Geçtiğimiz Mart ayında basına tanıtılan 2 Yeni ALTAY tankı Kore güç grubuyla banttan inerek Türk Silahlı Kuvvetleri’ne testler için teslim edildi. Altay tankının Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılacak testlerin 2024’te tamamlanması öngörülüyor. 2025 yılında Kore güç grubuyla Yeni Altay tankının seri üretimine başlanacak. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanlığı Arifiye Yerleşkesi BMC İşletmesi’nde düzenlenen Yeni Altay Tankının Testler için TSK’ya Teslimi Programına katıldı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan törende yaptığı konuşmada, “Yeni Altay tankıyla savunma sanayi atılımlarımızı taçlandırmayı hedefliyoruz.” dedi.

Erdoğan, “Ordumuz tarafından testleri tamamladıktan hemen sonra tanklarımızın seri üretimine başlayacağız. Hem gelişmiş zırh yapısıyla hem aktif koruma sistemi Akkor’un da eklenmesiyle Yeni Altay, üçüncü nesilden de öte bir tank haline geldi.” ifadelerini kullandı.

Türkiye artık bu alanda dünyada ilk sıralarda yer alan, ürünleri birçok ordu tarafından kullanılan tedarikçi bir ülke konumuna geldiğini söyleyen Erdoğan, ” Yeni Altay tankımızın bu coğrafyada Silahlı Kuvvetlerimiz için çok önemli bir güç çarpanı olarak görev yapacağına inanıyorum.” dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya Arifiye’de yeni Altay Tankı’nın testler için Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) teslim törenine katılarak bir konuşma yaptı.

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir törende yaptığı konuşmada, “prototip üretiminde hiçbir sorunla karşılaşmayan Altay tankı, daha sonra çeşitli engellemeler ve ambargolar ile karşılaşmaya devam etti. Ama kötü komşu ev sahibi yapar zihniyetiyle teker teker hem yerli güç paketini gerçekleştirmemizi hem de bir dizi alt sistemi hayat geçirmemizi sağladı.” ifadelerini kullandı.

YERLİ GÜÇ GRUBUYLA 2026’DA TESLİM EDİLECEK

Montaj hattında Güney Kore Güç Grubu entegre edilmiş 2 Yeni Altay tankı bulunuyor.Yerli güç grubuyla ilgili tasarım çalışmaları bitti, prototipler üretildi, test ediliyor. Testlerin 1,5-2 yıl süreceği tahmin ediliyor. Yerli güç grubu Yeni Altay tankına 2026 gibi entegre edip Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine teslim edilmesi planlanıyor. 

Altay tankının Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılacak testlerinin 2024’te tamamlanması öngörülüyor. Tankın üzerinde doğrulanması gereken tek tek test edilmesi gereken 6 binden fazla gereksinim bulunuyor. 2025 yılında Kore güç grubuyla Yeni Altay tankının seri üretimine başlanacak ve tank Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilecek.İlk parti 250  adet Yeni ALTAY tankının teslimleri 2030’da tamamlanacağını belirtti.

BMC’nin önceki yönetiminin aksine yeni yönetim Sakarya-Karasu yerine Ankara’nın Altay tankının seri üretimi için daha uygun yer bir olduğu karar verildi. Karasu 49 yıllığına BMC’ye tahsis edilmiş bir alandı. Karasu’daki arazinin devlete devri için işlemleri başlatıldı. Ankara’da bir organize sanayi bölgesinde arazi satın alındı, Altay tankının seri üretimini orada gerçekleştirilecek.

BMC Ankara’da TUSAŞ’ın hemen yanındaki Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde bir arsa satın aldı, şimdi orada üretim tesisi kuruyor. Kurulan bu tesiste ALTAY tankı seri üretimi gerçekleştirilecek.Arifiye’deki 1’inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü yeni tesislerin devreye girmeden önceki üretimine devam edecek. 

