ukrayna ordusunun tahminilerine göre, Rusya 4.300 asker kaybetti, Ukrayna lideri Zelenskiy, Rus birliklerini silahlarını bırakmaya çağırdı.

Ukrayna’nın batısındaki Lviv’de bir bira fabrikası üretimini biradan Molotof kokteyllerine çevirdi

RUSYA YENİ DURUMA GÖRE POZİSYON ALIYOR

Rus Ordusunun sınırlı saldırılar ile Ukrayna direnişinin çöküşüne neden olacağına dair ilk beklentiler Rusya için başarasız oldu. Rusya bu başarısızlığı muhtemelen kabul ederek, yeni duruma göre pozisyon alacaktır. Rus ordusu ek savaş kaynaklarını Ukrayna’ya kaydırıyor. Daha büyük, daha sert ve uzun süreli bir çatışmayı desteklemek amacıyla güvenilir etkili lojistik düzenlemeler kuracaktır.

Rus ordusu, Moskova’nın sahip olduğu muharebe gücündeki ezici avantaj göz önüne alındığında, başarısızlıklarını doğru bir şekilde tespit ederse savaşın gidişatı hızla Rusya’nın lehine değişebilir. Bununla birlikte Ukrayna’nın morali ve muharebe etkinliği son derece yüksek olmaya devam ediyor. Rus kuvvetleri önümüzdeki günlerde muhtemel yoğun meskun mahal savaşları ile karşı karşıya kalacaktır.

Rus kuvvetleri 26-28 Şubat’ta büyük ölçüde operasyonel bir duraklama gerçekleştirdi.Fakat taarruz operasyonlarına devam edecek; hava ve topçu desteği kullanmaya başlayacak. Rus hava indirme ve özel kuvvetler birlikleri kuzeybatı Kiev’de şehir savaşına girmeye başladı. Rus mekanize kuvvetleri henüz başkentte değil.Rus kuvvetleri, Dnipro Nehri’nin her iki kıyısında Kiev’e doğrudan yaklaşımlara sınırlı saldırılar düzenledi. Kuzeydoğu Ukrayna’daki saldırı operasyonlarını büyük ölçüde durdurdu. Rus kuvvetleri muhtemelen kuzey Ukrayna’daki taarruz operasyonlarına yönelik ‘bugüne kadar büyük ölçüde başarısız olan’ yaklaşımlarını yeniden ayarlamak, cephe hatlarına ek takviye ve hava varlıkları yerleştirmek için durakladı.

Kaynak : Batılı savunma ve istihbarat kaynakları, uluslararası kuruluşlar, Sputnik, Ajanslar, Kyiv Post , ISW,

Savaşı’ın 5’inci gününde 14’ü çocuk 352 Ukraynalı sivil hayatını kaybetti

Savaşın dördüncü gününde, Ukrayna’nın kuzeyinde ve doğusunda Rusya Federasyonu saldırılarının hızında bir yavaşlama görülürken, Rusya’nın güneyde Karadeniz kıyısındaki hızlı ilerlediği belirtildi.

Kiev, Harkov şehir merkezinde ve Kherson’un eteklerinde şiddetli çatışmalar devam ediyor.

Sosyal Medyada yayınlanan görüntü ve fotoğraflarda bir çok yerleşim yerinde Rusya’nın sivil yapılara karşı topçu ve roketatar sistemleri kullanarak vurduğu görülüyor.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri açıklamalarına göre, tüm sektörlerde askeri birliklerin pozisyonlarını koruduğu, özellikle yollarda hareket eden Rus birliklerin topçu ateşi karşısında ağır kayıp verdiği iddia edildi.

Ukrayna’nın dört bir yanındaki savaş alanlarından, yanan kamyonlar, cipler, römorklar, hava savunma sistemleri ve zırhlı personel taşıyıcıların görüntüleri gün boyunca sosyal medyada yayınlandı.

Genel olarak Ukrayna ordusunun tahminilerine göre Rusya 4.300 asker, 146 tank, 706 APC, 49 top, 4 Grad roket sistemi, 2 dron, 2 sahil devriye botu, 27 uçak ve 26 helikopterler kaybettiği açıklandı.

Ukrayna Sağlık Bakanlığı’ndan 27 Şubat’ ta yapılan açıklamada, 24 Şubat’tan bu yana 14’ü çocuk 352 Ukraynalı sivilin savaş sebebiyle hayatını kaybettiğini belirtti.

Ukrayna Savunma Bakanlığı savaşın başlamasından bu yana Ukrayna’daki hedeflere en az 70 seyir ve balistik füzesi ateşlendiği, bu füzelerin üçte birinin hedefleri vuramadığı tespitinde bulundu.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukashenko’nun ülkesinin topraklarından Rusya’nın füze fırlatmasına izin verdiği belirtiliyor. Gece saatlerinde Belarus yönünden ateşlenen füzelerin Kiev çevresine, Zaporizhzhia ve Zhytomyr havaalanlarını hedef alındığı Ukrayna makamları tarafından açıklandı.

Harkov şehir merkezinde Rus zırhlı ve piyade birimleri ile Ukrayna Ordusu askerleri arasında şiddetli sokak çatışmalarına sahne oluyor.

Ukrayna Ordusu mühendisleri Kiev’in kuzeyindeki Bucha ve Irpin köyleri arasında, Hostomel kasabası çevresindeki ilerleyen yoğun Rus birliğini engellemek için önemli bir nehir köprüsünü havaya uçurdu. İlerleme imkanı bulamayan birlikler Ukrayna topçusu tarafından ateş altına alınarak ağır kayıp verildi. Daha önceki haberde Rus birlikleri arasında Çeçen ulusal muhafız askerlerinin olduğu bildirilmişti.

Rusya’nın caydırıcı nükleer güçleri personeli alarma geçirildi

Rusya’nın kara, hava ve denizde konuşlandırılabilen caydırıcı nükleer güçlerinin genişletilmiş personel ile alarm durumuna geçirildikleri belirtildi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinde, ülkenin stratejik füze birliklerinin, kuzey ile pasifik filolarının ve uzun menzilli hava güçlerinin genişletilmiş personel ile muharebe görevi moduna geçirildiğine dair rapor verdi.

Rusya ordusunun caydırıcı güçlerinin alarma geçirilmesi emrini, Rusya lideri Putin vermişti. Söz konusu güçler, Rusya’nın nükleer kuvvetlerini de içeriyor.

Avrupa Birliği tarihinde ilk kez savaş halindeki bir ülkeye silah yardımı yapıyor

Avrupa Birliği (AB), savaş uçakları dahil olmak üzere Ukrayna’ya 500 milyon değerinde silah ve teçhizat yardımı yapılması konusunda anlaştığını açıkladı.

Yardımların Avrupa Birliği bünyesindeki Avrupa Barış Tesisi kurumu üzerinden finanse edileceği belirtilirken, bunun AB tarihinde ‘savaş halindeki bir ülkeye silah yardımı yapılmasına’ ilişkin bir ilk olacağı kaydedildi.

AB Parlamentosu Danışmanı Alexandre Krauss ise resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, gönderilen ilk uçakların Ukrayna hava sahasına girdiğini açıkladı.

Ukrayna Hava Kuvvetleri’nde ve eskiden Varşova Paktı’na mensup olan bazı Avrupa ülkelerinde halen Mikoyan MiG-29 savaş uçaklarının kullanılması veya yedek unsur olarak bulundurulmasının yanında Borell’in açıklamaları gönderilen uçakların Mikoyan MiG-29 olma ihtimaline işaret ediyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın hava sahasının tamamının Rusya’nın kontrolü altına alındığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rus askerlerinin Zaporozhye Nükleer Santrali etrafındaki bölgelerde de kontrolü sağladığı, santralin çalışmasını sürdürdüğü ve radyoaktif seviyenin normal olduğu kaydedildi.

