Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan Açık Deniz Karakol Gemisi (ADKG) Projesi’nde kritik tasarım aşaması tamamlanarak üretime geçildi.

Milli Savunma Bakanlığı açıklamasında, ” Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız için yüksek yerlilik ve gelişmiş teknoloji ile inşa edilecek Açık Deniz Karakol Gemisi’nin üretimine geçildi. Deniz Kuvvetlerimize ve asil milletimize hayırlı olsun.Blok inşa faaliyetleri başlayan AKHİSAR gemimizin 2023’te denize indirilmesi planlandı.” ifadelerini kullandı.

Bakanlığın açıklamasında, ” ASFAT AŞ ana yükleniciliğinde İstanbul Tersanesi Komutanlığımızda başlatılan Açık Deniz Karakol Gemisi’nin blok inşaatları; Şehit P. Er Faruk Özdadlı’nın ağabeyi personelimiz Cengiz Özdadlı ve Gazi personelimiz Sevinç Köksal’ın komutuyla başladı. “ denildi.

Yüksek yerlilik ve gelişmiş teknoloji ile inşa edilecek alan ADKG, yeni nesil bir karakol gemisi olarak hayata geçirilecek.

MİLGEM Sınıfı Korvetlerin bir varyantı olarak geliştirilen ADKG; farklı ana tahrik sistemi, yapısal ve genel yerleşim felsefesi ile daha kısa sürede ve daha düşük maliyetle inşa edilmeleri için baştan aşağı yeniden tasarlandı. ADGK, yeni geliştirilmekte olan milli silah ve sensör sistemlerinin sonradan entegre edilmesine olanak sağlayacaktır. ‘Yerinde Hazır’ tasarım felsefesi ile inşa edilecek. Toplam 104 kişilik yaşam yeri kapasitesi olan ADKG, ‘Dizel-Elektrik Motoru Kombinasyonu’ CODELOD ana tahrik sistemi 4.500 deniz mili seyir siasına sahip olacak.

ADGK Platformu; istihbarat gözetleme ve keşif (İGK), arama-kurtarma, terörizmle mücadele, denizde denetim harekatı, deniz özel harekatı temel görevlerini icra edecek. Ayrıca ikincil görevler olarak deniz hava harekatı, elektronil ve akustik harp, kara bombardımanı, asimetrik tehditlere karşı savunma, deniz nakliyatının korunması, amfibi harekatı kapsamında destek ve eğitim faaliyetleri gerçekleştirecek.

Açık Deniz Karakol Gemileri envantere girdiğinde ağır silahlı ve işletimi daha pahalı muhrip, fırkateyn gibi gemilerin görevlerinden ve ömürlerinden tasarruf sağlanmış olacak. İhtiyaç halinde yeni silah ve sistemlerin gemiye entegrasyonu ile imkan ve kabiliyetlerinin daha da geliştirilmesi ve her türlü deniz harbinde etkinlikle kullanılmaları mümkün hale gelecek.Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı kapsamında 10 adet Açık Deniz Karakol Gemisi tedarik edecek. Karakol gemileri, 21 gün boyunca denizde kesintisiz görev yapabilecek.

AFSAT geçen yıl gerçekleştirilen IDEF 2021 fuarında Hisar sınıfı Açık Deniz Karakol Gemisi’nin bir modelini sergilemişti. Sergilenen modelde, 8 gemisavar füzesi, 8  HİSAR hava savunma füzesi, 4 UMTAS lazer güdümlü füze , 2 Roketsan DSH roketi, Yakın Hava Savunma sistemi olarak GÖKDENİZ ve 76 mm baş top bulunuyor. ASFAT standındaki modelde, Aselsan STAMP sistemlerine ek olarak YAKAMOS gövdeye monte sonar sistemi, ASELSAN MAR-D arama radarı, LPI radarı, atış kontrol  ve Elektro optik sensörler olduğu görülüyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here