BMC Savunma Milli Savunma Bakanlığı (MSB)’na ait 1’inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğünü (ABFM) 21 Ağustos 2019 tarihinden bu yana 25 yıl süreyle işletme hakkına sahip. BMC tesisi ve içindeki her şeyi işletme süresinin sonunda TSK’ya geri teslim edecek. Tesisteki tüm faaliyetler 120 kişilik TSK ve MSB personeli tarafından denetleniyor.

İLK ETAPTA 100 TANK ÜRETİLECEK

Ankara’da kurulacak tesiste yılda 100 tank üretecek şekilde planlama yapılmaktadır. Bu üretimin içinde yaklaşık 20-30 tank ihracat pazarına yönelik olacak. Normal olarak bir ALTAY tankının üretimi 9 ay sürerken, kazanılan tecrübe sayesinde bu süre 5 aya kadar inebilir. Fabrika tam kapasite çalıştığında (alt yapı-yeterli personel ) ve malzeme akışında da herhangi bir kesinti olmadığında sıfırdan üretim 3 ay düşebilir.     

İlk teslimatlar Güney Kore Cumhuriyetinden tedarik edilen güç grubuyla yapılacak, müteakip dönemde 1500 bg9’lik yerli güç grubu BATU’nun kalifikasyonunun tamamlanması ile ALTAY Tankı Gücünü BATU Motor ve Transmisyondan alacak ve yerli güç grubuyla teslim edilmeye başlanacak.

ASELSAN İMZASI

Altay Seri Üretim Projesi Alt Sistemler Sözleşmesi kapsamında, tank atış kontrol VOLKAN-II Atış Kontrol Sistemi, SARP Uzaktan Komutalı Silah Sistemi, NIDGAB Nişancı İkinci Derece Görerek Atış Birimi, Muharebe Sahası Tanıma ve Tanıtma Sistemi, KARTALGÖZÜ-200 Komutan ve Nişancı Periskop Sistemi ve TS-70 E/O Nişangahı ASELSAN tarafından sağlandı.

Ayrıca ANS-420K Ataletsel Navigasyon Sistemi, GÖREN-200 Sürücü Görüş Sistemi, Tank Sürücü Görüş Sistemi ve Kule Kayar Bileziği ASELSAN tarafından üretildi.

AKKOR KORUMA SİSTEMİ TSK’YA TESLİM EDİLMİŞ OLDU

Yeni ALTAY’larda modüler olarak pasif koruma sağlamakta olan gelişmiş zırh modüllerinin ve aktif koruma sağlayan Aktif Koruma Sistemi AKKOR’un eklenmesi ile 3+ Nesil tank olma özelliğine sahip oldu.

Aktif Koruma Sistemi AKKOR belirli testleri geçti, geliştirilmesi devam ediyor. Aktif koruma modeli olan AKKOR’un sözleşmesi 2015 yılında imzalandı. Akkor sistemi Tankın beka kabiliyetini en üst seviyeye çıkarmanın yanında tankların durumsal farkındalık yeteneğinde de önemli kazanımlar sağlanıyor.

Tehdidi tespit sonrasında 1 saniyenin altında sürede etkisiz hale getiren AKKOR Sistemi, tanka yaklaşan anti tank roket veya füzeyi tespit ve takip görevini yürüten Radar, tespit ve takip bilgilerini tüm sistemi yöneten Merkezi Yönetim Bilgisayarı, imha noktasına karşı tedbir mühimmatını çok yüksek hızla yönlendiren Mühimmat Atıcısı ve üzerinde yüksek hassasiyette çalışan radar bulunan Fiziksel İmha Mühimmatı gibi dört ana bileşenlerden oluşuyor.

Ayrıca tankın beka kabiliyetini arttırmak maksadıyla Tank Komuta Kontrol Muhabere Bilgi Sistemi, LİAS-100 Tank Lazer Uyarı Sistemi, ÖRÜMCEK Yakın Mesafe Gözetleme Sistemi, Muhabere Sistemleri ve İç Haberleşme Sistemi geliştirildi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here