Belçika 3 bin makineli tüfek ve 200 tanksavar gönderiyor

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Belçika’nın, dünkü anlaşmalara ek olarak bize 3 bin makineli tüfek ve 200 tanksavar bomba atar göndereceğini öğrenmek güzeldi” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği tüm hava sahasını Rus uçakları için kapatıyor

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Rusya’ya ait ya da Rusya kontrolündeki uçakları için AB hava sahasını kapatıyoruz. AB topraklarına inemeyecek, bu topraklarından havalanamayacak veya bu topraklar üzerinde uçamayacaklar. Oligarkların özel jetleri dahil” açıklamasını yaptı.

Avrupa Birliği ikinci yaptırıma Rus medyasına yapılacağını açıkladı. Von der Leyen, ” Kremlin’in medya makinesini de AB’de yasaklayacağız. Devlete ait Russia Today (RT), Sputnik ve bunların yan kuruluşları, artık Putin’in savaşını haklı çıkarmak için yalanlarını yayamayacaklar. Avrupa’da zehirli ve zararlı dezenformasyonlarını yasaklamak için araçlar geliştiriyoruz” şeklinde açıkladı.

AB Üçüncü yaptımıda Belarus’a karşı işletmeyi planlıyor.Ursula von der Leyen, ” bu savaşın diğer saldırganı Lukaşenko rejimini de yeni bir yaptırım paketiyle en önemli sektörleri üzerinden hedef alacağız” dedi. 

Rus havayolu şirketi Aeroflot, tüm Avrupa’ya uçuşlarını durdurdu

Birçok ülke Rusya’ya karşı hava sahasını kapatırken, Rusya’nın havayolu şirketi Aeroflot, bu gerekçeyle tüm Avrupa’ya uçuşların durdurulduğunu açıkladı.

Şirketin internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, “Avrupa makamları tarafından uygulanan hava sahası kısıtlamaları nedeniyle, Aeroflot Avrupa rota ağındaki uçuşlarını 28 Şubat 2022’den bir sonraki duyuruya kadar askıya almıştır” denildi.

Öte yandan İngiltere, hava sahasını Rus uçaklarına kapatan ilk ülke olmuş, 27 Şubat’ta ise 27 AB ülkesinin Dışişleri Bakanları, topluluğun Rus uçakları için hava sahasının tamamen kapatılmasını onaylamıştı.

Belarus’tan fırlatılan İskander balistik füzelerinin Jıtomır Havalimanı’na düştüğü açıklandı.

Ukrayna içişleri bakanlığı yetkilileri sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ” Belarus’tan fırlatılan İskender füzelerinin 17:00 sularında vurdu.Rus ve Belarus faşistleri Jıtomır Havalimanı’nı hedef aldı.” ifadeleri kullanıldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin ofisinden daha önce yapılan açıklamada, Ukraynalı ve Rus yetkililerin Belarus ile Ukrayna sınırındaki görüşmeler için bir araya geleceği bildirilmişti.

NATO kodu SS-26 olan İskander-M füzesi hali hazırda, Rus envanterindeki en etkili taktik balistik füze sistemi olarak gösteriliyor. Açık-kaynaklı askeri veritabanlarına göre, füze, 50 kilometrenin altında baskılanmış bir uçuş yolu takip edebilmektedir ve harp başlığı taşıyan RV (re-entry vehicle / atmosfere dönüş bölmesi) 30g altında manevra yapabilmektedir. Ayrıca, füze, hedefe yaklaşma aşamasında spiral bir yaklaşma paterni takip etmektedir.

Harp başlığı olarak geniş bir spektruma sahip olan İskander füzesi, anti-personel, anti-materyal, termobarik, sığınak delen ve yüksek patlayıcı içeren çözümler sunmaktadır. Açık istihbarat verilerinden derlenmiş kaynaklar, İskender-M füzeleri için elektromanyetik etkili harp başlığı opsiyonun da bulunduğunu belirtmiştir.

Uydu görüntüleri 5 kilometre uzunluğundaki konvoyun Kiev’e yaklaştığını gösteriyor

Maxar uydu görüntüleme şirketi, yeni görüntülerde yüzlerce askeri aracın yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda bir konvoy oluşturarak Kiev’e ilerlediğini bildirdi.

Konvoyun Kiev’in 64 kilometre uzağında, Ivankiv şehrinin kuzeydoğusunda olduğu belirtildi.

Açıklamada uydu görüntülerinde Hostomel kentindeki Antonov Havalimanına yapılan hava saldırılarının yol açtığı hasarın da görüldüğü açıklandı.

Berlin’de savaş karşıtı gösteriye 100 binden fazla kişi katıldı

Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen savaş karşıtı gösteriye 100 binden fazla kişi katıldı. Öte yandan Alman Demiryolları Polonya’ya kaçan Ukraynalı sığınmacıların ücretsiz olarak Berlin’e kadar taşınacağını duyurdu. 

Sosyal medyanın savaş ortamında kullanılmasına bir örnek; Ukraynalılar Kiev’e yaklaşan rus konvoyu bilgilerini bildiriyor.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri vatandaşlarına düşman zırhlı birliklerinin hareketlerini sosyal medayı kullanarak bildirmesini istemişti. Kiev yakınlarındaki Makariv yerleşimindeki sakinleri, Kiev’e doğru giden Rus konvoyu görüntülerini sosyal medyadan duyurarak, ordunun önlem almasını istiyor.

Konvoyun üzerinde ‘V’ harfi işareti olduğunu belirten görgü tanıkları, ağır silahların Kiev’e doğru gittiğini belirtiyor.

Kiev bölgesindeki tüm vatandaşlarına sesleniyoruz! diyen Ukrayna medyası, ” gören, kaydeden veya yerini bilen herkes. bu konvoyun verileri acilen Ukrayna savunma birliklerine bildirmeleri veya mümkünse daha fazla hareket etmelerine izin vermemelidir” denildi.

Bu bildirimlerin ardında Ukrayna topçusu, Kiev bölgesindeki Bucha kasabasında Rus ordusunun V Grubunu tamamen imha ettiğini açıkladı.

Bu bildirimlerin ardında Ukrayna topçusu, Kiev bölgesindeki Bucha kasabasında Rus ordusunun V Grubunu tamamen imha ettiğini açıkladı.

Ukrayna Genel Kurmay Başkanı Bayraktar TB2 SİHA’nın Rus konvoyunu vurma görüntülerini yayınladı

Ukrayna Genel Kurmay Başkanı Valerii Zaluzhnyi Facebook’dan yaptığı açıklamada Bayraktar TB2 SİHA’nın bir operasyonda kullanıldığında açıkladı.

Açıklamada paylaşılan görüntülerde Bayraktar TB2 bir rus konvoyunu hedef alarak imha ettiği görülüyor.

Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçiliği, “Maşallah Bayraktar TB2 SİHA’larına” açıklaması yaptı.

Ukraynalı yetkililer Rus birliklerinin Harkov’a girdiklerini açıkladı.

Bölgesel yönetimin başkanı Oleg Sinegubov, hafif askeri araçlarının şehirde görüldüğünü çatışmaların devam ettiğini söyledi.

Kentin kuzeydoğusundaki sokaklarda dolaşan tank görüntüleri ortaya çıkmıştı.

Horkov caddelerinde Ukrayna askerleri bir Rus konvoyunu etkisiz hale getirdi.

Sinegubov, halkı bulundukları yerde kalmaya çağırdı, “Sığınaklardan çıkmayın! Ukrayna Silahlı Kuvvetleri düşmanı saf dışı ediyor. Sivillerden sokağa çıkmamalarını istedi.

Harkov’deki karmaşık durum nedeniyle, Oleksiyivka yakınlarındaki toplu taşıma araçları çalışmayacağı belirtildi.

Ukrayna Hava Kuvvetleri Belarus’tan Kiev’e ateşlenen bir seyir füzesini düşürdüğü açıklandı.

Ukrayna Genel Kurmay Başkanı Valeriy Zaluzhny’un Facebook hesabından yaptığı açıklamada, “Birkaç dakika önce, Ukrayna Hava Kuvvetleri bir TU-22 uçağı ile Belarus Cumhuriyeti topraklarından Ukrayna başkentine ateşlenen bir seyir füzesini düşürdü.” ifadelerini kullandı.

Kiev direnmeye devam ediyor

Kiev şehir iradesi, Ukrayna’nın başkenti Kiev’in 27 Şubat’tan itibaren Ukrayna ordusu ve bölgesel savunma güçleri tarafından kontrol altında olduğunu söyledi.

