Baykar ve ROKETSAN’dan Ortak Başarı: ÇAKIR Seyir Füzesi 100 Kilometredeki Hedefi Tam İsabetle Vurdu

0
82

ROKETSAN tarafından geliştirilen ÇAKIR seyir füzesi, AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) üzerinden 100 kilometre uzaktaki deniz üstündeki hedefi tam isabetle vurdu.

Dün, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden kanat altında Çakır füzesiyle havalanan Bayraktar AKINCI, uzun menzilli atış testi icra etmek üzere Sinop’a yol aldı. Bayraktar AKINCI’nın Sinop Atış Alanı’nda 100 kilometre uzaktan ateşlediği Çakır seyir füzesi, Karadeniz üzerindeki hedefi tam isabetle vurdu. Atış testinde saatte 800 kilometre sürate ulaştı.

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, X platformunda yaptığı açıklamada, “#ÇAKIR varsa bir daha düşün. Çok büyük bir stratejik gücü, İHA’larımıza kazandırdık. Milli mühendislik gücümüzün en iyi örneklerinden biri olan #ÇAKIR Seyir Füzemiz, #AKINCI TİHA’mızdan yapılan test atışında hedefi yüksek hassasiyetle vurdu. Kara, deniz ve hava platformlarından atılabilen @roketsan ÇAKIR, son teknoloji özellikleri ve etkili harp başlığı ile ordumuz için yeni bir güç çarpanı olacak. Her alanda ülkemize güç katan @BaykarTech ve #ROKETSAN ekiplerimizi tebrik ediyoruz…” ifadelerini kullandı.

Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, “Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde yürütülen Bayraktar AKINCI Projesi kapsamında Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA’ya yerli olarak üretilen yeni mühimmat ve sistemlerin entegrasyonu başarıyla sürdürülüyor” denildi.

Yeni Nesil Seyir Füzesi ÇAKIR 50+ kilometre menzile sahip.

Savaş uçakları, deniz karakol uçakları, helikopterler, SİHA’lar ve SİDA’lardan atılabilen ÇAKIR, kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılabilir. Her türlü hava koşulunda görev yapabilen füze, havadan atıldığında 150+ kilometre, satıhtan atıldığında ise 100+ kilometre menzile sahiptir.

Artırımsal bir yaklaşımla geliştirilen ÇAKIR, modüler bir yapıya sahiptir ve farklı varyantları geliştirilmektedir. ÇAKIR Blok 1 varyantı IIR arayıcı başlık, ÇAKIR Varyant T1 ise RF Arayıcı Başlık kabiliyeti kazanacaktır. ÇAKIR Blok 2 varyantı ise Hibrit (IIR+RF) Arayıcı Başlık ile donatılacaktır. Ayrıca SİDA platformlarından atılabilecek ÇAKIR SİDA varyantı da geliştirilmektedir.

ÇAKIR seyir füzesi varyantları arasında dikkat çeken Elektronik Harp (EH) faydalı yükü ile donatılan ÇAKIR LIR’dir. ÇAKIR LIR 10.000 metre irtifada görev yapabilecek ve düşman hava savunma sistemlerini karıştırmak için kullanılabilecektir. Gerekirse düşman hava savunma sistemlerini karıştırabilmek için füzeye RF Karıştırıcı donanımı da takılabilecektir.

ÇAKIR füzesi envantere girdiğinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin caydırıcılığını ve etkinliğini artıracaktır. Özellikle asimetrik tehditlere karşı yeni bir yetenek kazandıracaktır.

IIR -RF arayıcı başlık

IIR arayıcı başlık, “Görüntüleyici Kızılötesi” anlamına gelir. Bu tip arayıcı başlıklar, hedefleri termal sinyallerine göre algılama ve izleme yeteneğine sahiptir. Kızılötesi spektrumda çalışan IIR arayıcı başlıklar, hedefin ısı profilini oluşturarak onu çevredeki nesnelerden ayırt edebilir. Bu sayede, IIR arayıcı başlıklar, düşük ışık ve sis gibi zorlu hava koşullarında bile hedefi takip edebilir.

RF arayıcı başlık, radar sinyallerini algılayarak hedefe kilitlenen bir güdüm sistemidir. Bu sistem, füzeler, güdümlü bombalar ve insansız hava araçları (İHA) gibi çeşitli platformlarda kullanılır. Platform, hedefe doğru bir RF sinyali gönderir. Hedef, RF sinyalini yansıtır ve arayıcı başlık tarafından algılanır. Arayıcı başlık, yansıyan sinyalin frekansındaki ve genliğindeki değişimleri analiz ederek hedefin konumunu ve hızını belirler.  Arayıcı başlık, hedefe kilitlenir ve onu takip etmeye başlar. Arayıcı başlık, güdüm sistemine bilgi göndererek hedefe doğru yönlendirir. RF arayıcı başlık, her türlü hava koşulunda çalışabilmekte, yüksek hassasiyet ve doğrulukla hedefi vurur. EH karıştırmaya dirençlidir, göreceli olarak ucuz ve basit bir sistemdir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here