Mobil bağlantı ve dünya gözlem hizmetlerinde Zephyr” İnsansız Hava Aracı (İHA) kullanmak amacıyla Airbus Yüksek İrtifa Platform İstasyonu (HAPS) ile Japon Space Compass firması arasında Niyet Mektubu (LOI) imzalandı.
Güneç enerjisiyle çalışan “Zephyr” İnsansız Hava Aracı (İHA) Mobil Bağlantı, Platform Hareketliliği, Yer Gözlemi ve Devlet uygulamaları için gündüz ve gece çok yüksek irtifada yaklaşık 70 bin feet’te uçuş gerçekleştirebiliyor.
Zephyr güneş enerjili uçağı, düşük gecikmeli 4G/5G hizmetleri sağlama yeteneği ile gökyüzünde bir kule görevi görerek karasal ağları tamamlıyor. Kırsal ve uzak bölgelere hizmet vermesi planlanan Zephyr İHA’sı ayrıca acil durum müdahalesinde de kullanılacak.
“Benzeri görülmemiş bir ekonomi fayda sağlayan 4G/5G düşük gecikmeli mobil hizmetler sunmak için Space Compass ile anlaşma imzaladıklarını” belirten Airbus HAPS İcra Kurulu Başkanı Samer Halawi, “ platform, dünya çapında birden fazla mobil ağ operatörü, uydu ve diğer servis sağlayıcılardan ilgi görüyor.” dedi.
‘HAPS Business’ yüksek irtifa platform istasyonları (HAPS) kullanarak düşük gecikmeli iletişim hizmetleri sağlıyor. Sistem iletişim hizmeti kapsamını daha geniş bir alana genişletmeyi kolaylaştırır. Afet zamanlarında son derece güvenilir iletişim sağlarken, gemiler ve uçaklar için yüksek kapasiteli iletişim, uzak adalar ve uzak bölgeler için iletişim hizmetleri sunabiliyor.
Zephyr S İHA’sı stratosferde yaklaşık 26 gün boyunca (25 gün, 23 saat ve 57 dakika) kesintisiz uçurarak büyük bir başarıya imza atmıştı. İHA yakıt ikmali yapılmadan en uzun uçuş süresine sahip hava aracı olmaya devam ediyor. Uçak gece gündüz stratosferde kalarak sürekli olarak 60.000 ft’lik bir şafak irtifasını seyretmekle birlikte 71.140ft’lik en yüksek irtifasına ulaşmıştı.
Zephyr, hem ticari hem de askeri müşterilere yeni bir görüş, algı ve bağlantı kabiliyeti getirecek. Zephyr, orman yangınlarının veya petrol sızıntılarının yayılmasını izlemek de dahil olmak üzere, afet yönetiminde devrim yaratma potansiyeli sağlayacak. Kalıcı gözetim sağlamakla birlikte dünyanın değişen çevre peyzajını izleyecek ve dünyanın en zor bağlantı kurulan bölgelerine iletişim sağlayacak.