Başkan yardımcısı Mykola Povoroznyk, ” Kiev’deki durum sakin. Başkent tamamen Ukrayna ordusu ve sivil savunması tarafından kontrol ediliyor. Geceleri sabotajcı gruplarla birkaç çatışma yaşandı.” dedi.

Belediye Başbakanı Klitschko, Akşam 17:00 ile sabah 8:00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıklamıştı. Bu saatler arasında dışarıda kalan herkesin “sabotaj ve keşif grupları üyeleri” olarak kabul edileceğini söyledi.

Rusya, Kiev bölgesindeki Vasylkiv kasabasındaki KLO Ukrayna benzin istasyonları ağının bir petrol deposuna füze saldırısı düzenledi. Saldırı şiddetli bir patlamaya sebep oldu.

Vurulan deponun şehrin tek petrol deposu olduğu, fakat dün öğleden sonra akaryakıt kamyonlarının tümü tanklarını doldurduğunu, bu sayede KLO benzin istasyonları çalışmalarını devam ettiği belirtildi.

Rusya 27 Şubat günü saat 01:00 sıralarında petrol deposunu vurdu. Kurtarma ve itfaiye ekipleri devam eden çatışmalar nedeniyle tesisteki yangını söndüremediği bildirildi.

Almanya, Ukrayna’ya Alman yapımı silahların gönderilmesini kısıtlayan kararı kaldırdı

Almanya politikasında önemli değişikliğe giderek, Ukrayna’ya Alman yapımı silahların gönderilmesini kısıtlayan kararını kaldırdı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, yaptığı açıklamada ülkesinin Ukrayna’ya destek amacıyla 1000 tanksavar ve 500 uçaksavar füzesi gönderme kararı aldığını belirtti.

Scholz Twitter hesabından yaptığı paylaşımda da “Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin bir dönüm noktası olduğunu ve Putin’in işgalci ordusuna karşı Ukrayna’yı en iyi şekilde desteklememenin görevleri olduğunu” ifade etti.

Bu karar ile Hollanda’nın 400 adet Alman yapımı bomba atarı Ukrayna’ya göndermesine olanak sağlayacak.

Avrupa’da üretilen çoğu silahın tamamen veya kısmen Alman yapımı olması nedeniyle bunların başka ülkelere satılabilmesi Berlin’in onayını gerektiriyor.

Öte yandan Alman Havayolları Lufthansa Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ” yeni gelişmelere atıfta bulunarak, Rusya’ya olan tüm uçuşları iptal edeceğini açıkladı. Önümüzdeki hafta Rus hava sahasını kullanmayı bırakacağını söyledi.

Batılı ülkeler belirli Rus bankalarını SWIFT sisteminden çıkarıyor

AB, Fransa, Almanya, İtalya, Birleşik Krallık, Kanada ve ABD koordineli bir şekilde yaptıkları açıklamalarda Rus işgalini kınayarak, “Rus kuvvetleri, Kiev ve diğer Ukrayna şehirlerine saldırılarını devam ederken, Rusya’yı uluslararası finans sisteminden ve ekonomilerimizden daha da izole etmeye kararlıyız” ifadelerini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, “Rusya Merkez Bankasının varlıklarını felç edeceğiz.” Bu işlemlerini donduracak, varlıklarını tasfiye etmesini imkansız hale getireceğini söyledi.

SWIFT yaptırımının Rus ticaretini vuracağı ve Rus şirketlerinin iş yapmasının önüne büyük engel oluşturacağı belirtiliyor.

SWIFT yani “Dünya Bankalararası Finansal İletişim Topluluğu” sınır ötesi ödemeleri hızlandıran ve böylece uluslararası ticareti kolaylaştıran bir mesajlaşma sistemi. SWIFT sistemine bağlı bankalar sistem içindeki diğer bankalarla ödemeler için ilişki kurabiliyor. Mesajların güvenli olması sayesinde ödeme talimatları genellikle sorgulanmadan yerine getiriliyor.

Bankalara yüksek hacimde işlemi hızla yapmasına imkan veren bu sistem uluslararası ticaretin finansmanının ana mekanizması haline geldi. SWIFT’in yıllık değerlendirmesine göre platform üzerinde 2020 yılında her gün 38 milyon “SWIFT FIN mesajı” gönderildi. Her yıl trilyonlarca dolar sistem üzerinden aktarıldı.

Eğer Rus bankaları SWIFT’ten çıkarılırsa ihracatçılar Rusya’ya mal göndermeyi daha riskli ve daha pahalı bulabilir.Rusya imal ürünlerin en büyük alıcı pazarlarından biri. Dünya Bankası verilerine göre Hollanda ve Almanya Rusya’nın ikinci ve üçüncü en büyük ticaret ortakları. Ancak Rusya’nın her iki ülke için en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülke listesinde bulunmadığına dikkat çekiliyor.Bu yasak Rus ürünlerini satın alan yabancı alıcıları potansiyel olarak alternatif tedarikçi arayışına yöneltebilir. Ancak Rus doğal gazı ve petrolü söz konusu olduğunda yabancı alıcıların alternatif bulması güçleşebilir.

Kaynak: Euronews, Ajanslar,

Fransa Donanması AB yaptırımları kapsamında Rus kargo gemisini durdu

Fransız Donanması Manş Denizi’nde Baltic Leader adlı otomobil taşıyan Rus kargo gemisini durdu.

Yetkililer, St. Petersburg limanına gitmekte olan bir Rus kargo gemisi yeni AB yaptırımları nedeniyle durdurularak, Fransa’nın kuzeyindeki Boulogne-Sur-Mer limanına götürüldüğü belirtildi.

Geminin AB’nin yaptırım listesinde yer alan bir şirkete ait olduğu belirtildi. Fransız gümrük memurları gemi mürettebatı eşliğinde incelemelerde bulundu.

Rus Haber Ajanları Fransa Rus Büyükelçiliği’nin yetkililerde açıklama talep ettiğini aktardı.

Kiev’de sokağa çıkma yasağı uzatıldı

Rus birlikleri başkent Kiev’i ele geçirmeye çalışırken, Kentin kuzeyinde patlamalar ve yoğun çatışma sesleri duyuluyor.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, başkentin kuzeyindeki elektrik santrali yakınlarından üç ila beş dakika arayla beş patlama sesi duyulduğunu söyledi. 

Ayrıca Belediye Başbakanı Klitschko, Akşam 17:00 ile sabah 8:00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı.Bu saatler arasında dışarıda kalan herkesin “sabotaj ve keşif grupları üyeleri” olarak kabul edileceğini söyledi.

Rusya, Ukrayna’nın Karadeniz kıyılarını kapattı

Ukrayna İçişleri Bakanlığı yetkilileri Rusya’nın Karadeniz ve Azak Denizi’nin neredeyse tüm bölgelerini kapattığını açıkladı. Rusya en son açıklamasında Karadeniz’in Kuzeybatı bölümünü deniz trafiğine kapattığını açıklamıştı.

Olası işgal senaryolarında Karadeniz Filosu’nun amfibi harekat düzenlececeği gündeme gelmişti.

C Savunma Dergisi’nin Ocak sayısında olası Amfibi harekatının detaylarını okuyabilirsiniz…

İki Rus IL-76 uçağı düşürüldü

Dün gece Ukrayna ordusu, Rusya tarafından gerçekleştirilen büyük bir hava saldırısı operasyonu sırasında Kyiv’e yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki hava indirme birlikleriyle dolu iki Rus Il-76 stratejik hava nakliye uçağını düşürdü.

İki silahlı saldırıda 300-450 Rus askerinin öldürüldüğü tahmin ediliyor.

Ukrayna, SU-27 tipi bir savaş uçağıyla Rusya’ya ait IL-76 MD askeri nakliye uçağını düşürdüğünü duyurdu.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeri Zaluzhni, sekiz yıl önce Ukrayna’ya ait bir askeri uçağın düşürülmesi ve 40 paraşütçü askerin öldürülmesini hatırlatarak “Lukansk’ta 2014’te yaşananların intikamını aldık” dedi.

