ABD Ordusunun İsrail’in geliştirdiği ve ürettiği ‘Iron Dome’ ( Demir Kubbe) füze önleme sisteminden satın alacağı açıklandı. Füze önleme sisteminin 2020’ye kadar teslim edilmesi isteniyor.

İsrail’in Rafael Advanced Defence Systems firmasının ürettiği ‘Iron Dome’ sistemi için ABD ordusunun Kongre’den 373 milyon $ talep ettiğine dair haberler yayınlandı.

“Inside Defence” yayın organın haberine göre, iki adet Iron Dome (Demir Kubbe) füze önleyici batarya tedarik edilmek istendiği belirtildi. ABD Ordusu tedarik yöneticisi Bruce Jette, Iron Dome sisteminin seçmelerinin en önmeli sebebi sistemin muharebe sahasında kendisini kanıtlamış olmasıdır dedi.

İsrail savunma teknolojisi firması Rafael Advanced Defense Systems Savunma Bakanlığı bünyesinde silah ve askeri teknoloji üretmek için kuruldu. Rafael, İsrail Savunma Kuvvetleri için silah ve savunma teknolojileri geliştirip üretmektedir.

IRON DOME HAVA SAVUNMA SİSTEMİ NE KADAR BAŞARILI ?

Firmanın ürettiği ‘Iron Dome’ ( Demir Kubbe) füze önleme sistemi, kısa menzilli roketler (70 km,ye kadar) topçu roketleri gibi asimetrik tehditleri çok hızlı bir şeklide tespit edip cevap verebilmektedir. Ayrıca sistem uçak, helikopter, İHA ve PGM gibi hava hedeflerinede karşı hava savunması yapmaktadır. İsrail’in çok katmanlı hava ve füze savunma şemsiyesinin son katmanında görev yapmaktadır.

Topçu roketi ve çok kısa menzilli balistik füzeler nispeten alçak irtifadan ve sadece 5-6 dakika gibi hatta daha kısa sürelerde uçtuklarından Iron Dome lokal radar ile hedefi tespit eder sahaya yayılmış bataryalar 7/24 atışa hazır şekilde tamamen otomatik hedefe atış yapar. Atış komuta kontrol merkezinin en uygun bataryasından asla insan inisiyatifine bırakılmadan ( ki buna zaman da yoktur) otomatik olarak gerçekleştirilir.

Basında çıkan haberlerde Iron Dome sisteminin saldırılara karşı %70-90 arası çok yüksek yüzdelerde çok başarılı bir savunma yaptığı yazıldı. İsrail’in sınır şehirlerine dağılan Iran Dome bataryaları tek bir merkezden komuta edilmektedir. Füze avı herkesin gözü önünde balkondan seyredilecek şekilde yapılıyordu.

Son saldırılarda Hamas ve Hizbullah’ın attığı füzeler karşısında Iron Dome sisteminin çöktüğüne dair haberler yayınlandı.Aslında bir çökme durumu yoktu, Hizbullah ve Hamas yeni kullandığı taktikler ve istihbarat başarısı ile şehirlerdeki Iron Dome bataryalarının yerini ve kör noktalarını, etki alanları dışındaki noktaları çok iyi tespit etmiş saldırılarını bu noktalara yöneltmiştir. Son saldıralarda Iron Dome’un vurma yüzdelerinin düşük olması gereksiz harcamak istemeyen İsrail, gelen füzeler eğer kırsal alana yani şehir merkezine düşmeyecek ise füze harcamayacak bir sistem kurmuş olması. Burada vurulması gereken kaç füzeyi sistem kaçırmış olduğunan bakmak gerekir.

Iron Dome sisteminin başarısı konusunda tartışma devam ediyor. İsrailli uzmanlar, ‘Iron Dome’ ile faal durumda veya geliştirilmekte olan benzer sistemlerin, bölgedeki stratejik oyun kurallarını değiştirdiğini öne sürüyor.

Ancak herkes ‘Iron Dome’un askeri dengeyi değiştirdiğine ikna olmuş değil.Washington Institute for Near East Studies savunma uzmanı Jeffrey White, “Iron Dome stratejik bir değişiklik getirmedi” diyor ve bunu şöyle açıklıyor: “İsrail’e roket atışları karşısında, kayıp ve zararı azaltmak, saldırılara karşılık vermede esneklik ve düşmanın hedeflerini boşa çıkarmak gibi önemli avantajlar sağlıyor. Ama tehdidi ortadan kaldırmıyor.”

İron Dome sistemi İsrail Ordusu envanterinde yer alan SPYDER hava savunma sisteminin alt komponentlerini kullanmaktadır. SPYDER, hava-hava füzeleri olan kızılötesi güdümlü Python ve radar güdümlü Derby’nin satıhtan havaya atılan versiyonlarını kullanmaktadır.Derby üzerinde yapılan değişiklikler sonrasında füze ‘Tamir’ olarak adlandırıldı.

‘Tamir’ füzesinin etkili menzili 4 ile 70 km, aktif radar güdüm sistemi bulunan füze doğrudan hedefe temas/çarpış ya da hedefin yakınında infilak eden parça tesirli harp başlığına sahip. 3 metre uzunluğunda ve 16 cm çapındaki katı yakıtlı füzenin toplam ağırlığı 90 kg.

Iron Dome bataryası çok modlu arama/tarama radarı, komuta/kontrol merkezi ve her biri 20 adet Tamir füzeli 3 mobil lançerden oluşuyor.

Kaynak: Ajanslar, Kokpit, BBC Türkçe, JPOST, INSIDE DEFENCE,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here