İsrail ordusu Fas’da düzenlenen tatbikat ilk kez katıldı. Kaynak: Fas Silahlı Kuvvetleri

Fas’ta düzenlenen ‘Afrika Aslanı 2022’ tatbikatına ilk kez İsrailli subaylar gözlemci olarak katıldı.   

Haziran ayı boyunca süren tatbikatta, aralarında Brezilya, Fransa ve İngiltere’nin de bulunduğu 10 ülkeden 7.500 personel yer aldı. NATO’dan gözlemcilerinde hazır bulunduğu tatbikatta ilk kez İsrail, Gana ve Senegal’den yetkililerde katıldı. 

Afrika Aslanı 2022’ tatbikatı Fas’ın Agadir, Kenitra, Tan Tan, Taoudant ve Mahbes kentlerinde gerçekleşti. ABD Afrika Komutanlığı tatbikatın bazı bölümleri Tunus, Senegal ve Gana’da da gerçekleştiğini belirtti. 

ABD Afrika Komutanlığı açıklamasında tatbikat kapsamında ortak bir görev gücü komutasında, birleşik silahlar ile gerçek mermi atışları, deniz tatbikatı, yakın hava desteği, saha eğitim tatbikatı, paraşüt birlikleri ile indirme, kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer tepki egzersizi ve insani sivil yardım programı gerçekleştirildi.

Açıklamada, “Tatbikat, ABD ve Afrika ülkelerine ulus ötesi tehditlere, şiddet  ve aşırılık yanlısı örgütlere karşı ortak savunma yeteneklerimizi güçlendirmeyi içeriyor. “ ifadelerini kullandı. 

FAS-İSRAİL İLİŞKİLERİ 

Yıllardır yakın ekonomik, diplomatik ve askeri ilişkilere sahip olan İsrail ve Fas, Abraham Anlaşmaları kapsamında normalleşme anlaşması imzaladı.

Kasım ayında iki ülke aralarındaki savunma ilişkilerini resmileştiren sağlam bir güvenlik işbirliği çerçevesi belirleyen mutabakat zaptı imzalandı. Anlaşma, istihbarat, endüstriyel işbirliği, askeri eğitim ve daha fazla alanlada artan işbirliğine izin veriyor.

İsrail ordusu (IDF) üst düzey subayları Mart ayında Kuzey Afrika krallığına ilk resmi ziyaretine katılarak, Faslı üst düzey subaylarla bir araya geldi. Ziyaret sırasında, IDF subaylar, istihbarat ve operasyonel eğitimin yanı sıra çok uluslu tatbikatlarda potansiyel işbirliği de dahil olmak üzere Faslı mevkidaşlarıyla askeri işbirliği  olasılığını tartıştılar.

Geçen yıl Fas Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait bir C-130 nakliye uçağı, İsrail’in güneyindeki Hatzor Hava Üssü’ne indi. İlk kez Kuzey Afrika ülkesine ait bir hava kuvvetleri platformunun Yahudi devletine askeri uçakla iniş gerçekleştirdi. 

Basında çıkan haberler göre, İsrail ile Fas arasındaki askeri ilişkiler, istihbarat işbirliği ve silah ticaretini içeriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here