Rusya ordusu sözcüsü Igor Konaşenko ise Cumartesi günü yaptığı bir açıklamada Rusya’nın bugüne kadarki operasyonlarda hiçbir askerinin ölmediğini öne sürdü.

NOT: Bağımsız kaynaklar tarafından bu bilgi henüz doğrulanmadı

Ukrayna, şu ana kadar 3 bin 500 Rus askerinin öldürüldüğünü söyledi

Ukrayna ordusunun, Facebook sayfasında paylaştığı bir açıklamada, işgale katılan 3 bin 500 Rus askerinin öldürüldüğünü, yaklaşık 200 askerin de rehin alındığını duyurdu.

Öte yandan Rus askeri birliklerinin zaiyatına dair daha fazla bilgi veren Ukrayna ordusu, Rusya’ya ait 14 savaş uçağı, 8 helikopter ve 102 tankın da şimdiye kadar imha edildiğini ekledi.

Kiev’de bir apartman bloğuna füze isabet etti

Kiev şehrinin Lobanovsky Caddesi üzerinde bir apartman bloğuna füze isabet etti.

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Klitschko, ” 6a Lobanovsky Caddesi’ndeki bir apartman bloğuna bir füze çarptı.Acil servis müdahale ediyor..” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Devlet Acil Servisi, füze çok katlı bir apartman bloğunu (17-18 kat) vurdu. Şu ana kadar herhangi bir ölü ve yaralı olmadığı belirtildi. Tahliyelerin yapıldığı belirtildi.

Rusya’ya yönelik hava sahası yasağı

İngiltere, Rus özel jetlerini hava sahasına girmesini yasakladı. İngiliz yetkililer, Perşembe günü de Rusya’nın ulusal havayolu şirketi Aeroflot’u yasaklamıştı.

Rusya ise İngiltere’ye Cuma günü British Airways’i yasaklayarak yanıt verdi.

Öte yandan Bulgaristan da hiçbir Rus uçağının hava sahasına giremeyeceğini söyledi. Benzer hamleler Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nden de geldi.

ABD havayolu şirketi Delta da Aeroflot ile olan ortaklığını askıya aldı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg; NATO Mukabele Gücü’nü karada, denizde ve havada konuşlandırıyoruz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ” beklenmedik duruma hızla yanıt vermek için NATO Mukabele Gücü’nün unsurlarını karada, denizde ve havada konuşlandırıyoruz. “

Nato Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, liderler zirvesi sonrasında yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya aralarında hava savunma sistemlerinin de olduğu daha fazla silah vereceklerini duyurdu.

Stoltenberg, Ukrayna kuvvetlerinin Rusya ordusuna zaiyat verdirdiğini ve direniş gösterdiğini de açıkladı.

NATO ülkelerinin ortak açıklamasında, “Kimse Rusya’nın yalan yağmuruna kanmamalı” ifadesi yer aldı.

Stoltenberg, birliğin doğu sınırının askeri anlamda güçlendirilmeye devam edildiğini de kaydetti.

Nato Genel Sekreteri, özellikle Karadeniz’de kaza ile bir gerilim yaşanmaması için çok dikkatli hareket edildiğini vurguladı

NATO’nun öncü kuvveti Çok Yüksek Hazırlıklı Müşterek Görev Kuvveti (VJTF)’nin komutanlığı 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren Polonya’dan Türkiye’ye geçmişti. 1 Ocak 2022 tarihiyle komutanlık Fransa’ya geçti.

TSK’nın 66.Mekanize Piyade Tugay komutanlığından seçilen yaklaşık  4.200 asker VJTF yapısı içinde görev yapıyor.Kriz durumunda 66.Mekanize Piyade Tugay birkaç gün içinde konuşlanabilecek şekilde hazır bekliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri bu bağlamda, toplamda 6 bin 400 kişilik askeri personelden oluşan NATO gücüne, 4 bin 200 piyade ile destek verecek. Arnavutluk, Macaristan, İtalya, Letonya, Karadağ, Polonya, Romanya, Slovakya, İspanya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri’nden birliklerde ittifakın daha büyük kısmı olan NATO Mukabele Kuvveti’nin (NRF) parçası olarak görev yapacak.

Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvveti (VJTF)’nin 2014’te Rusya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan gelebilecek risklere ve tehditlere karşı kabiliyetlerinin geliştirilmesi kararlaştırılan NATO Mukabele Kuvveti (NRF) bünyesinde kurulmasına karar verilmişti.

Zelenskiy: “Buradayız. Kiev’deyiz. Ukrayna’yı savunuyoruz”

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy hala Kiev’de olduğunu açıkladığı bir video yayınladı. Rusya’nın Kiev’den kaçtığına ilişkin haberleri yalanlayan Zelenskiy, “Buradayız. Kiev’deyiz. Ukrayna’yı savunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın güneyine inen paraşütçüler etkisiz hale getirildi

Ukrayna’nın güneyinde Herson kuzey batısında yer alan Mykolaiv şehrine inen Rus Paraşütçüler etkisiz hale getirildiği açıklandı. Ukrinform’un haberine göre, görgü tanıkları Mykolaiv tersanesinin çevresinde bir süredir silah sesleri duyulduğunu söyledi. Mykolaiv Bölgesel idaresi Başkanı Vitaliy Kim, ” paraşütçülerle ilgili olay artık bitmiştir.” ifadelerini kullandı.

Kiev belediyesi sakinlerine çatıları kontrol etmesini istedi

Kiev belediye yetkilileri çatıya erişimi bulunan binaların sakinlerine çatılarda bir işaret olup olmadığını kontrol etmelerini istedi. Belediye yetkilileri, ” çatıya erişimi olan yüksek bina sakinlerinden çatılarda herhangi bir iz veya işaret olup olmadığını acilen kontrol etmelerini istiyoruz” denildi. Eğer işaret var ise bunların üzerinin toprak veya başka bir şeyle kapatılması gerektiği belirtildi.

Avrupa Konseyi, Rusya’nın üyeliğini askıya aldı

Ukrayna topraklarını işgal eden Rusya’nın Avrupa Konseyi üyeliği askıya alındı. Cuma günü toplanan Avrupa Konseyi üyeleri, Rus diplomatların ve delegelerin Konsey’in ana organlarına katılımını hemen yürürlüğe girecek şekilde askıya aldı.
Ancak bu kararın Avrupa Konseyi’nin yargı kolu olan ve Rus vatandaşlarına koruma sağlamayı amaçlayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ni (AİHM) kapsamadığı bildirildi.

Rusya’nın Eurovision Şarkı Yarışması’na katılması da yasaklandı.

Peskov: Rusya barış müzakerelerine hazır

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov Rusya’nın Ukrayna ile barış müzakerelerine hazır olduğunu açıkladı.

Peskov Moskova’nın Belarus’un başkenti Minsk’e bir heyet göndermeye hazır olduğunu belirtti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy iki kez Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme teklifinde bulunmuştu

Zelenskiy: Batı’nın Ukrayna’ya yardım etmekte yavaş kaldı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Batı’nın Ukrayna’ya yardım etmekte yavaş kaldığını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Kimse Ukrayna’yı işgal etmeyi planlamıyor” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın işgaline karşı Batı’nın Ukrayna’ya yardım etmekte yavaş kaldığını söyledi. Zelenskiy, savaş tecrübesi olan Avrupalıları Ukrayna için mücadele etmeye çağırdı.  

LAVROV: Kimse Ukrayna’yı işgal etmeyi planlamıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Kimse Ukrayna’yı işgal etmeyi planlamıyor” şeklinde konuştu. Ukrayna halkının “bağımsızlığından” yana olduklarını belirten Lavrov, Ukrayna’yı “silahlardan arındırmayı” istediklerini kaydetti. Ukrayna hükümetini eleştiren açıklamalarda da bulunan Lavrov, Rusya’nın mevcut hükümeti demokrat olarak nitelendirme imkanının görmediğini söyledi. Lavrov, Ukrayna’nın nötr bir statüsünü tartışmaya hazır olduğunu söyleyen Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy’nin yalan söylediğini savundu.

