Milli Savunma Bakanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda ve Göktuğ Projesi kapsamında geliştirilen Bozdoğan Hava-Hava Füzesinin test atışlarının 401’inci Test Filo Komutanlığı tarafından başarılı bir şekilde devam ettiğini açıkladı.

Bakanlığın açıklaması şöyle: “Hava Kuvvetlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda ve Göktuğ Projesi kapsamında geliştirilen Bozdoğan Hava-Hava Füzesinin test atışları 401’inci Test Filo Komutanlığımız tarafından başarılı bir şekilde devam ediyor.”

Açıklamada paylaşılan görüntülerde hava ikmali yapılan F-16’ların başarılı bir şekilde Bozdoğan füzelerini fırlatması yer alıyor.

TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen Görüş İçi Hava Hava Füzesi BOZDOĞAN üzerinde (Görüş İçi), IIR (Kızılötesi görüntüleme arayıcı başlık) güdüm sitemi bulunuyor.

BOZDOĞAN füzesi Türk hava kuvvetlerinde kullanılan Amerikan AIM-9X Sidewinder füzesinin muadili olarak üretilecek.

Kısa menzilli ( Görüş içi ) füzeler 25 + km düz uçuş menzilli olan füzelerdir.Bunlar uçak motoru veya motorun ve yüzeyinin hava sürtünmesi ile oluşturduğu ısıyı takip ederek uçağı takip eder. Bunların güncel versiyonları ise IIR yani kızılötesi görüntüleme teknolojisi ile uçağı bir bütün olarak tam bir şekil olarak algılar. ABD yapımı AIM-9X Sidewinder ( NATO AA füzesidir) hava kuvvetlerimizin de şu an kullandığı iki füzeden biridir.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir,  “2021 Değerlendirme ve 2022 Hedefler Toplantısı”nda yaptığı açıklamada, Hava-Hava Füzesi (Göktuğ) Projesi kapsamında BOZDOĞAN görüş içi füzeler ve GÖKDOĞAN görüş ötesi füzelerin bu yıl ilk teslimatların yapılacağını açıklamıştı.

Hava Kuvvetleri’nin talebi üzerine, kısa menzil (Görüş İçi), IIR (Kızılötesi görüntüleme arayıcı başlık) güdümlü Gökdoğan füzesinin adı “Bozdoğan” oldu. AR (aktif radar) güdümlü, BVR (Görüş ötesi menzilli), orta menzilli havadan-havaya, Bozdoğan’ın yeni ismi ise “Gökdoğan” oldu.Her iki füze “Göktuğ” havadan-havaya füze ailesini oluşturuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here