Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin Türkiye’yle göç anlaşması kapsamında 2024’e kadar 3 milyar Euro bütçe ayıracağını bildirdi.Türkiye’ye önerilen yeni mali yardım paketi ile ilgili görüşlere değinen Dışişleri Bakanlığı, “(Yardımların) Türkiye’ye değil, Suriyeli sığınmacılara yönelik olduğu” belirtildi.

Avrupa Birliği Zirvesi’nin ardından Twitter’da açıklama yapan Ursula von der Leyen, ” Milyonlarca Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’ye destek olmayı sürdüreceğiz. 2024’e kadar Türkiye’deki mültecilere destek olmak için ek 3 milyar Euro, Ürdün ve Lübnan için 2.2 milyar Euro bütçe önerdim” ifadelerini kullandı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği liderlerinin, Türkiye’ye 3 milyar Euro’luk fonu kapsayan yeni göç anlaşması konusunda uzlaştığını söylemişti.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Brüksel’deki AB zirvesinin ilk gün görüşmelerinin ardından konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB liderlerinin Türkiye’ye 3 milyar euroluk fonu kapsayan yeni göç anlaşması konusunda uzlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Zirve öncesi basında çıkan haberlere göre, bu miktarın sadece Türkiye’deki Suriyeli göçmen ve mültecilere yönelik insani yardım için değil, aynı zamanda “mültecilerin ve göçmenlerin Avrupa’ya ulaşmasına engel olmak için” özellikle Türkiye’nin doğusunda sınır idaresi ve kontrolünün finansmanı için kullanılması isteniyor.

AB Zirvesi Türkiye’yi memnun etmedi

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Brüksel’de 24-25 Haziran tarihleri arasında düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde kabul edilen kararlarla ilgili bir açıklama yaptı.Bakanlığın internet sitesinde yayınlanan açıklamada, “AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde Türkiye bağlığı altında kabul edilen kararlar, beklenilen ve gereken adımları içermekten uzaktır” denildi.

Türkiye’ye önerilen yeni mali yardım paketi ile ilgili görüşlere de yer verilen Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “(Yardımların) Türkiye’ye değil, Suriyeli sığınmacılara yönelik olduğu” vurgulanarak, “Esasen AB’nin kendi huzur ve güvenliğinin teminatı için atılacak bir adımdır. Göç işbirliğinin sadece mali boyuta indirgenmesi, büyük bir yanılgıdır” denildi.

Türkiye’nin, “gerginliğin düşürülmesi, diyalog ve işbirliğinin başlatılması bakımından üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirdiği” belirtilen açıklamada, “AB’nin, gerginliğin düştüğünü teslim edip, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi dahil olumlu gündemi hayata geçirmeye yönelik somut kararlar almayı ertelemesi, bir oyalama taktiği, irade eksikliği ve bir iki üye ülkenin AB üyeliklerini kötüye kullanması olarak görülmektedir” görüşüne yer verildi. Açıklamada, Türkiye’nin adaylık statüsüne atıfta bulunulmaması da eleştirildi.

Kaynak: Ajanslar, BBC Türkçe, DW, T-24, Dışişleri Bakanlığı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here