Kaynak: DW

Karadeniz’de bir yük gemisi füze ile vuruldu

Karadeniz’in kuzeyinde Odesa limanı yakınlarında Moldova bandıralı bir yük gemisinin füzeyle vurulduğu açıklandı.

Personeli Rus olan Millennial Spirit adlı gemide mürettebattan iki kişinin yaralandığı belirtildi.

Bir Ukrayna denizcilik şirketi de Pivdenni limanında Namura Queen adlı Panama bandıralı bir yük gemisinin roketle vurulduğunu ve gemide yangın çıktığını duyuruldu.

Perşembe günü Yasa Denizcilik’e ait, Marshall Adaları bandıralı YASA Jüpiter’ adlı yük gemisi, Odesa açıklarında vurulmuştu.

Rus askerleri Kiev’e dayandı 

Rus haber ajansı Tass, Rusya silahlı kuvvetlerinin, Ukrayna’nın başkenti Kiev’i batı istikametinde bloke ettiğini duyurdu. Ajans haberi, Rusya Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırarak verdi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, şehrin kuzeybatısındaki stratejik öneme sahip Hostomel havaalanı ele geçirildi. Aynı açıklamada 200 Ukraynalının da “etkisiz hale getirildiği”, Rus tarafının ise hiçbir kayıp yaşamadığı aktarıldı.

Ukrayna kaynakları ise bu haberi doğrulamadı. Kiev hükümeti daha önce Hostomel’e yapılan saldırıların engellendiğini ve Rus birliklerinin ağır kayıplar verdiğini açıklamıştı.

Rusya kaynakları, askeri birliklerinin Belarus sınırına yakın Çernihiv şehrini de abluka altına aldığını aktardı.
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov, “Şu anda, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri birimleri Çernihiv şehrinin ablukasını tamamladı” dedi.  Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna yönetimini sivilleri kalkan olarak kullanmakla ve “terörist taktikler uygulamakla” suçluyor.

Kaynak: DW,Sputnik

Ukrayna Savunma Bakanlığı; Rus güçleri başkent Kiev’de 

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ikinci gününde devam ediyor. Ukrayna Savunma Bakanlığı Rus birliklerinin Kiev’de olduğunu açıkladı. Ukrayna ordusu üniforması giymiş rus askerlerini Kiev’e sızdığı belirtiliyor. Ukrayna makamları bu askerlerin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Rus birliklerinin Kievin merkezine 10-15 kilometre yakalaştıkları şehre girmek için emir bekledikleri belirtiyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba Kiev’de roket saldırılarının devam ettiğini söyledi. Kuleba Twitter’da yaptığı paylaşımda “Başkent en son bu tür bir şeyi 1941 yılında Nazi Almanyası tarafından saldırıya uğradığında yaşamıştı” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı Rus birliklerinin Kiev merkeze doğru ilerlediklerini açıkladı.

Ukrayna’nın başkentinin 40’a yakın seyir ve balistik füzeler ile vurduğuna dair doğrulanmamış bilgiler bulunuyor.

Kiev halkı dün geceyi bomba sığınağı olarak kullanılan metro istasyonlarında geçirdi. Saldırılar sonucu yerleşim yerlerinin hasar gördüğünü gösteren videolar ve resimler ortaya çıkmaya başladı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Kiev’de bulunan Ukrayna Hava Savunma sistemleri şehir üzerinde uçan bir Rus uçağını düşürdüğünü açıkladı. Ayrıca dünkü çatışmalarada Rus ordusuna ait 7 uçak, 6 helikopter, 30’dan fazla tank, 130 zırhlı araç ve yaklaşık 800 askerin imha edildiğini açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı ise 2 Ukrayna Su-27 uçağı, 2 Su-24, 1 helikopter ve 4 Bayraktar TB-2 düşürüldü. Ukrayna ya ait 11 hava sahası, 3 komuta merkezi, 1 deniz üssü, Ukrayna S-300 ve Buk-M1 hava savunma sistemlerinin 18 radar istasyonu devre dışı bırakıldığını açıkladı.

Yılan adası Ruslar tarafından ele geçirildi

Ukrayna-Romanya sınırına yakın Yılan Adası’nın Rusya tarafından ele geçirildiği açıklandı.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı Yılan Adası’nın deniz ateşi ve savaş uçakları bombardımanı ardından ele geçirildiğini açıkladı. Sınır Muhafızları adayı cesurca savundu ve adada bulunan personel Rusya tarafından öldürüldü.

Rusya adayı işgal için Rus Karadeniz Filosundan “Moskova” füze destroyeri ve “Vasily Bykov savaş gemilerini gönderdi.

Yılan Adası çevresinde kıta sahanlığının toprak sınırları 2009 yılında Uluslararası Adalet Divanı tarafından tarif edilmiştir. Adada yaklaşık 100 kişi yaşıyor, çoğunlukla aileleri ve teknik personeliyle birlikte Ukrayna Sınır Muhafızları görev yapıyorlar. Romanya ve Ukrayna arasındaki anlaşmazlık sonrası ada silahsızlandırılmıştı.

Rus birlikleri Çernobil’e girdi

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da 11 havaalanı da dahil olmak üzere 70’ten fazla askeri hedefi imha ettiğini açıkladı. Ayrıca Rusya Savunma Bakanlığı, 4 Bayraktar İHA’nın düşürüldüğünü açıkladı.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rus birlikleri Belarus’tan kuzey Ukrayna’ya geçerek Çernobil nükleer felaket bölgesinden girmeye başladı. Belarus topraklarından Ukrayna’ya dört balistik füze fırlatıldı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayl Podolyak, Kiev bölgesindeki Hostomel Havaalanının kontrolünü kaybettiklerini açıkladı.

Podolyak, Ukrayna resmi haber ajansı Ukrinform’a yaptığı açıklamada, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin çetin bir savaştan sonra havaalanının kontrolünü kaybettiğini söyledi.

Kaynak: Ajanslar, DW,

OLASI RUSYA İŞGALİ SENARYOLARI C savunma Dergi 13’ncü Ocak sayısında detaylı haberimizde yayınlandı.

Biden; ” Bu savaşı Putin seçti ve şimdi o ve ülkesi bunun sonuçlarına katlanacak”

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’ya karşı “yıkıcı bir yaptırım paketi” uygulayacaklarını açıkladı. Biden,” Bu savaşı Putin seçti ve şimdi o ve ülkesi bunun sonuçlarına katlanacak” dedi.

Batı’nın önde gelen sanayi ülkelerinden oluşan G7 ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının Rusya’ya yönelik ekonomik önlemler alınması konusunda mutabık olduklarını belirten Biden, ” G7 olarak sert ve koordineli ekonomik ve mali yaptırımlar uygulayacağız” ifadesi kullanıldı.

Söz konusu “sert yaptırımların” finans branşı ve teknoloji sektöründe yoğunlaşacağını söyleyen Biden, yaptırımların Rusya’nın toplam servetinin üçte birini tutan ve ülkenin en büyük ikinci bankası olan VTB Bank’ın da aralarında olduğu dört Rus kredi kuruluşunu hedef alacağını duyurdu.

ABD Başkanı Biden, Rus bankalarının şimdilik SWIFT bankacılığından çıkartılmayacağını belirtti.

Biden Putin’in yakın çevresindeki isimlere de doğrudan yaptırımlar uygulanacağını ifade etti.

“Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekat kabul edilemez”

Uluslararası Demokratlar Birliği heyetini kabulünde konuşan Erdoğan, Rusya’nın askeri harekatını reddettiklerini söyledi.

Erdoğan, “Türkiye, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü korumak için gerçekleştirdiği mücadeleyi destekliyor” ifadelerini kullandı.

“Uluslararası hukuka aykırı gördüğümüz bu adım, bölgenin barış, huzur ve istikrarına vurulmuş ağır bir darbedir” diyen Erdoğan, “Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü korumak için verdiği mücadeleyi desteklediğini, biraz önce görüştüğüm Sayın Zelenskiy’e de ifade ettim” diye konuştu.

Kaynak: Cumhurbaşkanlığı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg; savunma planlarını etkinleştirmeye karar verdik

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Rusya’yı acilen askeri güçlerini çekmeye çağırıyoruz” dedi.

