Türkiye’nin yerli imkanları ile ürettiği ‘ATMACA’ Anti-Gemi füzesi yeni test atışını başarıyla gerçekleştirdiği açıklandı.Atmaca füzesi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından uzun yıllardır kullanımda olan ‘Harpoon’ füzelerinin yerini alacak.
Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir’in sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ” Atmaca füzemizin yeni test atışını başarıyla gerçekleştirdik. ATMACA seyir füzeleri Roketsan, atış kontrol sistemleri ve diğer ekipmanlar ise Aselsan tarafından yerli olarak üretiliyor. ATMACA’lar MİLGEM’lere entegre edilerek denizlerdeki caydırıcılığımızı daha da artıracak.” ifadesi yer aldı.
Atmaca Anti-Gemi füzesi, Deniz Kuvvetleri’nin MİLGEM platformlarında konuşlandırılmaya başlandı.Projesinin son gemisi TCG Kınalıada’ya entegre edilen ATMACA füzesinin test atışları Karadeniz’de başlayacak.
‘Harpoon’ füzelerinin yerine alacak olan Atamaca füzesinin ilk resmi adımı 2009 yılında yapılan anlaşamayla başlamıştı.Yerli füze Atmaca projesinde Roketsan, Aselsan ve ArMerKom (Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi) beraber çalıştı.
Füzelerin motorlarının ithal olması kararlaştırıldı ve Fransa’nın Exocet füzelerinde kullanılan TR-40 motorlarının modifikasyona uğramış modeli ATMACA füzelerine entegre edildi. Füzelerin ‘Harpoon’ Blok-II sistemi özelliklerine sahip olması, hatta geliştirilecek yeni teknolojiler ile daha üstün özelliklere sahip olması planlandı.Normalde 340 km. menzile ulaşabilecek şekilde geliştiren TR-40 modeli motorların uluslararası anlaşmalar sebebiyle 200 + km olan modeli ihraç edilmiştir. Bu sebeple motoru ithal edilen ATMACA füzesinin şimdilik menzilinin 200+ (250) km olduğu açıklanmıştır.Uzmanlar ATAMACA füzesinin bu menzille kalmayıp, yapılan çalışmalar ile 300 ve 500 km menzile ulaşabileceğini belirtmektedir.
ATMACA uçuşu sırasında hedef güncelleme, yeni hedef tanımlama ve görev iptal kabiliyetlerini gelişmiş ve modern veri linki sayesinde yapabiliyor. Ataletsel Navigasyon Sistemi (ANS), Küresel Konumlama Sistemi (KKS), Barometrik Altimetre ve Radar Altimetre kullanarak seyreden ve üç boyutlu görev planlama ile en verimli görev profilini sunabilen sistemde; hedefe zamanlama, hedefi vurma ve hedefi ateş altına alma operasyonel modları mevcut.
Deniz yüzeyine 3 metre mesafede uçarak düşman gemilerini imha edebilecek kabiliyete sahip olan ATMACA füzesinin menzili 200+ km, uzunluğu 4,8 m, ağırlığı 800 kg, harp başlığı ağırlığı ise 250 kilogramdır.
Türk Deniz Kuvvetleri envanterindeki savaşa gemilerinde uzun yıllardan beri kullanılan Harpoon füzesinin yerini alacak olan ATMACA füzesi, fırkateyn, hücumbot gibi su üstü hedefleri vurabilecektir.
Kaynak: SSB, ROKETSAN, Ajanslar,