Stoltenberg, büyükelçilerle görüşmesinin ardından yaptığı basın toplantısında, “Avrupa’nın güvenliği için çok önemli bir an” ifadesini kullandı.

Jens Stoltenberg “Rusya, Ukrayna’ya saldırdı. Bu vahşi bir savaş eylemidir. Kalbimiz, Ukrayna’nın cesur halkıyla birlikte” dedi.

Stoltenberg konuşmasına şöyle devam etti: “Şehir merkezlerini hedef alan hava ve füze saldırılarıyla Avrupa’nın güvenliği için vahim bir an. Can kaybının tüm sorumluluğu Rusya’ya ait. Bu, uluslararası hukukun açıkça ihlalidir. Avrupa ve Atlantik’in güvenliği için ciddi bir tehdittir. Ortada acımasız bir savaş eylemi var. Ne yazık ki uyardığımız şey gerçekleşti, Rusya Ukrayna’ya savaş açtı ve Avrupa kıtasında barışı paramparça etti”.

Savaşın NATO müttefik topraklarını sıçramasını önlemek için “NATO hava sahası 100 savaş uçağı ile korunuyor.” diyen Jens Stoltenberg, “NATO tarihteki en büyük birlik. İttifakın üst düzey askeri komutanın talebi üzerine savunma planlarını etkinleştirmeye karar verdi. Önümüzdeki günlerde NATO’nun doğu kanadına daha fazla asker gelecek.” dedi.

“Bu işgal sürpriz değil. Uyarılarını aylarıdır yaptıklarını belirten Stoltenberg, “Ukrayna’da NATO birlikleri yok ve asker gönderme planımız da yok. Bu işgalden sonra artık yeni bir Avrupa olacak.” şeklinde konuştu.

Stoltenberg, Rusya’nın ciddi maliyetlerle karşı karşıya olduğunun da altını çizdi.

Ayrıca Stoltenberg, NATO üyesi ülkelerin liderlerine cuma günü zirvesi için çağrıda bulundu.Yarın yapılacak NATO Zirvesi için İngiltere ve Fransa liderleri de çağrıda bulunmuştu.

Zelenskiy; isteyen her Ukraynalıya silah vereceğiz

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, isteyen her Ukraynalıya silah vereceklerini söyledi.

Ukrayna vatandaşalarına silahlanma kararını onayladıkları belirten Zelenskiy, Ukraynalıya silah vereceklerini söyledi.

“Düşman ağır kayıplar veriyor.” diyen Zelenskiy, şu anda ülkede olan vatandaşlarımıza panik yapmamalarını söylüyorum. Silahlı kuvvetlerimize destek için her şeyi yapalım.

Zelenskiy, Rusya ile tüm diplomatik ilişkilerin kesildiğini duyurdu.

Rusya, Azak Denizi’ni deniz trafiğine kapattı

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesi ardından başkent Kiev dahil birçok kent hava harekatı ile vurulurken Ukrayna, 5 Rus savaş uçağı ve 1 helikopteri düşürdüğünü açıkladı. Rusya Azak Denizi’ndeki deniz trafiğine kapattığını açıkladı.

Rusya savunma bakanlığı hava saldırılarının şehirleri hedef almadığını ve siviller için bir tehdit oluşturmadığını iddia ederken, Ukrayna Rusya saldırılarında 7 kişinin hayatını kaybettiğini, 9 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Kiev’in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv ve Odesa kentlerinde yerel saatle 04.50’den sonra art arda patlamalar yaşandı.

Rusya hava saldırılarında 5 uçağın düştüğünü yalanladı. Rus ayrılıkçıla Ukrayna’ya ait 2 savaş uçağı düşürdük iddasında bulundu.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’ya ait 2 tankın ve ‘birkaç zırhlı aracın’ imha edildiğini açıkladı.

Moskova, Ukrayna ve Rusya arasındaki Azak Denizi’ndeki deniz trafiğine kapattığını açıkladı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz; “uluslararası hukukun bariz bir ihlali”

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını “mümkün olan en güçlü şekilde” kınadığını açıkladı. Scholz, saldırının “uluslararası hukukun bariz bir ihlali” olduğunu ve “hiçbir şeyle gerekçelendirilemeyeceğini” söyledi.

Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Ukrayna’ya karşı askeri harekatı şiddetle kınadığını bildirdi. “Ukrayna’ya saldıran Rusya, uluslararası düzenin en temel kurallarını çiğniyor. Uluslararası toplum, Rusya’nın yol açtığı bu utanç gününü affetmeyecek” diye yazılı bir açıklama yapan Baerbock “Ukrayna’yla sonsuz dayanışma içindeyiz” diye yazdı.

Kiev açıklamasında 5 Rus uçağı, 1 helikopter düşürüldü.

Rusya Ukrayna’nın hava üsleri etkisiz hale getirdik.

Kiev açıklasında 5 Rus uçağı, 1 helikopter düşürüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Güvenlik Zirvesi’ni Topluyor

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyon sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında bugün Beştepe’de güvenlik zirvesi toplanıyor. Acil gündemle yapılacak toplantı saat 11:00’da başlayacak.

Belarus’taki birlikler de harekete geçti

Belarus’taki Rus birliklerin operasyona katıldıkları yönündeki açıklamalar geliyor.

Ukraynalı yetkililer, sınır güvenlik birimlerine dayandırdıkları bilgilere göre ülkenin kuzey sınırı boyunca topçu saldırısına uğradığını ve Ukrayna güçlerinin de ateşe karşılık verdiğini bildirdi.

Ukrayna’nın kuzey sınırında bulunan Belarus, uzun süredir Rusya ile müttefik. Askerlerinin bir kısmını Belarus’a yığan Rusya, bir süredir de Minsk yönetimiyle ortak tatbikat düzenliyordu.

Rusya Ukrayna’yı vurmaya başladı

Rusya Devlet Başkanı Putin, yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Donbass’a yönelik askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.

Başkent Kiev’in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv, Odesa kentlerinde art arda patlamalar yaşanıyor. Rusya Hava harekatı gerçekleştiriyor. Ukrayna hava trafiğini kapattı.

Harekatla ilgili açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, “Eğer canımıza, özgürlüğümüze, çocuklarımıza saldırılırsa, kendimizi savunacağız, saldırmayacağız, kendimizi savunacağız” dedi. 

Ukrayna, ülke genelinde olağanüstü hal ilan ediyor

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusyada bulunan vatandaşların hızla bu ülkenin sınırlarından çıkması tavsiyesinde bulundu. Ukrayna, ülke genelinde olağanüstü hal ilan etti.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, ” vatandaşların Rusya’yı ziyaret etmemesi ve bu ülkede bulunan vatandaşların da hızla bu ülkenin sınırlarından çıkması tavsiye edilmektedir” denildi.

Bu çağrının Rusya’da yaşayan milyonlarca Ukraynalıyı etkileyebileceği değerlendiriliyor.

UKRAYNA OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİYOR

Öte yandan Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi, Donetsk ve Lugansk bölgeleri hariç ülke genelinde acil durum ilan etme kararını, onaylanması üzere parlamentoya sundu.

Ülkenin milli güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Oleksiy Danilov, olağanüstü hal ilanının 30 gün geçerli olacağını ve 30 gün daha uzatılabileceğini kaydetti.

Bu kapsamda yol kontrollerinin artırılması, belge kontrollerinin sıkılaştırılması ve “önleyici” adımlar atılmasına karar verildi.

Olağanüstü hal ilanı Donetsk ve Luhansk’ı kapsamayacak. Bu bölgeler için, olağanüstü hal 2014’ten bu yana yürürlükte.

UKRAYNA YEDEKLERİ SİLAH ALTINA ALIYOR

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, 18 – 60 arasındaki yedek personelini silah altına almaya hazırlanıyor.

Maksimum görev süresinin bir yıl olacağı ve yedek kuvvetlerin yeteneklerine göre birliklere yerleştirileceği belirtildi.

Askeri uzmanlar Ukrayna’nın 900 bin kadar yedek kuvveti bulunduğunu belirtiyor.

Kaynak: BBC

Biden’dan “yaptırım” açıklaması: İki Rus bankasına yaptırım uyguluyoruz

ABD Başkanı Joe Biden Rusya’nın iki ayrılıkçı bölgenin bağımsızlığını tanımasının ardından ilk dalga yaptırımları açıkladı. Avrupa Birliği, Almanya ve İngiltere ve ABD’nin yaptırımları açıklamasının ardından Avustralya, Japonya ve Kanada’dan da yaptırım açıklamaları geldi.

Başkan Biden Beyaz Saray’da gecikmeli başlayan basın açıklamasında, yaptırımlar kapsamında Rusya’nın iki büyük mali kurumu olan VEB bankası ve Rusya’nın ordu bankasına yaptırım uygulanacağını söyledi.Biden, Rusya’nın Batı’dan para elde edemeyeceğini, ABD ya da Avrupa piyasalarında işlem yapamayacağını belirtti.

Biden, Rusya’nın seçkin isimleri ve onların aile fertlerine de önümüzdeki günlerde yaptırım uygulanacağını belirtti.

Rusya’nın adımlarını “işgal” olarak tanımlayan Biden, Moskova’nın işgali genişletmesi halinde yaptırımları arttırmaya hazır olduklarını söyledi.

Baltık ülkelerinin güçlendirilmesi için takviye kuvvet ve ekipman gönderilmesi konusunda yetki verdiğini belirten Biden, bunun için Avrupa’daki Amerikan askerlerinin kullanılacağını söyledi.

ABD Başkanı Biden, “Rusya’yla savaşmak gibi bir niyetimiz yok” diyerek bu adımların savunma amaçlı olduğunu vurguladı. Biden, NATO topraklarının her karışını savunacaklarını belirtti.

Avrupa Birliği, Almanya ve İngiltere ve ABD’nin yaptırımları açıklamasının ardından Avustralya, Japonya ve Kanada’dan da yaptırım açıklamaları geldi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, kararı destekleyen Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Devlet Duması üyelerine, “askeri sektördeki” sorumlulara ve 2-3 Rus bankasına yaptırım uygulayacaklarını açıkladı. Duma’nın 351 üyesi ve Donbas’ta işgaline destek veren 27 kişi hedef alındı.

İngiltere Başbakanı Johnson, Rusya’ya yönelik ilk yaptırımlar kapsamında, Rossiayaz Bank, Isbank, General Bank, Promsvyazbank ve Black Sea Bank‘ı kapsayan 5 Rus bankasına yaptırım uygulayacaklarını duyurdu.

Kaynak: Ajanslar, Sputnik

Putin: Minsk Anlaşması artık yok; Kiev ile ilişkilerin iyileşmesi için 4 şart

Rusya Devlet Başkanı Putin, “Ukrayna yönetimi, alenen Minsk Anlaşması’nı uygulamayacaklarını açıkladı. Rusya, Donbass halkına yönelik soykırıma daha fazla müsamaha gösteremezdi. Minsk Anlaşması aslında Rusya, Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’n (LHC)’yi tanımadan çok önce Kiev tarafından öldürüldü” dedi.

Putin, gazetecilere Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki sözde yönetimleri tanıması, Rus ordusunun yurt dışında görev almasına ilişkin kararın onaylanması ve Ukrayna ile ilişkiler hususunda açıklamalarda bulundu.

Putin “Avrupa, Kiev’i Minsk Anlaşmasını uygulamaya zorlamakta başarısız oldu. Bu yüzden DHC ve LHC’yi tanımaktan başka çaremiz kalmadı. Evet, Minsk Anlaşması artık yok. DHC ve LHC’yi tanıdık” diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı, ülkesinin ordusunun Donbass’a girmesi gibi bir durum olup olmadığının sorulması üzerine, şu an için Donbass’a girilmesi gibi bir durumu olmadığı yanıtını verdi:“Ordunun oraya hemen gireceği gibi bir şey söylemedim. Ayrıca, sahadaki gelişmeler ve bunlara bağlı olası sonuçları tahmin etmek mümkün değil. Her şey, sahada gelişen somut duruma bağlı.”

PUTİN’DEN KİEV İLE İLİŞKİLERİNİ İYİLEŞMESİ İÇİN 4 ŞART

Rusya Devlet Başkanı Putin, ilişkilerin iyileşmesi için Kiev yönetimine 4 koşul öne sürdü. Rus lider, sorunların çözümü için Ukrayna’nın NATO’ya girmek yerine tarafsız statüyü benimsemesi ve Kırım’ın ilhakını tanımasını istedi.

Stoltenberg: Avrupa’nın güvenliği açısından son yıllardaki en tehlikeli an

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna Krizini “Avrupa’nın güvenliği açısından son yıllardaki en tehlikeli an” olduğunu açıkladı.

NATO-Ukrayna Komisyonu’nun olağanüstü toplantısının ardından gerçekleştirdiği basın toplantısında konuşan Stoltenberg, “Rusya’dan diplomasi yolunu seçmesini istiyoruz” çağrısında bulundu.

Stoltenberg, Rusya’nın doğu Ukrayna’daki Donetsk ve Luhansk bölgelerine son 24 saat içinde yeni birlikler ve ağır silahlar gönderdiğini söyledi.

NATO birliklerinin Baltıklar ve Doğu Avrupa’da mukavemete hazır olduklarını’ belirtten Stoltenberg, NATO Müdahale Gücü’nün yüksek hazırlık seviyesinde olduğunu fakat henüz aktif olmadığını belirtti

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya’nın Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını tanıması ve asker göndermesi üzerine Kuzey Akım 2 boru hattı projesini durdurma kararını aldı.

Scholz, bugün Berlin’de yaptığı açıklamada, Ekonomi Bakanlığından idari onay sürecinin en baştan başlatılmasını istediğini bildirdi. Kuzey Akım 2’nin sertifikalandırılmadan hayata geçemeyeceğini vurgulayan Scholz, sürecin ne kadar zamanda tamamlanabileceği ile ilgili bir soruyu da “Kesinlikle zaman alacaktır” diye yanıtladı.

Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanımasının “temelden yeni bir durum yarattığını” belirten Almanya Başbakanı, “Bu nedenle son gelişmeler ışığında bu yeni durumu yeniden değerlendirmek zorundayız. Bu, Kuzey Akım 2 için de geçerli” diye konuştu.

Yapımına 2018 yılında başlanan proje dört gecikmeli olarak geçen yıl Eylül ayında tamamlanmış, ancak hattın faaliyete geçmesi için gerekli onayı verecek olan Federal Şebeke Dairesi, onay sürecini Kasım ayında dondurmuştu. Onay ile ilgili kararın yaz aylarına doğru çıkması bekleniyordu.

Avrupa’daki 26 milyon hanehalkına doğal gaz sağlaması planlanan Kuzey Akım 2 hattı, doğrudan Rusya’dan Almanya’ya gidiyor.

Kaynak: Ajanslar, DW,

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararını ardından Donetsk’de kutlamalar yapıldı.

Putin, Rus Barış Güçleri’ni doğu Ukrayna’nın iki ayrılıkçı bölgesine gönderme emri verdi

(22 Şubat – Moskova) Rusya Devlet Başkanı Putin, Savunma Bakanlığı’na Rus Barış Güçleri’ni doğu Ukrayna’nın iki ayrılıkçı bölgesine gönderme emri verdi.

Yapılan açıklamada, “Lugansk Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı’nın Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı’na ilettiği talep üzerine Rus Silahlı Kuvvetleri, Lugansk Cumhuriyeti topraklarında barışı koruma misyonları icra edecek” denildi.

Barış gücünün bölgeye ne zaman intikal edeceği ve kaç askerden oluşacağı gibi konular henüz netlik kazanmadı. Kremlin gönderilecek askerleri “barış gücü” olarak tanımladı.

Putin’in açıklamalarının ardından uluslararası tepkiler gelmeye başladı.ABD Başkanı Joe Biden Rusya’nın bağımsızlığını tanıdığını açıkladığı Donetsk ve Luhansk ile ABD’li kişi ve kurumların tüm ticari ve finansal ilişkilerini yasaklayan bir kararname yayımladı.

İngiltere, Fransa ve Almanya Rusya’nın tanıma kararına yaptırım alma yönünde anlaştı. Beyaz Saray da Salı günü yaptırımlar açıklayacak.

TÜRKİYE KARARI KINADI

Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını tanıyan kararını kınadı. Açıklamada, “Rusya’nın söz konusu kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz” denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: “Rusya’nın söz konusu kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz. Bu vesileyle Ukrayna’nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına bağlılığımızı vurguluyor, tüm ilgili taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrısı yapıyoruz.”

Kaynak: Sputnik, Ajanslar, Dışişleri Bakanlığı

Putin, Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını tanıma kararını canlı yayında imzaladı

(22 Şubat – Moskova) Ulusa sesleniş konuşması yapan Rusya Devlet Başkanı Putin, “Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararını onaylıyorum” dedi. 

Kremlin’de kameraların önüne geçen Putin, Donbass ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin liderleriyle tanıma ve işbirliği anlaşmalarını imzaladı.

Putin, Güvenlik Konseyi toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Donbass’taki durumun çok kritik olduğu belirtti. Putin, “Ukrayna Rusya için sadece komşu bir ülke değil, aynı zamanda tarihin bir parçasıdır” dedi.

Ukrayna’nın doğusunda tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Lugansk cumhuriyetleri Ukrayna askerlerinin saldırıya geçeceği beklentisi ve çatışmaların şiddetlenmesiyle sivilleri Rusya’ya tahliye ediyor.

Putin, “Ukrayna’nın nükleer silah geliştirme planı kabul edilemez. Ukrayna’nın nükleer silah sahibi olması Rusya için tehdit olur. Bu tehdide cevap vereceğiz” ifadelerini kullandı. 

Kremlin basın dairesinden yapılan açıklamaya göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile telefonda görüşerek, her ikisine de Rusya Güvenlik Konseyi’nin toplantısının sonuçları hakkında bilgi aktardı.

Kaynak: Ajanslar

Ukrayna’nın doğusunda tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Lugansk cumhuriyetleri’nde 18 Şubat 2022’de ateşkes ihlalleri..
Kaynak:OSCE

Biden ile Putin Ukrayna konulu zirvede bir ara gelecek

(21 Şubat – Paris) ABD Başkanı Biden ve Rusya lideri Putin Ukrayna konulu bir zirvede bir araya geleceği bildirildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un girişimleri neticesinde Ukrayna krizinde diplomatik çözüm umudu arttı.ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya lideri Vladimir Putin’in Ukrayna konusunda bir zirvede buluşma konusunda anlaştığı bildirildi.

Açıklama Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ofisi tarafından yapıldı.

Açıklamada Macron’un iki lidere de “güvenlik ve Avrupa’nın stratejik istikrarı” konulu bir zirve önderdiği ve iki liderin bu zirvenin düzenlenmesine onay verdiği belirtildi. Beyaz Saray yaptığı açıklamada Biden’ın görüşmeyi “prensipte” ve Rusya bu arada Ukrayna’yı “işgal etmezse” kabul ettiğini ifade etti. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki “Her zaman diplomasiye hazırız” dedi ve ekledi: “Ancak Rusya savaşa karar verirse hızlı ve ağır sonuçları empoze etmeye de hazırız.” Zirveye çatışmanın tüm taraflarının davet edilmesi bekleniyor. 

Macron’un ofisi ve Beyaz Saray zirve detaylarının ABD Dışişleri bakanı Antony Blinken ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov tarafından 24 Şubat’ta planlanan toplantıda netleştirileceğini açıkladı.

Balerus: Rusya ile tatbikatlara devam

Belarus Savunma Bakanlığı, bugün sona ermesi planlanan Rusya ve Belarus’un Ukrayna sınırında ortak gerçekleştirdiği dev tatbikatın devam edeceğini duyurdu.

Belarus Savunma Bakanı Viktor Hrenin, Rusya ile ortak yürütülen ‘Birlik Kararlılığı-2022’ tatbikatına devam etme kararı alındığını açıkladı.

Rusya ve Belarus’un ortak gerçekleştirdiği dev tatbikatın bugün sona ermesi planlanıyordu. Belarus, tatbikat için ülkeye gelen yaklaşık 30 bin Rus askerinin, Ukrayna’nın doğusunda tırmanın tansiyon nedeniyle planlanandan daha uzun süre için ülkede kalacağını duyurdu.

Macron ile Putin 105 dakika görüştü

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hem Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin hem Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky’le telefonda görüştü.

Macron’la Putin’in görüşmesinin 105 dakika sürdüğü belirtildi.

Görüşmede iki ismin Normandiya formatı çerçevesinde çalışmaların yeniden başlatılması, mevcut krize diplomatik bir çözüm bulma ve bunu başarmak için her şeyi yapma ihtiyacı konusunda uzlaştıkları belirtiliyor.

Boris Johnson: Rusya İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük savaşa hazırlanıyor

Münih’teki güvenlik konferansında BBC’ye konuşan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya’nın, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana, Avrupa’daki en büyük savaşa hazırlandığına yönelik ellerinde istihbarat olduğunu söyledi.

BBC’ye konuşan Johnson, “Tüm işaretler, bu planın bazı anlamlarda başladığını da gösteriyor” dedi.

Johnson ellerindeki istihbaratın, Rusya’nın Kiev’i kuşatma amacı taşıyan bir işgale hazırlandığını gösterdiğini de kaydetti.

Moskova ise işgal hazırlığı iddialarını yalanlamayı sürdürüyor.

Antony Blinken : İşaretler işgalin eşiğinde olduğumuzu gösteriyor

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bütün işaretlerin Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmek üzere olduğunu gösterdiğini söyledi.

Amerikan CNN televizyonuna açıklama yapan Antony Blinken, işgalin eşiğinde olunduğunu söyledi ve “işgali engellemek için yapabileceğimiz her şeyi yapacağız” dedi.

Blinken, Ukraynalı yetkililerin Rusya’ya şimdi yaptırım uygulanması çağrısına mesafeli yaklaştı ve bunun yaptırımların caydırıcılığını kaybettireceğini söyledi.

Blinken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la da işgal olmadığı sürece gelecek hafta görüşeceğini belirtti.

Ukrayna’nın doğusunda ateşkes ihlalali; yüzlerce top atışı yapıldı

Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerden top atışı yapıldığı bildirildi. AGİT gözlemcilerinin verilerine göre, Doğu Ukrayna sınırındaki saldırılarda “dramatik bir artış” meydana geldi. Örgüt, geçen perşembe Donetsk’te 135’i patlama olmak üzere 222 ateşkes ihlali tespit etti.

Ateşkesin ihlalinden ayrılıkçıları sorumlu tutan Ukrayna Ordusu, bir askerlerinin öldürüldüğünü duyurdu. 

Rusya yanlısı ayrılıkçıların bulunduğu bölgelerde Rusya 700 bin kişiye pasaport vermis durumda ve Rus vatandaşlarının tehlikede olduğu yönündeki iddiaları Moskova’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekat için bahane olarak kullanılabileceği belirtiliyor.

Donetsk’te akşam saatlerinde şiddetli patlamalar meydana geldi. Sabotaj sonucu gerçekleştiği belirtilen patlamalardan biri Halk Milisi İdare Başkanı Denis Sinenkov’un aracında meydana geldiği açıklandı.

Donetsk Halk Cumhuriyeti Halk Milisi Sözcüsü Eduard Basurin de patlamalardan Ukrayna hükümetini sorumlu tuttu. Basurin, Kiev yönetiminin Donetsk ve Lugansk bölgelerinde bugün 3 ayrı sabotaj girişimi gerçekleştirdiğini belirtti.

Ukrayna Ulusal Savunma ve Güvenlik Konsey Başkanı Oleskiy Danilov, patlamanın ardından  “Bu yaşananlar, silahlı kuvvetlerimizin karşılık vermesi için kışkırtma barındıran bir girişimdir. Doğu Ukrayna’da sivil nüfusa yönelik saldırı planlanmıyoruz. Ayrılıkçıların el koyduğu bölgelerde yaşananlarla bir ilgimiz yok” açıklaması yaptı. Danilov, bölgenin “kurtarılması” için bir emir almadıklarını ifade etti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here